Ухвала
від 12.01.2024 по справі 200/5701/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

12 січня 2024 року Справа №200/5701/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Буряк І.В., розглянувши в порядку здійснення підготовчих дій матеріали справи за позовом адвоката Головкіної Наталії Андріївни в інтересах ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Державного підприємства Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України (м. Київ, проспект Гузара Любомира, буд. 7, 03065 ЄДРПОУ 03562649), Міністерства соціальної політики України (м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10, 01601, ЄДРПОУ 37567866) про визнання бездіяльності та дій протиправними, зобов`язання вчинити певні дії, -

УСТАНОВИЛА:

11.10.2023 через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов адвоката Головкіної Наталії Андріївни в інтересах ОСОБА_1 до Державного підприємства Інформаційно-обчислювальний центр, Міністерства соціальної політики України, згідно тексту якого позивач просить суд:

визнати протиправною бездіяльність Державного підприємства Інформаційно- обчислювальний центр Міністерства соціальної політики в частині невнесення змін до бази даних осіб, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, про власника банківського рахунку, призначеного для зарахування грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який має РНОКПП: НОМЕР_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

зобов`язати Державне підприємство Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики внести зміни до бази даних осіб, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, вказавши, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який має РНОКПП: НОМЕР_1 , є власником банківського рахунку НОМЕР_2 , призначеного для зарахування грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який має РНОКПП: НОМЕР_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

зобов`язати Міністерство соціальної політики України виплатити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_2 , нараховану за період часу з березня 2022 року по жовтень 2022 року грошову допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам у загальній сумі 40 000 (сорок тисяч) гривень;

визнати протиправними дії Міністерства соціальної політики України з припинення, починаючи з листопада 2022 року нарахування та виплати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_2 , грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ;

зобов`язати Міністерство соціальної політики України поновити, починаючи з листопада 2022 року призначення та виплату ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_2 , грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам із розрахунку 2 000 гривень на ОСОБА_1 та 3 000 гривень на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щомісяця.

Ухвалою суду від 10.10.2023 адміністративний позов ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 до Державного підприємства Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України, Міністерства соціальної політики України про визнання бездіяльності та дій протиправними, зобов`язання вчинити певні дії повернуто позивачу.

Постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 23.11.2023 апеляційну скаргу ОСОБА_1 , подану представником Головкіною Наталією Андріївною, на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року у справі № 200/5701/23 задоволено.

Ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року у справі № 200/5701/23 скасовано, а справу направлено до Донецького окружного адміністративного суду для продовження розгляду.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 06.12.2023 відкрито провадження у справі, розгляд визначено проводити за правилами спрощеного позовного провадження. Разом із тим суд цією ж ухвалою витребував від відповідачів докази у справі, а саме:

інформацію та належним чином засвідчені докази на її підтвердження стосовно проведення нарахування та виплати, припинення виплат, про розмір заборгованості грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам у спірний період ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , а також усі матеріали, які утворились під час листування стосовно заявлених позовних вимог.

Відповідачами подані відзиви на позовну заяву де серед іншого вказано, що відповідачем 1 передані Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації (далі Департамент) захищеними каналами зв`язку протоколи із відомостями про особові рахунки, які не підлягають мігруванню у зв`язку недостовірними даними та які необхідно привести у відповідність. Серед таких особових рахунків було вказано особовий рахунок позивача та його дитини.

Відповідач 1 наголошує, що після отримання вказаних протоколів, Департамент не здійснив заходів щодо приведення у відповідність особового рахунку Заявників, а тому нарахування допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам з листопада 2022 року припинено.

Відповідачем 2 також наголошено, що у жовтні 2022 року підприємство передало Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації (далі Департамент) захищеними каналами зв`язку протоколи із відомостями про особові рахунки, які не підлягають мігруванню у зв`язку з недостовірними даними та які необхідно привести у відповідність. Серед таких особових рахунків було вказано особовий рахунок заявників.

Судом встановлено, що позивач оскаржує бездіяльність в частині невнесення змін до бази даних осіб, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, про власника банківського рахунку а також дії стосовно припинення нарахування та виплати грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

З письмових пояснень сторін у справі, вбачається наявність підстав для залучення до участі у справі - Департамент соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації.

Згідно ч.ч. 3 - 4 ст. 48 КАС України у випадку, якщо позовні вимоги скеровані не до тієї особи, яка повинна відповідати за цими позовними вимогами, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Згідно з частиною 5 статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України, під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Вирішуючи питання щодо належності відповідача у справі, суд виходить із презумпції, що завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень, про що зазначено у ч. 1 ст. 2 КАС України.

Враховуючи, що у суду відсутня станом на час розгляду матеріалів справи згода позивача на заміну відповідача, керуючись ч. 1 ст. 2, 4, ст. 48, 256 КАС України, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Департамент соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації в якості співвідповідача.

Згідно ч. 6 ст. 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Частиною четвертою статті 9 КАС України визначено обов`язок суду вжити визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами частини третьої статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може запропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

З вищевикладених підстав суд вважає за необхідне витребувати у відповідача -2, з власної ініціативи докази, яких на думку суду, не вистачає для з`ясування всіх обставин у справі.

Керуючись ст. ст. 9, 48, 205, 223, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Залучити до участі у справі в якості співвідповідача - Департамент соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації (ЄДРПОУ 25917627, 84333, Донецька область, місто Краматорськ, вулиця Рум`янцева, будинок 16).

Розгляд адміністративної справи розпочати спочатку.

Встановити Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву, який повинен бути складений та поданий за правилами, встановленими статтею 162 КАС України, або заяви про визнання позову, письмових і електронних документів, що підтверджують заперечення проти позову; доказ направлення відзиву та доданих до нього документів учасникам справи.

Витребувати від Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації:

матеріали, які утворились під час листування між сторонами у справі, що стосуються нарахування, виплати, її припинення виплату грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам із розрахунку 2 000 гривень на ОСОБА_1 та 3 000 гривень на ОСОБА_2 ;

пояснення з документальним підтвердженням щодо переданих Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації протоколів із відомостями про особові рахунки, які не підлягають мігруванню у зв`язку з недостовірними даними та які необхідно привести у відповідність, а саме щодо позивача та його доньки.

Зазначені документи можуть бути подані до суду шляхом направлення їх: через підсистему "Електронний суд".

Встановити 5 денний строк для подання відповіді на відзив та заперечень з моменту отримання відповідних заяв.

Попередити сторін, що згідно з п. 8 у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до частини десятої статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Роз`яснити співвідповідачу, що неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя І.В. Буряк

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116268510
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності та дій протиправними, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/5701/23

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Рішення від 13.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

Ухвала від 08.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

Постанова від 23.11.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 24.10.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні