Ухвала
від 24.01.2024 по справі 691/1419/23
ГОРОДИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 691/1419/23

провадження № 2/691/111/24

УХВАЛА

24 січня 2024 року Городищенський районний суд Черкаської області

в складі :

судді Черненка В. О.

за участю секретаря судових засідань Шаповал Т.С.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Городище клопотання відповідача Виконавчого комітету Мліївської сільської ради в особі відділу освіту культури та спорту про залишення позовної заяви без руху по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Мліївської сільської ради в особі відділу освіту культури та спорту про стягнення заробітної плати,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернувся досуду зпозовною заявоюдо Виконавчогокомітету Мліївськоїсільської радив особівідділу освітукультури таспорту простягнення заробітноїплати.

Ухвалою від 07.11.2023 року в справі було відкрите провадження.

28.12.2023 року на адресу суду через Електроний суд надійшло від Виконавчого комітету Мліївської сільської ради в особі відділу освіти культури та спорту клопотання про залишення позовної заяви без руху за підписом голови Микитенка В.В. в обґрунтування клопотання зазначив, що при ознайомленні з матеріалами позовної заяви та доданих до неї документів ними встановлено, що матеріали цивільної справи не містять документального підтвердження щодо сплати судового збору, або документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Так у відповідності до ч. 4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі. Згідно постанови ВСУ від 30.11.2016 року у справі № 226/168/15 зроблено висновок, що починаючи з 01.09.2015 року, позивачі в справах за позовними вимогами, що випливають із трудових правовідносин, не звільняються від сплати судового збору, за винятком позивачів у двох категоріях: про стягнення заробітної плати та про поновлення на роботі. Усі інші вимоги, що випливають із трудових правовідносин, а також вимога про стягнення моральної шкоди повинна бути оплачена судовим збором. Аналогічна позиція, висловлена в постанові Великої Палати ВСУ від 30.01.2019 року у справі № 910/4518/16.

Враховуючи вищевикладене, просив залишити позовну заяву ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Мліївської сільської ради в особі Відділу освіти, культури та спорту, про стягнення заборгованості по заробітній платі, без руху. Розгляд справи, який призначений на 24.01.2024 року о 8 год. 30 хв., проводити без участі представника Виконавчого комітету Мліївської сільської ради та відділу освіти, культури та спорту.

Позивач в судове засідання не з`явився, проте в матеріалах справи міститься заява про розгляд справи у його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явився, проте в клопотанні про залишення позовної заяви без руху просив проводити засідання без участі представника Виконавчого комітету Мліївської сільської ради та відділу освіти, культури та спорту.

Суд, вивчивши клопотання та матеріали справи, вважає наступне.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

З огляду на викладене пільга щодо сплати судового збору, передбачена п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Тобто, за пред`явлення позовної вимоги, про стягнення втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати, сплачується судовий збір.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЗУ «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Станом на 01.01.2023 року, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2684,00 гривня.

Вимога позивача є вимогою майнового характеру.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання позовної заяви майнового характеру фізичною особою, нею сплачується судовій збір - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно із ч. 11 ст. 187 ЦПК України, суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали

Відповідно до ст. 185 ЦПК України, позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у ст. 177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Керуючись ЗУ «Про судовий збір»; ст.ст. 176, 177, 185, 187 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ :

клопотання відповідача Виконавчого комітету Мліївської сільської ради в особі відділу освіту культури та спорту про залишення позовної заяви без руху по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Мліївської сільської ради в особі відділу освіту культури та спорту про стягнення заробітної плати, задоволити

позовну заяву ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Мліївської сільської ради в особі відділу освіту культури та спорту про стягнення заробітної плати - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити недоліки позовної заяви, зазначені в описовій частині ухвали, а саме:

- сплатити судовий збір, не пізніше 5 днів з моменту отримання даної ухвали суду.

Роз`яснити, що інакше позовна заява буде залишена без розгляду, на підставі п. 8 ч. 1 ст. 257 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. О. Черненко

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116512605
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заробітної плати

Судовий реєстр по справі —691/1419/23

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні