Постанова
від 17.01.2024 по справі 922/5142/21
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2024 року м. Харків Справа № 922/5142/21

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Істоміна О.А., суддя Радіонова О.О., суддя Медуниця О.Є.

секретар судового засідання Семченко Ю.О.

за участю представників сторін:

позивача Стриж Л.А. (в залі суду) - ордер АХ №1147444 від 05.09.2023, свідоцтво ХВ №2161 від 25.10.2017

відповідача - не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод "Будінвест" про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення судових витрат у межах апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням активами "Фінекс-Капітал" (вх.№2325Х/3) на рішення Господарського суду Харківської області від 09.10.2023

у справі №922/5142/21 (суддя Лаврова Л.С.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням активами "Фінекс-Капітал", що діє від власного імені,

в інтересах та за рахунок активів Пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду "Стаксель", м. Харків,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод "Будінвест", м.Харків,

про стягнення 40.000,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Харківської області від 09.10.2023 у справі №922/5142/21 в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Позивач з вказаним рішенням місцевого господарського суду не погодився, звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення та прийняти нове, яким позовні вимоги ТОВ Компанія з управління активами Фінекс-Капітал, що діє від власного імені, в інтересах та за рахунок активів Пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду Стаксель задовольнити в повному обсязі.

За результатами розгляду апеляційної скарги ТОВ "Компанія з управлінням активами "Фінекс-Капітал" на рішення Господарського суду Харківської області від 09.10.2023 у справі №922/5142/21 Східним апеляційним господарським судом (колегія суддів у складі: головуючий суддя Істоміна О.А, суддя Радіонова О.О., суддя Медуниця О.Є.) прийнято постанову від 21.12.2023 (з урахуванням ухвали Східного апеляційного господарського суду від 11.01.2024 про виправлення описки), якою апеляційну скаргу ТОВ "Компанія з управління активами "Фінекс-Капітал" залишено без задоволення, рішення Господарського суду Харківської області від 09.10.2023 залишено без змін.

25.12.2023 через систему Електронний суд до Східного апеляційного господарського суду відповідачем подана заява про ухвалення додаткової постанови до постанови Східного апеляційного господарського суду від 21.12.2023 у справі №922/5142/21 щодо розподілу судових витрат на надання професійної правничої допомоги під час перегляду справи у суді апеляційної інстанції в сумі 100.000,00 грн.

Відповідно до витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 25.12.2023 у справі №922/5142/21 заяву передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя Істоміна О.А., суддя Радіонова О.О., суддя Медуниця О.Є.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 27.12.2023 прийнято заяву ТОВ "Завод "Будінвест" про ухвалення додаткового рішення до провадження. Розгляд заяви призначено на 17.01.2024. Явку представників сторін визнано необов`язковою.

03.01.2024 на адресу Східного апеляційного господарського суду через систему Електронний суд від ТОВ «Компанія з управління активами «Фінекс-Капітал», що діє від власного імені, в інтересах та за рахунок активів Пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду «Стаксель» надійшло клопотання про зменшення витрат на правничу допомогу, в якому останній просить відмовити ТОВ «Завод Будінвест» у стягнені витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 100.000,00 грн. В обгрунтування свого клопотання відповідач зазначає про їх очевидну не співмірність із загальною складністю справи та з обсягом фактично виконаних адвокатом робіт (наданих послуг).

Відповідач не забезпечив участь свого представника в судовому засіданні, при цьому про дату, час та місце розгляду справи сторони повідомлялись належним чином, шляхом направлення копії ухвали суду від 27.12.2023 на поштову адресу та електронні кабінети в підсистемі «Електронний Суд».

Відповідно до ч. 12 статті 270 ГПК України, неявка сторін, або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Зважаючи на те, що явка сторін не визнавалася судом обов`язковою, колегія суддів вважає за можливе розглянути заяву ТОВ «Завод Будінвест» про ухвалення додаткової постанови щодо розподілу судових витрат на надання професійної правничої допомоги у даному судовому засіданні за відсутності представника відповідача.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Будінвест» про ухвалення додаткової постанови, судова колегія зазначає таке.

Відповідно до статті 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, зокрема, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з ч. 1, 3 статті 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (стаття 16 ГПК України).

Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (п.12 ч.3 статті 2 ГПК України).

У відповідності до ч.2 статті 126 ГПК України унормовано, що за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно з ч. 1-3 статті 124 ГПК України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору. Попередній розрахунок розміру судових витрат не обмежує сторону у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи.

Так, у відзиві на апеляційну скаргу позивачем зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат, які сторона понесла або які очікує понести у зв`язку із розглядом справи у розмірі 100.000, 00 грн.

Відповідно до ч.8 статті 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

В даному випадку вбачається, що відзив на апеляційну скаргу, наданий відповідачем, містив попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 100.000,00 грн.

Отже, 25.12.2023 заява про долучення доказів понесених витрат подана до суду, а отже, позивачем дотримано вимоги статей 124, 129 ГПК України.

У відповідності до ч. 3-5 статті 126 ГПК України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог ч. 4 цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

За змістом п. 1 ч. 2 статті 126, ч. 8 статті 129 ГПК України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх вартість уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено.

Аналогічну правову позицію викладено у постановах Об`єднаної палати Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 03.10.2019 у справі №922/445/19 та від 22.11.2019 у справі №910/906/18.

Відповідно до ч.5 статті 129 ГПК України під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує:

1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи;

2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес;

3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо;

4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

Випадки, за яких суд може відступити від загального правила розподілу судових витрат, унормованого ч.4 статті 129 ГПК України, визначені також положеннями ч.6, 7, 9 статті 129 цього Кодексу.

При цьому, на предмет відповідності зазначеним критеріям суд має оцінювати поведінку/дії/бездіяльність обох сторін при вирішенні питання про розподіл судових витрат.

Таким чином, під час вирішення питання про розподіл судових витрат господарський суд за наявності заперечення сторони проти розподілу витрат на адвоката або з власної ініціативи, керуючись критеріями, що визначені ч. 5-7, 9 статті 129 ГПК України, може не присуджувати стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, всі її витрати на професійну правову допомогу.

У такому випадку суд, керуючись ч. 5-7, 9 статті 129 ГПК України, відмовляє стороні, на користь якої ухвалено рішення, у відшкодуванні понесених нею на правову допомогу повністю або частково, та відповідно не покладає такі витрати повністю або частково на сторону, не на користь якої ухвалено рішення. При цьому, в судовому рішенні суд повинен конкретно вказати, які саме витрати на правову допомогу не підлягають відшкодуванню повністю або частково, навести мотивацію такого рішення та правові підстави для його ухвалення.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Об`єднаної палати Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 03.10.2019 у справі №922/445/19 та постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 01.08.2019 у справі №915/237/18, від 24.10.2019 у справі №905/1795/18, від 17.09.2020 у справі №904/3583/19.

Верховний Суд неодноразово звертав увагу на те, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (п.21 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі №755/9215/15-ц).

Такі критерії оцінки поданих заявником доказів суд застосовує з урахуванням особливостей кожної справи та виходячи з принципів верховенства права та пропорційності, приписів статей 123-130 ГПК України та з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, що суди застосовують як джерело права згідно зі статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини».

Отже, при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності) та критерію розумності їхнього розміру, з урахуванням конкретних обставин справи та доводів сторін.

Матеріали справи свідчать, що 23.02.2021 між Адвокатським об`єднанням «Адвокатська компанія «Мельник і Квашин» та ТОВ «Завод «Будінвест» укладено договір про надання професійної правничої допомоги, предметом якого є забезпечення об`єднанням захисту прав, свобод і законних інтересів ТОВ «Завод «Будінвест».

Додатковою угодою від 21.11.2023 до договору про надання професійної правничої допомоги від 23.02.2021 сторони погодили, що гонорар (винагорода) за надання адвокатських послуг (правової допомоги) за договором про надання професійної правничої допомоги від 23.02.2021 б/н, а саме: ведення господарської справи №922/5142/21 в суді апеляційної інстанції, тобто у Східному апеляційному господарському суді, буде обчислюватись у фіксованому розмірі та складає 100.000,00 (сто тисяч) гривень, яка підлягає сплаті клієнтом не пізніше 30 (тридцяти) днів на реквізити об`єднання після набрання постанови (ухвали) законної сили, в незалежності від результату розгляду господарської справи в суді апеляційної інстанції.

21.12.2023 сторонами підписано акт виконаних робіт до договору про надання професійної правничої допомоги від 23.02.2021, в якому зазначена вартість наданих послуг 100.000,00 грн, та їх перелік - ведення господарської справи №922/5142/21 в суді апеляційної інстанції, тобто у Східному апеляційному господарському суду в незалежності від кількості витраченого часу адвокатом Об`єднання на складання будь-яких процесуальних документів та участь у судових засіданнях у Східному апеляційному господарському суду в незалежності від кількості судових засідань, зокрема аналіз та вивчення апеляційної скарги, узгодження з клієнтом правової позиції в суді апеляційної інстанції', складання відзиву на апеляційну скаргу по справі №922/5142/21 на рішення Господарського суду Харківської області від 09.10.2023 на 14 аркушах, остаточне узгодження з клієнтом відзиву на апеляційну скаргу по справі №922/5142/21 на рішення Господарського суду Харківської області від 09.10.2023 на 14 аркушах, складання клопотання про зупинення провадження по справі №922/5142/21, складання клопотання про долучення постанови (вступної та резолютивної) частини по справі№922/5142/21, підготовка адвоката до засідань, з урахуванням витраченого часу на дорогу до судового засідання та у зворотному напрямку та його очікування, які відбулись 05.12.2023, 20.12.2023 та 21.12.2023.

Сторони погодили, що оплата клієнтом буде здійснена не пізніше 30 (тридцяти) днів на реквізити об`єднання після набрання постанови (ухвали) законної сили, в незалежності від результату розгляду господарської справи №922/5142/21 в суді апеляційної інстанції.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору (стаття 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ).

Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту визначає гонорар.

Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися в ці правовідносини (п. 28 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі №755/9215/15-ц; п.19 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 07.07.2021 у справі №910/12876/19).

Велика Палата Верховного Суду зауважує, що неврахування судом умов договору про надання правової допомоги щодо порядку обчислення гонорару не відповідає принципу свободи договору, закріпленому у статті 627 ЦК України.

Згідно з ч. 1, 2 статті 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлено, що порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

З аналізу зазначеної норми слідує, що гонорар може встановлюватися у формі фіксованого розміру або ж погодинної оплати.

Вказані форми відрізняються порядком обчислення - при зазначенні фіксованого розміру для виплати адвокатського гонорару не обчислюється фактична кількість часу, витраченого адвокатом при наданні послуг клієнту, і навпаки - підставою для виплати гонорару, який визначений у формі погодинної оплати, є кількість витрачених на надання послуги годин помножена на вартість такої (однієї) години того чи іншого адвоката в залежності від його кваліфікації, досвіду, складності справи та інших критеріїв.

Фіксований розмір гонорару у цьому контексті означає, що у разі настання визначених таким договором умов платежу - конкретний склад дій адвоката, що були вчинені на виконання цього договору й призвели до настання цих умов, не має жодного значення для визначення розміру адвокатського гонорару в конкретному випадку.

Таким чином, визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, суди мають виходити зі встановленого у самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат, що узгоджується з приписами статті 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», враховуючи при цьому положення законодавства щодо критеріїв визначення розміру витрат на правничу допомогу.

Наведений правовий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.11.2022 у справі №922/1964/21.

З наданого договору про надання професійної правничої допомоги від 23.01.2021 з урахуванням додаткової угоди від 21.11.2023 вбачається, що сторони погодили фіксований розмір гонорару 100.000,00 грн.

При цьому, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що при фіксованому розмірі оплати детальний опис виконаних робіт не є обов`язковим та звертає увагу на те, що у акті виконаних робіт від 21.12.2023 до договору про надання професійної правничої допомоги від 23.02.2021 міститься опис робіт наданих адвокатом клієнту.

Водночас, колегія суддів акцентує, що під час вирішення питання про розподіл судових витрат господарський суд за наявності заперечення сторони проти розподілу витрат на адвоката або з власної ініціативи, керуючись критеріями, що визначені ч. ч. 5-7, 9 статті 129 ГПК України, може не присуджувати стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, всі її витрати на професійну правову допомогу.

Так, апелянтом (позивачем по справі) подане клопотання про зменшення витрат на правничу допомогу, в обґрунтування якого зазначено, що в судовому засіданні 21.12.2023 представником відповідача не заявлялась заява про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, що б давало право відповідачу протягом п`яти днів після ухвалення рішення подати відповідні докази в обгрунтування заяви про стягнення витрат на професійну правничу допомогу. Апеляційна скарга так само не містить клопотання/заяви про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, як то передбачено нормами ч.2 п.7 ст. 258 ГПК України.

З цього приводу колегія суддів зазначає, що апеляційна скарга дійсно не містить клопотання/заяви про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, як то передбачено нормами ч.2 п.7 ст. 258 ГПК України, адже вона подана самим апелянтом ТОВ «Компанія з управління активами «Фінекс-Капітал», що діє від власного імені, в інтересах та за рахунок активів Пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду «Стаксель», який є позивачем по справі. В той же час, відзив на апеляційну скаргу ТОВ Завод Будінвест - відповідача по справі - в своїй резолютивній частині містить прохання стягнути з позивача на користь відповідача судові витрати на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції у розмірі 100.000,00 грн, докази понесення яких будуть надані протягом 5 днів з дня ухвалення постанови у відповідності до ч.8 ст.129 ГПК України.

Крім того, позивач у заяві про зменшення розміру судових витрат зазначає, що справа №922/5142/21 не є складною для адвоката відповідача, оскільки вона не вимагає вивчення великої кількості законів і підзаконних нормативно-правових актів, які підлягають дослідженню адвокатом і їх застосуванню під час супроводження вказаної справи у суді. На даний час склалася досить усталена практика з цих питань. Всі докази (експертні висновки, платіжні доручення, тощо), які були подані представником відповідача до матеріалів справи №922/5142/21, адвокату Кузнецовій А. відомі, детального їх вивчення не потребувало, оскільки ці докази надавались останньою і в інших справах, наприклад №922/4482/21, 922/5142/21, 922/5147/21, 922/676/21, 922/1341/23, 922/3134/23 та інші, про які також зазначалось неодноразово під час розгляду справи №922/5142/21. Наведене вказує на те, що адвокат Кузнецова А. на час розгляду справи №922/5142/21 в суді апеляційної інстанції дуже добре володіла обставинами справи, була обізнана з усіма доказами, що не потребувало їх додаткового вивчення або додаткового збирання. Майже всі докази, які були подані представником відповідача до матеріалів справи №922/5142/21, адвокату Кузнецовій А. відомі, детального їх вивчення не потребувало, оскільки ці докази надавались останньої і в інших справах, наприклад №922/4482/21, 922/4121/20, 922/5142/21, 922/5147/21. Заявлені витрати у розмірі 100.000, 00 грн є не співмірними із ціною позову у справі №922/5142/21. Представником відповідача також не надано розрахунків витрат, інших документів, що підтверджують обсяг, вартість наданих послуг або витрати адвоката, необхідні для надання правничої допомоги, пов`язаної із супроводженням ведення справи №922/5142/21 в суді.

Колегія суддів частково погоджується з доводами позивача та акцентує:

- дійсно предмет спору у даній справі не є складним та стосується виконання умов кредитного договору і як наслідок наявності підстав для припинення договору іпотеки, що не вимагає вивчення великої кількості законів та підзаконних нормативно - правових актів;

- також судом враховано, що відповідачем подано відзив на апеляційну скаргу, який фактично відтворює заяви по суті справи, які вже наявні в матеріалах справи (відзив на позов, пояснення по справі №922/5142/21), тобто, виконаний у даній справі адвокатом обсяг робіт (наданих послуг) не є важким та не потребував значної кількості часу;

- під час розгляду апеляційної скарги було проведено лише 3 (05.12.2023, 20.12.2023, 21.12.2023) судових засідання.

З урахування викладеного, детально проаналізувавши всі докази, зважаючи на зазначені положення законодавства, беручи до уваги принципи співмірності розміру витрат на оплату послуг адвоката із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), колегія суддів дійшла висновку про те, що заявлені витрати на професійну правничу допомогу є обґрунтованими та підлягають частковому відшкодуванню відповідачеві у розмірі 20.000,00 грн.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку про частково задоволення заяви ТОВ «Завод Будінвест» та стягнення з ТОВ «Компанія з управління активами «Фінекс-Капітал», що діє від власного імені, в інтересах та за рахунок активів Пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду «Стаксель» на користь ТОВ «Завод Будінвест» витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 20.000,00 грн, в іншій частині слід відмовити.

Керуючись статтями 126, 129, 244 ГПК України, Східний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Будінвест» про ухвалення додаткової постанови щодо розподілу судових витрат на надання професійної правничої допомоги задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Фінекс-Капітал», що діє від власного імені, в інтересах та за рахунок активів Пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду «Стаксель» (61070, м.Харків, вул. Академіка Проскури, 1, корп. 45, оф. 21, код ЄДРПОУ 34333275) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Будінвест» (61066, м.Харків, вул. Велозаводська, 1, код ЄДРПОУ 14103790) витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 20.000, 00 грн.

В іншій частині відмовити.

Доручити Господарському суду Харківської області видати відповідний наказ.

Додаткова постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Порядок та строки оскарження постанови апеляційного господарського суду передбачені статтями 287-289 ГПК України.

Повний текст додаткової постанови складено та підписано 19.01.2024.

Головуючий суддя О.А. Істоміна

Суддя О.О. Радіонова

Суддя О.Є. Медуниця

Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116414760
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/5142/21

Ухвала від 16.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ємець А.А.

Постанова від 17.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Постанова від 20.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Рішення від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні