Вирок
від 04.01.2024 по справі 295/9646/23
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/9646/23

Категорія 5

1-кп/295/20/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.01.2024 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира

у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

секретаря судового

засідання ОСОБА_4

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі кримінальне провадження № 22023060000000015 від 17.01.2023 про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Скадовськ Херсонської області, громадянина України, одруженого, немаючого на утриманні неповнолітніх дітей, пенсіонера, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , учасника бойових дій, раніше не судимого, -

за ст. 111 ч.2 КК України,

з участю:

прокурора ОСОБА_6

обвинуваченого ОСОБА_5

захисника ОСОБА_7

в с т а н о в и в :

Згідно з Конституцією України, Україна є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, IV Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і російською федерацією 1997 року та іншими міжнародно-правовими актами є окупацією частини території суверенної держави Україна та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

Упродовж 2013 року у зв`язку з демократичними процесами, які відбувалися на території України, у представників влади рф та службових осіб з числа керівництва зс рф виник злочинний умисел на вчинення протиправних дій, спрямованих на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, зміну меж її території та державного кордону на порушення порядку, встановленого Конституцією України. Мотивами зазначеного умислу стали євроінтеграційний курс розвитку України, підготовка до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, які були розцінені представниками влади і зс рф, як безпосередня загроза економічним та геополітичним інтересам рф, що сприятиме втраті впливу над політичними процесами в Україні та позбавить контролю над її економічною діяльністю, призведе до співпраці України з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації та можливої денонсації угод щодо тимчасового розташування чорноморського флоту рф на території України в АР Крим та м. Севастополі.

Починаючи з 20 лютого 2014 року для реалізації зазначеного вище умислу, з метою блокування та захоплення адміністративних будівель і ключових об`єктів військової та цивільної інфраструктури для забезпечення військової окупації та подальшої анексії рф території АР Крим і м. Севастополя, здійснено вторгнення військовим, морським і повітряним транспортом окремих підрозділів зс рф. У подальшому представниками влади рф вчинено ряд дій, внаслідок чого здійснено окупацію частини території України АР Крим і м. Севастополя та спроба легітимізувати указані дії.

У подальшому 24 лютого 2022 року розпочато збройну військову агресію російської федерації проти України та близько 05 год. 10 хв. збройними силами рф (далі - зс рф), що діяли за наказом керівництва рф та зс рф, здійснено запуск крилатих та балістичних ракет по аеродромах, військових штабах, складах, підрозділах Збройних Сил України та інших військових формувань. Після чого, тоді ж, війська рф сухопутним шляхом вторглися на територію суверенної держави України.

У зв`язку з цим, Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, в Україні введено воєнний стан з 24 лютого 2022 року, який востаннє продовжено Указом Президента України від 01.05.2023 № 254/2023 на 90 діб з 20 травня 2023 року.

З огляду на викладене, між державами рф та Україна з 20 лютого 2014 року триває збройний конфлікт міжнародного характеру.

Як встановлено, планування, фінансування та реалізація рф агресивної війни та агресивних воєнних дій проти України, проведення розвідувальної та підривної діяльності на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, організовується, спрямовується та здійснюється силами, насамперед, зс рф, головного розвідувального управління генерального штабу зс рф, федеральної служби безпеки рф, співробітниками правоохоронних та інших спеціальних органів країни-агресора, а також завдяки залученню до цього осіб з числа громадян України, якими, на виконання завдань, поставлених співробітниками спеціальних служб рф, здійснюється збирання та передача рф, її організаціям та представникам відомостей, які в подальшому використовуються для ведення бойових дій та здійснення збройної агресії проти України.

Наведені факти розв`язання та ведення рф агресивної війни проти України, здійснення підривної діяльності, у тому числі, шляхом вторгнення підрозділів зс рф, захоплення державних органів виконавчої влади, установ, підприємств та організацій усіх форм власності, військових частин, широко висвітлювалися засобами масової інформації України та іноземних держав, і були достовірно відомі громадянину України ОСОБА_5

18.07.2022 близько 15 години 45 хвилин, ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем свого фактичного проживання у квартирі АДРЕСА_2 , свідомо обходячи обмеження доступу до російської соціальної мережі «ВКонтакте», встановлені інтернет-провайдерами на виконання Указу Президента України № 133/2017 від 15.05.2017 «Про введення в дію рішення Ради Національної Безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року, використовуючи власну веб-сторінку (акаунт) соціальної Інтернет мережі «ВКонтакте» під ім`ям « ОСОБА_8 » за URL-адресою в Інтернет мережі: ІНФОРМАЦІЯ_7, розпочав особисте спілкування з представником приватної військової компанії (далі - пвк) «вагнер» рф ОСОБА_9 , який задля приховування свої реальних анкетних даних використовував веб-сторінку (акаунт) соціальної Інтернет мережі «ВКонтакте» під ім`ям « ОСОБА_10 » за URL-адресою в Інтернет мережі: ІНФОРМАЦІЯ_3, у ході якого останній запропонував ОСОБА_5 співпрацювати з ним, як з представником російської федерації (ворожої держави).

У цей же час та у цьому ж місці, у ОСОБА_5 , в умовах воєнного стану, достеменно обізнаного про свій конституційно - правовий статус та обов`язки громадянина України, наявність між державами рф та України з 20 лютого 2014 року збройного конфлікту міжнародного характеру, фактами повномасштабного вторгнення зс рф на територію України та окупації окремих її територій,з ідеологічних мотивів, виник злочинний умисел спрямований на вчинення дій на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України, шляхом переходу на бік ворога.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , 18.07.2022 близько 16 години 17 хвилин, перебуваючи за місцем свого фактичного проживання у квартирі АДРЕСА_2 , з ідеологічних мотивів, діючи умисно на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України, у ході особистого спілкування з власної веб-сторінки (акаунту) соціальної мережі «ВКонтакте» під ім`ям « ОСОБА_8 » за URL-адресою в Інтернет мережі: ІНФОРМАЦІЯ_2 з представником пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 , який використовував веб-сторінку (акаунту) соціальної мережі «ВКонтакте» під ім`ям « ОСОБА_10 » за URL-адресою в Інтернет мережі: ІНФОРМАЦІЯ_3 добровільно погодився співпрацювати з ним, як з представником російської федерації (ворожої держави), шляхом надання допомоги у збиранні інформації військового характеру, яка може використовуватись представниками зс рф та підконтрольних їм військовим формуванням для планування та ведення бойових дій проти України. При цьому, з метою конспірації та приховування своєї злочинної діяльності ОСОБА_5 на пропозицію ОСОБА_9 обрав позивний « ОСОБА_11 ».

У подальшому, ОСОБА_5 , діючи умисно на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України, з ідеологічних мотивів, виконуючи особисті домовленості з представником пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 , відслідковував місця дислокації, вид, кількість і переміщення підрозділів військовослужбовців та військової техніки ЗС України, фотографував зображення з місцем розташування стратегічно важливих військових об`єктів, після чого, використовуючи власний мобільний телефон марки «SАMSUNG» моделі «Galaxy A12», серійний номер НОМЕР_1 з сім-картою стільникового зв`язку № НОМЕР_2 , за допомогою встановленого на нього мобільного додатку «Telegram», упродовж з 22.09.2022 по 21.02.2023 виходив на зв`язок із представником пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 та передавав останньому зібрані ним відомості.

Так, 26.09.2022 у період з 11 години 40 хвилин по 11 годину 51 хвилину, ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем свого фактичного проживання у квартирі АДРЕСА_2 , на виконання вказівок представника пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 , використовуючи власний мобільний телефон марки «SАMSUNG» моделі «Galaxy A12», серійний номер НОМЕР_1 з сім-картою стільникового зв`язку № НОМЕР_2 , сфотографував територію військової частини НОМЕР_3 ЗС України ( НОМЕР_4 , в/ч НОМЕР_3 , пп НОМЕР_5 ) та, за допомогою мобільного додатку «Telegram» встановленого на вказаний мобільний телефон, надіслав останньому повідомлення із фотозображенням, описавши у повідомленні розташування військових об`єктів на вказаній території.

Після цього, 12.10.2022 у період з 11 години 22 хвилин по 17 годину 23 хвилину, ОСОБА_5 , продовжуючи свою злочинну діяльність, перебуваючи за місцем свого фактичного проживання у квартирі АДРЕСА_2 , на виконання вказівок представника пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 , використовуючи власний мобільний телефон марки «SАMSUNG» моделі «Galaxy A12», серійний номер НОМЕР_1 з сім-картою стільникового зв`язку № НОМЕР_2 , сфотографував карту з позначеним на ній місцем знаходження НОМЕР_6 загальновійськового полігону в АДРЕСА_3 та, за допомогою мобільного додатку «Telegram» встановленого на мобільний телефон, надіслав останньому повідомлення з фотозображенням вказаної карти і відомостями про прибуття військового гелікоптера до полігону.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 20.10.2022 о 14 годині 03 хвилини ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем свого фактичного проживання у квартирі АДРЕСА_2 , на виконання вказівок представника пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 , використовуючи власний мобільний телефон марки «SАMSUNG» моделі «Galaxy A12», серійний номер НОМЕР_1 з сім-картою стільникового зв`язку № НОМЕР_2 , сфотографував карту з позначеним на ній місцем знаходження Управління Служби безпеки України в Житомирській області та, за допомогою мобільного додатку «Telegram» встановленого на мобільний телефон, надіслав останньому повідомлення з фотозображенням відзнятої ним карти.

Наступного дня, 21.10.2022 у період з 13 години 34 хвилин по 14 годину 20 хвилину, ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем свого фактичного проживання у квартирі АДРЕСА_2 , на виконання вказівок представника пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 , використовуючи власний мобільний телефон марки «SАMSUNG» моделі «Galaxy A12», серійний номер НОМЕР_1 з сім-картою стільникового зв`язку № НОМЕР_2 , за допомогою мобільного додатку «Telegram» встановленого на вказаний мобільний телефон, надіслав останньому повідомлення з інформацією про інженерні засоби оборони та захисту Управління.

У подальшому, 24.01.2023 у період з 09 години 45 хвилин по 13 годину 50 хвилину ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем свого проживання у квартирі АДРЕСА_2 , на виконання вказівок представника пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 , використовуючи власний мобільний телефон марки «SАMSUNG» моделі «Galaxy A12», серійний номер НОМЕР_1 з сім-картою стільникового зв`язку № НОМЕР_2 , за допомогою мобільного додатку «Telegram» встановленого на вказаний мобільний телефон, надіслав останньому повідомлення з інформацією щодо кількісної наявності, переміщення військовослужбовців та військової техніки ЗС України в АДРЕСА_3 та анкетних даних командира військової частини НОМЕР_3 .

Після цього, 21.02.2023 у період з 13 години 02 хвилини по 14 годину 07 хвилин ОСОБА_5 , на виконання вказівок ОСОБА_9 , особисто оглянув на місцевості прилеглу територію до будівлі Житомирської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Житомир майдан С.П. Корольова, 4/2, з метою збору інформації про перебування представників збройних сил іноземних держав та подальшої передачі таких відомостей ОСОБА_9 .

Цього ж дня, о 14 годині 18 хвилин ОСОБА_5 , перебуваючи за місцем свого проживання у квартирі АДРЕСА_2 , на виконання вказівок представника пвк «вагнер» рф ОСОБА_9 , використовуючи власний мобільний телефон марки «SАMSUNG» моделі «Galaxy A12», серійний номер НОМЕР_1 з сім-картою стільникового зв`язку № НОМЕР_2 , за допомогою мобільного додатку «Telegram», встановленого на вказаний мобільний телефон, надіслав останньому повідомлення із зібраною ним інформацією про відсутність поруч з будівлею Житомирської міської ради представників збройних сил іноземних держав.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 вину не визнав, показав, що є громадянином України, народився та все життя проживав на території України, іншого громадянства не має. Жодних дій, які б могли спричинити шкоду державі не вчиняв, такого наміру не мав. Кримінальне провадження вважає провокацією з боку працівників СБУ. Зазначив, що до нього в соціальних мережах звернувся невідомий ОСОБА_10 , хто він, звідки, кого саме представляє, уявлення не мав. Беручи до уваги свій похилий вік, одразу відмовився від будь-яких дій та співпраці з ним. Пояснив, що мав змогу висловлювати свою позицію лише теоретично. Що в подальшому і робив, десь погоджуючись з думкою даної особи, десь ні. Жодної діяльності, яка б спричинила шкоду державі не здійснював та ніяких протиправних дій не вчиняв. Прізвище ОСОБА_9 йому невідомо, спілкувався лише з ОСОБА_10 . Про прізвище ОСОБА_9 дізнався під час досудового розслідування. Вважає, що електронні адреси ОСОБА_9 , не містять ніяких посилань на те, що вони належать ОСОБА_10 . Визнає свою помилку лише в тому, що спілкувався з ОСОБА_10 та висловлював йому свої думки, однак жодної інформації йому не надавав. Надіслані ним фото не містять ніякого змісту, зроблені ним, не виходячи з квартири. Зазначив, що в минулому році в поле зору СБУ потрапила видана ним книга під назвою «Однієї крові», яка була вилучена в ході проведення обшуку, що стало підставою для працівників СБУ для слідкування за його життям. Показав, що за спеціальністю є офіцером-ракетником та інженером-геодезистом. Під час проходження військової служби здійснював розвідувальну діяльність, обіймав посаду начальника розвідки артилерії в Афганістані. Здійснював складання та вивчення карт, оскільки без карт, ракетники-артилеристи безсилі. Має у своєму користуванні мобільний телефон та планшет, на яких встановлені додатки «ВКонтакте», «Телеграм», «Однокласники». Вказаними додатками постійно користувався, додатком «ВКонтакте» рідше, оскільки технічно не орієнтувався. До соціальних мереж заходив, щоб отримати інформацію, новини, здійснював пошук лише тієї інформації, яка цікавила. 17.07.2022 ОСОБА_10 сам запросив його в друзі. Потім на деякий час зник та знову вийшов на зв`язок восени, наприкінці вересня. До нього сам на сторінку не заходив. Отримавши запрошення в друзі спочатку мав сумніви щодо того, чи відповідати на повідомлення ОСОБА_10 чи ні, однак останній був досить толерантним, що його привабило та він розпочав з ним діалог. На аватарці фото ОСОБА_10 не було, вважає, що це працівники СБУ прикріпили фото, коли зацікавилися ним. Розумів, що ОСОБА_10 це людина, яка перебуває на лінії фронту зі сторони рф, але не знав, що той є представником пвк «вагнер». Від початку війни в Україні, через ракетні обстріли, відчував себе як в окупації. Також відправив ОСОБА_10 протокол обшуку, оскільки був ображений ставленням до себе працівниками правоохоронних органів України. Також ОСОБА_10 з`явився в нього в друзях в соціальній мережі «Однокласники», однак там з ним ніякого контакту не підтримував, на сторінку останнього не заходив, аватарку його не бачив. В «Телеграмі» почав з ним спілкуватися наприкінці вересня. Вважає, що фотографії, які відправляв ОСОБА_10 не несуть ніякої важливої інформації, навіть фото карти розміщення військового полігону. Зазначив, що відправив фото розташування Служби Безпеки з туристичної карти, можливо на ній і робив помітку розташування їх будівлі. Все спілкування з ОСОБА_10 вважав грою. Дійсно ОСОБА_10 просив його оглянути місцевість поруч з управлінням СБУ та міською Радою, на що погодився, пройшов, однак нічого не побачив, про це і відповів. Погодився оглянути ці території, лише через бажання просто прогулятися містом. Ствердив що жодних дій в інкримінованих йому діях не вчиняв, про те, що спілкується з представником пвк «вагнер», не знав, на його думку інформацію, яку направляв ОСОБА_10 , не мала вагомого значення та не нанесла шкоди державі.

Вина обвинуваченого ОСОБА_5 доведена дослідженими безпосередньо в судовому засіданні належними та допустимими доказами.

Згідно витягу з ЄРДР від 17.01.2023, внесено відомості за фактом надання громадянином України ОСОБА_5 з липня 2022 представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану (т.1 а.с.63).

Протоколом огляду пошуку на сайті «Миротворець» від 17.03.2023, отримано наступну інформацію: зображення чоловіка у військовій формі збройних сил російської федерації та підпис « ОСОБА_9 », поряд із зображенням розміщена інформація щодо його місця проживання, номер мобільного телефону, російський військовий злочинець, учасник російсько-білоруської військової агресії проти України. 24.02.2022 причетний до геноциду Українського народу. Крім того, розміщено його фото у військовій формі зс рф та демонстрацію його державних нагород рф. Крім того, ОСОБА_9 на своїй сторінці коментував перебування у полоні військослужбовців батальйону «ІНФОРМАЦІЯ_8» та групи українських військовослужбовців, які перебували у полоні (т.1 а.с.77).

Протоколом огляду сторінки в соціальній мережі «ВКонтакте» від 17.03.2023, акаунт під нікнеймом « ОСОБА_10 » виявлено наступну інформацію: зображення аватарки, на якій знаходиться чоловік у військовій формі, характерну найманцям пвк «вагнер» на верхній частині бронемашини із зображенням символіки т.зв. «сво», вказаний акаунт належить громадянину рф ОСОБА_9 . В ході огляду вказаної сторінки є дописи ОСОБА_9 щодо «сво», «виконання бойових завдань, прославляння та віру в путіна». У пошуковому розділі «Друзья Игоря» виявлено зображення аватарки соціальної сторінки «ВКонтакте» ОСОБА_17 , тобто останній перебуває у друзях ОСОБА_9 (т.1 а.с.84).

Протоколами огляду Інтернет сторінок ОСОБА_5 та « ОСОБА_10 » - ОСОБА_9 в соціальній мережі «Одноклассники» від 17.03.2023, встановлено інформацію про факт перебування ОСОБА_9 , в друзях ОСОБА_5 та належність ОСОБА_9 до нікнейму « ОСОБА_10 » (т.1 а.с.91,103).

Протоколом огляду від 17.03.2023 здійснено огляд відкритих джерел всесвітньої мережі «Internet», встановлено наступну інформацію, що пвк «вагнер» є приватною військовою компанією, чиї найманці помічені в багатьох країнах світу, яка керується особами, які є громадянами рф та є підконтрольною військово-політичному керівництву рф (т.1 а.с.113).

16.03.2023 під час проведення обшуку житла ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , дозвіл на проведення якого надано слідчим суддею Корольовського районного суду м. Житомира від 06.03.2023, виявлено та вилучено: мобільний телефон з номером НОМЕР_2 ; ноутбук з зарядним пристроєм, карта м. Житомир, на якій міститься помітка на місці розташування Служби Безпеки по вул. Фещенка-Чопівського, географічна карта України, паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_17 , паспорт громадянина України для виїзду за кордон на ім`я ОСОБА_5 (т.1 а.с.125).

Протоколом огляду предмету від 17.03.2023, оглянуто мобільний телефон, вилучений під час обшуку квартири ОСОБА_5 в ході огляду встановлено, що в ньому використовується для спілкування месенджер «Telegram», в якому знайдено переписку з абонентом під ім`ям « ОСОБА_10 », підписку на значну кількість інформаційних каналів, які місять російську пропаганду, значну кількість фотоматеріалів із зображенням російських воєначальників, президента рф та російських політиків. Також встановлено, що на телефоні використовується мобільний додаток соціальної мережі «Однокласники», акаунт під ім`ям « ОСОБА_20 », в додатку переписку з абонентом на ім`я « ОСОБА_10 ». Так, у переписці ОСОБА_17 скопіював та направив абоненту « ОСОБА_10 » публікацію ЗМІ щодо масованого ракетного удару 10 жовтня, під час якого військові військового інституту збили одну з двох ракет. У свою чергу « ОСОБА_10 » з`ясовує у ОСОБА_17 про можливі зв`язки з керівництвом військового інституту. Крім того, ОСОБА_17 надсилає для ознайомлення « ОСОБА_10 » публікації щодо рішень Комітету Національної безпеки України, що зацікавило останнього (т.1 а.с.135).

Протоколом огляду від 17.03.2023, проведено огляд соціальної мережі «ВКонтакте», де встановлено наступну інформацію, а саме акаунт під нікнеймом « ОСОБА_20 », в друзях останнього перебуває особа під нікнеймом « ОСОБА_10 », з фотографіями останнього у військовій формі пвк «вагнер», з нагородами рф, який знаходиться на верхній частині бронемашини, зазначені фото ідентичні фото ОСОБА_9 (т.1 а.с.145).

Протоколом огляду предмету від 20.03.2023, оглянуто карту міста Житомира, вилучену під час обшуку 16.03.23 за адресою: АДРЕСА_1 , на якій встановлено підтирання на місці розташування УСБ України в Житомирській області (вул. Фещенко-Чопівського, 7), фото зазначеної карти ОСОБА_5 передав особі під нікнеймом « ОСОБА_10 » (т.1 а.с.156).

Протоколом огляду предмету від 20.03.2023, оглянуто схему автомобільних доріг (карту), вилучену під час обшуку 16.03.23 за адресою: АДРЕСА_1 . На вказаній карті є лінія фронту, яка проходить у Донецькій та Луганській областях, військові частини ЗС України та незаконних збройних формувань т. зв. «л/днр» (т.1 а.с.161).

Протоколом огляду предмету від 05.04.2023, оглянуто речі, вилучені 16.03.2023 в ході обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме ноутбук, який належить ОСОБА_5 , на якому виявлено файли із зображенням різного роду карт України, в том числі карти з порушенням териттріальної цілісності, з яких вбачається про включення територій України до складу рф, файл під назвою «Потери ВСУ», а саме лист Міністерства Оборони України від 16.06.2022, файл з віршем під назвою «Бывшей моей Украине». Крім того, під час огляду в месенджері «Вайбер» наявна переписка з сином, в якій ОСОБА_17 очікував приходу окупаційної влади, прославляв дії рф на території України, висловлював радість щодо окупації міст України, так на допис сина про те, що місто Скадовськ окуповано, ОСОБА_5 у відповідь зазначив великими літерами із знаками оклику "НАВСЕГДА!!!", зазначаючи, щодо інших не окупованих міст «пока еще Україна». При цьому, на коментар сина « ОСОБА_23 вы ненавидите Украину, это ваш выбор. Перестаньте играть в геополитику, помню сколько раз ты перекрашивался. Сломай догмы в своём сознании», ОСОБА_17 відповів, «Если тебе засрали голову євробандеры, это твой выбор и не питайся нас туда перетянуть» (т.1 а.с.167).

За висновком експерта № СЕ-10/106-23/4526-КТ від 29.06.2023, в пам`яті накопичувача на жорстких магнітних дисках ноутбуку марки «еmachines» S/N: LXN540C007915133361601, який вилучено в ході обшуку житла ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено, значну кількість видалених файлів форматів «doc» «docx» «pdf» «xls», графічні файли та фрагменти видалених графічних файлів. За допомогою програмного забезпечення створено таблиці «Метадані явних файлів шуканих форматів», «Метадані видалених файлів шуканих форматів», «Метадані явних графічних файлів», «Метадані видалених графічних файлів», в які поміщено метадані вказаних файлів. В пам`яті накопичувача на жорстких магнітних дисках, яким укомплектований вищевказаний ноутбук, виявлено історію перегляду вебсторінок в мережі Інтернет веббраузерами «Google Chrome», «Яндекс» Браузер», « Internet Explorer», «Microsoft Edge». Та за допомогою програмного забезпечення, створено звіти історій переглядів на вказаних браузерах. Крім того, в пам`яті накопичувача на жорстких магнітних дисках вищевказаного ноутбуку, виявлено історію листування та іншу інформацію, яка була збережена в процесі роботи програмного забезпечення «Viber» та «Skype», та за допомогою програмного забезпечення створено звіти «інформація, збережена в процесі роботи «Viber» та «Skype». Виявлено файли «реквизыты.eml, в яких містяться листи електронної пошти (т.1 а.с.198).

Протоколом огляду від 08.07.2023 проведено огляд DVD-R диску з інформацією та файлами, виявлені при проведенні судової комп`ютерно-технічної експертизи № СЕ-10/106-23/4526-КТ від 29.06.2023 (т.1 а.с.208).

Згідно висновку експерта № СЕ-19/106-23/4761-ФП від 02.05.2023 зображення карти м. Житомира, вилучену 16.03.2023 в ході обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на розі вул. Фещенка - Чопівського - вул. Старий Бульвар - вул. Червоного Хреста, навпроти стадіону «Полісся» є індивідуально тотожними (ідентичними) із фотозображеннями фрагменту карти файли з назвами «26» та «карта» формату «PNG», які містяться на оптичному диску - додатку до протоколу про результати проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем від 24.02.2023, на розі вул. Фещенка-Чопівського - вул. Старий Бульвар - вул. Червоного Хреста, напроти стадіону «Полісся». Зміст тексту, що знаходиться в середині кола зображення карти м. Житомира, яка була вилучена 16.03.2023 в ході обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , та фотозображень фрагменту карти файли з назвами «26» та «карта» формату «PNG», які містяться на оптичному диску - додатку до протоколу про результати проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформацію з електронних інформаційних систем від 24.02.2023 є наступним: «СБУ» (т.1 а.с.216).

Згідно висновку експерта № СЕ-19/106-23/4523-КТ від 07.06.2023, в пам`яті смартфона марки «Samsung», виявлено 5 явних файлів формату «pdf», які містять ключове слово «часть»; чат з абонентом « ОСОБА_10 », в якому містяться повідомлення з ключовим словом « ОСОБА_11 », в мобільному застосунку «Telegram»; 8 повідомлень в мобільному застосунку «Viber» з ключовими словами: «часть», «ЗСУ», «СБУ». В пам`яті вищевказаного смартфона, виявлено: 120018 явних графічних фалів та 1983 явних відео файлів, завантажених в процесі роботи мобільного застосунку «Telegram»; 918 явних графічних файлів, завантажених в процесі роботи мобільного застосунку «Viber»; явні графічні файли та відео файли завантажених в процесі роботи мобільного застосунку «ОК». В пам`яті досліджуваного смартфона виявлено значну кількість явних графічних файлів та явних відео файлів, створених безпосередньо за допомогою досліджуваного смартфона або завантажених до його пам`яті у період з 18.07.2022 по 20.03.2023. Крім того, в пам`яті смартфона виявлено одне вихідне повідомлення з графічним файлом в чаті з абонентом « ОСОБА_24 », переслане з чату "суровикин" в «Telegram» 19.01.2022 14:19, в мобільному застосунку «Telegram» (т.1 а.с.241).

Згідно висновку експерта № СЕ-19/106-23/7675-ФП від 05.07.2023, на фотоматеріалах, зафіксованих у протоколі огляду сайту «Миротворець» від 17.03.2023 та в додатку до нього DVD-R диску, які ідентифікуються у папці з назвою «миротворець» як файли формату «ipg» з назвами «1», «2», «3», фотоматеріалах, зафіксованих у протоколі огляду соціальної мережі «ВКонтакте» профілю « ОСОБА_10 » від 17.03.2023 та в додатку до нього DVD-R диску, які ідентифікуються у папці « ОСОБА_9 » як файли формату «ipg» з назвами «1», «2», фотоматеріалах, зафіксованих у протоколі огляду соціальної мережі «Однокласники» профілю « ОСОБА_10 » від 17.03.2023 та в додатку до нього DVD-R диску, які ідентифікуються у папці « ОСОБА_9 » як файли формату «ipg» з назвами «1», «2», порівняльних (вільних) фото ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_4 у відповіді на запит з в/ч НОМЕР_7 № 222/10ф/3144 від 25.05.2023, зображена одна й так ж сама особа. На наданих для проведення судової експертизи наступних фотоматеріалах, зафіксованих у протоколі огляду соціальної мережі «Одноклассники» профілю « ОСОБА_20 » від 17.03.2023 та в додатку до нього - оптичному носії інформації DVD-R, які ідентифікуються у папці « ОСОБА_5 » як файли формату «ipg» з назвами «1», «2», «3», фотоматеріалах, зафіксованих у протоколі огляду соціальної мережі «ВКонтакте» профілю « ОСОБА_20 » від 17.03.2023 та в додатку до нього - оптичному носії інформації DVD-R диску, які ідентифікуються у папці «ОСОБА_17» як файли формату «ipg» з назвами «1», «2», «3», «4» (ідентифікації підлягає особа чоловічої статі), порівняльних (вільних) фотозображеннях у ксерокопіях сторінок паспорта громадянина України серії НОМЕР_8 на ім`я ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; паспорта громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_9 на ім`я ОСОБА_5 ; паспорта громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_10 на ім`я ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , додатках до протоколу огляду від 18.03.2023, зображена одна й та ж сама особа (т.2 а. с. 10).

Протоколом огляду від 31.05.2023, проведено огляд інформації, яка міститься в мережі Інтернет, встановлено наступне: УСБУ в Житомирській області розташовано за адресою: м. Житомир, вул. Фещенка-Чопівського, 7; Житомирська спеціалізована прокуратура у сфері оборони розташована за адресою: м. Житомир, вул. Дмитра Донцова, 20; «95 бригада» розташована за адресою: м. Житомир, проспект Миру, 39 (т.2 а.с.52).

Протоколом додаткового огляду від 10.07.2023, проведено огляд 4 дисків, які є додатками до висновку експерта № СЕ-19/106-23-4523-КТ від 07.06.2023, на дослідження якої надавався мобільний телефон, який було вилучено в ході обшуку житла ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , встановлено наступну інформацію: історію листування з вхідними та вихідними повідомленнями між ОСОБА_5 та абонентом ОСОБА_10 ; російські графічні та відео файли; карти; копія протоколу обшуку; фото здійснене ОСОБА_5 з власного балкону про місце розташування «95 бригади» (т.2 а.с.55).

Протоколом огляду предмету від 12.05.2023, оглянуто блокнот, вилучений у ОСОБА_5 під час затримання, відомості вказані в якому, відповідно до наказу Генерального штабу Збройних Сил України від 30.01.2021 року № 12 за сукупністю даних становлять та містять службову інформацію ЗСУ з грифом обмеження доступу «Для службового користування», розголошення яких наносить шкоду обороноздатності ЗСУ. У випадку розголошення може призвести до нанесення збройної шкоди обороноздатності України. (т.2 а.с.135).

Протоколом огляду предмету від 12.05.2023 оглянуто блокнот із записами, вилучений у ОСОБА_5 , в якому містяться записи: «Оперативное командовани «Восток» та вс рф»; «ЗСУ-2016» та «СВ в Крыму»; «Добровольческие военные базы рф»; «ВС США в Европе» та «РК ОТР «Искандер» рф»; «ВС Украины (2018)»; «ВМС Украины-2019 (Одеса); «Военные ВУЗЫ Украины» та «ВРУ-2019»; «Генштаб ВСУ-2019»; «ОВО рф -2020»; «ЦВО рф (Екатеринбург», «ВСУ»; «Бригады (полки) ВСУ»; «ЮФО рф «Ростов»; «СВ Украины»; «РК -Искандер-9К720»; «Войська Теробороны Украины»»; «Черноморский флот рф - 2-22»»; «ВМС Украины -2022»; «Всего соединений»; «Новая элита вс рф»; «резервы ВСУ»; «ГУР» та «Командование сво рф на 1.3.23 г.» (т.2 а.с.135).

Протоколом огляду предмету від 11.05.2023 оглянуто мобільний телефон Nokia «ТА-1424», вилучений у ОСОБА_5 , де в пошуковій системі «Google Ghrome» виявлена численна наявність російських інформаційних ресурсів (т.2 а.с.167).

Протоколом огляду предмету від 11.05.2023, оглянуто планшет Samsung, а саме пошукову систему «Google Ghrome», де виявлено наявність російських інформаційних ресурсів, наявність додатків інформаційних масивів рф: «Последние новости», «Репортер», «РИА Новости», «Смотрим», «IZ.ru», «russian NRT Bible» та додатку російської мережі «Одноклассники» (т.2 а.с.167).

Протоколом огляду від 11.05.2023 оглянуто планшет марки «Samsung», вилучений у ОСОБА_5 . Встановлено, що спілкування в ньому використовується Інтернет месенджер «Telegram", акаунт під ім`ям « ОСОБА_25 », м.т.: НОМЕР_11 . У вказаному Інтернет месенджері виявлені спільноти російського медійного простору. В планшеті встановлено наявність додатків інформаційних масивів рф»: «Последние новости», «Репортер», «РИА Новости», «Смотрим», «IZ.ru», «russian NRT Bible» та додатку російської мережі «Одноклассники» (т.2 а.с.172).

Під час огляду 07.07.2023 чотирьох дисків з інформацією, яка була виявлена при проведенні судової комп`ютерно-технічної експертизи № СЕ-19/106-23/4523-КТ від 07.06.2023 виявлено фото з балкону щодо місця розташування «95 бригади», карта розташування військового полігону, копія протоколу обшуку (т.2 а.с.179).

Протоколом огляду предмету від 26.06.2023, оглянуто оптичний диск з інформацією щодо телефонних з`єднань номерів телефону НОМЕР_12 , НОМЕР_13 якими користувався ОСОБА_5 та його перебування. Зокрема, 26.09.2022 під час фотографування та відправлення фото розташування в/ч НОМЕР_3 , ОСОБА_5 перебував в зоні покриття базової станції за місцем свого проживання; 20.10.2022, 21.10.2022 ОСОБА_5 26.09.2022 під час фотографування та відправлення фото карти з місцем розташування Управління Служби безпеки України в Житомирській області та інформації про інженерні засоби оборони та захисту Управління, перебував в зоні покриття базової станції за місцем свого проживання; 24.01.2023 під час пересилання інформації щодо кількісної наявності, переміщення військовослужбовців та військової техніки ЗСУ в АДРЕСА_3 , анкетні дані командирі в/ч НОМЕР_3 , ОСОБА_5 перебував в зоні покриття базової станції за місцем свого проживання; 21.02.2023 ОСОБА_5 перебував у зоні покриття базових станція Житомирської міської ради, Управління служби безпеки та в цей же день надіслав зібрану інформацію ОСОБА_9 , перебуваючи в зоні покриття базової станції за місцем свого проживання (т.2 а.с.223).

Згідно висновку судово-психіатричної експерти № 185-2023 від 11.04.2023, ОСОБА_5 раніше психічними розладами не страждав та не страждає ними на даний час. У період з 18.07.2022 по даний час, міг усвідомлювати свої дії та керувати ними, по своєму психічному стану не потребує застосування щодо нього примусових заходів медичного характеру (т.3 а.с.69).

Ухвалою слідчого судді Житомирського апеляційного суду від 01.02.2023 надано дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії - а саме аудіо - відеоконтроль особи, зняття інформації з електронних комунікаційних мереж - номера телефону НОМЕР_2 , установлення місцезнаходження радіообладнання (радіоелектронного засобу) вищевказаного номеру телефону, аудіо,- відео контроль особи, візуальне спостереження, зняття інформації з електронних інформаційних систем «ВКонтакте», «Однокласники», а також з месенджері «WhatsАpp», «Telegram», «Viber», «Facebook Messenger» (т.3 а.с.96).

Ухвалою слідчого судді Житомирського апеляційного суду від 01.02.2023 надано дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем - у соціальних мережах «ВКонтакте» за ідентифікуючими електронними адресами та «Однокласники» (т.3 а.с.101).

Протоколом про результати проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем від 24.02.2023 встановлено наявність текстових повідомлень між ОСОБА_5 та « ОСОБА_10 », які за своїм змістом мають відомості щодо місць розташування, в тому числі фотографування та надіслання цієї інформації, про місця дислокації підрозділів ЗСУ, детальний опис території з використанням військової термінології, фотографування, помітки на картах розташування військових об`єктів (військові частини, полігон, учбовий центр ДШВ, СБУ) та іншу інформацію, отримання якої представником країни агресора, несе шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканості, обороноздатності й державній безпеці України. Також ОСОБА_5 інформував про склад керівників військової прокуратури, військових частин, учбових центрів. Крім того, на висловлені ОСОБА_10 подяки за виконану роботу, що у свою чергу в майбутньому дасть можливість отримати достойне грошове забезпечення, ОСОБА_5 зазначив «Я просто хочу прожить остаток дней в приличной стране, а не в стране бандерлогов». Також ОСОБА_5 повідомляв, що дивиться лише російські програми та офіційні сайти «пригожина, суровикина, путіна», при цьому має надію лише на російських військових. Також висловлював свій смуток та занепокоєння щодо поразок російських військових на фронті (т.3 а.с.107).

Протоколом про результати візуального спостереження від 23.02.2023, згідно якого 21.02.2023 ОСОБА_5 о 13 год.02 хв. вийшов зі свого будинку, сів в маршрутне таксі до центру міста, вийшов на зупинці «Кінотеатр Україна», пішов в напрямку вул. Михайлівської в бік вулиці В. Бердичівська, де розташована міська рада, після цього повернувся додому та цього ж дня надіслав інформацію, яка цікавила ОСОБА_10 (т.3 а.с.155)

Протоколами про результати проведення негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних інформаційних систем від 23.02.2023, а саме у соціальній мережі «ВКонтакте» з мережевим ім`ям (нікнеймом) « ОСОБА_20 », яка належить обвинуваченому ОСОБА_5 . При перегляді розділу «Друзья ОСОБА_26 » встановлено перебування користувача з мережевим ім`ям (нікнеймом) « ОСОБА_10 », за адресою в Інтернет мережі, яка належить громадянину рф ОСОБА_9 . Згідно досліджених текстових повідомлень вбачається, що ОСОБА_5 на питання ОСОБА_9 «Как Вы относитесь к происходящему сейчас на Украине?», дав наступну відповідь «Как к расплате за все прегрешения власти, которую ми избрали по недоумию». В подальшому, ОСОБА_17 скаржиться, що він знаходиться під контролем СБУ через видану крайню книжку, також під час спілкування дав згоду на допомогу в наданні інформації теоретично, визначили псевдонім ОСОБА_5 « ОСОБА_11 », домовилися про зручний для ОСОБА_5 вихід на зв`язок із ОСОБА_9 (т.3 а.с.158, а.с.168).

Згідно довідки помічника командувача-начальника відділу охорони державної таємниці та захисту інформації військової частини НОМЕР_14 від 03.03.2023, інформація щодо: місця дислокації штабу 95 одшбр, детальний опис розташування з прив`язкою до місцевості, приміщень КПП, автопарку та місць проживання особового складу, інженерних засобів захисту військової частини; переміщення особового складу, військової техніки, в тому числі гелікоптерів, 95 одшбр на полігоні та 199 навчальний центр ДШВ, а також місця їх розташування з прив`язкою до карти на місцевості - становить службову інформацію з обмеженим доступом «Для службового користування». Вищевказана інформація у період збройної агресії російської федерації проти України є актуальною і важливою. Володіння противником зазначеними відомостями може призвести до негативних наслідків та завдати суттєвої шкоди національній безпеці України у сфері оборони держави. Дана інформація може бути використана противником для нанесення ракетно-бомбових ударів та здійснення диверсійних актів, що створює загрозу життю і здоров`ю особового складу, а також знищення та пошкодження озброєння, військової техніки та майна (т.4 а.с.48).

Згідно довідки начальника режимно-секретного відділу УСБ України в Житомирській області від 17.03.2023, інформація про місце дислокації УСБУ в Житомирській області, з прив`язкою до місцевості, а також щодо інженерних засобів оборони та захисту, системи відеоспостереження віднесена до інформації з обмеженим доступом «Для службового користування». Вищевказана інформація у період збройної агресії російської федерації проти України є актуальною і важливою. Володіння противником зазначеними відомостями може призвести до негативних наслідків та завдати суттєвої шкоди національній безпеці України у сфері оборони держави. Дана інформація може бути використана противником для нанесення ракетно-бомбових ударів та здійснення диверсійних актів, що створює загрозу життю і здоров`ю особового складу, а також знищення та пошкодження озброєння, військової техніки та майна (т.4 а.с.50).

Згідно повідомлення Департаменту інформації Служби зовнішньої розвідки України від 06.06.2023, ОСОБА_9 є громадянином росії, має військове звання - старший прапорщик, протягом 2022 року брав участь т.зв «сво», регулярно здійснює публікації у соціальних мережах, що підтверджує факт участі даної особи в збройній агресії проти України (т.4 а.с.52).

Згідно повідомлення командира в/ч НОМЕР_7 , ОСОБА_9 , є колишнім військовослужбовцем повітрянодесантної бригади зс рф, підрозділу спеціального призначення військ національної гвардії рф. Тренер з рукопашного бою, організатор «військово-спортивного центру «Альфа» (спеціалізація центру - військова підготовка цивільних громадян рф та неповнолітніх до служби в «елітних» родах військ зс рф). З червня 2022 року брав безпосередньо участь у бойових діях на території України, ймовірно у складі пвк «вагнер». Використовує сторінки в соціальних мережах, під якими здійснювалася передача інформації « ОСОБА_10 » - ОСОБА_5 (т.4 а.с.54).

Згідно даних послужного списку з особово-пенсійної справи № ХЗ-46031 ОСОБА_5 є пенсіонером Міністерства оборони України, полковник запасу. Останній займав посади командира взводу в ракетному дивізіоні, начальника розвідки штабу ракетних військ (т.4 а.с.60).

Суд критично оцінює доводи обвинуваченого ОСОБА_5 і розцінює їх як намагання уникнути кримінальної відповідальності також у зв`язку з наступним.

Стаття 111 КК України визначає державну зраду як діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності і державній, економічній чи інформаційній безпеці України. Отже, державна зрада має кілька безпосередніх об`єктів, кожен з яких складає суспільні відносини в сфері охорони зовнішньої і внутрішній безпеці України.

Об`єктивна сторона державної зради може виявлятися в різних формах, які вичерпним чином визначені в ч.1 ст. 111 КК.

Зокрема, перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або збройного конфлікту. Форми такого переходу можуть бути різними: перехід до ворога через лінію фронту; вступ до армії ворожої держави; участь за її завданнями у бойових діях проти України; надання різної допомоги агентам такої держави та інше. Перехід на бік ворога може полягати як у переході на територію ворожої держави (так званий фізичний перехід), так і в наданні допомоги такій державі або її представникам на території України (так званий інтелектуальний перехід). У цій формі державна зрада визнається закінченою з моменту, коли особа почала надавати допомогу ворогові.

Вина обвинуваченого ОСОБА_5 доведена безпосередньо дослідженими під час судового розгляду належними та допустимими доказами.

Так, ОСОБА_5 , свідомо обходячи обмеження доступу до російської соціальної мережі «ВКонтакте», встановлені інтернет-провайдерами на виконання Указу Президента України № 133/2017 від 15.05.2017 «Про введення в дію рішення Ради Національної Безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року, використовуючи власну веб-сторінку (акаунт) соціальної Інтернет мережі «ВКонтакте» під ім`ям « ОСОБА_8 » за URL-адресою в Інтернет мережі: ІНФОРМАЦІЯ_7, розпочав особисте спілкування з представником приватної військової компанії «вагнер» рф ОСОБА_9 , який задля приховування своїх реальних анкетних даних використовував веб-сторінку (акаунт) соціальної Інтернет мережі «ВКонтакте» під ім`ям « ОСОБА_10 » за URL-адресою в Інтернет мережі: ІНФОРМАЦІЯ_3, у ході якого останній запропонував ОСОБА_5 співпрацювати з ним, як з представником російської федерації (ворожої держави). Зазначені обставини підтверджено протоколами огляду сторінок в соціальній мережі, які використовував ОСОБА_5 і особа під ім`ям « ОСОБА_10 ».

Про те, що особа під нікнеймом « ОСОБА_10 » і ОСОБА_9 є однієї особою також знайшло своє підтвердження. З досліджених в судовому засіданні доказів, протоколами огляду, проведеними судовими експертизами, встановлено, що особа під ім`ям « ОСОБА_10 », і ОСОБА_9 використовують веб-сторінку за URL-адресою в Інтернет мережі: ІНФОРМАЦІЯ_3 та фото, розміщені на вказаних акаунтах належать одній й тій самій особі.

Твердження ОСОБА_5 про те, що йому не було відомо, що з ним спілкується військовослужбовець рф, суд відкидає. Як вбачається з акаунту « ОСОБА_10 » в ньому розміщені фото особи у військовій формі. Крім того, після публікування під нікнеймом « ОСОБА_10 » фото-напівгруддя, у військовій формі, з нагородами, ОСОБА_5 відмітив його «лайком» - «класний», що у свою чергу ще раз підтверджує ту обставину, що останньому було зрозуміло, з ким він веде спілкування.

Твердження ОСОБА_5 про те, що він не давав згоди на співпрацю, спростовується перепискою між останнім і " ОСОБА_10 ", зокрема ОСОБА_5 надав таку згоду, зазначивши, що "СБУ не дремлет". Незважаючи на свої побоювання ОСОБА_5 26.09.2022 відправив фото з вікна розташування військової частини, зазначивши, що "Все закрывают деревья" і одночасно надавши детальний опис розташування всіх об`єктів на зазначеній території. Вказані дії ОСОБА_5 вказують на інтелектуальній перехід на сторону ворога, що вказує на наявність в діях останнього об`єктивної складової кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 111 КК України.

При цьому, питання та завдання, які « ОСОБА_10 » ставив перед ОСОБА_5 , стосувалися питань обороноздатності України. Так, ОСОБА_5 будучи полковником у відставці, займав керівні посади в ракетних та розвідувальних військах, тобто є особою, яка розуміється у військовій справі, володіє знаннями про те, що інформація: місця дислокації штабу 95 одшбр, детальний опис розташування з прив`язкою до місцевості, приміщень КПП, автопарку та місць проживання особового складу, інженерних засобів захисту військової частини; переміщення особового складу, військової техніки, в тому числі гелікоптерів, 95 одшбр на полігон та 199 навчальний центр ДШВ, а також місця їх розташування з прив`язкою до карти на місцевості - становить службову інформацію з обмеженим доступом «Для службового користування». Як і інформація про місце розташування УСБУ в Житомирській області, інженерні заходи безпеки та оборони, теж віднесені до інформації з обмеженим доступом «Для службового користування». Незважаючи на обізнаність і грамотність у військовій справі, розуміючи, що дана ним інформація може бути використана ворогом для нанесення ракетно-бомбових ударів та здійснення диверсійних актів, що створює загрозу життю і здоров`ю особового складу, а також знищення та пошкодження озброєння, військової техніки та майна, свідчить про умисел ОСОБА_5 на вчинення державної зради.

Суд приходить до висновку, що надана обвинуваченим інформація представнику рф має важливе оборонне і економічне значення та могла бути використана державою-агресором для нанесення шкоди обороноздатності та державній безпеці України. Тобто представники російської федерації могли використати цю інформацію для підривної діяльності проти України.

При цьому, з суб`єктивної сторони конкретні мотиви і мета не є обов`язковими ознаками державної зради і можуть бути різними. Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 усвідомлював, що його дії вчиняються на шкоду безпеці (інтересам) України, передбачав їх суспільно-небезпечні наслідки і бажав їх настання. Судом встановлено, що метою його злочинних дій було надання допомоги представнику держави-агресора в проведенні підривної діяльності проти України, на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України.

Твердження сторони захисту про те, що ОСОБА_9 мав сторінки лише в соціальній мережі «Instagram» спростовано інформацією, наданою Департаментом служби зовнішньої розвідки України (т.4 а.с.52).

Суд відкидає твердження сторони захисту щодо можливої провокації зі сторони правоохоронних органів з наступних підстав.

Так, під час судового розгляду обвинувачений зазначав, що до вказаних подій, в його квартирі був проведений обшук, були вилучені його комп`ютер, телефони, які в послідуючому були повернуті та вважає, що працівники СБУ здійснили втручання в його комп`ютер і спілкування відбувалося саме з ними, а не з ОСОБА_9. При цьому, на підтвердження зазначених обставин суду не надано жодного доказу. Крім того, стороною захисту не заявлялися клопотання про призначення технічної експертизи на предмет стороннього втручання в комп`ютер ОСОБА_5 . На думку суду такі твердження є одним із способів захисту для уникнення від відповідальності.

Отже, під час судового розгляду суду не надано, як і не здобуто доказів про здійснення провокаційних дій з боку правоохороних органів.

Твердження сторони захисту про те, що інформація, яку надав ОСОБА_5 є у вільному доступі і не відноситься до державної таємниці, суд відкидає, оскільки ОСОБА_5 не інкримінуються розголошення державної таємниці. Суд розглядє справу лише в межах висунутого обвинувачення.

Допитана в судовому засіданні, за клопотанням сторони захисту, свідок ОСОБА_31 пояснила, що обвинувачений її чоловік, якого характеризує як виключно порядного та чесного чоловіка, який є патріотом України. Їй невідомо, на яких сайтах її чоловік спілкувався, а також їй не було відомо про заборону використання соціальних мереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Зазначені сайти вона також використовувала для спілкування. Не пам`ятає точної дати, але ще до затримання чоловіка, до неї попросився в друзі «ОСОБА_10», з яким вона спілкуватися не бажала. Про це вона розповіла синові, який заборонив їй пускати в групу друзів незнайомих людей. Також зазначила, що між чоловіком і сином існують непорозуміння, але вони не стосуються політичних питань. Показала, що після внесення застави та звільнення чоловіка з-під варти, останній наказав їй негайно залишити територю України через Молдову , наказав їй йому не телефонувати і що він її знайде сам в Молдові.

Суд критично ставиться до показів свідка, яка є дружиною обвинуваченого, вважає їх не щирими і намаганням в будь-який спосіб применшити вину останнього.

З дослідженої в судовому засіданні переписки в месенджері «Viber» між обвинуваченим та його сином, вбачається, що конфлікт між ними відбувається саме з позиції проросійського ставлення обвинуваченого ОСОБА_5 як до держави Україна, так і до його тез про підтримання збройної агресії російської федерації. Про це також додатково свідчить і публікація вірша ОСОБА_5 під назвою « Бывшей моей Украине ». Крім того, поведінка ОСОБА_5 після звільнення з-під варти, а саме намагання втечі через північні кордони Житормирщини, де останній був затриманий, також свідчить про причетність до вчиненого. Громадянин, який не вчиняв протиправних дій, не обирає поведінку втікача.

Твердження сторони захисту про те, що в обвинувальному акті зазначено, що шкода вчиненим кримінальних правопорушенням не заподіяна суд відкидає.

Згідно ч.7 ст. 291 КПК України обвинувальний акт має містити розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Розмір заподіяної шкоди, в розумінні ч.7 ст. 291 КПК України вираховується аріфметичним шляхом розрахунків і не є тотожним поняттям шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України, яка заподіяна ОСОБА_5 . Зазначена шкода не має грошового виразу та не обраховується, шляхом здійснення розрахунків.

З огляду на наведене, посилання в обвинувальному акті, згідно ч.7 ст. 291 КПК України про відсутність розміру шкоди не є підставою для визнання відсутності складу злочину.

Виходячи з наведеного, суд вважає вину обвинуваченого доведеною повністю та кваліфікує його умисні дії за ст. 111 ч.2 КК України, як державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України, на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України, шляхом переходу на бік ворога, в умовах воєнного стану.

Призначаючи обвинуваченому покарання, суд виходить із загальних засад призначення покарання - ст. 65 КК України, та враховує ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, який згідно з ч.6 ст.12 КК України відноситься до особливо тяжкого злочину, дані про особу обвинуваченого, обставини, які пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_5 , судом не встановлено.

При цьому суд враховує, що обвинувачений ОСОБА_5 раніше не судимий, характеризується позитивно, не перебуває на обліках в спеціалізованих медичних закладах.

З врахуванням викладеного, беручи до уваги, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню інших кримінальних правопорушень, суд вважає, що виправлення та перевиховання обвинуваченого неможливе без ізоляції від суспільства, а тому обирає йому покарання, з урахуванням положень ч.2 ст. 64 КК України, в межах санкції статті у вигляді позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Відповідно до вимог ст. 54 КК України суд призначає додаткове покарання у виді позбавлення обвинуваченого ОСОБА_5 військового звання - полковник.

Процесуальні витрати, пов`язані з проведенням судових експертиз, суд в порядку ст. 124 КПК України, стягує з обвинуваченого.

Підлягають скасуванню арешти на майно, накладені ухвалами слідчих суддів Корольовського районного суду м. Житомира від 29.03.2023, 31.03.2023, 18.04.2023, 18.05.2023,09.06.2023 (т.3 а.с.184,193,207,216,231).

Питання про речові докази, суд вирішує в порядку ст. 100 КПК України.

До набрання вироком законної сили підлягає продовженню запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки ризик, передбачений п.1 ч.1 ст. 177 КПК України, переховуватися від суду, не зменшився та продовжує існувати.

Керуючись ст. ст. 371, 373, 374 КПК України, суд, -

у х в а л и в :

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 111 ч.2 КК України, і призначити йому покарання за цим законом - 15 (п`ятнадцять) років позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, яке належить йому на праві власності, з позбавленням військового звання - полковника.

Початок строку покарання рахувати з дня набрання вироком законної сили.

На підставі ч.5 ст. 72 КК України зарахувати у строк покарання строк попереднього ув`язнення з 21.03.2023 по 22.03.2023 та з 03.04.2023 по день набрання вироком законної сили з розрахунку день за день.

До набрання вироком законної сили обвинуваченому ОСОБА_5 продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів - до 04.03.2024 (включно).

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави процесуальні витрати, пов`язані з проведенням судових експертиз в сумі 27246 (двадцять сім тисяч двісті сорок шість) грн. (т.1 а.с.206,233, т.2 а.с.1,51).

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомира від 09.06.2023, на кошти, які, знаходяться на рахунку НОМЕР_15 , відкритого в АТ «Ощадбанк» (МФО 300465, ЄДРПОУ 00032129, юридична адреса: 03150, м. Київ, вул. Госпітальна, 12-г) на ім`я ОСОБА_5 та повернути ОСОБА_5 , чи його довіреній особі (т. 3 а. с. 194).

Скасувати арешти на майно, накладені ухвалами слідчих суддів Корольовського районного суду м. Житомира від 29.03.2023, 31.03.2023, 18.04.2023, 18.05.2023 для виконання вироку в частині конфіскації майна (т.3 а.с.184,207,216,231).

Грошові кошти в гривні та євро, які знаходяться на рахунку НОМЕР_16 , відкритого в АТ «Укрексімбанк» (МФО322313, ЄДРПОУ 00032112, юридична адреса: 03150, м. Київ, вул. Антоновича, 127) на ім`я ОСОБА_5 , звернути в рахунок конфіскації майна (т.2 а.с. 197, т.3 а.с. 184).

Речові докази: географічні карти - зберігати в матеріалах судового провадження (т.1 а.с.132); мобільний телефон марки «Samsung Galaxy A12», моделі «SM-A127/F/DSN» ІМЕІ 1: НОМЕР_17 , ІМЕІ 2: НОМЕР_18 з сім-картою з № НОМЕР_2 ; ноутбук марки «emachines» S/N: LXN540C007915133361601 з зарядним пристроєм, які зберігаються в камері схову УСБУ в Житомирській області - звернути в рахунок конфіскації майна (т.3 а.с.197-201); грошові кошти у сумі 12069 (дванадцять тисяч шістдесят дев`ять) гривень, які зберігаються в ДУ "Житомирська установа виконання покарань (№8)", грошові кошти у сумі 3653 (три тисячі шістсот п`ятдесят три) доларів США, грошові кошти у сумі 4050 (чотири тисячі п`ятдесят) ЄВРО, які передано на зберігання до фінансового відділу УСБУ в Житомирській області - звернути в рахунок конфіскації майна (т.3 а.с.235,236); планшет марки «Samsung» чорного кольору, карту пам`яті 8 GB, смартфон марки «Nokia» ТА-1424, 2 сім-картки оператора «Київстар», сім-картку оператора «Vodafone», зарядний пристрій «Samsung» до планшета, зарядний пристрій «Nokia» до смартфона, які зберігаються в камері схову УСБУ в Житомирській області - звернути в рахунок конфіскації майна (т.3 а.с.222-224); блокнот, який зберігається в камері схову УСБУ в Житомирській області - знищити (т.3 а.с.222-224);

Вирок може бути оскаржений до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок, який набрав законної сили, обов`язковий для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

Учасники судового провадження мають право отримати копію вироку. Копію вироку негайно вручити обвинуваченому, захиснику та прокурору.

Головуючий-суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116109364
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —295/9646/23

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стефанів Надія Степанівна

Вирок від 04.01.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Костенко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні