Ухвала
від 16.01.2024 по справі 914/1464/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16.01.2024Справа№ 914/1464/18

Господарський суд Львівської області у складі судді Запотічняк О.Д.

за участю секретаря судового засідання Яремко В.Я.

розглянувши заяву заступника керівника Львівської обласної прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 914/1464/18

за позовом: заступника прокурора Львівської області в інтересах держави в особі

Позивача-1: Державна екологічна інспекція у Львівській області, м.Львів,

Позивача-2: Гаївська сільська рада, Львівська область, Бродівський район, с.Гаї,

до відповідача: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Прогрес-плюс», с.Гаї, Львівська область

про: стягнення збитків, завданих державі внаслідок незаконного видобутку та використання підземних вод.

за участю представників сторін:

від прокуратури: Місінська М.А.;

від позивача 1: не з`явився;

від позивача 2 (стягувача): не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

встановив:

В провадженні Господарського суду Львівської області перебувала справа за позовом заступника прокурора Львівської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції України та Гаївської сільської ради до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Прогрес-плюс про стягнення збитків, завданих державі внаслідок незаконного видобутку та використання підземних вод; ціна позову 173442,55грн.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 16.10.2018р. у цій справі суд ухвалив позов задоволити повністю; стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Прогрес-плюс на розподільчий казначейський рахунок Гаївської сільської ради в користь зведеного бюджету 173442,55грн. збитків, заподіяних державі внаслідок незаконного видобутку та використання підземних вод; стягнуто з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Прогрес-плюс на користь Прокуратури Львівської області 2601,64 грн. судового збору.

14.11.2018 на виконання рішення від 16.10.2018 видано відповідні накази.

15.12.2023 через систему «Електронний суд» прокурором подано клопотання про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №914/1464/18. Просить суд замінити стягувача у виконавчому провадженні, а саме замінити Гаївську сільську раду Бродівського району Львівської області на Бродівську міську раду Львівської області.

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.12.2023 заяву передано на розгляд судді Запотічняк О.Д.

Ухвалою від 20.12.2023 суд прийняв до розгляду заяву прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження та призначив її розгляд у судовому засіданні на 16.01.2024.

Явку представників учасників справи в судове засідання, суд визнав на власний розсуд.

В судове засідання 16.01.2024 з`явився прокурор, надала пояснення по суті заяви, просила таку задоволити. Представники позивачів 1, 2 та відповідача не з`явились, причин не явки не вказали, хоча були належним чином повідомлені про час та місце розгляду заяви, причин неявки не повідомили.

Статтею 338 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

Відповідно до ч. 2, 5 ст. 334 ГПК України, заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Розглянувши заяву заступника керівника Львівської обласної прокуратури про заміну сторони у виконавчому документі, судом встановлено наступне.

Частиною 1 ст.52 ГПК України визначено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Наказ Господарського суду Львівської області від 14.11.2018 у даній справі перебував на виконанні у Бродівському відділі виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області.

28.01.2021 постановою державного виконавця Бродівського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області закінчено виконавче провадження на підставі п. 3 ч. 1 ст. 39, ст. 40 Закону України «Про виконавче провадження». Виконавчий лист повернуто стягувачу у зв`язку з тим, що Законом України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» створено нові громади і стягувач - Гаївська сільська рада включена до відповідної новоствореної територіальної громади.

Львівська обласна прокуратура звернулася із скаргою на дії державного виконавця, у якій просила зокрема скасувати незаконну постанову про закінчення виконавчого провадження від 28.01.2021.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 05.09.2023 скаргу прокурора задоволено, скасовано згадану постанову про закінчення виконавчого провадження від 28.01.2021.

20.09.2023 в.о. начальника відділу Бродівського відділу державної виконавчої служби у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Мазурик Н.М. винесено постанову про відновлення виконавчого провадження.

У той же час, стягувачем у виконавчому провадженні і надалі залишається Гаївська сільська рада. Задля належного захисту інтересів держави прокурор з дотриманням ст. 334 ГПК України звернувся із даною заявою про заміну сторони виконавчого провадження на Бродівську міську раду.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 718-р від 12.06.2020 «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Львівської області» визначені адміністративні центри та затверджені території територіальних громад Львівської області. Відповідно до якого, до складу Бродівської територіальної громади ввійшла, окрім інших, Гаївська територіальна громада.

Відповідно до передавального акту від 17.03.2021р., долученого до матеріалів справи (а.с. 72, том 2), Бродівська міська рада внаслідок реорганізації Гаївської сільської ради шляхом приєднання до Бродівської міської ради є правонаступником майна, активів та зобов`язань Гаївської сільської ради.

Відповідно до п.2 Передавального акту встановлено, що разом із майном Гаївської сільської ради Бродівська міська рада приймає документи, що підтверджують право власності (володіння, користування, розпорядження) на об`єкти основних засобів.

Вказаний Передавальний акт підписано членами комісії з реорганізації Гаївської сільської ради та завірено відтиском печатки юридичної особи Заявника.

Відповідно до ч.1 статті 104 Цивільного Кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у ч. 8 ст. 4 передбачено, що у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Верховний Суд у постановах від 20.01.2022 у справі №922/347/21 та від 13.01.2023 у справі №909/760/17 зазначав, що при реорганізації у формі приєднання не має значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків, оскільки правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь-яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків.

Для вирішення питання щодо можливості процесуального правонаступництва суд в кожному конкретному випадку має аналізувати фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права, зокрема відомості первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення, перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника. Близька за змістом права позиція викладена, зокрема, у постанові Верховного Суду від 04.11.2020 зі справи № 922/817/18.

Відповідно до витягу з Єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань юридичну особу Гаївську сільську раду Бродівського району Львівської області припинено. 15.11.2021, номер запису 1003931120011000553, підстава: рішення щодо реорганізації.

Відповідно до статті 326 ГПК України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

З огляду на те, що виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному ГПК України та Законом України «Про виконавче провадження», який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Згідно ст.1 Закону України «Про виконавче провадження» виконання судового рішення є завершальною стадією судового провадження.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Частиною 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно ч. 1 ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив (ч. 2 ст. 52 ГПК України).

З урахуванням наведених законодавчих приписів, заміна однієї з сторін у виконавчому провадження її правонаступником здійснюється господарським судом шляхом винесення відповідної ухвали, новий наказ при цьому не видається. Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

З огляду на викладене, суд вважає, що заява заступника керівника Львівської обласної прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 914/1464/18 у справі, а саме стягувача - Гаївської сільської ради Бродівського району Львівської області на його правонаступника - Бродівську міську раду Львівської області підлягає до задоволення.

Керуючись статтями 18, 52, 234, 326, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

Ухвалив:

1. Заяву заступника керівника Львівської обласної прокуратури від 15.12.2023 про заміну сторони у виконавчому документі задоволити.

2. Стягувача Гаївську сільську раду Бродівського району Львівської області у виконавчому документі - наказі Господарського суду Львівської області від 14.11.2018 у справі № 914/1464/18 замінити на його правонаступника Бродівську міську раду Львівської області (80600, Львівська обл., Золочівський р-н, місто Броди, пл.Ринок, будинок 20; код ЄДРПОУ 26525941).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені ст.ст. 254-257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Суддя Запотічняк О.Д.

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116320066
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення збитків, завданих державі внаслідок незаконного видобутку та використання підземних вод.

Судовий реєстр по справі —914/1464/18

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 17.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні