Ухвала
від 13.12.2023 по справі 381/3004/23
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


2/381/1014/23

381/3004/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2023 року Фастівський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді Соловей Г.В.,

за участю секретаря Гапонюк І.В.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

за участю представника позивача Будової Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Фастів Київської області заяву представника відповідача Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Томашівської сільської ради Халіновської М.В., про відвід судді,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Дорогинської гімназії Томашівської сільської ради, Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Томашівської сільської ради, Третя особа Томашівська сільська рада Фастівського району Київської області про визнання незаконним та скасування наказів, поновлення на роботі, середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 13 липня 2023 року відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження в цивільній справі та призначено до судового розгляду з викликом сторін.

В судове засідання від представника відповідача - Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Томашівської сільської ради Халіновської М.В., надійшла заява про відвід головуючому по справі.

В судовому засіданні позивач та її представник вважали заявлений відвід необгрунтованим та безпідставним у його задоволені просили відмовити.

Заслухавши думку учасників судового процесу, вивчивши письмові матеріали заяви суд приходить до наступного.

Відповідно до ст. 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження по справі.

Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовільняє відвід, якщо доходить висновку про його обгрунтованість.

Якщо суд доходить висновку про необгрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Заява про відвід головуючому по справі надійшла пізніше ніж за три дні до наступного засідання, а саме в день призначеного судового засідання і таким чином підлягає розгляду судом, що розглядає справу.

Відповідно до ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо він є членом сім"ї чи близьким родичем сторони у справі; якщо він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар або надавав стороні правничу допомогу в цій чи іншій справі; якщо він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або обєктивності судді.

З тексту заяви вбачається, що в обгрунтування відводу заявник посилається на те що під час останнього судового засідання суддя проявила явну упередженість. При допиті свідка схиляла свідка до надання іншої відповіді. Також, у виданих уже двох ухвалах у аналогічних супутніх справах за позовами інших вчительок суддя взагалі не взяла до уваги виявлені під час допитів свідка фактів про відсутність претензій у позивачок до безпосереднього працедавця. Також не були прийняті до уваги надані письмові докази, а також суддя не врахувала просрочення строку звернення до суду з даними позовами. Отже наведене ставить під сумнів неупередженості та обєктивності судді.

Згідно ч. 3 ст. 39 ЦПК України відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до статей 124, 126, 129 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються. Незалежність і недоторканність суддів гарантуються Конституцією і законами України. Вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється. Судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

Статтею 2 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» визначаються завдання суду. Зокрема, вказаною статтею передбачено, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до практики ЄСПЛ (рішення від 09.11.06. у справі «Білуга проти України», від 28.10.98 у справі «Ветштан проти Швейцарії») важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

Виходячи з наявної практики ЄСПЛ, можна зазначити, що він в цілому визначив концептуальні підходи до тлумачення ст. 6 ЄКПЛ, представивши не лише змістовні характеристики неупередженості, але й її суб`єктивні та об`єктивні компоненти.

У справі "Хаушильд проти Данії" зазначається, що ЄСПЛ потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Причому суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного. Таким чином, існує презумпція неупередженості судді, а якщо з`являються сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. При цьому вирішальними є результати об`єктивної перевірки.

Відповідно до ч. 4 ст. 36 ЦПК України незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, встановлена публічна думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Доводи заявника в обґрунтування недовіри до судді зводяться, зокрема, до прийняття рішень судді в інших справах, а також при розгляді даної справи.

Згідно до ч.4 ст.39 ЦПК України, лише встановлення обставин, вказаних у пунктах 1-4 частини першої статті 36 цього Кодексу, звільняє заявника від обов`язку надання інших доказів упередженості судді для цілей відводу.

Таким чином, судом не встановлені обставини, які б викликали сумнів в об`єктивності та неупередженості головуючого судді при розгляді даної справи. Підстави, які передбачені ст. 36 ЦПК України для відводу судді відсутні, а тому суд відмовляє представнику відповідача - Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Томашівської сільської ради Халіновської М.В., в задоволенні заяви про відвід.

Керуючись ст.ст.36-40 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника відповідача Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Томашівської сільської ради Халіновської М.В., про відвід судді у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Дорогинської гімназії Томашівської сільської ради, Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Томашівської сільської ради, Третя особа Томашівська сільська рада Фастівського району Київської області про визнання незаконним та скасування наказів, поновлення на роботі, середнього заробітку за час вимушеного прогулу залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 18 грудня 2023 року.

Головуючий суддя Г.В. Соловей

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115730988
СудочинствоЦивільне
Сутьвідвід судді

Судовий реєстр по справі —381/3004/23

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Музичко Світлана Григорівна

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Музичко Світлана Григорівна

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Музичко Світлана Григорівна

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Музичко Світлана Григорівна

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні