Ухвала
від 15.01.2024 по справі 392/18/24
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/18/24

провадження 1-кс/392/9/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2024 року м. Мала Виска

Слідчий суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , вивчивши матеріали скарги адвоката ОСОБА_2 ., який діє в інтересах Фермерського господарства «Босько А.Б.» на бездіяльність уповноваженої службової особи Слідчого відділення № 1 «м. Мала Виска» Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

в с т а н о в и в:

29 грудня 2023 року до Маловисківського районного суду Кіровоградської області засобами поштового зв`язку надійшла скарга адвоката ОСОБА_2 ., який діє в інтересах Фермерського господарства «Босько А.Б.», подана засобами поштового зв`язку 26 грудня 2023 року, в якій останній серед іншого просить слідчого суддю:

- зобов`язати слідчого відділення поліції № 1 «м. Мала Виска» Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі повідомлення адвоката ОСОБА_2 ., який діє в інтересах Фермерського господарства «Босько А.Б.» від 12 жовтня 2023 року, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування доводів скарги зазначається, що 13 жовтня 2023 року в інтересах його довірите була подана заява про вчинений злочин Приватним підприємством « Ай Енд Ю Груп Агро»» від 10 жовтня 2023 року до відділення поліції № 1 «м. Мала Виска» Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області, яка була отримана 17 жовтня 2023 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Станом на дату подання Скарги жодної відповіді від відділення поліції № 1 «м. Мала Виска» Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області не було отримано за наслідками розгляду заяви про вчинення злочину.

Таким чином,на моментзвернення зіскаргою дослідчого судді,відомості прокримінальне правопорушенняза заявоюадвоката ОСОБА_2 .,який дієв інтересахФермерського господарства«Босько А.Б.»від 12жовтня 2023року не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що на переконання скаржника, суперечить нормам статті 214 КУпАП.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя вважає, що вона підлягає поверненню адвокату ОСОБА_3 , виходячи з наступного.

Так, відповідно до частини 1 статті 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 303 КПК України на досудовому провадженні заявником може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Частиною 1 статті 304 КПК України встановлено, що скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Відповідно до вимог пункту 2 частини 2 статті 304 КПК України скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті, і особа, яка її подала не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

З матеріалів скарги встановлено, що 13 жовтня 2023 року адвокат ОСОБА_2 звернувся до Відділення поліції № 1 (м. Мала Виска) Новоукраїнського РВП в Кіровоградській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення, направивши її засобами поштового зв`язку.

При цьому скаргу на бездіяльність слідчого до суду подано засобами поштового зв`язку ДП «Укрпошта» 26 грудня 2023 року, що підтверджується шляхом перевірки за трек-номеру поштового відправлення за № 0315080863188.

Таким чином, скаржник звернувся до слідчого судді з порушенням строку, встановленого частиною 1 статті 304 КПК України.

Слідчий суддя звертає увагу, що нормами КПК України не передбачена процедура обчислення строку подання скарги на бездіяльність слідчого з дня отримання особою талону-повідомлення та/або листа/довідки про відмову у внесенні відомостей до ЄРДР та/або про відсутність ознак будь-якого кримінального правопорушення.

Таким чином, враховуючи, що адвокат ОСОБА_2 порушив строк звернення до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність слідчого, при цьому останній не порушує питання перед слідчим суддею про поновлення пропущеного строку, а вирішення такого питання з ініціативи суду кримінальним процесуальним законом не передбачено, слідчий суддя приходить до висновку про повернення скарги особі, яка її подала.

Водночас, слідчий судді вважає необхідним роз`яснити, що відповідно до частини 7 статті 304 КПК України повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим Кодексом.

На підставі викладеного та керуючись статтями115-117, 220, 303-304, 309-310, 392-393, 395, 532 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Скаргу ОСОБА_2 ., який діє в інтересах Фермерського господарства «Босько А.Б.» на бездіяльність уповноваженої службової особи Слідчого відділення № 1 «м. Мала Виска» Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань повернути особі, яка її подала.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом 5 (п`яти) днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено08.02.2024
Номер документу116821777
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —392/18/24

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні