Ухвала
від 31.01.2024 по справі 440/11323/23
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

31 січня 2024 року м. ПолтаваСправа № 440/11323/23

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Костенко Г.В., розглянувши в порядку письмового провадження питання про витребування доказів у справі за адміністративним позовом Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм" до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Полтавській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

Полтавське обласне комунальне підприємство "Полтавафарм " звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Полтавській області про:

- визнання протиправним та скасування рішення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками про анулювання ліцензії АВ599030Ю видану на підставі наказу Державної служби України з лікарських засобів від 22.05.2021 №417 на провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів умовах аптеки, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм";

- зобов`язання Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками вилучити інформацію про анулювання ліцензії Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм" (код ЄДРПОУ 32986923) АВ599030Ю видану на підставі наказу Державної служби України з лікарських засобів від 22.05.2021 №417 на провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів умовах аптеки, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 14.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін та проведення судового засідання відповідно до статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України, в порядку письмового провадження.

17.08.2023 до суду надійшли клопотання Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм" про розгляд справи №440/11323/23 у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 21.08.2023 перейдено до розгляду цієї адміністративної справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи та проведенням судового засідання.

В судовому засіданні представником позивача заявлено клопотання про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 14.11.2023 перейдено до розгляду цієї адміністративної справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 28.11.2023 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні.

Згідно з частиною 4 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частиною 4 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

За змістом частини 3 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Як слідує з матеріалів справи, предметом спору у цій справі є рішення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками про анулювання ліцензії АВ599030Ю на провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів умовах аптеки, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм".

15.01.2024 представник позивача надав до суду лист Державної регуляторної служби України №5086/20-23 від 22.12.2023 "Щодо надсилання розпорядження".

Так, зі змісту Розпорядження Державної регуляторної служби України від 21.12.2023 №34 "Про розгляд скарги" слідує, що Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками зобов`язано у п`ятиденний строк з дати отримання цього розпорядження усунути виявлені Експертно-апеляційною радою з питань ліцензування порушення вимог пункту 8 частини дванадцятої статті 16, частини четвертої статті 19 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності", абзаців першого та сьомого статті 3, абзаців першого, десятого частини другої статті 8 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", скасувавши наказ від 27.07.2023 №841 "Про ліцензування господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами" в частині анулювання Полтавському обласному комунальному підприємству "Полтавафарм" ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

При цьому, згідно з абзацом першим частини другої статті 4 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" розпорядження спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування, прийняті в межах його повноважень, є обов?язковими до виконання органами.

Відтак, з метою з`ясування питання щодо відновлення дії ліцензії Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм" (код ЄДРПОУ 32986923), суд вважає за доцільне зобов`язати Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками надати до суду інформацію та відповіді докази щодо відновлення дії ліцензії Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм" (код ЄДРПОУ 32986923) АВ599030Ю видану на підставі наказу Державної служби України з лікарських засобів від 22.05.2021 №417 на провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів умовах аптеки, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Також, суд зазначає, що відповідно до статті 129-1 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Приписами статті 370 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Враховуючи викладене, суд попереджає відповідача про наслідки невиконання судового рішення та відповідальність, передбачену законодавством за невиконання судового рішення.

На підставі викладеного, керуючись статтями 9, 80, 248, 256, 370 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Зобов`язати Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками надати до суду інформацію та відповіді докази щодо відновлення дії ліцензії Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм" (код ЄДРПОУ 32986923) АВ599030Ю видану на підставі наказу Державної служби України з лікарських засобів від 22.05.2021 №417 на провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів умовах аптеки, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Витребувану інформацію та документи надати до 12.02.2024.

Попередити про те, що невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом, та може бути підставою для реагування суду в порядку статті 249 Кодексу адміністративного судочинства України та застосуванням заходів процесуального примусу передбачених главою 9 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію ухвали про витребування доказів надіслати Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Головуючий суддя Г.В. Костенко

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116707626
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —440/11323/23

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 31.01.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 10.10.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 21.08.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 14.08.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні