Ухвала
від 08.05.2024 по справі 192/286/24
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/286/24

Провадження № 2-о/192/23/24

У Х В А Л А

08 травня 2024 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Щербини Н. О.,

за участю секретаря судового засідання - Короти Л. С.,

заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці адвоката Снігура А. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Солоне Солонянського району Дніпропетровської області в порядку окремого провадження клопотання представника заявниці про призначення експертизи в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нам Римма, Дніпровській відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уДніпровському районіДніпропетровської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса),виконавчий комітетСвятовасилівської сільськоїради,як органопіки тапіклування про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Представник заявниці адвокат Снігур А. С. звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме: що загиблий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю якого є заявниця.

У судовому засіданні представник заявниці заявив клопотання про призначення посмертної молекулярно-генетичної експертизи з метою вирішення питання чи є загиблий ОСОБА_2 біологічним батьком ОСОБА_3 .

Заінтересована особа ОСОБА_4 та представник органу опіки та піклування в судове засідання не з`явилися, заявниця не заперечувала проти призначення експертизи.

Суд, вислухавши думку сторін, дослідивши клопотання та матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Статтею 103ЦПК Українипередбачено,що судпризначає експертизуу справіза сукупностітаких умов: 1)для з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; 2)сторонами (стороною)не наданівідповідні висновкиекспертів ізцих самихпитань абовисновки експертіввикликають сумнівищодо їхправильності. Уразі необхідностісуд можепризначити декількаекспертиз,додаткову чиповторну експертизу.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Згідно ч. 1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом. Статтеюст. 76 ЦПК Українивизначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами, як серед іншого, висновками експертів.

Відповідно до вимог чинного законодавства, розгляд справи має бути справедливим, неупередженим та своєчасним, а метою вирішення цивільних справ є ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Судом встановлено, що предметом розгляду справи є встановлення факту батьківства ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи, що для правильного вирішення справи потрібні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити обставини батьківства неможливо, тому суд вважає, що у даному випадку доцільно призначити по справі посмертну молекулярно-генетичну експертизу з метою встановлення того, чи є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю якого є заявниця.

Відповідно до ч. ч. 4, 5ст. 103 ЦПК Українипитання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Суд вважає за необхідне на вирішення експертів поставити питання запропоноване представником заявниці у письмовому клопотанні, оскільки вирішення саме цього питання, на думку суду, дозволить встановити обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч. 3ст. 103 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

У клопотанні вказано, що експертизу слід доручити експертам Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи у зв`язку з тим, що зразки генетичного матеріалу загиблого ОСОБА_2 зберігаються у вказаній установі.

Проте у судовому засіданні заявниця та її представник просили призначити проведення експертизи у Дніпропетровському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України.

Згідно листа Комунального закладу охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації «Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи» від 16 квітня 2024 року, у відділенні судово-медичної імунології вказаного закладу зберігається зразок крові від трупа ОСОБА_2 .

Суд вважає, що з метою проведення експертизи слід витребувати такі зразки, зобов`язавши направити їх до експертної установи.

Згідно з п. 9 ч. 1ст. 253 ЦПК Українипровадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5 ч. 1ст. 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Оскільки проведення даної експертизи може зайняти значний час, суд вважає доцільним на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 76, 84, 91, 103-108, 252-253, 260 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника заявниці адвоката Снігура А. С. - задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нам Римма, Дніпровській відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уДніпровському районіДніпропетровської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса),виконавчий комітетСвятовасилівської сільськоїради,як органопіки тапіклування про встановлення факту, що має юридичне значення посмертну судову молекулярно-генетичну експертизу, виконання якої доручитиекспертам Дніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (49033,м.Дніпро,тупик Будівельний,буд.1).

На вирішення експертам поставити наступне запитання:

1.Чи є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер (загинув) ІНФОРМАЦІЯ_1 біологічним батьком малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю якого є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Витребувати від Комунального закладу охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації «Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи» зразок крові загиблого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_1 , який був відібраний для можливості проведення молекулярно-генетичної експертизи (тр.№10-12/1928-Дм/23) дозволивши відправити вирізку зі зразка крові трупа ОСОБА_2 поштою та зобов`язати уповноважених осіб Комунального закладу охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації «Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи» направити зразок крові від трупа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_1 для проведення експертизи доДніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (49033,м.Дніпро,тупик Будівельний,буд.1).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків.

Судову експертизу провести в місячний термін, з моменту отримання експертною установою копії даної ухвали. Висновок за результатом судової експертизи направити суду невідкладно.

Обов`язок оплатити витрати по проведенню експертизи покласти на ОСОБА_1 , попередивши, що в разі не виконання цього обов`язку, розгляд заяви буде здійснюватися судом на підставі наявних у справі доказів.

Зобов`язати заявницю ОСОБА_1 забезпечити надання експертам Дніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (49033,м.Дніпро,тупик Будівельний,буд.1) зразків ДНК малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та свої особисті зразки ДНК.

Надати експертам дозвіл на повне або часткове знищення об`єктів експертизи, якщо це пов`язано з проведенням експертизи.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №192/286/24 провадження № 2-о/192/23/24.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала суду в частині призначення експертизи та зупинення провадження у справі набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н. О. Щербина

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118876625
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —192/286/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні