Ухвала
від 16.01.2024 по справі 490/11458/23
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

------------------------

У Х В А Л А

16 січня 2024 р. Справа № 490/11458/23

Колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду

у складі:

головуючого - Ступакової І.Г.

суддів - Бітова А.І.

- Лук`янчук О.В.

при секретарі - Кавчак К.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про витребування доказів у справі за апеляційною скаргою Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області на рішення Центрального районного суду м.Миколаєва від 29 листопада 2023 року по справі за позовом Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області до громадянина Російської Федерації ОСОБА_1 про продовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення за межі території України

В С Т А Н О В И Л А :

В провадженні П`ятого апеляційного адміністративного суду знаходиться справа №490/11458/23 за апеляційною скаргою Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області на рішення Центрального районного суду м.Миколаєва від 29 листопада 2023 року по справі за позовом Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області до громадянина Російської Федерації ОСОБА_1 про продовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення за межі території України.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду розгляд справи призначено у відкритому судовому засіданні.

Під час апеляційного розгляду справи у відкритому судовому засіданні 16.01.2024 р., судом було встановлено, що ОСОБА_1 18.09.2023 р. звертався до ГУ ДМС в Одеській області з заявою про оформлення документів про вирішення питання про визнання його біженцем або особою, що потребує додаткового захисту, однак в матеріалах справи відсутні докази щодо розгляду такої заяви.

Враховуючи, що предметом спору у цій справі є продовження строку затримання громадянина Російської Федерації ОСОБА_1 з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення за межі території України, а звернення особи до органів ДМС з заявою про вирішення питання про визнання особи біженцем або особою, що потребує додаткового захисту та розгляд такої заяви має значення для прийняття рішення у цій справі, колегія суддів вважає за необхідне витребувати таку інформацію.

Згідно ст. 308 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Одним із принципів адміністративного судочинства є принцип офіційного з`ясування всіх обставин у справі, зміст якого зобов`язує адміністративний суд до активної ролі в судовому засіданні.

Принцип офіційного з`ясування всіх обставин справи, закріплений частиною четвертою статті 9 КАС України, зобов`язує суди вживати заходи для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі шляхом виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Процесуальним законом передбачено різні шляхи отримання судом доказів: 1) надання учасником справи з його власної ініціативи; 2) надання доказів учасниками справи за пропозицією суду; 3) збирання доказів судом з власної ініціативи (ч. 3 ст. 77 КАС України), 4) витребування доказів судом (ст. 80 КАС України). Вони відрізняються наслідками.

В той же час, статтею 80 КАС України передбачено повноваження суду збирати докази з власної ініціативи шляхом постановлення ухвали про витребування доказів. Її виконання є обов`язковим. Невиконання ухвали передбачає застосування заходів процесуального примусу.

Згідно з ч. 1,3 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 КАС України. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Таким чином, для повного та об`єктивного встановлення обставин справи та прийняття рішення, колегія суддів приходить до висновку про необхідність витребування у ГУ ДМС в Одеській області інформацію щодо розгляду заяви громадянина Російської Федерації ОСОБА_1 від 18.09.2023 р. про оформлення документів про вирішення питання про визнання його біженцем або особою, що потребує додаткового захисту, та у разі розгляду такої заяви надати відповідне рішення.

Керуючись ст.ст. 9, 79, 80, 241, 243, 248, 308, 310, 321, 325, 328 КАС України судова колегія, -

У Х В А Л И Л А:

Зобов`язати Головне управління ДМС в Одеській області до 23.01.2024 р. надати до П`ятого апеляційного адміністративного суду (на електронну адресу i.g.stupakova@5aa.court.gov.ua):

- інформацію щодо розгляду заяви громадянина Російської Федерації ОСОБА_1 від 18.09.2023 р. про оформлення документів про вирішення питання про визнання його біженцем або особою, що потребує додаткового захисту, та у разі розгляду такої заяви надати належним чином завірену копію відповідного рішення.

Відповідно до ст. 329 КАС України ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий: І.Г. Ступакова

Судді: А.І. Бітов

О.В. Лук`янчук

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116334392
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо перебуванням іноземців та осіб без громадянства на території України

Судовий реєстр по справі —490/11458/23

Ухвала від 09.05.2024

Адміністративне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чулуп О. С.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Постанова від 20.02.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Рішення від 29.11.2023

Адміністративне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чулуп О. С.

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чулуп О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні