Ухвала
від 24.01.2024 по справі 204/15606/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/15606/23

Провадження № 2-о/204/40/24

КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення судово-психіатричної експертизи

24 січня 2024 року Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська в складі:

головуючої судді Токар Н.В.,

за участю присяжних Зубко Ю.І., Богомаз Я.А.,

за участю секретаря Кошелюк Д.О.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

за участю представника заінтересованої особи Захаренко А.В.,

розглянувши у судовому засіданні у залі суду в м.Дніпро цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування Центральної адміністрації Дніпровської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

У листопаді2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, заінтересована особа - Орган опіки та піклування Центральної адміністрації Дніпровської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, згідно якої просила визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити її опікуном.

Судом вірно визначено найменування заінтересованої особи як Орган опіки та піклування Центральної адміністрації Дніпровської міської ради.

Згідно ухвали Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська від 12.12.2023 відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні заявник заявила клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи - Органу опіки та піклування Центральної адміністрації Дніпровської міської ради в судовому засіданні не заперечувала проти зазначеного.

Суд, вислухавши думку учасників процесу, ознайомившись із поданим клопотанням вважає, що останнє підлягає задоволенню у зв`язку з наступним.

Встановлено, та з матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи повнолітньою особою, являється інвалідом першої групи дитинства довічно у зв`язку з ДЦП зі спастичним вираженим правобічним геліпарезом до плегії в кисті, симптоматичною епілепсією з частинами епіприпадками, зниженням когнітивних функцій, порушенням функції ходи та самообслуговування ІІІ ст.

Згідно частини 1статті 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини не можливо.

Згідно з ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи, що визначено у п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України.

Оскільки для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідні спеціальні знання в області психіатрії, з огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також з урахуванням того, що у справах про визнання фізичної особи недієздатною для встановлення психічного стану фізичної особи необхідним є обов`язкове призначення судово-психіатричної експертизи, суд приходить до висновку, що по даній справі слід призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити лікарям судово-психіатричним експертам Дніпровської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

За таких обставин, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання в області медицини.

З урахуванням вимог п.5 ч.1ст.252 ЦПК Українита необхідності зупинення процесуальних строків розгляду справи, суд вважає за можливе зупинити провадження у цій справі до отримання висновку вказаної експертизи.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст.103,104,105,222, п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника про призначення по справі судово-психіатричної експертизи- задовольнити.

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування Центральної адміністрації Дніпровської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу.

Проведення експертизидоручити лікарям судово-психіатричнимекспертам Дніпровськоїфілії судовихекспертиз Державноїустанови «Інститутсудової психіатріїМОЗ України»(місцезнаходження:49106,м.Дніпро,вул.НадіїАлексєєнко,буд.84).

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічні розлади чи слабоумство?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

У розпорядження експертів направити матеріали цивільної справи №204/15606/23 (провадження №2-о/204/323/23), ухвалу.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), для проведення експертизи.

Роз`яснити сторонам положення ст.109 ЦПК України, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Зупинити провадження по справі на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Н.В. Токар

Присяжний Ю.І. Зубко

Присяжний Я.А. Богомаз

СудКрасногвардійський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116501979
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —204/15606/23

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні