Ухвала
від 26.12.2023 по справі 710/901/23
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/901/23

Провадження № 2/710/347/23

УХВАЛА

26.12.2023 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого - судді Сивоконя С.С.,

за участі секретаря судового засідання Шпиці О.Е.,

учасники процесу:

представник позивача адвокат Сененко К.В.;

представник відповідача адвокат Хмельницька Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача : Матусівська сільська рада, Черкаської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Шполянська державна нотаріальна контора Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Київ) про застосування наслідків нікчемності заповіту шляхом виключення з реєстру для реєстрації нотаріальних дій органу місцевого самоврядування та виключення із Спадкового запису про реєстрацію заповіту

ВСТАНОВИВ:

До Шполянського районного суду Черкаської області надійшла позовна заява в якій позивач просить застосувати наслідки недійсності нікчемного заповіту виключивши із реєстру для нотаріальних дій органу місцевого самоврядування Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області запис про реєстрацію заповіту, складеного 28.10.2021 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_1 на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , посвідченого секретарем Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області Рак Наталією Петрівною, 28.10.2021 року зареєстрованого в реєстрі за №116. Виключити із Спадкового реєстру запис про реєстрацію заповіту, складеного 28.10.2021 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , посвідченого секретарем Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області Рак Наталією Петрівною, 28.10.2021 року зареєстрованого в реєстрі №116 у Спадковому реєстрі за №68949185.

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області 12.07.2023р. відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Шполянського районного суду Черкаської області від 01.11.2023 було закрито підготовче провадження та призначено справу досудового розгляду.

Ухвалою Шполянського районного суду Черкаської області від 29.11.2023 року було витребувано від приватного нотаріуса Горбача Володимира Павловича, місцезнаходження: вул. Соборна 35, м. Шпола, Звенигородського району Черкаської області, належним чином завірену копію заповіту, який був складений на бланку №НВХ398803, номер в реєстрі нотаріальних дій 1521, дата посвідчення 05.08.2016, інформація про заповідача: ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 рнокпп НОМЕР_1 , номер заповіту у спадковому реєстрі 59325971.

15.12.2023 від приватного нотаріуса Горбача Володимира Павловича отримано копію заповіту ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Зміст заповіту стосується спадкових прав ОСОБА_4 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Матусів, Шполянського району Черкаської області, а саме: ОСОБА_3 заповів земельну ділянку площею 1,59 га ОСОБА_4 .

У судовому засіданні представник позивача не заперечувала проти повернення до стадії підготовчого судового засідання та залучення в якості третьої особи ОСОБА_4 .

У судовому засіданні представник відповідача заперечувала проти повернення до стадії підготовчого судового засідання та залучення в якості третьої особи ОСОБА_4 .

Згідно із ч.1 ст.42 ЦПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Відповідно дост.52ЦПК Українитреті особи,які заявляютьсамостійні вимогищодо предметаспору,можуть вступитиу справудо закінченняпідготовчого провадженняабо допочатку першогосудового засідання,якщо справарозглядається впорядку спрощеногопозовного провадження,подавши позовдо однієїабо декількохсторін. Проприйняття позовноїзаяви тавступ третьоїособи усправу судпостановляє ухвалу. Третіособи,які заявляютьсамостійні вимогищодо предметаспору,користуються усімаправами інесуть усіобов`язки позивача. Після вступу у справу третьої особи, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору, справа за клопотанням учасника справи розглядається спочатку.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно доч.3-7ст.53ЦПК Україниякщо судпри вирішенніпитання провідкриття провадженняу справіабо припідготовці справидо розглядувстановить,що рішеннясуду можевплинути направа таобов`язки осіб,що неє стороноюу справі,суд залучаєтаких осібдо участіу справіяк третіхосіб,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору. У заявахпро залученнятретіх осібі взаявах третіхосіб провступ усправу настороні позивачаабо відповідачазазначається,на якихпідставах третіхосіб належитьзалучити доучасті усправі. Прозалучення третіхосіб доучасті усправі судпостановляє ухвалу,в якійзазначає,на якіправа чиобов`язки такоїособи таяким чиномможе вплинутирішення судуу справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цьогоКодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Відповідно дост.54ЦПК Україниякщо врезультаті ухваленнясудового рішеннясторона моженабути правостосовно третьоїособи аботретя особаможе пред`явитивимоги досторони,така стороназобов`язана сповіститицю особупро відкриттяпровадження усправі іподати досуду заявупро залученняїї доучасті усправі яктретю особу,яка незаявляє самостійнівимоги щодопредмета спору.До такоїзаяви повиннібути доданідокази пронаправлення їїкопії особі,про залученняякої яктретьої особиподана заява. У разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред`явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред`явленого цією третьою особою до такої сторони.

Суд уважає, що рішення і цій справі, яка розглядається може у подальшому вплинути на права та інтереси ОСОБА_4 , а тому доречно залучити цю особу до розгляду справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних позовних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Відповідно до ст. 189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до п.4 ч.2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

У справі, що розглядається, було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Цивільним процесуальним кодексом України не врегульовано питання щодо повернення суду першої інстанції до стадії підготовчого провадження після його закриття.

У Постанові КГС ВС у справі 910/7103/21 від 16.12.2021 зазначено, що за наявності певних обставин суд може прийняти рішення про повернення, але лише для вирішення тих питань, які можливо вирішувати на стадії підготовчого провадження.

Оскільки залучення до участі у справі третьої особи має відбуватися на стадії підготовчого провадження, суд вважає доцільним повернутися до стадії підготовчого провадження.

Керуючись ст.ст. 42, 52-54, 189, 197, 258, 260 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Повернутися до стадії підготовчого судового провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача : Матусівська сільська рада, Черкаської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Шполянська державна нотаріальна контора Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Київ) про застосування наслідків нікчемності заповіту шляхом виключення з реєстру для реєстрації нотаріальних дій органу місцевого самоврядування та виключення із Спадкового запису про реєстрацію заповіту.

Залучити до участі в цивільній справі ОСОБА_4 у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача ОСОБА_1 .

Зобов`язати позивача, а саме: не пізніше двох днів з дня вручення копії цієї ухвали направити третій особі, ОСОБА_4 , копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Інформацію щодо справи, що розглядається учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: «http://sh.ck.court.gov.ua».

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя С.С. Сивокінь

(повний текс ухвали складено 26.12.2023)

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115932354
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —710/901/23

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні