Ухвала
від 25.01.2024 по справі 615/334/21
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 615/334/21 Номер провадження 22-ц/814/172/24Головуючий у 1-й інстанції Токмакова А.П. Доповідач ап. інст. Дряниця Ю. В.

У Х В А Л А

25 січня 2024 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

судді-доповідача:Дряниці Ю.В.

суддів: Пилипчук Л.І., Чумак О.В.

секретар: Чемерис А.К.

за участю: адвоката Краснікова П.І., адвоката Третьякової Н.Ю., арбітражного керуючого Венської О.О.

розглянув в судовому засіданні клопотання представника Торгівельно-комерційного товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціямифірма "Харків - Москва"- адвоката Третьякової Наталі Юріївни про недопуск до участі у розгляді справи у якості представника відповідача арбітражного керуючого Венської Оксани Олександрівни

по цивільній справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Валківського районного суду Харківської області від 29 квітня 2021 року

у справі за позовом ОСОБА_2 до Торговельно-комерційного ТзОВ з іноземними інвестиціями фірма "Харків-Москва" про стягнення заборгованості за договорами про надання повторної фінансової допомоги,-

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Полтавського апеляційного суду перебуває цивільна справа за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Валківського районного суду Харківської області від 29 квітня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Торговельно-комерційного ТзОВ з іноземними інвестиціями фірма "Харків-Москва" про стягнення заборгованості за договорами про надання повторної фінансової допомоги.

05.12.2023 року в судовому засіданні протокольною ухвалою колегії суддів до участі у справі в якості представника відповідача ТзОВ з іноземними інвестиціями фірма "Харків-Москва" допущено ОСОБА_3 , як арбітражного керуючого, призначеного розпорядником майна боржника, згідно ухвали Господарського суду Харківської області від 08.09.2022 року у справі №922/3921/21 (922/1371/22) про банкрутство ТзОВ з іноземними інвестиціями фірма "Харків-Москва".

Представником ТзОВ з іноземними інвестиціями фірма "Харків-Москва" - адвокатом Трятьяковою Н.Ю. надано до суду клопотання про недопущення арбітражного керуючого Венської О.О. до участі у справі саме як представника відповідача, оскільки на думку заявниці, арбітражний керуючий саме як представник відповідача може діяти всупереч інтересам товариства.

Розглянувши доводи вказаного клопотання, колегія суддів доходить наступних висновків.

Ухвалою Господарського суду Харківської області області від 8 вересня 2022 р. у справі № №922/3921/21 (922/1371/22) відкрито провадження у справі про банкрутство Торгівельно-комерційного товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціямифірма "Харків - Москва".

Введено процедуру розпорядження майном боржника. Призначено розпорядником майна Торгівельно-комерційного товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціямифірми "Харків - Москва", арбітражного керуючого Венську Оксану Олександрівну.

Згідно із частинами першою, другою статті 10 КУзПБ арбітражний керуючий є суб`єктом незалежної професійної діяльності. Арбітражний керуючий з моменту постановлення ухвали (постанови) про призначення його керуючим санацією або ліквідатором до моменту припинення здійснення ним повноважень прирівнюється до службової особи підприємства-боржника. Одна й та сама особа може здійснювати повноваження арбітражного керуючого на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Кодексу.

Арбітражний керуючий діє в інтересах підприємства-боржника у межах наданих повноважень, така особа поряд із самостійною процесуальною дієздатністю наділена також і процесуальною дієздатністю підприємства-банкрута.

Зазначений правовий висновок наведено у постанові Касаційного господарського суду Верховного Суду від 06.11.2023 у справі № 924/159/14 (924/374/23).

Відповідно до ч. 1, 3 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

За змістом п.1 ч. 1 ст. 365 ЦПК України суддя-доповідач у порядку підготовки справи до апеляційного розгляду з`ясовує питання про склад учасників судового процесу. У разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

У разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Таким чином, з огляду на положення ст. 10 КУзПБ, а також з урахуванням того, що рішення у справі вплине на права та обов`язки арбітражного керуючого Венської О.О. як розпорядника майна Торгівельно-комерційного товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціямифірма "Харків - Москва", суд вважає за можливе залучити арбітражного керуючого до участі у розгляді справи в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача, змінивши її статус, визначений протокольною ухвалою від 05.12.2023 року.

Керуючись ст.53ст.365 ЦПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Клопотання представника Торгівельно-комерційного товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціямифірма "Харків - Москва" - адвоката Третьякової Наталі Юріївни про недопуск до участі у розгляді справи у якості представника відповідача арбітражного керуючого Венської Оксани Олександрівни задовольнити частково.

Змінити статус арбітражного керуючого розпорядника майна Торгівельно-комерційного товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціямифірма "Харків - Москва" Венської Оксани Олександрівни, залучивши її до участі у розгляді справи в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: Ю.В. Дряниця

Судді: Л.І. Пилипчук

О.В. Чумак

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116724224
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —615/334/21

Постанова від 25.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 03.08.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 17.06.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні