Ухвала
від 25.01.2024 по справі 2-169/11
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-169/11

провадження № 6/527/8/24

УХВАЛА

25 січня 2024 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді- Левицької Т.В.,

з участю секретаря судових засідань- Папенко Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання Приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Скрипника Володимира Леонідовича, боржник: ОСОБА_1 , стягував: Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк «УкргазБанк», заінтересована особа: ОСОБА_2 , про визначення частки майна боржника у майні, яким він володіє спільно з іншими особами,

ВСТАНОВИВ:

Приватний виконавець виконавчого округу Полтавської області Скрипник Володимир Леонідович звернувся до суду з поданням про визначення частки майна боржника ОСОБА_1 у житловому будинку АДРЕСА_1 в розмірі 1/2 частина.

В обґрунтування подання приватний виконавець зазначив, що у нього на примусовому виконанні перебуває виконавче провадження № 66521201 з виконання виконавчого листа № 2-169/11, виданого 18.03.2011 Глобинським районним судом Полтавської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк «УкргазБанк» в особі Полтавської обласної дирекції АБ «УкргазБанк» заборгованості по кредиту в сумі 15159,98 доларів США, судового збору в сумі 1206,55 грн та витрат на ІТЗ судового розгляду справи в сумі 120,00 грн.

Виконавчий документ пред`явлено до виконання в частині стягнення залишку заборгованості на суму 10080,27 доларів США, відповідно до заяви стягувача про відкриття виконавчого провадження від 12.08.2021. 17.08.2021 року було відкрито виконавче провадження. На підставі інформації з Державного реєстру речових на нерухоме майно № 356562817 від 30.11.2023 встановлено, що боржнику на підставі Свідоцтва про право власності НОМЕР_1 від 28.01.2008, що видане Фрунзівською сільською радою Глобинського району Полтавської області, на праві власності належить нерухоме майно - житловий будинок АДРЕСА_1 , частка власності 1/1. Рішенням Глобинського районного суду Полтавської області у справі № 527/806/21 від 29.07.2021 майно боржника - житловий будинок АДРЕСА_1 визнано об`єктом спільної сумісної власності подружжя, а саме боржника ОСОБА_1 та його дружини ОСОБА_2 . Враховуючи те, що житловий будинок знаходиться у спільній сумісній власності, виникла необхідність у визначенні частки майна боржника.

В судове засідання приватний виконавець не з`явився, в поданні просив проводити розгляд справи без його участі.

Боржник та заінтересовані особи в судове засідання не з`явилися, належним чином повідомлялися про дату, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили.

У відповідності до ч. 2 ст.443 ЦПК Українинеявка учасників не є перешкодою для вирішення питання про визначення частки майна боржника у майні, яким він володіє спільно з іншими особами.

Розглянувши матеріали подання, суд встановив наступне.

На примусовому виконанні Приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Скрипника Володимира Леонідовича перебуває виконавче провадження № 66521201 з виконання виконавчого листа № 2-169/11, виданого 18.03.2011 Глобинським районним судом Полтавської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк «УкргазБанк» в особі Полтавської обласної дирекції АБ «УкргазБанк» заборгованості по кредиту в сумі 15159,98 доларів США, судового збору в сумі 1206,55 грн та витрат на ІТЗ судового розгляду справи в сумі 120,00 грн.

На підставі інформації з Державного реєстру речових на нерухоме майно № 356562817 від 30.11.2023 встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рнокпп: НОМЕР_2 на підставі Свідоцтва про право власності НОМЕР_1 від 28.01.2008, що видане Фрунзівською сільською радою Глобинського району Полтавської області на праві власності належить нерухоме майно - житловий будинок АДРЕСА_1 , частка власності 1/1.

Рішенням Глобинського районного суду Полтавської області у справі № 527/806/21 від 29.07.2021 майно боржника - житловий будинок АДРЕСА_1 визнано об`єктом спільної сумісної власності подружжя, а саме боржника ОСОБА_1 та його дружини ОСОБА_2 . Враховуючи те, що житловий будинок знаходиться у спільній сумісній власності, виникла необхідність у визначенні частки майна боржника.

НормамиКонституції України (ст.ст. 124-1, 129) і ЦПК України (ст. 14) визначено, що судові рішення, які набрали законної сили, є обов`язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Відповідно до ч. 6 ст. 48 Закону України «Про виконавче провадження» стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця.

Згідно із ч. 6 ст. 52 Закону України «Про виконавче провадження», у разі якщо боржник володіє майном спільно з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням державного виконавця.

За положеннями ст.443 ЦПК Українипитання про визначення частки майна боржника у майні, яким він володіє спільно з іншими особами, вирішується судом за поданням державного чи приватного виконавця ч.1ст.443 ЦПК України.

Статтею 368ЦК України визначено, що спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

Згідно зі ст. 370 ЦК Україниу разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Згідно з ч. 1 ст. 70 Сімейного кодексу України у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Згідно ч. 1 ст. 73 Сімейного кодексу України, за зобов`язаннями одного з подружжя стягненні може бути накладено лише на його особисте майно ї на частку у праві спільної сумісної власності подружжя, яка виділена йому в натурі.

Таким чином, судом встановлено, що боржник ОСОБА_1 є співвласником житлового будинку АДРЕСА_1 . Частки співвласників вищевказаного майна не визначені, що унеможливлює подальшу реалізацію майна боржника з метою виконання рішення суду.

Станом на день подачі подання заборгованість залишається непогашеною.

Встановлено, що боржник не має іншого майна, на яке може бути звернено стягнення. Зазначене підтверджується матеріалами справи, що містять копії документів вказаного виконавчого провадження, які свідчать про здійснення приватним виконавцем заходів щодо виконання вказаних виконавчих листів.

У пунктах 28 і 29 постанови від 15.01.2020 року у справі № 367/6231/16-ц Велика Палата Верховного Суду, відступаючи від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладених у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 10 липня 2019 року у справі № 822/1154/16 (провадження № К/9901/8843/18), зробила такий правовий висновок: поняття «визначення частки» і «виділення частки в натурі» є різними за своїм змістом правовими поняттями, а частиною шостою статті 52 Закону про ВП 1999 (частина шостастатті 48Закону України«Про виконавчепровадження» в чинній редакції є тотожною) передбачена лише необхідність визначення частки боржника у спільному майні, якщо така частка не визначена. Частка у праві спільної часткової власності є самостійним об`єктом цивільних прав, яка може бути об`єктом продажу з публічних (електронних) торгів, передачі стягувачу в рахунок погашення боргу, без її виділу в натурі з об`єкта нерухомого майна; у разі виявлення державним виконавцем майна, яким боржник володіє спільно з іншими особами, і частка боржника у якому не визначена, для звернення стягнення на частку боржника державний виконавець звертається до суду з поданням про визначення частки боржника у такому майні.

Верховний Суд у постанові від 11 квітня 2018 року по справі № 464/2227/17 зазначив, що, задовольняючи подання державного виконавця про визначення частки майна боржника, яким він володіє спільно з іншими особами, суд першої інстанції правомірно виходив з того, що визначення частки майна боржника у майні, що перебуває у спільній сумісній власності, є необхідним для здійснення виконавчого провадження про примусове стягнення з нього боргу. Визначення частки не призведе до звуження належних боржнику прав на житло, оскільки предметом розгляду подання є не звернення стягнення на майно, а лише визначення частки боржника у спільній сумісній власності.

Зважаючи на зазначені норми вимог матеріального та процесуального закону та врахувавши право привтаного виконавця на звернення до суду із поданням про визначення частки боржника у майні, яким він володіє спільно з іншими особами, яке передбачене ст.52Закону України«Про виконавчепровадження» та ст. 443 ЦПК України, суд дійшов висновку про правомірність вимог подання з врахуванням доведеності факту належності майна боржнику, яким він володіє з іншим співвласником.

Враховуючи те, що частки житлового будинку, який є у спільній сумісній власності боржника ОСОБА_1 та його дружини не визначені, виходячи з презумпції рівності часток у праві спільної сумісної власності подружжя, з огляду на те, що рішення суду залишається не виконаним і протягом тривалого часу з моменту набрання ним законної сили боржник не виконує і кошти не повертає, немає іншого майна, на яке може бути звернене стягнення, а тому з метою виконання судового рішення слід вважати, що частки співвласників є рівними і одному із співвласників житлового будинку, а саме боржнику ОСОБА_1 належить 1/2 частка житлового будинку.

Керуючись ст.ст.260,261, 353, 354, 355,443 ЦПК України,

УХВАЛИВ :

Подання Приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Скрипника Володимира Леонідовича - задовольнити.

Визначити частку боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рнокпп: НОМЕР_2 у житловому будинку загальною площею 74,2 кв.м, житловою площею 43,3 кв.м, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 в розмірі 1/2 частина.

Ухвалу може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Т. В. Левицька

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116570248
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-169/11

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 13.05.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 01.04.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 21.03.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 21.03.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Яркіна С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні