Ухвала
від 27.12.2023 по справі 380/18802/22
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДУ Х В А Л А

щодо витребування доказів

27 грудня 2023 р. Справа № 380/18802/22 Cуддя Львівського окружного адміністративного суду Костецький Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання позивача про витребування доказів в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління статистики у Львівській області, про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії, -

встановив:

у провадженні Львівського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа №380/18802/22 за позовом ОСОБА_1 до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління статистики у Львівській області, про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії.

Судом відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою суду від 28.02.2023 замінено відповідача у справі на належного - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області.

Ухвалою суду від 04.04.2023 залучено Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області до участі у справі як другого відповідача. Розгляд справи розпочато спочатку.

Позивачем подано до суду клопотання про витребування доказів, у якому просить суд:

- винести ухвалу про витребування доказів, щодо нарахувань ОСОБА_1 індексації щомісячних страхових виплат на підставі ухвали Львівського обласного суду від 15.02.1999 року у відповідності Закону України від 03.07.1991 № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення» у Відповідача 1 - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, у Відповідача 2 - Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області та третьої особи - Головне управління статистики у Львівській області;

- витребувати з Відповідача 1 - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області: накази, розпорядження (у разі їх прийняття) Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області на виконання ухвали Львівського обласного суду від 15.02.1999 року, щодо умов нарахування сум індексації щомісячних страхових виплат ОСОБА_1 у відповідності до Закону України від 03.07.1991 № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення; інформацію чи нараховувалась та виплачувалась ОСОБА_1 в період часу з вересня місяця 2004 року і за весь час перебування на обліку з приводу трудового каліцтва індексація щомісячних страхових виплат на підставі ухвали Львівського обласного суду від 15.02.1999 року у відповідності до Закону України від 03.07.1991 № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення». У разі якщо не нараховувалась індексація щомісячних страхових виплат ОСОБА_1 , то прошу повідомити про причини не нарахування;

- витребувати з Відповідача 2 - Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області: накази, розпорядження (у разі їх прийняття) Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області на виконання ухвали Львівського обласного суду від 15.02.1999 року, щодо умов нарахування сум індексації щомісячних страхових виплат ОСОБА_1 у відповідності до Закону України від 03.07.1991 № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення»; інформацію чи нараховувалась та виплачувалась ОСОБА_1 в період часу з вересня місяця 2004 року і за весь час перебування на обліку з приводу трудового каліцтва індексація щомісячних страхових виплат на підставі ухвали Львівського обласного суду від 15.02.1999 року у відповідності до Закону України від 03.07.1991 № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення». У разі якщо не нараховувалась індексація щомісячних страхових виплат ОСОБА_1 , то прошу повідомити про причини її не нарахування;

- витребувати з третьої особи - Головне управління статистики у Львівській області: накази, розпорядження (у разі їх прийняття) Головним управління статистики у Львівській області на виконання ухвали Львівського обласного суду від 15.02.1999 року, щодо умов нарахування сум індексації щомісячних страхових виплат ОСОБА_1 у відповідності до Закону України від 03.07.1991 № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення»; інформацію чи нараховувалась та виплачувалась ОСОБА_1 в період часу з вересня місяця 2004 року і за весь час перебування на обліку з приводу трудового каліцтва індексація щомісячних страхових виплат на підставі ухвали Львівського обласного суду від 15.02.1999 року у відповідності до Закону України від 03.07.1991 № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення». У разі якщо не нараховувалась індексація щомісячних страхових виплат ОСОБА_1 , то прошу повідомити про причини її не нарахування; по якій причині Головним управлінням статистики у Львівській області всупереч пункту 4.підпунктом 4.9 Інструкції про порядок передачі виконавчій дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві документів станом на вересень місяць 2004 року (час передачі Головним управлінням статистики у Львівській області страхової справи ОСОБА_1 правонаступнику у Фонд соціального страхування), не було здійснено розрахунку у формі Довідки про розмір втраченого заробітку ОСОБА_1 з урахуванням розрахунку індексацій щомісячних відшкодувань на підставі ухвали Львівського обласного суду від 15.02.1999 року у відповідності до Закону України від 03.07.1991 № 1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення».

При вирішенні вказаного клопотання позивача, суд зазначає наступне.

Завданням адміністративного судочинства відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються відповідно до ч.1 ст. 9 КАС України на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Доказами в адміністративному судочинстві є відповідно до ст. 72 КАС України будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Предметом доказування згідно з ч. 2 ст. 73 КАС України є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно з ч.1-5 ст. 79 КАС України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі згідно з ч.1 ст. 80 КАС України подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ч.3-4 ст. 73 КАС України сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно з ч.2 ст. 76 КАС України питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Докази суду надають відповідно до ч.3 ст.77 КАС України учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Суд звертає увагу, що відзиви відповідачів на позовну заяву надійшли до суду 21.03.2023 та 28.04.2023. Крім цього, ухвалами суду від 25.04.2023 та від 12.05.2023 у відповідачів та третьої особи витребовувались докази за клопотаннями позивача та з власної ініціативи.

Водночас, звертаючись до суду із черговим клопотанням про витребування доказів у відповідачів та третьої особи, позивач жодним чином не обґрунтовує наявність об`єктивних причин неможливості нею своєчасно отримати вказані у клопотанні докази, а також не надає суду доказів, які підтверджують, що позивач здійснила усі залежні від неї дії, спрямовані на отримання відповідних доказів у відповідачів та третьої особи. Крім цього позивачем не конкретизовано які саме накази необхідно витребувати. Також при вирішенні клопотання судом враховано те, що частину доказів щодо нарахувань ОСОБА_1 індексації щомісячних страхових виплат, які позивач просить витребувати, долучено нею до заяви про уточнення позовних вимог від 18.12.2023.

З огляду на вказане, суд робить висновок, що клопотання позивача про витребування доказів є необґрунтованим та задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 72-77, 80, 90, 144, 145, 147, 241-246, 250, 370 КАС України, суд -

у х в а л и в :

у задоволенні клопотання позивача про витребування доказів відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення щодо ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду, прийняте за наслідками розгляду справи.

Повний текст ухвали складено 27.12.2023 року.

Суддя Костецький Н.В.

Дата ухвалення рішення27.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116052870
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/18802/22

Ухвала від 26.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 13.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Рішення від 28.12.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 27.12.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 21.07.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 20.06.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 12.05.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні