Ухвала
від 14.12.2023 по справі 484/5240/23
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/5240/23

Провадження № 2/396/592/23

УХВАЛА

пропередачу цивільноїсправи запідсудністю

14.12.2023 року м. Новоукраїнка

Суддя Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області Русіна А.А., розглянувши матеріали цивільної справи №484/5240/23 за позовом Виконавчого комітету Первомайської міської ради в особі Органу опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа - Управління "Служба у справах дітей" Первомайської міської ради про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

До Новоукраїнського районного суду Кіровоградської обасті за підсудністю надійшла вищезазначена цивільна справа згідно ухвали Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 14.11.2023 року.

Вивчивши матеріали справи, вважаю, що відсутні підстави для прийняття справи до свого провадження, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно до ч. 6 ст. 187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Згідно відповіді № 318396 від 13.11.2023 року, сформованої засобами підсистеми ЄСІТС "Електронний суд" відомо, що відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , проте зазначена адреса не відносяться за територіальною юрисдикцією до Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області (а.с. 65).

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року, яка набрала законної сили 19 липня 2020 року, у Кіровоградській області утворено Новоукраїнський район (з адміністративним центром у місті Новоукраїнка) у складі територій Ганнівської сільської, Глодоської сільської, Добровеличківської селищної, Злинської сільської, Маловисківської міської, Мар`янівської сільської, Новомиргородської міської, Новоукраїнської міської, Піщанобрідської сільської, Помічнянської міської, Рівнянської сільської, Смолінської селищної, Тишківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

При цьому суд враховує, що згідно з п.3 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX".

Аналогічної позиції притримується і Рада суддів України, у листі якої від 22.07.2020 року № 9рс-466/20-вих, адресованому головам місцевих та апеляційних загальних судів, зазначено, що до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

Судом встановлено, що с. Показове до набранням чинності 19.07.2020 року Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року, раніше відносилося до Добровеличківського району Кіровоградської області.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

У зв`язку з вищевикладеним, даний позов не підсудний Новоукраїнському районному суду Кіровоградської області та вразі розгляду його Новоукраїнським районним судом буде порушено правила підсудності, що є підставою для скасування рішення суду.

Таким чином, враховуючи викладене, справа підлягає направленню за підсудністю до суду за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача, тобто до Добровеличківського районного суду Кіровоградської області. У зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, місце реєстрації відповідача с. Показове, колишнього Добровеличківського району Кіровоградської області, тому справа підлягає передачі на розгляд до Добровеличківського районного суду Кіровоградської області.

Спори між судами про підсудність згідно ст. 32 ЦПК України не допускаються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 27, 31, 187 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Матеріали цивільної справи №484/5240/23 за позовом Виконавчого комітету Первомайської міської ради в особі Органу опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа - Управління "Служба у справах дітей" Первомайської міської ради про позбавлення батьківських прав направити за підсудністю до Добровеличківського районного суду Кіровоградської обасті (27000, смт. Добровеличківка, вул. Центральна, 119).

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: А. А. Русіна

СудНовоукраїнський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115641474
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —484/5240/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Русіна А. А.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні