Ухвала
від 14.02.2024 по справі 192/286/24
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/286/24

Провадження № 2-о/192/23/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

14 лютого 2024 року суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області Щербина Н. О., ознайомившись в смт Солоне Солонянського району Дніпропетровської області з заявою представника заявниці ОСОБА_1 адвоката Снігура Анатолія Степановича, заінтересовані особи: Дніпровській відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), виконавчий комітет Святовасилівської сільської ради, як орган опіки та піклування про встановлення факту батьківства,

В С Т А Н О В И В:

09 лютого 2024 року представник заявниці адвокат Снігур А. С. звернувся до суду з заявою про встановлення факту батьківства загиблого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю якого є заявниця.

Ознайомившись з заявою суддею було встановлено, що заява не відповідає вимогам ст. 318 ЦПК України.

Так, представник заявниці зазначає, що ОСОБА_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 є біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Частиною 2 ст. 319 ЦПК України передбачено, що рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Разом з тим представник заявниці просить встановити лише факт батьківства без вимог про внесення змін до актового запису про народження дитини. Тому вимоги про встановлення факту підлягають уточненню.

Статтею 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом.

Статтею 175 ЦПК України передбачено вимоги до позовної заяви, яким повинна відповідати і заява, що розглядається в порядку в поряду окремого провадження.

В той же час заява про встановлення факту народження не відповідає вимогам ч. 3 ст. 175 ЦПК України, оскільки не містить відомості про наявність або відсутність електронного кабінету заявниці, її представника та заінтересованих осіб.

Частиною 6 ст. 14 ЦПК України передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Частиною 1 ст. 185 ЦПК України встановлено, що суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно дочастини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Тому не зазначення адвокатом Снігуром А. С. відомостей про наявність електронного кабінету є окремою підставою для залишення заяви без руху.

Крім того, відповідно до п.8 Розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, які затверджені наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18 жовтня 2000 року, заява про державну реєстрацію народження містить такі відомості, зокрем а -відомості пробатька: прізвище; власнеім`я; побатькові (занаявності); датанародження; громадянство; зареєстрованеабо задекларованемісце проживання(перебування)(занаявності); реквізитипаспорта абопаспортного документа,що посвідчуєособу: назвадокумента; серіядокумента (занаявності); номердокумента; датавидачі документа; уповноваженийсуб`єкт,що видавдокумент; строкдії документа(занаявності); унікальнийномер записув Єдиномудержавному демографічномуреєстрі (занаявності); реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

Разом з тим в заяві не вказано громадянство загиблого ОСОБА_2 .

Також до заяви додано клопотання про призначення генетичної експертизи, проте не вказано де саме зберігаються зразки генетичного матеріалу ОСОБА_2 для можливості проведення посмертної експертизи.

Частиною 4 ст. 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Разом з тим в заяві в якості заінтересованих осіб не вказані батьки загиблого ОСОБА_2 , проте рішення суду може вплинути на їх права та обов`язки, а тому заявниці слід визначитися з колом заінтересованих осіб.

Частинами 1, 2 ст. 185 ЦПК України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно дочастини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його. У разі надходження до суду справи, що підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства, після закриття провадження Верховним Судом чи судом апеляційної інстанції в порядку господарського чи адміністративного судочинства, суд перевіряє наявність підстав для залишення позовної заяви без руху відповідно до вимог цивільного процесуального закону, чинного на дату подання позовної заяви. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеноїабзацом другимчастини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно достатті 14цього Кодексу.

З урахуванням того, що заява не відповідає вимогам ст.ст. 14, 175, 318 ЦПК України, тому є підстави для залишення її без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення копії ухвали.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 185, 260, 294, 318 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В :

Заяву представника заявниці ОСОБА_1 адвоката Снігура Анатолія Степановича, заінтересовані особи: Дніпровській відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), виконавчий комітет Святовасилівської сільської ради, як орган опіки та піклування про встановлення факту батьківства, - залишити без руху.

Надати заявниці строк для усунення недоліків не більше десяти днів з дня вручення копії даної ухвали.

Роз`яснити заявниці, що у випадку не усунення недоліків заяви у встановлений строк, заява буде визнана неподаною та повернена, а також те, що виконання ухвали вчинюється шляхом подання заяви в новій редакції з усуненими недоліками.

Роз`яснити адвокатуСнігуру АнатоліюСтепановичу про обов`язок зареєструвати електронний кабінет відповідно достатті 14ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя Н. О. Щербина

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116974780
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —192/286/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні