Ухвала
від 07.02.2024 по справі 350/325/22
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/325/22

Номер провадження 6/350/6/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2024 року селище Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі :

головуючого судді Бейка А.М.

секретаря судового засідання Маєвської С.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Рожнятів заяву ОСОБА_1 про заміну вибулої сторони у виконавчих листах, -

в с т а н о в и в:

До Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області поступила заява ОСОБА_1 про заміну вибулої сторони у виконавчих листах, в якій заявник просив замінити боржника у виконавчих листах у справі номер 350/325/22, виданих Рожнятівським районним судом Івано-Франківської області 29 серпня 2023 року з ДП «Брошнівське лісове господарство» на філію «Брошнівське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Заява обґрунтована тим, що рішенням Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 19 липня 2023 року у цивільній справі номер 350/325/22 позов ОСОБА_1 до ДП «Брошнівське лісове господарство» задоволено та ухвалено скасувати наказ №18-к «Про звільнення з роботи ОСОБА_1 » виданого головою комісії з припинення ДП «Брошнівський лісгосп» Безруким Л.І. від 21.02.2022 року. Поновити ОСОБА_1 на посаді провідного районного мисливствознавця з 23.02.2022 року. Стягнути з ДП «Брошнівське лісове господарство» на користь ОСОБА_1 середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу.

Постановою Івано-Франківського апеляційного суду від 09.01.2024 року рішення Рожнятівського районного суду від 19.07.2023 року ухвалено змінити та викласти мотивувальну частину цього рішення в редакції цієї постанови. В решті оскаржуване рішення залишити без змін.

На даний час відповідач ухиляється від виконання рішення суду, що набрало законної сили.

На виконання рішення суду від 19.07.2023 року Рожнятівським районним судом видано виконавчі листи. Однак в процесі звернення виконавчих листів до виконання ним було встановлено припинення 23.12.2023 діяльності ДП «Брошнівське лісове господарство», правонаступником якого згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України». При цьому, згідно наказу Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» №273 від 11.01.2023 року, закріплено за філією «Брошнівське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» майна, права та обов`язки, які передані за передавальним актом. Таким чином, філія «Брошнівське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» фактично продовжує виконувати функції, які були покладені на ДП «Брошнівське лісове господарство», знаходиться за тією ж юридичною адресою та є правонаступником прав та обов`язків останнього.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не прибув, подав до суду заяву в якій просив розгляд справи здійснити без його участі, заяву підтримав та просив її задоволити.

Представники ДП «Брошнівське лісове господарство» та Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» у судове засідання також не прибули, хоча були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Будь-яких письмових пояснень, клопотань та заяв щодо процесуальних питань від них до суду не надходило.

У судове засідання сторони не прибули.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Виходячи з викладеного, суд вважає за необхідне розглянути справу на підставі наявних у ній доказів за відсутності учасників справи.

На підставі частини другої статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши обґрунтування заяви та письмові матеріали справи в їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення заяви з таких підстав.

Згідно зі ст. 129-1 Конституції України, визначено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

У пункті 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 N 14 "Про судове рішення у цивільній справі" роз`яснено, що рішення суду як найважливіший акт правосуддя покликане забезпечити захист гарантованих Конституцією України прав і свобод, та здійснення проголошеного Основним Законом України принципу верховенства права.

Після набрання законної сили відповідним судовим рішенням, воно підлягає обов`язковому виконанню сторонами справи, які, виходячи із суті такого рішення, набувають процесуального статусу стягувача та боржника, а у разі відсутності добровільного виконання судового рішення боржником - вчиняються дії щодо його примусового виконання у спосіб та в порядку, що визначені, в тому числі Законом України «Про виконавче провадження», зокрема ініціювання відкриття виконавчого провадження, тощо.

Судом встановлено, що рішенням Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 19.07.2023 у цивільній справі номер 350/325/22, позовну заяву ОСОБА_1 до ДП «Брошнівське лісове господарство» задоволено та ухвалено скасувати наказ №18-к «Про звільнення з роботи ОСОБА_1 » виданого головою комісії з припинення ДП «Брошнівський лісгосп» Безруким Л.І. від 21.02.2022 року. Поновити ОСОБА_1 на посаді провідного районного мисливствознавця з 23.02.2022 року. Стягнути з ДП «Брошнівське лісове господарство» на користь ОСОБА_1 середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу. Постановою Івано-Франківського апеляційного суду від 09.01.2024 року рішення Рожнятівського районного суду від 19.07.2023 року постановлено змінити та викласти мотивувальну частину цього рішення в редакції цієї постанови. В решті оскаржуване рішення залишити без змін.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що 28.12.2023 року припинено діяльність Державного підприємства «Брошнівське лісове господарство», його правонаступником є Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України».

Згідно наказу Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» №273 від 11.01.2023 року, закріплено за філією «Брошнівське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом затвердженим наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 11.01.2023 №105 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Брошнівське лісове господарство».

Відповідно до частин першої та другої статті 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (частина п`ята статті 442 ЦПК України).

Підставами правонаступництва є смерть громадянина, що був стороною виконавчого провадження, оголошення його померлим, реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (глава 47 ЦК України).

Відповідно до ст. 520 ЦК України, боржник у зобов`язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Згідно ст. 521 ЦК України, форма правочину щодо заміни боржника у зобов`язанні визначається відповідно до положень статті 513 цього Кодексу.

Відповідно до частин першої, другої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

Згідно з частиною п`ятою статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під процесуальним правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від правопопередників до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

За загальним правилом суть правонаступництва полягає в переході прав та обов`язків, що особисто не пов`язані з особою, яка вибуває з правовідносин, до іншої особи, яка вступає у спірні правовідносини.

Закон України «Про виконавче провадження» визначає умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до висновку Верховного суду України, викладеного в постанові судової палати у цивільних справах Верховного суду України від 20.11.2013 у справі № 6-122цс13, заміна сторони виконавчого провадження відбувається на будь-якій стадії судового процесу тоді як виконавче провадження - його завершальна стадія.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Крім того, норма ст.442 ЦПК України має імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин.

Якщо виконавче провадження не відкрито це не є підставою для відмови у задоволені заяви про заміну сторони стягувача, оскільки після набрання законної сили змінився стягувач і не замінивши такого стягувача відсутні законні підстави для ініціювання відкриття виконавчого провадження в порядку Закону України «Про виконавче провадження", дана позиція викладена в ухвалі ВССУ від 01.06.2016 по справі № 359/10201/15-ц, провадження № 6-3390св16.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що наявні всі підстави для заміни вибулого боржника на його правонаступника, при цьому, заміна сторони ніяким чином не порушує прав та обов`язків інших осіб.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 11, 520, 521 Цивільного кодексу України, статтями 1, 15 Закону України «Про виконавче провадження», статтями 55, 260, 442 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 про заміну сторониу виконавчихлистах - задоволити.

Замінити боржника у виконавчих листах №350/325/22 виданих Рожнятівським районним судом Івано-Франківської області 29.08.2023 року з ДП «Брошнівське лісове господарство» на філію «Брошнівське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ 44980563, зареєстрованого за адресою: 77624, вул. Січових Стрільців, 225, с. Спас Калуський район Івано-Франківська область).

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з часу отримання її копії.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.М.Бейко

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116849402
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну вибулої сторони у виконавчих листах

Судовий реєстр по справі —350/325/22

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Постанова від 09.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Постанова від 09.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Рішення від 19.07.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Рішення від 19.07.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні