Ухвала
від 30.01.2024 по справі 496/65/18
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/65/18

Провадження № 2/496/269/24

У Х В А Л А

30 січня 2024 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Горяєва І.М.,

за участю секретаря Касьяненко А.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Біляївка Одеської області в порядку загального позовного провадження клопотання відповідача про об`єднання справ в одне провадження по цивільній справі за позовом ТОВ «Фінансової компанії «АРС-Капітал» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості.

12.01.2024 року від відповідача ОСОБА_1 до суду надійшло клопотання про об`єднання справ в одне провадження справи №496/8800/23 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Фінансової компанії «АРС-Капітал» про визнання правочину недійсним.

До судового засідання представник позивача не з`явилася, але надала до суду пояснення, відповідно до яких просила провести підготовче засідання у її відсутність, відмовити в клопотанні відповідача.

Відповідач до судового засідання не з`явився, та надав до суду клопотання про відкладення судового засідання.

З приводу клопотання відповідача про відкладення судового засідання, суд не вбачає підстав для задоволення вказаного клопотання, оскільки останнім не обґрунтовано клопотання та не надано відповідних доказів поважності не прибуття у судове засідання, тому суд вважає за можливе здійснити розгляд справи у відсутність відповідача.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання відповідача про об`єднання справ в одне провадження не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч. 2ст. 188 ЦПК України, суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в однепровадження декілька справ за позовами: 1) одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; 2) одного й того самого позивача до різних відповідачів; 3) різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Відповідно до ч.1 ст. 188 ЦПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

На підставі частини 7ст. 188 ЦПК Українипро об`єднання справ в одне провадження, роз`єднання позовних вимог, про відмову в об`єднанні справ в одне провадження, роз`єднанні позовних вимог суд постановляє ухвалу.

Суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; одного й того самого позивача до різних відповідачів; різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Об`єднання справ в одне провадження допускається до початку підготовчого засідання, а у спрощеному позовному провадженні - до початку розгляду справи по суті у кожній із справ.

У пункті 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України від2червня 2009 року №2, вказано, що судам слід мати на увазі, що оскільки від належного вирішення питання про прийняття зустрічного позову, позову третьої особи із самостійними вимогами та об`єднання і роз`єднання позовів залежить своєчасний і правильний розгляд заявлених вимог, то ці процесуальні дії необхідно провадити у точній відповідності з правилами, встановленимистаттями 123 - 126 ЦПК.

Між тим, об`єднання кількох позовних вимог в одне провадження недоцільне в тих випадках, коли позовні вимоги виникають з різних правовідносин, врегульованих різними галузями права, і спрямовуються на досягнення різної мети, та коли незважаючи на те, що між сторонами виникли правовідносини, які регулюються однією й тією самою галуззю права.

Як вбачається за матеріалів справи предметом позову (спору) у вказаній справі, є стягнення боргу з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Фінансової компанії «АРС-Капітал».

Щодо предмету позову (спору) у справі №496/8800/23, відповідач зазначає про визнання правочину (договору позики №2017/07/12 від 12.07.2017 року) недійсним, при цьому суду не було надано відповідних підтверджуючих доказів з вказаного приводу, що розглядається вимога відповідача про визнання правочину недійним.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку, що об`єднання позовів, розгляд позовних вимог яких пов`язаний з різними методами дослідження та спрямовуються на досягнення різної мети, може ускладнити процес розгляду та вирішення спору.

Об`єднання позовних вимог в даному випадку не сприятиме процесуальній економії часу та швидкому розгляду справ, виконанню завдання цивільного судочинства та є недоцільним.

Окрім цього, суд погоджується із викладеною позицією представника позивача, що відповідачем до клопотання не долучено доказів направлення вказаного клопотання іншим сторонам у справі.

Також зі сторони відповідача до суду надходили клопотання щодо відкладення судових засідань, що свідчить про затягування розгляду справи, та зловживання процесуальними правами, що є недопустимим та зі сторони відповідача.

Суд також звертає увагу, що на відміну від об`єднання вимог за зустрічним позовом в одне провадження з первісним, об`єднання позовних вимог в межах окремих цивільних справ в одне провадження не допускає виникнення подвійного статусу учасників цивільного процесу, тобто, після об`єднання в межахст.188 ЦПК Українипозивач не може набути статусу відповідача та навпаки.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що у задоволенні клопотання про об`єднання цивільних справ в одне провадження не відповідає положеннямст. 188 ЦПК України, а тому задоволенню не підлягає.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. 188 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні клопотання відповідача про об`єднання справ в одне провадження по цивільній справі за позовом ТОВ «Фінансової компанії «АРС-Капітал» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.М. Горяєв

Повний текст ухвали складено 05.02.2024 року.

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116790977
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них інших видів кредиту

Судовий реєстр по справі —496/65/18

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Постанова від 22.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні