Ухвала
від 22.12.2023 по справі 173/3342/23
ВІЛЬНОГІРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЄУН 173/3342/23

н/п 2-п/174/9/2023

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

22 грудня 2023 року м.Вільногірськ

Суддя Вільногірського міськогосуду Дніпропетровськоїобласті БорцоваА.А.,вивчивши заяву ОСОБА_1 проперегляд заочногорішення судувід 19грудня 2023року уцивільній справіза позовомКам`янського місцевогоцентру знадання безоплатноївторинної правовоїдопомоги до ОСОБА_1 про відшкодування вартості фактичних витрат, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 ,-

В С Т А Н О В И В:

На розгляді у Вільногірському міському суді Дніпропетровської області перебувала вказана цивільна справа.

Заочним рішенням суду від 19.12.2023 позов задоволено.

19.12.2023 відповідачка ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою та просить переглянути заочне рішення від 19.12.2023 з урахуванням поданої нею заяви на 16 аркушах в двох примірниках, написаної власноручно, вх.5951 від 06.12.2023.

Вимоги до заяви про перегляд заочного рішення встановлені ст.285 ЦПК України.

Так, відповідно до ч.ч.2,3 ст.285 ЦПК України, у заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено: 1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення; 2) ім`я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобу зв`язку, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це; 4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача; 5) клопотання про перегляд заочного рішення; 6) перелік доданих до заяви матеріалів. Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає.

Відповідно до ч.8 ст.285 ЦПК України,до неналежно оформленої заявипро перегляд заочного рішення застосовуються положення ст.185 цього Кодексу.

Відповідно до ч.4 ст.285 ЦПК України, до заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів, крім випадків, якщо така заява подається в електронній формі через електронний кабінет. У разі подання заяви в електронній формі через електронний кабінет до неї додаються докази надсилання її копії та копій доданих матеріалів іншим учасникам справи з урахуванням положеньстатті 43цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч.6-8 ст.285 ЦПК України, до заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору. До заяви про перегляд заочного рішення додаються докази, на які посилається заявник. До неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення, а також до заяви, поданої особою, яка відповідно дочастини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положеннястатті 185цього Кодексу.

Вивчивши заяву та додані до неї документи, суддя дійшов висновку, щозаява ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення за формою та змістом не відповідає вимогам ст.285ЦПК України і підлягає залишенню без руху по наступним підставам.

Так, заявлені вимоги відповідачкою не конкретизовано оскільки не зазначено, яке саме рішення вона просить переглянути, хто є сторонами по справі, їх місце проживаннячи місцезнаходження,номер засобівзв`язку,відомості пронаявність абовідсутність електронногокабінету,офіційні електронніадресита адресиелектронноїпоштисторін абопро відсутністьтаких.

Також, в заяві не зазначено які саме заперечення має відповідачка щодо вимог позивача та обґрунтовування цих заперечень, а також посилання на докази, якими ці заперечення обґрунтовуються, не вказані обставини, що свідчать про поважність причин її неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, причини не подання відзиву на позовну заяву.

Окрім того, відповідно до приписів ч.ч.1,2 ст.76 ЦПК України, доказами єбудь-якідані,на підставіяких судвстановлює наявністьабо відсутністьобставин (фактів),що обґрунтовуютьвимоги ізаперечення учасниківсправи,та іншихобставин,які маютьзначення длявирішення справи. Цідані встановлюютьсятакими засобами: 1)письмовими,речовими іелектронними доказами; 2)висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ст.77 ЦПК України, належними єдокази,які містятьінформацію щодопредмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Однак, до заяви про перегляд заочного рішення будь-які докази відповідачкою не додано, а її заява за вх.5951 від 06.12.2023 інформації, що стосується предмету спору у даній справі (стягнення вартості фактичних витрат за надання вторинної правової допомоги) не містить.

Також, відповідачкою не надано копію заяви з доданими до неї документами для направлення позивачу.

Окрім того, відповідно до п.4 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір»,заподання до суду заяви про перегляд заочного рішення, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 536,80 грн. Проте відповідачкою документ про сплату судового збору в зазначеному розмірі або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону, до заяви не долучено.

Окрім того, у заяві не зазначені процесуальні норми (ЦПК України) на підставі яких відповідачка звернулася до суду з даною заявою.

Відповідно до ч.2ст.185 ЦПК України,в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Таким чином, заяву слід залишити без руху, надавши відповідачці час для усунення вищевказаних недоліків.

Керуючись ст.ст.185, 285, 258-260,353 ЦПК України, суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 про переглядзаочного рішеннявід 19грудня 2023року уцивільній справіза позовом Кам`янськогомісцевого центруз наданнябезоплатної вторинноїправової допомогидо ОСОБА_1 про відшкодування вартості фактичних витрат, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 - залишити без руху, надавшивідповідачцістрок для усунення недоліків заяви в розмірі 10 (десяти) днів здня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити,щоякщо відповідачка у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтею 285 ЦПК України, заява буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду. Якщо у строк, встановлений судом недоліки заяви не будуть усунуті, заява буде вважатися неподаною і повернута відповідачці.

Ухвалаоскарженнюне підлягає.

Суддя: підпис А.А. Борцова

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115851285
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування вартості фактичних витрат,

Судовий реєстр по справі —173/3342/23

Постанова від 18.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Свистунова О. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Свистунова О. В.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Свистунова О. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Борцова А. А.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Борцова А. А.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Борцова А. А.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Борцова А. А.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Борцова А. А.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Борцова А. А.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Борцова А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні