Ухвала
від 17.01.2024 по справі 128/4660/23
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 128/4660/23

Провадження № 2/148/211/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2024 року суддя Тульчинського районного суду Вінницької області Дамчук О.О., розглянувши матеріали позовної заяви заступника керівника Вінницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України та Вінницької обласної ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілої внаслідок вчинення кримінального правопорушення, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради».

В С Т А Н О В И В:

В провадження Тульчинського районного суду Вінницької області в порядку ст. 31 ЦПК України надійшла позовна заява заступника керівника Вінницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України та Вінницької обласної ради, Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради» до ОСОБА_1 про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілої від кримінального правопорушення.

Ознайомившись з формою та змістом позовної заяви встановлено, що вона не відповідає вимогам цивільного процесуального законодавства, а саме, позивачем при зверненні до суду з даним позовом не дотримано вимог, передбачених ст.177 ЦПК України: до позовної заяви не додано документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Позивач у позовній заяві зазначив, що за подання даної позовної заяви судовий збір не сплачується відповідно до вимог п.6 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір».

Однак з даним твердженням позивача суд не погоджується з огляду на таке.

Так, відповідно до п.6 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору звільняються позивачі за подання позовів про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

В свою чергу, ні позивач, ні орган, в інтересах якого пред`явлено позов, не є потерпілими від злочину. Як вбачається зі змісту позовної заяви потерпілою в даному випадку є ОСОБА_2 , а не орган, в інтересах якого пред`явлено позов, який витратив кошти на лікування останньої.

Отже, Національна служба здоров`я України, Вінницька обласна рада та Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради» в інтересах яких заступником керівника Вінницької окружної прокуратури заявлено позов, не відноситься до категорії осіб, які згідно п.6 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи у всіх судових інстанціях.

Наведене вище узгоджується із позицією Верховного Суду у постанові від 17.01.2019 в справі № 462/375/17.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання позовної заяви майнового характеру, яка подана, юридичною особою становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи те, що позовну заяву було подано у 2023 році, то позивачем має бути сплачено судовий збір, передбачений у 2023 році, а саме у розмірі 2684,00 грн, оскільки, станом на 01.01.2023 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складав 2684,00 грн.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12 червня 2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», якщо заява не відповідає вимогам статей 175, 177 ЦПК або не сплачено судовий збір, суддя відповідно до вимог статті 185 ЦПК постановляє ухвалу, в якій повинні бути зазначені конкретні підстави залишення заяви без руху.

З огляду на зазначене, вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків, а саме: для сплати судового збору в розмірі 2684,00 грн за наступними реквізитами (ГУК у Він.обл./м.Тульчин/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ), 37979858, банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), рахунок отримувача UA518999980313101206000002810, код класифікації доходів бюджету 22030101) і надання суду оригіналу документу, що це підтверджує.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175-177, ст. 185 ЦПК України, суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву заступника керівника Вінницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України та Вінницької обласної ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілої внаслідок вчинення кримінального правопорушення, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради», залишити без руху.

Повідомити заступника керівника Вінницької окружної прокуратури про необхідність виправити зазначені недоліки поданої заяви у десятиденний строк з дня отримання ухвали про залишення позову без руху та роз`яснити, що інакше позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає. Відповідно до ч.2 ст.353 ЦПК України, заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.О. Дамчук

СудТульчинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116347186
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —128/4660/23

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Саєнко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні