Ухвала
від 09.04.2024 по справі 490/11458/23
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

09 квітня 2024 р. Справа № 490/11458/23

Колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду

у складі:

головуючого Ступакової І.Г.

суддів Бітова А.І.

Лук`янчук О.В.

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі заяву громадянина Російської Федерації Авдиша ОСОБА_1 про роз`яснення постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2024 року у справі за адміністративним позовом Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області до громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 про продовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення за межі території України

В С Т А Н О В И Л А :

23 листопада 2023 року Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області звернулося до Центрального районного суду м.Миколаєва з адміністративним позовом про продовження строку затримання громадянина Російської Федерації Авдиш ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, на строк не більше, як на вісімнадцять місяців.

Рішенням Центрального районного суду м.Миколаєва від 29 листопада 2023 року позов задоволено частково.

Зобов`язано громадянина Російської Федерації Авдиш ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , протягом п`яти робочих днів з дня ухвалення судом рішення внести заставу в розмірі 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 268 400,00 грн., яка може бути внесена іноземцем або іншою фізичною чи юридичною особою (заставодавцем) за наступними реквізитами: Одержувач ТУ ДСА України в Миколаївській області, код ЄДРПОУ: 26299835, МФО 820172, банк: ДКСУ, м.Київ, рахунок UA688201720355229002000016294, призначення платежу «застава (із зазначенням інформації про рішення суду, прізвище ім`я по-батькові відповідача)».

Визначено, що до моменту внесення застави громадянин Російської Федерації Авдиш ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , утримується у Державній установі «Миколаївський пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні» та звільняється з неї у день надання позивачу документів, що підтверджують про внесення застави.

Зобов`язано громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 у випадку внесення застави: що два тижні прибувати до уповноваженої особи Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області; не відлучатися з населеного пункту, в якому іноземець тимчасово перебуває, без дозволу уповноваженої особи Управління ДМС в Миколаївській області; невідкладно повідомляти уповноважену особу Управління ДМС в Миколаївській області про зміну місця свого проживання.

Зазначено, що на час апеляційного оскарження іноземці або особи без громадянства, у яких відсутні документи, що дають право на виїзд з України, продовжують утримуватися у спеціально обладнаних для цих цілей приміщеннях органів (підрозділів) охорони державного кордону чи Служби безпеки України або в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Не погоджуючись з вказаним рішенням, Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області подало апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на не правильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, не повне з`ясування обставин справи, просить скасувати рішення від 29.11.2023р. з ухваленням по справі нового судового рішення про задоволення позову.

Постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого2024 року апеляційну скаргу Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області задоволено. Рішення Центрального районного суду м.Миколаєва від 29 листопада 2023 року скасовано. Ухвалено по справі нове рішення, яким позов Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області задоволено.

Продовжено строк затримання громадянина Російської Федерації Авдиш ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, на строк до прийняття рішення за його заявою від 18.09.2023р. про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в Україні, але не більше ніж до 30 травня 2024 року.

25.03.2024 року представник позивача громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 адвокат Чепіль О.С. звернувся до суду з заявою про роз`яснення постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2024 року.

В заяві зазначається, що Кодексом адміністративного судочинства України, а також пов`язаними нормативно-правовими актами не визначено порядку повернення застави у випадку скасування судового рішення, яким такий захід було застосовано, тому заявник вважає, що в такому випадку необхідно застосовувати аналогію закону, у зв`язку з чим звернувся до територіального управління ДСА з вимогою про повернення внесеної застави на виконання рішення Центрального районного суду м.Миколаєва від 29 листопада 2023 року, однак отримав усну відмову, оскільки постанова П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого2024 року не містить чіткої вказівки про повернення застави.

Таким чином, заявник просить суд апеляційної інстанції роз`яснити судове рішення в частині повернення грошових коштів, внесених на депозитний рахунок ТУ ДСА України в Миколаївській області в якості застави за ОСОБА_2 у розмірі 268400 грн.

Колегія суддів, дослідивши заяву про роз`яснення судового рішення та перевіривши матеріали даної справи, зазначає наступне.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 254 КАС України за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз`яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо воно ще не виконано або не закінчився строк, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

Виходячи з приписів вказаної норми, підстави для роз`яснення судового рішення існують лише тоді, коли судове рішення є незрозумілою, та без такого роз`яснення її тяжко виконати, оскільки, високою є ймовірність неправильного виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

Зрозумілість судового рішення полягає в логічному, чіткому, переконливому викладенні змісту рішення. Чіткість викладення передбачає, зокрема, що: терміни, вжиті у судовому рішенні, відповідають тому змісту, який вони мають за законодавством України; такі терміни чітко співвідповідають з поняттями, які вони позначають; текст правової норми, застосованої судом, відтворюється без перефразування і при цьому зрозуміло, де наводиться правова норма, а де суд дає своє тлумачення її змісту.

Судове рішення не повинно містити положень, які б суперечили або виключали одне одного, ускладнюючи чи унеможливлюючи його виконання. Суди повинні враховувати, що рішення не повинно містити зайвої деталізації (викладення змісту ухвал суду про рух справи або ухвал, поставлених у судовому засіданні, іншої інформації тощо), яка не має правового значення для вирішення справи.

Необхідність роз`яснення судового рішення виникає тоді, коли воно є нечітким за змістом, неясним і незрозумілим як для осіб, стосовно яких воно ухвалене, так і для тих, які будуть його виконувати.

Отже, роз`ясненню підлягає судове рішення, яким суд розв`язав спір по суті, тобто якщо воно впливає на права, обов`язки та інтереси учасників спірних правовідносин.

Як вбачається зі змісту заяви про роз`яснення судового рішення, заявник звернувся до ТУ ДСА з вимогою про повернення внесеної застави на виконання рішення Центрального районного суду м.Миколаєва від 29 листопада 2023 року, однак отримав усну відмову, оскільки постанова П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого2024 року не містить чіткої вказівки про повернення застави, а тому заявнику не зрозуміло, яким чином виконується рішення в частині повернення грошових коштів.

В свою чергу колегією суддів встановлено, що звертаючись до суду з цим позовом Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області просило суд продовжити строк затримання громадянина Російської Федерації Авдиш ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства.

В свою чергу, розглядаючи справу суд першої інстанції дійшов висновку про наявність підстав для застосування до відповідача такого заходу, як зобов`язання внести заставу в розмірі ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 268400 грн.

Разом з тим, колегія П`ятого апеляційного адміністративного суду, розглядаючи справу, дійшла висновку про те, що судом першої інстанції при застосуванні до іноземця альтернативного заходу, а саме зобов`язання внести заставу, не правильно застосовано ст.289 КАС України, у зв`язку з чим рішення суду першої інстанції було скасовано в повному обсязі та задоволено позов.

При цьому, резолютивна частина постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2024 року є чіткою за змістом та зрозумілою, оскільки не містить жодних положень, стосовно яких можуть виникнути суперечності щодо її розуміння.

В свою чергу, зі змісту заяви про роз`яснення судового рішення вбачається, що заявник фактично не згодний з діями ТУ ДСА щодо відмови у повернені внесеної застави, яка була застосована до відповідача Центральним районним суду м.Миколаєва, а не П`ятим апеляційним адміністративним судом та фактично у своїй заяві просить роз`яснити йому алгоритм дій під час повернення внесеної застави.

Таким чином, враховуючи, що питання зобов`язання громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 внести заставу не розглядалось П`ятим апеляційним адміністративним судом, питання повернення застави не може бути вирішено шляхом розгляду заяви про роз`яснення судового рішення, оскільки стаття 254 КАС України не містить таких положень.

У зв`язку із викладеним, колегія суддів дійшла висновку про відсутність правових підстав для задоволення заяви представника позивача громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 адвоката Чепіля О.С. про роз`яснення постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2024 року.

Керуючись ст.ст. 248, 254, 311, 325, 329 КАС України судова колегія, -

У Х В А Л И Л А:

У задоволенні заяви громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 про роз`яснення постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2024 року відмовити.

Ухвала набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку, передбаченому статтею 328 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст судового рішення виготовлений 09 квітня 2024 року.

Головуючий: І.Г. Ступакова

Судді: А.І. Бітов

О.В. Лук`янчук

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118238984
СудочинствоАдміністративне
Сутьпродовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення за межі території України

Судовий реєстр по справі —490/11458/23

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Постанова від 20.02.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Рішення від 29.11.2023

Адміністративне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чулуп О. С.

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чулуп О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні