Ухвала
від 11.01.2024 по справі 462/7435/23
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

справа № 462/7435/23

УХВАЛА

11 січня 2024 року м.Львів

Залізничний районний суд м.Львова в складі головуючого судді Колодяжного С.Ю., вивчивши заяву відповідача ОСОБА_1 про розгляд підготовчого засідання у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Автокат» до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , треті особи приватнепідприємство «Авто-Фортуна»,Регіональний сервіснийцентр Головногосервісного центруМВС уЛьвівській областіпро визнання договорів купівлі-продажу недійсними, за його відсутності,

встановив:

В провадженні Залізничного районного суду м.Львова знаходиться цивільна справа за позовом ТОВ «Автокат» до ФОП ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , треті особи ПП«Авто-Фортуна»,РСЦ ГСЦМВС уЛьвівській областіпро визнання договорів купівлі-продажу недійсними.

Ухвалою суду від 24.11.2023 року відкрито провадження у справі, яку вирішено розглядати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 09.15 год. 14.12.2023 року.

09.01.2023 року на електронну адресу суду від відповідача ОСОБА_1 надійшла заява про розгляд підготовчого засідання у справі за позовом ТОВ «Автокат» до ФОП ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , треті особи ПП«Авто-Фортуна»,РСЦ ГСЦМВС уЛьвівській областіпро визнання договорів купівлі-продажу недійсними, за його відсутності.

Вивчивши заяву ОСОБА_1 про розгляд підготовчого засідання у його відсутності, суд дійшов висновку, що така не відповідає вимогам ст.43, 183 ЦПК України.

Згідно з ч.3 ст.3ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до ч.1, 2 ст.182ЦПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

Згідно з ч.8 ст.43ЦПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Пунктом 111 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року №1845/0/15-21, встановлено, що до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС процесуальні та інші документи можуть подаватися до суду в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

Використання електронного цифрового підпису врегульовано Законом України «Про електронні довірчі послуги».

Пунктами 12, 32 частини першої статті 1Закону України«Про електроннідовірчі послуги» передбачено, що електронний підпис - це електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов?язуються і використовуються ним як підпис; підписувач - фізична особа, яка створює електронний підпис.

Частиною 1, 2 ст.6, ч.1 ст.7Закону України«Про електроннідокументи таелектронний документообіг» передбачено, що для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа. Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов?язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Згідно з ч.2 ст.17Закону України«Про електроннідовірчі послуги» електронна взаємодія фізичних та юридичних осіб, яка потребує відправлення, отримання, використання та постійного зберігання за участю третіх осіб електронних даних, аналоги яких на паперових носіях повинні містити власноручний підпис відповідно до законодавства, а також автентифікація в складових частинах інформаційних систем, в яких здійснюється обробка таких електронних даних та володільцями інформації в яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, повинні здійснюватися з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Відповідно до ст.18Закону України«Про електроннідовірчі послуги» кваліфікована електронна довірча послуга створення, перевірки та підтвердження кваліфікованого електронного підпису чи печатки надається кваліфікованим постачальником електронних довірчих послуг та включає, зокрема, надання користувачам електронних довірчих послуг засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки для генерації пар ключів та/або створення кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або перевірки кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або зберігання особистого ключа кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Правова позиція щодо звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи викладена в ухвалі Колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду Верховного Суду від 08 червня 2022 року у справі № 671/490/21-ц (провадження № 61-4806ск22).

Так, у вказаній ухвалі Верховним Судом зазначено, що альтернативою звернення учасників справи до суду із скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов?язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи та подання такого документу шляхом направлення на офіційну електронну адресу відповідного суду.

Відповідно до ч.2, 4 ст.183ЦПК України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Як вбачається із заяви ОСОБА_1 про розгляд підготовчого засідання у його відсутності, така подана відповідачем ОСОБА_1 в електронній формі без скріплення такої електронним цифровим підписом відповідача, а тому вважається такою, що не підписана особою, яка її подала.

За таких обставин, враховуючи положення ч.2, 4 ст.183 ЦПК України, заява ОСОБА_1 про розгляд підготовчого засідання у його відсутності підлягає поверненню відповідачу ОСОБА_1 без розгляду.

Повернення заяви ОСОБА_1 про розгляд підготовчого засідання у його відсутності не позбавляє учасника справи подати до суду таку в порядку передбаченому ЦПК України, в тому числі шляхом направлення такої заяви в електронній формі на офіційну електронну адресу суду з обов`язковим її скріпленням власним електронним підписом учасника справи.

Керуючись ст.43, 174, 183, 258 - 261 ЦПК України, суд

постановив:

Заяву відповідача ОСОБА_1 про розгляд підготовчого засідання у справі за його відсутності, датовану 07.01.2024року таотриману судом09.01.2024року- повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.261 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи,якому ухваласуду небула врученау деньїї проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя (підпис)

Згідно з оригіналом.

Суддя: С.Ю. Колодяжний

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116272366
СудочинствоЦивільне
Сутьрозгляд підготовчого засідання у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Автокат» до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 ,

Судовий реєстр по справі —462/7435/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Колодяжний С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні