Ухвала
від 14.12.2023 по справі 703/4910/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/4910/23

1-кп/703/666/23

УХВАЛА

14 грудня 2023 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

адвоката ОСОБА_4 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Сміла клопотання адвоката ОСОБА_5 про прийняття до розгляду цивільного позову у кримінальному провадженні №12023250350000546 по обвинуваченню ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України,

з я с у в а в:

До розгляду справи по суті, представник цивільного позивача адвокат ОСОБА_5 звернувся до суду із цивільним позовом до ТОВ «Страхова компанія Альфа-Гарант» і ОСОБА_6 про стягнення на користь потерпілої ОСОБА_7 матеріальної та моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням (в порядку ст.127. 128 КПК України). Просив прийняти до кримінального провадження вищевказаний позов та визнати потерпілу ОСОБА_7 , як законного представника малолітніх дітей: ОСОБА_8 ,2016 року народження та ОСОБА_9 2019 року народження цивільним позивачем, а ТОВ «Страхова компанія Альфа-Гарант» і ОСОБА_6 - цивільними відповідачами.

В підготовчому сдовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 та його захисник адвокат ОСОБА_4 не заперечували проти прийняття до кримінального провадження вищевказаного позову і задоволення клопотання про визнання сторін позову.

Потерпілий ОСОБА_10 , у поданій суду заяві, просив справу розглядати у його відсутність.

В підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 не заперечувала проти прийняття до кримінального провадження вищевказаного позову і задоволення клопотання про визнання сторін позову.

Ознайомившись з цивільним позовом, суд приходить до висновку, що позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України, підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні, а тому суд вважає за необхідне прийняти цивільний позов до розгляду з кримінальним провадженням, що відповідає вимогам ст.127 КПК України.

Відповідно до п.10 ст.56 КПК України потерпілий має право протягом кримінального провадження на відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди в порядку, передбаченому законом.

Згідно ст. 62 КПК України цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану злочинними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, та до якої пред`явлено цивільний позов у порядку, встановленому цим Кодексом. Права та обов`язки цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Відповідно до ч.1 ст.128 КПК України, особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Відповідно до ст.61 КПК України, цивільним позивачем у кримінальному провадженні є особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової та моральної шкоди та, яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред`явила цивільний позов.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 62 КПК України, цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану злочинними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння та до якої пред`явлено цивільний позов у порядку, встановленому цим Кодексом. Права та обов`язки цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

За таких обставин є підстави для прийняття вищевказаного цивільного позову до кримінального провадження та як наслідок слід задовольнити клопотання представника потерпілої про залучення ОСОБА_7 до участі у справі цивільним позивачем, а відповідачами ТОВ «Страхова компанія Альфа-Гарант» і ОСОБА_6 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 314, 315, 316, 317 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Цивільний позов потерпілої ОСОБА_7 до ТОВ «Страхова компанія Альфа-Гарант» і ОСОБА_6 про стягнення на її користь матеріальної шкоди та моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням (в порядку статті 128 КПК України) прийняти до кримінального провадження №12023250350000546 по обвинуваченню ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України.

Визнати цивільним позивачем ОСОБА_7 , а ТОВ «Страхова компанія Альфа-Гарант» і ОСОБА_6 - цивільними відповідачами.

Надіслати відповідачам копію цивільного позову з копією ухвали.

Надати відповідачам ТОВ «Страхова компанія Альфа-Гарант» і ОСОБА_6 строк для подання відзиву на позов (заперечень проти позову) 15 днів з дня вручення ухвали про прийняти до кримінального провадження цивільного позову. У вказаний строк відповідач має право надіслати: 1) суду відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; 2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам копію відзиву та доданих до нього документів.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Інші вимоги до відзиву встановлено ст. 178 ЦПК України. Відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя : ОСОБА_11

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115657050
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —703/4910/23

Вирок від 30.04.2024

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні