Ухвала
від 14.12.2023 по справі 307/1796/23
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/1796/23

Провадження №2/307/378/23

У Х В А Л А

про залучення адвоката

14 грудня 2023 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області

у складі судді Сас Л.Р.,

секретар судового засідання Кривошея Д. А.,

а участю представника позивача ОСОБА_1 адвоката Панфілова П.Г.,

відповідачки ОСОБА_2 ,

її представника адвоката Коструба В. В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Орган опіки та піклування Тересвянської селищної ради та Орган опіки та піклування Дубівської селищної ради, про позбавлення батьківських прав, припинення права на аліменти та стягнення аліментів,

встановив:

ОСОБА_1 12 травня 2023 року пред`явив до ОСОБА_2 позов про позбавлення батьківських прав, припинення права на аліменти та стягнення аліментів.

Згідно ухвали судді Тячівського районного суду Закарпатської області від 15 травня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 22 червня 2023 року, яке неодноразово відкладалося, востаннє на 14 грудня 2023 року.

Із Договору від 21 червня 2023 року видно, що відповідачка ОСОБА_2 уклала з адвокатом Кострубом В.В. договір про надання правової допомоги.

Під час підготовчого судового засідання 14 грудня 2023 року відповідачка ОСОБА_2 та адвокат Коструб В.В. за взаємною згодою розірвали договір про надання правової допомоги.

Під час підготовчого судового засідання відповідачка ОСОБА_2 заявила клопотання у якому просила залучити їй адвоката через центр безоплатної правової допомоги.

Вислухавши думку учасників справи суд дійшов наступного висновку.

Згідно п.10) ч. 2 ст. 187 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно дост. 59 Конституції Україникожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно з ст. 15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Законом України "Про безоплатну правову допомогу" визначено зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги.

Згідно з ч. 1 ст. 3 цього Закону право на безоплатну правничу допомогу - гарантованаКонституцією Україниможливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правничу допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правничу допомогу у випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 13 Закону "Про безоплатну правову допомогу" безоплатна вторинна правова допомога вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Перелік суб`єктів права на безоплатну правову допомогу визначається статтею 14 Закону "Про безоплатну правову допомогу".

Відповідно п. 7) ч.1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», суб`єктами права на безоплатну вторинну правничу допомогу є особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положеньКримінального процесуального кодексу Українизалучається захисник для здійснення захисту за призначенням, - на правничі послуги, передбаченіпунктами 1і3частини другої статті 13 цього Закону, а також на правничі послуги, передбаченіпунктом 2частини другої статті 13 цього Закону, у разі застосування до таких осіб насильства, катувань, інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження.

Згідно дост. 15 Закону України "Про безоплатну правничу допомогу", суб`єктами надання безоплатної вторинної правничої допомоги в Україні є: 1) центри з надання безоплатної правничої допомоги; 2) адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

На підставі частини 4статті 19 Закону України "Про безоплатну правничу допомогу", у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першоїстатті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Ураховуючи наведене, а також те, що ОСОБА_2 , яка є відповідачкою у даній справі та стосовно якої проводиться судовий розгляд у кримінальному провадженні про її обвинувачення у вчиненні особливо тяжкого злочину, перебуває на даний час під вартою, а також самостійно не залучила адвоката, необхідно залучити його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Відтак, слід доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги(місцезнаходження: 46003, Україна, м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33, офіс 603) призначити адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання якої: АДРЕСА_1 , для здійснення представництва її інтересів у суді під час розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Орган опіки та піклування Тересвянської селищної ради та Орган опіки та піклування Дубівської селищної ради, про позбавлення батьківських прав, припинення права на аліменти та стягнення аліментів.

Керуючись ст.ст.258-261 ЦПК України,

постановив:

Підготовче судове засідання відкласти на 9 січня 2024 року на 10 год.

Доручити Західному регіональномуцентру знадання безоплатноївторинної правової допомоги призначити адвокатадля здійсненняпредставництва інтересів відповідачки ОСОБА_2 під час розгляду цивільної справи ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Орган опіки та піклування Тересвянської селищної ради та Орган опіки та піклування Дубівської селищної ради, про позбавлення батьківських прав, припинення права на аліменти та стягнення аліментів та забезпечитийого явку на 9 січня 2024року на 10 год. для участі у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і окремому оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Текст повної ухвали буде складено 18 грудня 2023 року.

Суддя Л.Р.Сас

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено19.12.2023
Номер документу115702724
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —307/1796/23

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні