Ухвала
від 16.04.2024 по справі 350/325/22
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/325/22

Номер провадження 2-во/350/4/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 квітня 2024 року селище Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі:

головуючого судді Бейка А.М.,

секретаря Маєвської С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника Філії «Брошнівське лісове господарство» ДП «Ліси України» про виправлення описки у виконавчому листі у цивільній справі №350/325/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП «Брошнівське лісове господарство» про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку,

в с т а н о в и в:

У провадженні Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області перебувала цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ДП «Брошнівське лісове господарство» про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку.

Представник Філії «Брошнівське лісове господарство» ДП «Ліси України» звернувся до суду із заявою, у якій просить виправити помилку у виконавчому листі у справі № 350/325/22 відповідно до резолютивної частини судового рішення, доповнивши виконавчий лист абзацом такого змісту: «Рішення в частині поновлення на роботі і виплаті середньомісячного заробітку за один місяць допустити до негайного виконання».

В основу заявлених вимог представник Філії «Брошнівське лісове господарство» ДП «Ліси України» зіслався на те, що 19.07.2023 Рожнятівським районним судом Івано-Франківської області ухвалене рішення у справі №350/325/22, резолютивною частиною якого постановлено: скасувати наказ №18-к «Про звільнення з роботи ОСОБА_1 », виданого головою комісії з припинення ДІ «Брошнівський лісгосп» ОСОБА_2 від 21.02.2022; поновити ОСОБА_1 на посаді провідного районного мисливствознавця з 23.02.2022; стягнути з ДП «Брошнівське лісове господарство» на користь ОСОБА_1 середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу. Рішення в частині поновлення на роботі і виплаті середньомісячного заробітку за один місяць допустити до негайного виконання.

Проте, на думку представника Філії «Брошнівське лісове господарство» ДП «Ліси України» під час оформлення виконавчого листа у справі № 350/325/22 було допущено помилку у виконавчому листі, оскільки не зазначено, що рішення суду в частині поновлення на роботі підлягає до негайного виконання. Вказане призвело до нарахування Філії додаткових витрат ВДВС з виконання судового рішення, зокрема винесення постанови про стягнення виконавчого збору на значну суму та виконавчих витрат.

Заявник у судове засідання не прибув, подав до суду заяву про розгляд заяви про виправлення помилки у виконавчому листі без його участі.

Не прибув у судове засідання також ОСОБА_1 , який був позивачем у вищезазначеній цивільній справі, однак подав до суду заяву, у якій просив справу за заявою про виправлення помилки у виконавчому листі розглянути у його відсутності, у задоволенні якої просив відмовити.

Суд, вивчивши заяву про виправлення описки у виконавчому листі, прийшов до висновку, у задоволенні заявленої у ній вимоги слід відмовити з таких підстав.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст.432 ЦПК України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

Суд розглядає заяву в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви. До розгляду заяви суд має право своєю ухвалою зупинити виконання за виконавчим документом або заборонити приймати виконавчий документ до виконання.

Суд встановив, що рішенням Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 19.07.2023 суд задоволив позовну заяву ОСОБА_1 до ДП «Брошнівське лісове господарство» про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку та ухвалив скасувати наказ №18-к «Про звільнення з роботи ОСОБА_1 » виданого головою комісії з припинення ДП «Брошнівський лісгосп» ОСОБА_2 від 21.02.2022; поновити ОСОБА_1 на посаді провідного районного мисливствознавця з 23.02.2022; стягнути з ДП «Брошнівське лісове господарство» на користь ОСОБА_1 середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу; рішення в частині поновлення на роботі і виплаті середньомісячного заробітку за один місяць допустити до негайного виконання.

Також у рішенні суд зазначив порядок оскарження вказаного рішення, зокрема те, що воно може бути оскаржене в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Також зазначено, що рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

29.08.2023 позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про видачу виконавчого листа, у зв`язку з чим 29.08.2023 йому було видано два виконавчі листи про стягнення з ДП «Брошнівське лісове господарство» на користь ОСОБА_1 середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу, а також про поновлення ОСОБА_1 на посаді провідного районного мисливствознавця Державного підприємства "Брошнівське лісове господарство" з 23.02.2022 року.

У вищезазначених виконавчих листа зазначено, що рішення набрало законної сили 25 серпня 2023 року, а строк пред`явлення виконавчих листів до виконання - до 25 серпня 2026 року.

Стосовно вказаної дати набрання законної сили суд звертає увагу, що станом на дату закінчення передбаченого законом строку на апеляційне оскарження вищезазначеного судового рішення, суду не було відомо про наявність в суді апеляційної інстанції апеляційної скарги на вищезазначене рішення, у зв`язку з чим у автоматизованій системі документообігу суду було проставлено відомості про дату набрання судового рішення, зокрема 25.08.2023.

У подальшому, 02.10.2023 до Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області поступила ухвала Івано-Франківського апеляційного суду від 29.09.2023 про витребування матеріалів цивільної справи №350/325/22, у зв`язку з чим 06.10.2023 матеріали вказаної цивільної справи були направлені до суду апеляційної інстанції.

Враховуючи вищевикладені обставини, слід дійти висновку, що ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про видачу виконавчого листа у період, коли рішення Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 19.07.2023 у цивільній справі №350/325/22 набрало законної сили.

Аналізуючи вимогу заявника про виправлення описки у виконавчому листі в розрізі встановлених вище обставин, слід проаналізувати вимоги, встановлені законом до виконавчого документу.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 431 Цивільного процесуального кодексу України виконавчий лист, судовий наказ, а у випадках, встановлених цим Кодексом, - ухвала суду є виконавчими документами.

Статтею 4 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено вимоги до виконавчого документу, зокрема п.п.6, 7 ч.1 вказаної статті встановлено, що у виконавчому листі зазначаються дата набрання рішенням законної сили (крім рішень, що підлягають негайному виконанню), а також строк пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Згідно ч. 2 вказаної статті, строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Статтями 124 Конституції України та 18 ЦПК України передбачено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

На виконання п.п.6, 7 ч.1 ст.4 Закону України «Про виконавче провадження» судом у виконавчих листах було зазначено дату набрання рішенням законної сили станом на дату видачі таких виконавчих листів, зокрема 25серпня 2023року тазазначено строк пред`явлення виконавчих листів до виконання - до 25 серпня 2026 року.

При цьому, аналізуючи п.6 ч.1 ст.4 Закону України «Про виконавче провадження» слід дійти висновку, що дата набрання рішенням законної сили не зазначається у випадку видання виконавчих листів на підставі рішень, що підлягають негайному виконанню.

Однак, оскільки рішення Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 19.07.2023 у цивільній справі №350/325/22 станом на дату видачі виконавчих листів (25 серпня 2023 року) набрало законної сили, тому рішення не підлягало до негайного виконання в розумінні ч.2 ст.12 Закону України «Про виконавче провадження», у зв`язку з чим у виконавчих листах не було зазначено, що судове рішення в частині поновлення на роботі і виплаті середньомісячного заробітку за один місяць слід допустити до негайного виконання.

За таких обставин, у виконавчих листах від 29.08.2023 виданих у справі №350/325/22 відсутні помилки, у зв`язку з чим слід відмовити у задоволенні заяви представника Філії «Брошнівське лісове господарство» ДП «Ліси України» про виправлення описки у виконавчому листі.

Керуючись ст.ст. 269, 431, 432, 353-354 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

У задоволенні заяви представника Філії «Брошнівське лісове господарство» ДП «Ліси України» про виправлення описки у виконавчому листі у цивільній справі №350/325/22 за позовом ОСОБА_1 до ДП «Брошнівське лісове господарство» про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.М. Бейко

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118408752
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про виправлення помилки у судовому рішенні

Судовий реєстр по справі —350/325/22

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Постанова від 09.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Постанова від 09.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Рішення від 19.07.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Рішення від 19.07.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні