Ухвала
від 21.12.2023 по справі 127/39557/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/39557/23

Провадження 2-з/127/58/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2023 року м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Сичук М.М., розглянувши матеріали заяви поданої представником ОСОБА_1 адвокатом Піпко Андрієм Миколайовичем про забезпечення доказів до подання позовної заяви,

ВСТАНОВИВ:

20.12.2023 до Вінницького міського суду Вінницької області через систему «Електронний суд» надійшла заява представника ОСОБА_1 адвокатом Піпко А.М. про забезпечення доказів до подання позовної заяви.

Заява мотивована тим, що у ОСОБА_1 існує потреба в забезпеченні доказів шляхом їх витребування для можливості звернення заявника до суду з позовною заявою про поділ майна подружжя. 05.10.2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Вінницького міського управління юстиції у Вінницькій області було зареєстровано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , про що зроблено актовий запис № 2898 від 05.10.2014 року та в підтвердження видано свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_1 від 05.10.2014 року.

ОСОБА_1 в 2021-2022 роках до початку будівництва на ім`я ОСОБА_2 згідно інвестиційного договору було придбано майнові права на квартиру приблизно площею 36,22 кв. м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , забудовником якої згідно загальнодоступної інформації являється Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІННИЦЯБУД». Дані майнові права на вищевказаний об`єкт нерухомого майна були придбані під час шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ..

З метою збору доказової бази, що стосується майнових прав на квартиру площею 36,22 кв. м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 представником заявника було подано адвокатський запит № 17/11/23/2 від 17.11.2023 року до ТОВ «ВІННИЦЯБУД».

05.12.2023 року засобами поштового зв`язку надійшла відповідь ТОВ «ВІННИЦЯБУД» № 402/09 від 05.12.2023 року, в якій зазначено наступне «З метою захисту прав та інтересів юридичних та фізичних осіб, що знаходяться у договірних та/або партнерських відносинах з ТОВ «Вінницябуд», ТОВ «Вінницябуд» зобов`язано дотримуватись чинного законодавства, положень відповідних договорів та вчиняти сукупність правових, адміністративних, організаційних, технічних та інших заходів, що забезпечують збереження, цілісність інформації та належний порядок доступу до неї. Враховуючи вищевикладене, запитувану, Вами, інформацію, вважаємо інформацію з обмеженим доступом, яка є конфіденційною, в розумінні ЗУ «Про інформацію».

Представник заявника зазначає, що з вищевказаної відповіді ТОВ «ВІННИЦЯБУД» визнає факт договірних відносин з ОСОБА_2 , однак в наданні решти запитуваної інформації та копій документів ТОВ «ВІННИЦЯБУД» було відмовлено з огляду на те, що запитувана інформація та документи містять персональні дані та інформацію з обмеженим доступом, що стосується ОСОБА_2 , з якою у заявника виникають спірні питання шодо поділу майна подружжя.

Заявник позбавлений можливості отримати дані докази самостійно або з допомогою адвоката, так як на адвокатський запит № 17/11/23/2 від 17.11.2023 року не надані, тому можуть бути витребувані лише на запит суду. В цьому полягає неможливість самостійного отримання цих доказів, адже інвестиційному договорі, що був укладений між ОСОБА_2 та ТОВ «ВІННИЦЯБУД» міститься інформація інформацію з обмеженим доступом, зокрема, персональні дані власника майна, розголошення яких заборонено Законом України «Про захист персональних даних».

З огляду на приховування відповідачем інвестиційного договору та документів, на підставі яких він укладений, відмову у їх наданні з боку ТОВ «ВІННИЦЯБУД», а також виходячи з того, що відчуження прав за таким договором може відбутися за відсутності згоди ОСОБА_1 як чоловіка ОСОБА_2 наявні підстави вважати, що засіб доказування може бути втрачений або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим через їх знищення.

Представник заявника у заяві звертає увагу суду, що ОСОБА_1 не має практичної можливості реалізувати право на отримання даних доказів шляхом їх витребування, подавши клопотання про витребування доказів одночасно з позовною заявою про поділ майна подружжя. Так, відсутня достатня інформація для ідентифікації тих речових прав, які належать ОСОБА_2 , зокрема, достеменні відомості про площу квартири, щодо якої укладено інвестиційних договір, час його укладення. Це позбавляє практичної можливості сформувати прохальну частину позовної заяви, визначити ціну позову, сплатити судовий збір тощо, а відповідно разом з позовом подати клопотання про витребування доказів.

У зв`язку із вищевикладеним представник заявника змушений звернутися до суду із заявою про забезпечення доказів до подання позовної заяви та просить розглянути дану заяву у відсутність учасників справи. Вжити заходи забезпечення доказів та витребувати до Вінницького міського суду Вінницької області у Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІННИЦЯБУД» (код ЄДРПОУ: 01273444, місцезнаходження: 21050, м. Вінниця, вул. Театральна, 20) інвестиційний договір, що був укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «ВІННИЦЯБУД» та ОСОБА_2 з приводу набуття майнових прав на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та документи, на підставі яких такий договір був укладений.

Суд, вивчивши матеріали заяви, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом (ч.2 ст.116 ЦПК України).

Враховуючи, що вказані у заяві докази мають значення для вирішення даної справи, при цьому представник заявника не має можливості отримати їх самостійно, суд вважає, що заява про витребування доказів до подання позовної заяви підлягає задоволенню.

Одночасно із цим суд роз`яснює заявнику вимоги ч. 5 ст. 116 ЦПК України, відповідно до яких у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження. Якщо ухвала про забезпечення доказів на момент її скасування була виконана повністю або частково - отримані судом докази (показання свідків, висновки експертів тощо) не можуть бути використані в іншій справі.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.4, 5, 7, 10, 13, 116-118, 353 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву подану представником ОСОБА_1 адвокатом Піпко Андрієм Миколайовичем про забезпечення доказів до подання позовної заяви задовольнити.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІННИЦЯБУД» (код ЄДРПОУ: 01273444, місцезнаходження: 21050, м. Вінниця, вул. Театральна, 20) інвестиційний договір, що був укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «ВІННИЦЯБУД» та ОСОБА_2 з приводу набуття майнових прав на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та документи, на підставі яких такий договір був укладений.

Ухвала про забезпечення доказів підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Копію ухвали про забезпечення доказів надіслати для відома на електронну пошту представника заявника: ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , (адреса АДРЕСА_2 ) та для виконання Товариству з обмеженою відповідальністю «ВІННИЦЯБУД» (21050, м. Вінниця, вул. Театральна, 20, електронна пошта vstroy@ukr.net)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Оскарження ухвали суду про забезпечення доказів не зупиняє її виконання.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115808623
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів до подання позовної заяви

Судовий реєстр по справі —127/39557/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні