Ухвала
від 18.12.2023 по справі 340/10176/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

18 грудня 2023 року м. Кропивницький Справа № 340/10176/23

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Кармазина Т.М., розглянувши матеріали позовної заяви

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) в інтересах неповно літнього сина ОСОБА_2 РНОКПП НОМЕР_2 ) до

Міністерства Оборони України (03168, м. Київ, проспект Повітрофлотський, 6, ЄДРПОУ 00034022),

Командування військової частини НОМЕР_3 ( АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_4 ),

Кіровоградського обласного територіального центр комплектування та соціальної підтримки (25002, м. Кропивницький, вул. Кавалерійська, 17/19, ЄРДПОУ 07827576),

Кропивницького міського територіаль ного центру комплектування та соціа льної підтримки Міністерства Оборо ни України (25006, м. Кропивницький, вул. В.Чміленка, 47, ЄДРПОУ 44252198)

про визнання незаконної бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду з позовом, в якому просить:

- визнати незаконною бездіяльність відповідача Міністерство оборони України, відповідача Командування військової частини НОМЕР_3 , відповідача Кіровоградського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідача Кропивницького міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо надання їй та їх сину ОСОБА_2 письмової Довідки для осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в забезпеченні її проведення та загинули (пропали безвісті), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення;

- зобов`язати вищевказаних відповідачів надати ОСОБА_1 та їх сину ОСОБА_2 вищевказаних письмових Довідок для осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в забезпеченні її проведення та загинули (пропали безвісті), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення;

- визнати за ОСОБА_1 та їх сином ОСОБА_2 статусу членів сім`ї пропалого безвісті військовослужбовця ОСОБА_3 з наданням нам всіх пільг та переваг які передбачених нормами діючого законодавства України для членів сім`ї загиблого або пропалого безвісті військовослужбовця ОСОБА_3 ;

- визнати незаконною бездіяльність відповідачів Міністерства Оборони України та командування військової частини НОМЕР_3 щодо невиплати їй та їх сину ОСОБА_2 одноразової грошової виплати в розмірі 1000000 гривень кожному;

- зобов`язати вищевказаних відповідачів виплатити їй та їх сину ОСОБА_2 одноразову грошову виплату в розмірі 1000000 гривень кожному.

Суддя, ознайомившись з матеріалами позовної заяви, встановила, що вона підлягає залишенню без руху, оскільки подана без додержання вимог, встановлених ст.ст.160, 161 КАС України.

Відповідно до п.2 ч.5 статті 160 КАС України в позовній заяві зазнаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Так, позивачем неповністю зазначено адресу місцезнаходження відповідача - Командування військової частини НОМЕР_3 (не зазначено вулицю (провулок), будинок, тощо), при цьому зазначено, що позивачу, зокрема, не відома електронна адреса. Тому, позивачу необхідно подати до суду позовну заяву у відповідності до вимог ст.160 КАС України, шляхом подання уточненого позову із зазначенням усіх відомостей, передбачених п.2 ч.5 ст.160 КАС України для відповідача, а також уточнену позову заяву для кожного з відповідачів.

Частиною 5 статті 160 КАС України передбачено, що в позовній заяві зазначається зокрема: 4) зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; 9) у справах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень - обґрунтування порушення оскаржуваними рішеннями, діями чи бездіяльністю прав, свобод, інтересів позивача.

З огляду на ч.1 ст.5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: 1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень; 2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; 3) визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; 4) визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії; 5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень; 6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1 4 цієї частини та стягнення з відповідача суб`єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Так, позивачем зазначено чотири відповідача, проте одна і та ж позовна вимога спрямована до чотирьох відповідачів одночасно, при цьому до кожного відповідача має бути спрямована окрема позовна вимога. Якщо залишається відповідач до якого не спрямовано жодної позовної вимоги, у такому разі необхідно уточнити суб`єктний склад (видалити того, до якого не спрямовано жодних вимог).

При цьому позивач просить "зобов`язати вищевказаних відповідачів надати ОСОБА_1 та їх сину ОСОБА_2 вищевказаних письмових Довідок для осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в забезпеченні її проведення та загинули (пропали безвісті), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення", тобто крім того що вказана вимога не спрямована до конкретного відповідача, вона ще не конкретизована, оскільки не вказано, які саме довідки.

Також просить надати всі пільги та переваги, які передбачені нормами діючого законодавства України для членів сім`ї загиблого або пропалого безвісті військовослужбовця, проте не конкретизує, які саме конкретно просить надати пільги та переваги.

Крім того, просить визнати за нею та їх сином статусу членів сім`ї пропалого безвісті військовослужбовця, проте не вказує до кого спрямована вказана вимога, яка крім іншого, не відповідає ст.5 КАС України.

Отже, до суду необхідно подати уточнену позовну заяву в частині заявлених позовних вимог з урахуванням приписів ч.1 ст.5 КАС України, та у відповідності до ст.ст.160, 161 КАС України та копії уточненої позовної заяви для кожного з відповідачів.

Згідно з ч.3 ст.161 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Законом України "Про Державний бюджет на 2023 рік" встановлено, що прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2023 року становить 2684,00 грн.

Положеннями частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір визначено розмір ставки судового збору за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру, який становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, немайнового характеру, який становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 1073,60 грн.

Відповідно до ч.3 ст.6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

За правилами статті 9 Закону України "Про судовий збір" судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Позивач за подачу позовних вимог щодо себе не звільнена від слати судового збору, тому їй необхідно з урахуванням уточнених позовних вимог та розмежованих позовних вимог сплатити судовий збір у розмірах визначених частиною 2 статті 4 Закону України Про судовий збір (тобто за кожну немайнову позовну вимогу 1073,60 грн., якщо наприклад чотири позовні вимоги дві з яких є похідними первісних, то сплатити необхідно лише за дві позовні вимоги немайнового характеру 2147,2 грн. (1073,60 грн. х 2).

Судовий збір потрібно сплачувати за такими реквізитам: Отримувач коштів: ГУК у Кіров.обл./тг м.Кропивн/22030101, Код отримувача (ЄДРПОУ): 37918230, Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.), Код банку отримувача (МФО): 899998, Рахунок отримувача: UA188999980313131206084011567, Код класифікації доходів бюджету: 22030101, Призначення платежу: Судовий збір, за позовом _ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Кіровоградський окружний адміністративний суд (назва суду, де розглядається справа).

Відповідно до ч.1 ст.169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, позовна заява підлягає залишенню без руху, з встановленням строку для усунення її недоліків.

Керуючись ст.ст.160, 161, 169, 248, 256 КАС України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах неповно літнього сина ОСОБА_2 до Міністерства Оборони України, Командування військової частини НОМЕР_3 , Кіровоградського обласного територіального центр комплектування та соціальної підтримки, Кропивницького міського територіаль ного центру комплектування та соціа льної підтримки Міністерства Оборо ни України про визнання незаконної бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом семи днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, остання буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Копію ухвали невідкладно надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили у порядку, встановленому ст.256 КАС України та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Т.М. КАРМАЗИНА

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115716809
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —340/10176/23

Ухвала від 14.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 14.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 14.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 07.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Рішення від 12.04.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. КАРМАЗИНА

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. КАРМАЗИНА

Ухвала від 27.12.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. КАРМАЗИНА

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. КАРМАЗИНА

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні