Ухвала
від 06.02.2024 по справі 404/904/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/904/24

Номер провадження 1-кс/404/294/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2024 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Кропивницького РУП ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 погоджене прокурором Кропивницької окружної прокуратури ОСОБА_4 про проведення огляду по матеріалам кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024122010000059 від 01.02.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 ККУкраїни, -

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання слідчого СВ Кропивницького РУП ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 погоджене прокурором Кропивницької окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду в рамках кримінального провадження № 42024122010000059 від 01.02.2024 із залученням експерта Кропивницького відділення КНДІСЕ, з метою огляду земельної ділянки з кадастровим номером 3510100000:29:258:0009, що розташованаза адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належать територіальній громаді в особі Кіровоградської обласної ради ЄДРПОУ 22223982 та на праві постійного користування належить комунальному позашкільному навчальному закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» код ЄДРПОУ 02140679, з можливістю огляду розташованих на земельній ділянці будівель та споруд, у тому числі підвального приміщення комунального позашкільногонавчального закладу«Кіровоградський обласнийцентр дитячоїта юнацькоїтворчості» длярозміщення укриття, з метою перевірки обставин привласнення бюджетних коштів, виділених на проведення ремонтних робіт.

На обґрунтування клопотання зазначено, що у провадженні Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження №42024122010000059 від 01.02.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 ККУкраїни.

До Кропивницької окружної прокуратури з УСБУ в Кіровоградській області 01.02.2024 надійшло звернення ОСОБА_5 щодо можливих зловживань та привласнення бюджетних коштів під час проведення закупівлі робіт з проведення ремонту об`єкту укриття на території м. Кропивницький («Капітальний ремонт підвального приміщення комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» з улаштуванням найпростішого укриття за адресою: вул. Шульгіних,36 у м. Кропивницький» (з виготовленням проєктно-кошторисної документації)», ідентифікатор тендеру UA-2023-11-23-006427-a).

За вказаним фактом внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42024122010000059 від 01.02.2024 за ч. 4 ст. 191 КК України.

У вказаному зверненні заявник вказує, що 29.12.2023 під час повітряної тривоги в м. Кропивницький прийшов до укриття на території Кіровоградського обласного центру дитячої творчості, однак укриття перебувало в стані ремонту, а більшість території призначеної для забезпечення безпеки була непридатна для використання.

В ході досудового розслідування встановлено, що Робочий проєкт «Капітальний ремонт підвального приміщення комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» з улаштуванням найпростішого укриття за адресою: вул. Шульгіних, 36 у м. Кропивницький» (з виготовленням проєктно-кошторисної документації)» виконано та затверджено ще ДО правлення закупівлі і укладення договору на проведення її розробки та ремонтних робіт (дата експертизи - 17.11.2023).

Зокрема, на підставі Розпорядчого рішення Замовника (протокол уповноваженої особи) від 23.11.2023, який обґрунтовано тим, що «у зв`язку з початком навчального 2023-2024 навчального року, необхідністю дотримання технології, яка полягає у виконанні робіт у теплу пору року» існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі без дотримання визначених строків для проведення відкритих торгів. При цьому, термін виконання робіт визначено до 31.12.2023, тобто в зимовий період.

В подальшому, 23.11.2023 між Департаментом капітального будівництва Кіровоградської ОДА та ТОВ «МОНТАЖНІ СИСТЕМИ» (в день прийняття рішення про недотримання строків проведення закупівлі) укладено договір підряду № 38/2023 за предметом «»

Опрацюванням відомостей щодо здійснення оплати вказаного договору встановлено, що кошти в сумі понад 6,4 млн грн перераховано у 2023 році.

При цьому, згідно п. 15.4 Договору підряду № 38/2023 від 23.11.2023 підставою для проведення остаточних розрахунків за виконані роботи є Декларація про готовність об`єкта до експлуатації.

Таким чином, наявні обґрунтовані підстави вважати, що посадові особи Департаменту капітального будівництва Кіровоградської ОДА та ТОВ «МОНТАЖНІ СИСТЕМИ», шляхом використання свого службового становища, привласнили бюджетні кошти, виділені на проведення вищевказаних ремонтних робіт.

У даному кримінальному провадженні з метою встановлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення прокурором 01.02.2024 призначено судову будівельно-технічну експертизу, виконання якої доручено експертам Кропивницького відділення КНДІСЕ.

У зв`язку з проведенням експертизи експертом надано клопотання про надання документів щодо проведення ремонтних робіт, а також забезпечення безперешкодного доступу до об`єкту дослідження.

Крім того, прокурором повідомлено Департамент капітального будівництва Кіровоградської ОДА, Кіровоградську обласну раду та комунальний позашкільний навчальний заклад «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» про необхідність проведення огляду та запитано відповідний дозвіл. Разом з тим, відповідь на час звернення з клопотанням не надійшла.

Виходячи ізвищевикладеного,виникла обґрунтовананеобхідність упроведенні оглядупідвального приміщеннякомунального позашкільногонавчального закладу«Кіровоградський обласнийцентр дитячоїта юнацькоїтворчості»,що заадресою:м.Кропивницький,вул.Шульгіних (Калініна),36,оскільки досудовимрозслідуванням вставлено,що самеза вказаноюадресою мавбути проведенийремонт зулаштуванням укриття.

Відповідно до Статуту комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості», затвердженого заступником голови Кіровоградської обласної ради від 17.07.2009 (зі змінами) (далі Статут), Комунальний позашкільний навчальний заклад «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» (далі за текстом Кіровоградський обласний ЦДЮТ) є правонаступником прав і обов`язків Кіровоградського обласного державного дитячо-юнацького центру. Засновник (учасник) Кіровоградська обласна рада. Кіровоградський обласний ЦДЮТ належить до об`єктів комунальної власності і користується майном, яке належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст, що перебуває в управлінні Кіровоградської обласної ради (далі спільної власності).

За своїм статусом Кіровоградський обласний ЦДЮТ відноситься до категорії неприбуткових бюджетних організацій.

Основною метою створення і діяльності Кіровоградського обласного ЦДЮТ є здійснення єдиної державної і регіональної політики в Кіровоградській області та підвищення ефективності використання майна спільної власності в галузі освіти і науки.

Кіровоградський обласний ЦДЮТ є широкодоступним, комплексним, багатопрофільним, деполітизованим обласним позашкільним навчальним закладом, який створює умови для цілісного, гармонійного розвитку дітей та молоді віком від 5 до 21 років.

Кіровоградський обласний ЦДЮТ є юридичною особою, права і обов`язки якої набуваються з дня його державної реєстрації.

Кіровоградський обласний ЦДЮТ у порядку, встановленому чинним законодавством України, нормативними актами обласної ради має право укладати угоди, набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов`язки, бути позивачем і відповідачем у суді.

Кіровоградський обласний ЦДЮТ має самостійний баланс, рахунки в установах банків, органах Державного казначейства, печатку зі своїм найменуванням, бланк встановленого зразка, штамп.

Основним джерелом фінансування навчально-виховної діяльності, соціального розвитку колективу і оплати праці його працівників є кошти обласного бюджету, що виділяються на фінансування позашкільного навчального закладу.

Майно Кіровоградського обласного ЦДЮТ складають основні фонди та оборотні кошти, а також цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі.

Майно Кіровоградського обласного ЦДЮТ є спільною власністю і закріплюється на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, Кіровоградський обласний ЦДЮТ володіє, користується та розпоряджається зазначеним рухомим та нерухомим майном за узгодженням з обласною радою у встановленому порядку та у межах, встановлених законодавством.

Управління майном здійснюється відповідно до порядку, встановленому законодавством України, нормативними актами обласної ради.

Пунктом 5.4 Статуту також визначено, що директор несе персональну відповідальність за виконання покладених на заклад функцій, повноважень, завдань, визначених цим Статутом, а також за дотримання чинного законодавства України та нормативних актів обласної ради; несе персональну відповідальність за дотримання фінансової дисципліни, ефективне використання та охорону майна закріпленого за ним; діє без доручення від імені закладу; розпоряджається коштами та майном відповідно до чинного законодавства, нормативних актів обласної ради та цього Статуту; самостійно вирішує питання діяльності Кіровоградського обласного ЦДЮТ відповідно до чинного законодавства України, нормативних актів обласної ради та цього Статуту; представляє Кіровоградський обласний ЦДЮТ в усіх підприємствах, установах та організаціях і відповідає перед засновником за результати діяльності закладу; укладає договори, відкриває в установах банків розрахунковий та інші рахунки; несе відповідальність за ефективне використання та охорону майна спільної власності області, яке закріплене за установою.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 3510100000:29:258:0009 та розташованих на ній будівель та споруд, у тому числі підвального приміщення комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості», що за адресою: м.Кропивницький, вул. Шульгіних (Калініна), 36, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженню, перевірки обставини привласнення бюджетних коштів

Таким чином, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду вказаного об`єкту укриття.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала та просила його задовольнити посилаючись на обставини в ньому викладені. Вказала що метою огляду є встановлення та фіксація відомостей про обставини кримінального правопорушення та забезпечення проведення натурного обстеження об`єкту.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав:

У провадженні Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження №42024122010000059 від 01.02.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 ККУкраїни по факту можливих зловживань та привласнення бюджетних коштів під час проведення закупівлі робіт з проведення ремонту укриття на території міста Кропивницький по вул. Шульгіних, 36.

Постановою прокурора Кропивницької окружної прокуратури ОСОБА_4 від 01.02.2024 року призначено у кримінальному провадженні №42024122010000059 судову будівельно - технічну експертизу.

Відповідно до клопотання експерта для виконання судової будівельно - технічної експертизи, крім проектно - кошторисної документації експерту необхідно оглянути об`єкт дослідження та забезпечити умовами для проведення огляду, а саме: вільним доступом до об`єкту, можливістю безперешкодного огляду, можливістю проведення фотозйомки.

Згідно з витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 364430354 від 05.02.2024 земельна ділянка з кадастровим номером 3510100000:29:258:0009, що за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності належить територіальній громаді в особі Кіровоградської обласної ради ЄДРПОУ 22223982 та на праві постійного користування належить комунальному позашкільному навчальному закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» код ЄДРПОУ 02140679.

Згідно із ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно із правилами цьогоКодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. ч. 1, 5ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2ст. 235 КПКухвала про дозвіл на обшук повинна містити підстави для обшуку, відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук та інше.

Згідно ч. 7 ст. 237 КПК України при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження.

З матеріалів клопотання вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 3510100000:29:258:0009 та розташованих на ній будівель та споруд, у тому числі підвального приміщення комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості», що за адресою: м.Кропивницький, вул. Шульгіних (Калініна), 36, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженню, перевірки обставин привласнення, використання бюджетних коштів.

З огляду на встановлені обставини в судовому засіданні та відповідні вимоги чинного законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що на момент розгляду клопотання є достатні підстави вважати, що: вчинено кримінальне правопорушення; відомості, отримані за місцем огляду, матимуть значення для кримінального провадження та можуть бути доказами під час судового розгляду.

За таких підстав, для розкриття злочину у найкоротший термін є доцільним задовольнити клопотання у повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 206, 233 - 236, 237, 309, 369-372, 376, 532 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити

Надати дозвіл на проведення огляду (один раз) земельної ділянки з кадастровим номером з кадастровим номером 3510100000:29:258:0009, що розташованаза адресою:м.Кропивницький,вул.Шульгіних(Калініна),36, власником якої є територіальна громада в особі Кіровоградської обласної ради (ЄДРПОУ 22223982), а фактичним володільцем є комунальний позашкільний навчальний заклад «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» код ЄДРПОУ 02140679, з можливістю огляду розташованих на земельній ділянці будівель та споруд, у тому числі підвального приміщення комунального позашкільногонавчального закладу«Кіровоградський обласнийцентр дитячоїта юнацькоїтворчості» длярозміщення укриття, з метою перевірки обставин привласнення бюджетних коштів, виділених на проведення ремонтних робіт, із залученням експерта Кропивницького відділення КНДІСЕ.

Дія ухвали починається з дня її постановлення, протягом місяця, тобто до 06.03.2024 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116818816
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду по матеріалам кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024122010000059 від 01.02.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 ККУкраїни

Судовий реєстр по справі —404/904/24

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні