Ухвала
від 28.12.2023 по справі 456/2813/22
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/2813/22

Провадження № 1-кс/456/1352/2023

УХВАЛА

"28" грудня 2023 р. слідчий суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 розглянувши клопотання прокурора Стрийської окружної прокуратури ОСОБА_3 про продовження застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Волосянка, Сколівського району, Львівської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, із вищою освітою, депутата VIII скликання Славської селищної ради Стрийського району Львівської області від політичної партії «Європейська солідарність», раніше не судимого,

встановив:

Прокурор Стрийської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням в кримінальному провадженні №42022142330000007 від 13.01.2022 року про продовження застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області ОСОБА_6 на строк досудового розслідування до 29.02.2024. В обгрунтування клопотання прокурор покликається на те, що слідчим відділенням Стрийського РУП ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42022142330000007 від 13.01.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ст. 236 КК України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Славської селищної ради Стрийського району за попередньою змовою групою осіб, що виразилося у порушенні правил екологічної безпеки при експлуатації об`єктів, що спричинило тяжкі наслідки, та за фактом розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами комунальних підприємств Славської селищної ради Стрийського району та ряду суб`єктів підприємницької діяльності міста Стрий та Стрийського району.

Досудовим розслідуванням встановлено,що згідно Статутів Славського комунального водо-каналізаційного підприємства, затверджених рішеннями Славської селищної ради № 650 від 24.10.2018 та № 1859 від 11.08.2022, вказане комунальне підприємство засноване на власності Славської об`єднаної територіальної громади. Засновником підприємства є Славська селищна рада Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області (ідентифікаційний код: 04370314).

Відповідно до пункту 2.1. Статутів підприємство є юридичною особою, здійснює свою господарську діяльність на засадах повної самостійності, несе відповідні обов`язки, укладає угоди (договори, контракти) з юридичними та фізичними особами, має закріплене майно, поточний та інші рахунки в установах банків, казначейства, печатки з власним найменуванням, штампи, затверджені в установленому порядку, фірмовий знак чи знак обслуговування, бланки з власними реквізитами та інші атрибути, а також згідно пункту 2.4. виконує роботи та надає послуги за цінами і тарифами, встановленими самостійно або на підставі підписаних договорів, а у випадках, визначених законодавством, за державними розцінками.

Згідно абзацу 1 пункту 3.1. Статутів підприємство створено з метою ведення господарської діяльності і надання послуг юридичним, фізичним особам у сфері водопостачання, водовідведення та вивезення твердих побутових відходів.

Крім цього, згідно підпунктів 3.2.1., 3.2.2., 3.2.4 пункту 3.2. Статутів предметом діяльності підприємства є вивіз та переробка сміття та твердих побутових відходів, заготівля та переробка вторинної сировини та утримання полігону твердих побутових відходів.

Згідно Статутів керівництво підприємством здійснюється директором, який відповідно до пункту 6.2 призначається на посаду та звільняється з посади Славським селищним головою на контрактній основі.

Так, згідно розпорядження селищного голови Славської селищної ради №04-01/33 від 20.03.2018, на посаду директора Славського КВКП Славської селищної ради Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області, код ЄДРПОУ: 32747220, з 22.03.2018 призначено ОСОБА_6 .

Відповідно до посадової інструкції № 1 директора Славського КВКП, затвердженої наказом № 02 від 16.02.2018, директор підприємства, визначає, формулює, планує, здійснює і координує всі види діяльності підприємства; вживає заходів щодо додержання вимог законодавства про охорону навколишнього середовища; несе відповідальність: за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, в тому числі за правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

Таким чином, ОСОБА_6 працюючи з 17.04.2018 по 14.03.2019 на посаді директора Славського КВКП, постійно обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно?розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто відповідно до ч. 3 ст. 18 КК Українибув службовою особою.

Разом з тим, ОСОБА_6 як керівник Славського КВКП Славської селищної ради Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області, за попередньоюзмовою вгрупі осібіз ОСОБА_7 ,який до 20.03.2019перебував напосаді головногоінженера СлавськогоКВКП,а з 21.03.2019 по даний час перебуває на посаді директора Славського КВКП, розуміючи та усвідомлюючи заборону використання полігону ТПВ, вдались до злочинної змови, направленої на умисне порушення правил екологічної безпеки під час експлуатації Славського міського полігону ТПВ,який знаходитьсяза адресою:вул.І.Франка,смт.Славське,Стрийського району,Львівської області,що вподальшому спричинилотяжкі наслідки, за наступних обставин.

Так, за наслідками перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства Славської селищної ради 27-31.05.2010, № 122, 11.06.2010 виконуючим обов`язки головного державного інспектора охорони навколишнього природного середовища Львівської області винесено рішення № 13 про зупинення (тимчасово) захоронення ТПВ на Славському полігоні твердих побутових відходів.

Попри це, ОСОБА_6 як директорСлавського КВКП,будучи добреобізнаним пронеобхідність проводитизбір тавивезення побутовихвідходів натериторії населенихпунктів Славськоїтериторіальної громадита надаватиспоживачам послугиз поводженняз побутовимивідходами,що включаєзбирання,вивезення тазахоронення твердихпобутових відходів,володіючи інформацієюпро надходженнякомунальному підприємствубюджетних коштівта коштівспоживачів,діючи умисно,всупереч інтересамслужби тапідпорядкованого йомупідприємства,усвідомлюючи можливістьнастання негативнихнаслідків увигляді забруднення земельних ділянок, за попередньою змовою в групі із ОСОБА_7 , в невстановленому досудовим розслідуванням місці та часі, але не раніше 17 квітня 2018 року, вступили в змову щодо спільного вчинення дій, направлених на систематичне порушення правил екологічної безпеки, під час експлуатації Славського міського полігону твердих побутових відходів, організували вивезення та захоронення твердих побутових відходів (сміття), на заборонений для використання Славський міський полігон ТПВ, при цьому створюючи документальну видимість вивезення твердих побутових відходів на Стрийський полігон твердих побутових відходів, що по вул. Нижанківського у місті Стрий, Львівської області, таким чином надавши ознак законності діяльності підприємства щодо вивезення та захоронення твердих побутових відходів (сміття), шляхом підписання актів приймання-виконання робіт, інших документів за договорами №253 від 17.10.2017 та від 17.04.2018 «Про надання послуг по вивезенню побутових відходів», укладеним між Славським КВКП (споживач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Комунальник-2» (виконавець), хоча фактично такі не надавалися.

Рішенням Славської селищної ради від 12.04.2018 № 259 «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території Славської селищної ради», яке підписано головою Славської селищної ради ОСОБА_8 , затверджено протокол засідання конкурсної комісії по організації та проведенню конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів на території Славської селищної ради від 28.03.2018, визначено виконавцем послуг з вивезення побутових відходів на території Славської селищної ради ТзОВ «Комунальник-2», визначено укласти з ТзОВ «Комунальник-2» строком на 5 років договір про надання послуг з вивезення побутових відходів на території Славської селищної ради. На виконання вищевказаного рішення, 17.04.2018 між Славською селищною радою (замовник), в особі Славського селищного голови ОСОБА_9 , з однієї сторони та Товариством з обмеженою відповідальністю «Комунальник 2» (виконавець), в особі директора ОСОБА_10 , з другої сторони, укладено договір на надання послуг з вивезення побутових відходів, предметом якого є надання виконавцем послуг з вивезення побутових відходів на території Славської селищної ради. Відповідно до договору послуги надаються на території Славської селищної ради, до якої входять населені пункти селище Славське, села Волосянка, Ялинкувате, Хащованя, Нижня Рожанка, Верхня Рожанка, Либохора, Грабовець.

Одночасно із підписанням Славською ОТГ вищевказаного договору, 17.04.2018 між Славським КВКП (споживач), в особі директора ОСОБА_6 , з однієї сторони та Товариством з обмеженою відповідальністю «Комунальник-2» (виконавець), в особі директора ОСОБА_10 , з другої сторони, укладено договір на надання послуг з вивезення побутових відходів, тим самим продублювавши зазначений вище договір, хоча наміру виконувати такі у сторін не було, виходячи із наступного.

Зокрема встановлено, що між ТзОВ «Комунальник-2» (замовник) і Стрийським міським комбінатом комунальних підприємств не укладались договори, предметом яких є надання виконавцями за завданням замовника послуг по захороненню твердих побутових відходів на Стрийському полігоні ТПВ у м. Стрий, вул. Нижанківського, вивезених з смт. Славське, Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області.

Таким чином у виконавця робіт ТзОВ «Комунальник 2» були відсутні будь-які законні підстави для здійснення захоронення ТПВ на Стрийському полігоні ТПВ.

В той же час, фактично побутові відходи ТзОВ «Комунальник 2» з території Славської селищної ради не вивозилися, а також даним підприємством будь-які роботи пов`язані із збиранням, вивозом чи утилізацією ТПВ не виконувались.

Таким чином, укладенні угоди між Славським КВКП та ТзОВ «Комунальник 2» містять ознаки формальності, а їх виконання зведено до підписання фіктивних актів про приймання-виконання робіт та інших документів.

Як наслідокна виконаннявказівок ОСОБА_6 та ОСОБА_7 та підїх особистимконтролем,починаючи з17.04.2018до 31.08.2022,працівниками СлавськогоКВКП задопомогою технікивищевказаного комунальногопідприємства,здійснено збірта вивезеннятвердих побутовихвідходів (сміття)з селищаСлавське,сіл Волосянка,Ялинкувате,Хащованя,Нижня Рожанка,Верхня Рожанка,Либохора,Грабовець тав подальшомуїх незаконнезахоронення назакритому Славськомуміському полігоніТПВ,в загальнійкількості 48869,25м.куб.на земельнійділянці зкадастровим №4624555700:01:005:0103,площею 1,1553га,що розташованійв смт.Славське,вул.Ів.Франка,з цільовимпризначенням:для обслуговуванняСлавського полігонутвердих побутовихвідходів,постійним користувачемякої,відповідно додержавного актуна правопостійного користуванняземельною ділянкоюсерії ЯЯ№183473,є СлавськеКВКП.

Як наслідок,відповідно дорезультатів проведенихДУ «Львівськийобласний центрконтролю тапрофілактики хворобМОЗ України»досліджень встановленонаступне: відібрані грунти на Славському міському полігоні ТПВ та прилеглій території за мікробіологічними показниками помірно забруднені бактеріями групи кишкової палички Клостридіум перфрінгенс (Clostridium perfringens), санітарно-показовим мікроорганізмом, що є збудником харчових отруєнь людини і одним із збудників газової гангрени людини.

Згідно проведених досліджень поверхневої води р. Опір вище скиду стічних вод з КОС смт. Славське, за санітарно-хімічними показниками вода відповідає вимогам для задоволення питних та госп-побутових потреб. Разом, з тим, нижче скиду стічних вод з КОС смт. Славське, за санітарно-хімічними показниками вода не відповідає вимогам для задоволення питних та госп-побутових потреб, виявлено патогенного мікроорганізму Salmonella Enteriditis var.jena (сальмонела).

Крім цього,відповідно довисновку судовоїінженерно-екологічноїекспертизи встановлено,що розміршкоди (збитків),завданих державівнаслідок забрудненняземель усмт.Славське повул.І.Франка закадастровим номерами4624555700:01:005:0076,4624555700:01:005:0457,4624555700:01:005:0559,4624555700:01:005:0029,4624555700:01:005:0138,що єсуміжними ізземельною ділянкоюз кадастровим№ 4624555700:01:005:0103на якійрозміщений Славський міський полігон ТПВ, та земель запасу, території прибережної захисної смуги р. Опір, становить 2416120,05 грн. Перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у пробах ґрунту, відібраних на земельних ділянках у смт. Славське по вул. І. Франка з кадастровим номерами 4624555700:01:005:0076, 4624555700:01:005:0457, 4624555700:01:005:0559, 4624555700:01:005:0029, 4624555700:01:005:0138 та земель запасу призвело до забруднення земельних ресурсів, що в свою чергу може створити небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

Таким чином, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у період 17.04.2018 до 31.08.2022, будучи службовими особами, які в силу своїх повноважень здійснювали керівництво господарською діяльністю Славського КВКП та експлуатацію Славського міського полігону ТПВ, діючи за попередньою змовою групою осіб, умисно порушуючи правила екологічної безпеки під час експлуатації Славського міського полігону ТПВ, а саме вимоги Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991, Закону України «Про відходи» від 05.03.1998, Закону України «Про охорону земель» від 19.06.2003, Земельного кодексу України від 25.10.2001, організували вивезення та захоронення твердих побутових відходів (сміття) на території забороненого для використання Славського міського полігону ТПВ, що знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 4624555700:01:005:0103, чим допустили тяжкі наслідки у вигляді забруднення суміжних земельних ділянок за кадастровими номерами 4624555700:01:005:0076, 4624555700:01:005:0457, 4624555700:01:005:0559, 4624555700:01:005:0029, 4624555700:01:005:0138 та земель запасу, території прибережної захисної смуги р. Опір, що в свою чергу може створити небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

Таким чином, в діях ОСОБА_6 наявні всі підстави для обґрунтованої підозрийого у порушенні правил екологічної безпеки під час експлуатації інших об`єктів,що спричинилоінші тяжкінаслідки, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ст. 236 КК України.

29.09.2023 ОСОБА_6 вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ст. 236 КК України.

10.10.2023 допитаний як підозрюваний ОСОБА_6 , відмовився від дачі показань на підставі ст. 63 Конституції України.

Підставність підозри ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

розпорядженням селищного голови Славської селищної ради №04-01/33 від 20.03.2018 про призначення на посаду директора Славського КВКП ОСОБА_6 ; рішенням № 13 від 11.06.2010 виконуючого обов`язки головного державного інспектора охорони навколишнього природного середовища Львівської області про зупинення (тимчасово) захоронення ТПВ на Славському полігоні твердих побутових відходів; договорами №253 від 17.10.2017 та від 17.04.2018 «Про надання послуг по вивезенню побутових відходів», укладеним між Славським КВКП (споживач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Комунальник-2» (виконавець); протоколами огляду місця події від 08.11.2022 в ході яких відбирались проби води та ґрунту працівниками державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України»; листом ТОВ «Комунальник 2» №1 від 02.01.2023 (про те, що сміття з Славська не вивозили); рішенням виконкому Славської ОТГ № 157 від 08.08.2019 «Про затвердження схеми санітарної очистки населених пунктів» - де вказано, що вивозить сміття ТзОВ «Комунальник2» на Стрийський полігон ТПВ; актами відбору проб грунтів/протоколами вимірювання показників складу та властивостей грунтів/ актом складеним за - результатами планового заходу/ розрахунками завданої шкоди; результатами проведених ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» від 29.11.2022 №2814/03; висновком судової інженерно-екологічної експертизи № 4574-Е від 17.02.2023; результатами протоколу аудіо-, відеоконтролю місця від 15.08.2022 - зафіксовано процес вивезення ТПВ на Славський міський полігон ТПВ, діяльність якого зупинена; результатами протоколу проведення НСРД - зняття інформації з електронних комунікаційних мереж від 30.01.2023 - зафіксовано, як ОСОБА_6 надає вказівку працівникам Славського КВКП, що вони мають говорити під час їхнього допиту в слідчого; додатковим допитом свідка ОСОБА_11 від 15.12.2022, який вказує процес вивезення ТПВ на Славський міський полігон ТПВ та своє підпорядкування ОСОБА_7 та ОСОБА_6 ; допитом свідка ОСОБА_12 від 20.12.2022, який вказує процес вивезення ТПВ на Славський міський полігон ТПВ та своє підпорядкування ОСОБА_7 та ОСОБА_6 ; висновком додаткової судової інженерно-екологічної експертизи № 4480-Е від 27.11.2023.

Ухвалою слідчогосудді Стрийськогоміськрайонного судувід 11.10.2023підозрюваному ОСОБА_6 обрано запобіжнийзахід увигляді домашньогоарешту строкомна шістдесятднів до 09.12.2023 року.

Керівником Стрийськоїокружної прокуратуриЛьвівської області22.11.2023винесено постановупро продовженнястроку досудовогорозслідування у кримінальному провадженні № 42022142330000007 від 13.01.2023 ще на один місяць, тобто до 29.12.2023 включно.

Ухвалою слідчого судді Стрийського міськрайонного суду від 11.10.2023 відсторонено ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області, строком на 2 (два) місяці до 10 грудня 2023 року.

Ухвалою слідчогосудді Стрийськогоміськрайонного судувід 04.12.2023підозрюваному ОСОБА_6 продовжено запобіжний західу виглядідомашнього арештудо 29.12.2023 року включно.

Ухвалою слідчого судді Стрийського міськрайонного суду від 04.12.2023 продовжено захід забезпечення кримінального провадження щодо підозрюваного ОСОБА_6 у вигляді відсторонення від посади директора комунальногопідприємства «Громадськегосподарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області до 29.12.2023 включно.

Ухвалою слідчого судді Стрийського міськрайонного суду від 22.12.2023 продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022142330000007 від 13.01.2023 до п`яти місяців, тобто до 29.02.2024 включно.

Також встановлено, що згідно розпорядження селищного голови Славської селищної ради №04-01/33 від 20.03.2018, на посаду директора Славського КВКП Славської селищної ради Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області, код ЄДРПОУ: 32747220, з 22.03.2018 призначено ОСОБА_6 , який був наділений правами та обов`язками згідно своєї посадової інструкції.

Окрім цього,згідно розпорядженняселищного головиСлавської селищноїради №04-01/11від 14.03.2019, з 21.03.2019 ОСОБА_6 перебувавна посадідиректора комунальногопідприємства «Громадськегосподарство» Славської селищної ради Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області.

Таким чином, ОСОБА_6 працюючи з 17.04.2018 по 14.03.2019 на посаді директора Славського КВКП, а з 21.03.2019 на посаді директора комунального підприємства «Громадське господарство», постійно обіймав посади, пов`язані з виконанням організаційно?розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України,був і є службовою особою.

Слід зазначити, що в діях ОСОБА_6 наявні всі підстави для обґрунтованої підозри у вчиненні тяжкого злочину, вчиненого при виконанні своїх службових обов`язків, за який законом передбачено покарання у виді позбавленням волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Встановлені досудовим розслідуванням факти дають підстави вважати, що перебування ОСОБА_6 на займаній посаді сприяло йому у вчиненні тяжкого злочину.

По даному кримінальному провадженню виконано значний обсяг процесуальних дій, спрямованих на отримання та перевірку отриманих доказів у ньому.

Разом з тим закінчити досудове розслідування до терміну закінчення дії ухвали про продовження запобіжного заходу немає можливості, оскільки необхідно: здійснити тимчасовий доступ до інформації, яка містить банківську таємницю, а саме до руху коштів по рахунках ОСОБА_13 , який займається сортуванням сміття на Славському міському полігоні ТПВ; опрацьовати інформацію з Акціонерного товариства Комерційний банк «ПриватБанк»; не проведено допитів фізичної особи-підприємця ОСОБА_14 , лікаря лаборанта-гігієніста санітарно-гігієнічної лабораторії Стрийського РВ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», ОСОБА_15 , заступника начальника Стрийського відділу Стрийського РУ ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області ОСОБА_16 , лікаря-лаборанта ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» ОСОБА_17 , головного спеціаліста Державної екологічної інспекції у Львівській області ОСОБА_18 , лікаря ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» ОСОБА_19 , лікаря-лаборанта ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» ОСОБА_20 ; провести інші необхідні та можливі слідчі (розшукові) та процесуальні дії, в яких виникне необхідність.

У результаті проведення додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій будуть отриманні докази, які будуть використані під час судового розгляду кримінального провадження для встановлення обставин, які підлягають доказуванню.

Відтак, є підстави вважати, що ОСОБА_6 перебуваючи й надалі на займаній посаді директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області, з метою ухилення від кримінальної відповідальності за вчинення тяжкого злочину, зможе знищити чи підробити документи, які мають суттєве значення для здійснення досудового розслідування, а в подальшому для судового розгляду, а також незаконними засобами впливатиме на свідків з числа працівників комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області, які перебувають в його підпорядкуванні, чи повторно вчинити кримінальне правопорушення, аналогічне вчиненому, а також зможе, перебуваючи на вказаній посаді, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Враховуючи викладене, виникла необхідність у продовженні застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області ОСОБА_6 .

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задоволити.

Підозрюваний ОСОБА_6 та йогозахисники заперечили проти заявленого клопотання та просили відмовити в його задоволенні за безпідставністю.

Заслухавши думку прокурора, захисників, пояснення підозрюваного, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання слід задоволити з наступних підстав.

Відповідно дост. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимогстатті 158 цього Кодексу.

Як передбачено вимогами ч. 2ст. 157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Як вбачається з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, 13.01.2022 року внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ст. 236 КК України (кримінальне провадження № 42022142330000007).

Згідно розпорядженняселищного головиСлавської селищноїради №04-01/11від 14.03.2019, з 21.03.2019 ОСОБА_6 призначенийна посадудиректора комунальногопідприємства «Громадськегосподарство» Славської селищної ради Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області.

29.09.2023 ОСОБА_6 вручено повідомленняпро підозруу вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.28, ст.236КК України,тобто у порушенні правил екологічної безпеки під час експлуатації інших об`єктів,що спричинилоінші тяжкінаслідки, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Ухвалою слідчого судді Стрийського міськрайонного суду від 11.10.2023 відсторонено ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області, строком на 2 (два) місяці до 10 грудня 2023 року.

Керівником Стрийськоїокружної прокуратуриЛьвівської області22.11.2023винесено постановупро продовженнястроку досудовогорозслідування у кримінальному провадженні № 42022142330000007 від 13.01.2023 ще на один місяць, тобто до 29.12.2023 включно.

Ухвалою слідчого судді Стрийського міськрайонного суду від 04.12.2023 продовжено захід забезпечення кримінального провадження щодо підозрюваного ОСОБА_6 у вигляді відсторонення від посади директора комунальногопідприємства «Громадськегосподарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області до 29.12.2023 включно.

Ухвалою слідчого судді Стрийського міськрайонного суду від 22.12.2023 продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022142330000007 від 13.01.2023 до п`яти місяців, тобто до 29.02.2024 включно.

Частиною 1 статті 158 КПК України передбачено, що прокурор має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому статтею 156 цього Кодексу.

Відповідно до ст.131 КПК України відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Під час розгляду клопотання прокурором доведено, що станом на даний час існують потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного ОСОБА_6 як продовження його відсторонення від посади директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області.

Слідчий суддя погоджується з доводами прокурора про існування ризику того, що подальше перебування підозрюваного ОСОБА_6 на посаді може негативно позначитися на розслідуванні кримінального провадження. Зокрема, підозрюваний, перебуваючи на посаді, зможе протиправно перешкоджати кримінальному провадженню та незаконно впливати на свідків у даному кримінальному провадженню з метою дачі ними неправдивих показів, а також може знищити чи підробити документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування.

Таким чином, прокурором доведена наявність достатніх підстав вважати, що продовження відсторонення підозрюваного ОСОБА_6 від посади необхідно для запобігання протиправній поведінці підозрюваного.

Враховуючи викладене, а також доведення прокурором потреб досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні, а також відсутність негативних наслідків в продовженні відсторонення підозрюваного від посади для інших осіб, а також те, що в подальшому перебування підозрюваного ОСОБА_6 на посаді директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області може перешкоджати кримінальному провадженню, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слід задоволити та продовжити строк відсторонення підозрюваного ОСОБА_6 від посади на строк до 25.02.2024.

Керуючись ст.ст. 110, 131, 132, 154-158, 309, 395 КПК України,

ухвалив:

Клопотання задоволити.

Продовжити строк відсторонення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Волосянка, Сколівського району, Львівської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , від посади директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області, на строк до 25 лютого 2024 року включно.

Копію ухвали направити для виконання в Стрийський РУП ГУ НП у Львівській області.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складений 29.12.2023 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116045749
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади директора комунального підприємства «Громадське господарство» Славської селищної ради Стрийського району Львівської області ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Волосянка, Сколівського району, Львівської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, із вищою освітою, депутата VІІІ скликання Славської селищної ради Стрийського району Львівської області від політичної партії «Європейська солідарність», раніше не судимого

Судовий реєстр по справі —456/2813/22

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні