Рішення
від 05.02.2024 по справі 420/15131/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/15131/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді: Білостоцького О.В.

При секретарі: Кузьменко В.П.

За участю сторін:

Позивача: ОСОБА_1

Представника позивача: Плескача В.Ю

Представника відповідача: Степанчук В.В.

Представника відповідача: не з`явився

Представника відповідача: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Одеської міської ради, Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м.Маріуполь) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Одеської міської ради, Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, в якому позивач просить суд:

- скасувати рішення Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України при Виконавчому комітеті Одеської міської ради №394 від 16.06.2023 року щодо відмови ОСОБА_1 у перерахунку грошової компенсації відповідно до його заяви від 18.04.2023 року;

- зобов`язати Міську комісію з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України при Виконавчому комітеті Одеської міської ради повторно розглянути заяву ОСОБА_1 щодо перерахунку грошової компенсації відповідно до його заяви від 18.04.2023 року, з урахуванням висновків суду і прийняти рішення про перерахунок призначеної ОСОБА_1 грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України з урахуванням: опосередкованої вартості спорудження житла, згідно з наказом Мінрегіону від 17.05.2023 року №408; площі 99,22 кв. м; витрат, пов`язаних з купівлею, оформленням права власності на житло та сплатою передбачених законодавством податків і зборів, у розмірі 3% від розміру грошової компенсації.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що він є внутрішньо переміщеною особою та учасником бойових дій, з огляду на що у 2018 році звернувся за отриманням встановленої постановою Кабінетом Міністрів України №280 грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, з розрахунку на 4 члена сім`ї. Рішенням Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації Маріупольської міської ради Донецької області №23 від 07.11.2018 року позивачу було призначено зазначену грошову компенсацію у розмірі 1 579 574,52 грн.

Оскільки одразу ця сума виплачена позивачу не була, то розмір грошової компенсації упродовж певного періоду часу підлягав перегляду у зв`язку із внесенням змін до її складових для розрахунку. Останній перерахунок грошової компенсації позивачу був проведений згідно рішення Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь) №85 від 27.09.2021 року, відповідно до якого розмір грошової компенсації був остаточно визначений на суму 2056114,53 грн. Водночас, кошти на підставі рішення №85 від 27.09.2021 року були зараховані на спеціальний рахунок позивача лише 30.12.2021 року.

Разом з тим, як зазначено позивачем в позові, після отримання вищезазначеної грошової компенсації ним було з`ясовано, що до її складу не було враховано показника витрат, пов`язаних з купівлею, оформленням права власності на житло, а також загальна сума вказаної компенсації після її зарахування на рахунок позивача не відповідала показникам опосередкованої вартості житла, розмір якої був змінений 16.12.2021 року наказом Міністерства розвитку громад та територій України №337.

Через повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України у 2022 році позивач разом із членами сім`ї змінив місце фактичного проживання, у зв`язку з чим був взятий на облік як внутрішньо переміщена особа в Управлінні соціального захисту населення в Київському районі м. Одеси Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, до якого у квітні 2023 року звернувся із заявою щодо проведення перерахунку розміру призначеної йому раніше грошової компенсації.

Водночас, 16.06.2023 року на засіданні Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України було прийнято рішення №394, яким позивачу відмовлено у задоволенні його заяви від 18.04.2023 року про перерахунок розміру грошової компенсації.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та вважаючи його протиправним та необґрунтованим, позивач звернувся до суду за захистом власних прав та інтересів.

Ухвалою суду від 03.07.2023 року адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Одеської міської ради, Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України було прийнято до розгляду, у справі було відкрито спрощене позовне провадження без виклику сторін за наявними у справі матеріалами в порядку, визначеному ч.5 ст.262 КАС України. Відповідачам запропоновано в 15-денний строк з дня отримання ухвали надати відзив на адміністративний позов.

21.07.2023 року до суду від Виконавчого комітету Одеської міської ради надійшов відзив по справі (а.с. 81-94), з якого вбачається, що Виконавчий комітет ОМР позов не визнає та зазначає, що грошова компенсація була розподілена 15.12.2021 року та перерахована на спеціальний рахунок позивача 30.12.2021 року у сумі 2056114,53 грн., розмір якої був визначений у встановленому законом порядку та уповноваженим на те суб`єктом владних повноважень.

Окремо відповідач у відзиві посилався на те, що вже 25.03.2023 року Виконавчим комітетом Маріупольської міської ради було прийнято рішення №76 «Про затвердження складу та Положення про комісію щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації». Разом з тим, при поданні даної позовної заяви позивач продовжував перебувати на квартирному обліку у Виконавчому комітеті Маріупольської міської ради, але доказів звернення до Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь), починаючи з березня 2023 року, враховуючи відновлення функціонування вказаної Комісії, позивач не надав.

Від Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (м. Одеса) відзиву на адміністративний позов надано не було.

Ухвалою суду від 28.07.2023 року було залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Комісію щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь).

Ухвалою суду від 04.09.2023 року Комісію щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь) було залучено до участі у справі №420/15131/23 в якості співвідповідача. Розгляд справи було розпочато спочатку та встановлено Комісії строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали.

19.09.2023 року від Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (в особі Виконавчого комітету Маріупольської міської ради) було надано відзив по справі, в якому зазначено, що внаслідок бойових дій виконання функцій Комісією щодо перерахунку грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, наразі не є можливим. У той же час представник Комісії підкреслив, що перерахунок розміру грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення тим категоріям заявників, які виїхали з тимчасово окупованих територій, або територій на яких ведуться бойові дії, здійснюється через ті органи соціального захисту населення, які можуть отримати такі міжбюджетні трансферти для подальшого перерахунку їх на рахунки заявників та за місцем фактичного перебування людини, з урахуванням перебування на обліку, як внутрішньо переміщеної особи, у відповідному органі соціального захисту. За твердженням представника Комісії у відзиві уповноваженим органом на перерахунок розміру вищезазначеної грошової компенсації позивача є Міська комісія з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, що діє при Виконавчому комітеті Одеської міської ради, оскільки позивач наразі проживає та перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа саме у м.Одесі.

10.11.2023 року ухвалою суду подальший розгляд справи було вирішено проводити в порядку загального позовного провадження, із призначенням підготовчого судового засідання.

Представники Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (м. Одеса) (далі Міська комісія) та Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь) (далі Комісія) до підготовчого судового засідання не з`явились, були повідомлені про дату та час проведення підготовчого судового засідання належним чином та своєчасно. У той же час, 23.11.2023 року та 04.12.2023 року до суду від Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (в особі Виконавчого комітету Маріупольської міської ради) надійшли клопотання про розгляд справи без участі представників цього відповідача.

11.12.2023 року ухвалою суду було закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті.

05.02.2024 року представники Міської комісії (м. Одеса) та Комісії (м. Маріуполь) до судового засідання не з`явились, були повідомлені про дату та час проведення підготовчого судового засідання належним чином та своєчасно.

02.01.2024 року від Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (в особі Виконавчого комітету Маріупольської міської ради) надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника відповідача. Окремо було зазначено, що Комісія підтримує власну правову позицію, викладену раніше у відзиві по справі.

Позивач та представник позивача позовні вимоги по суті справи підтримали та просили задовольнити позов у повному обсязі.

Представник Виконавчого комітету Одеської міської ради заперечувала у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог у повному обсязі, виходячи з правової позиції, викладеної у відзиві на адміністративний позов.

Суд під час розгляду справи по суті встановив наступне.

ОСОБА_1 з 2014 року є внутрішньо переміщеною особою, згідно довідки №1411-1760 з фактичним місцем проживання/перебування - м.Маріуполь, Донецька область з 11.11.2014 року (а.с. 15), а також є учасником бойових дій, згідно посвідчення серії НОМЕР_1 (а.с. 13). У травні 2022 року позивачу встановлено 3 групу інвалідності (захворювання, одержане під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення), що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ №021797 (а.с. 14).

Відповідно до довідки Департаменту по роботі з активами Маріупольської міської ради Донецької області №26.7.2-2319-26.7.2.1/14 від 13.01.2022 року, ОСОБА_1 з 22.10.2018 року перебуває на обліку громадян, потребуючих поліпшення житлових умов, з правом першочергового отримання житлової площі, як учасник бойових дій у зв`язку з проведенням АТО/ООС. Рішенням Виконавчого комітету Маріупольської міської ради №111 від 14.03.2018 року позивача прийнято на облік надання житлових приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (а.с. 22).

На підставі положень Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність №280 від 18.04.2018 року, 26.10.2018 року позивач звернувся із відповідною заявою до Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь) щодо надання йому грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення.

Рішенням Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь) №23 від 07.11.2018 року позивачу, як внутрішньо переміщеній особі, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брала безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, та визнаної учасником бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", вирішено призначити виплату грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення площею 89,82 кв.м, з урахуванням 4-х членів родини, у загальній сумі 1579574,52 грн. (а.с. 16).

У подальшому вищевказане рішення №23 від 07.11.2018 року неодноразово переглядалось, оскільки сума призначеної грошової компенсації позивачу перераховувалась на підставі прийняття нових наказів Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, якими змінювався показник опосередкованої вартості житла у регіонах України, зокрема:

1) рішення №20 від 06.02.2019 року було прийняте Комісією на підставі наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №335 від 06.12.2018 року, з огляду на що розмір грошової компенсації підвищився до 1676849,58 грн. (а.с. 17);

2) рішення №27 від 25.02.2020 року було прийняте Комісією на підставі наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №286 від 02.12.2019 року, з огляду на що розмір грошової компенсації підвищився до 1779109,56 грн. (а.с. 18);

3) рішення №85 від 27.09.2021 року (остаточне) було прийняте Комісією на підставі наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №230 від 10.09.2021 року, з огляду на що розмір грошової компенсації підвищився до 2056114,53 грн. (а.с. 19).

Разом з тим, після прийняття рішення №85 від 27.09.2021 року та отримання відповідного листа Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради Донецької області від 30.12.2021 року №56.4-89631-56.1 (а.с. 20-21), позивачем було з`ясовано наступне: 1) до суми грошової компенсації, визначеної йому у рішенні Комісії №85 від 27.09.2021 року, не було враховано показник витрат, пов`язаних з купівлею, оформленням права власності на житло; 2) загальна сума грошової компенсації була зарахована на його рахунок без врахування зміненої опосередкованої вартості житла, встановленої наказом Міністерства розвитку громад та територій України №337 від 16.12.2021 року, який набув чинності на момент перерахунку грошової компенсації на рахунок позивача.

Не погоджуючись із вищезазначеним розрахунком грошової компенсації, позивач у лютому 2022 року звернувся із відповідною заявою до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради Донецької області щодо перерахунку розміру грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення.

Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради Донецької області листом від 11.02.2022 року №56.8-9678/ККЦ повідомив позивача, що грошову компенсацію у розмірі 2056114,53 грн. йому було розподілено 15.12.2021 року, тобто до ухвалення наказу Мінрегіону №337 від 16.12.2021 року, а вже 30.12.2021 року було здійснено перерахунок вказаної суми на спеціальний рахунок позивача (а.с. 23).

В серпні 2022 року позивач змінив місце фактичного проживання, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи №5106-5001956749 від 03.08.2022 року, згідно якої фактичним місцем проживання видану ОСОБА_1 є м. Одеса (а.с. 44).

Рішенням №355 від 20.10.2022 року Міської комісією з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України позивачу було надано дозвіл на відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання у відділенні «Ощадбанк» за місцем перебування на обліку в базі даних (а.с. 45).

Згідно витягу із розпорядження голови Київської районної адміністрації Одеської міської ради №254-01р від 02.09.2022 року «Про взяття на квартирний облік, та зняття з обліку громадян, внесення змін до облікових справ за місцем їх проживання та реєстрації при районній адміністрації» ОСОБА_1 взято на квартирний облік за місцем перебування внутрішньо переміщеної особи на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб при Київській районній адміністрації, із складом сім`ї 4 особи. Підставою для взяття на квартирний облік зазначено статус внутрішньо переміщеної особи з числа осіб з інвалідністю внаслідок війни (а.с. 46).

Враховуючи зазначене, а також й те, що з серпня 2022 року позивач фактично мешкає у м. Одесі, 08.12.2022 року ОСОБА_1 було подано заяву (а.с. 47-48) до Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради про проведення перерахунку грошової компенсації, яка була виплачена йому у грудні 2021 року не в повному обсязі, а саме без врахування витрат, пов`язаних з купівлею, оформленням права власності на житло та сплатою передбачених законодавством податків і зборів, та про виплату суми доплати до перерахованого Комісією розміру грошової компенсації у зв`язку зі зміною опосередкованої вартості спорудження 1 кв.м загальної площі житла, згідно наказу Міністерства розвитку громад, території та інфраструктури України №214 від 17.11.2022 року (чинного на момент звернення позивача у грудні 2022 року до Департаменту).

У відповідь на заяву позивача Департамент праці та соціальної політики Одеської міської у листі від 13.12.2022 року зазначив, що Порядком №280 визначено вичерпний перелік повноважень міської Комісії в частині прийняття рішень за заявами внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, та яким вже виплачена грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення, серед яких повноваження щодо перерахунку виплаченої грошової компенсації таким особам відсутні (а.с. 49).

Посилаючись на вищевказану відповідь, позивач у грудні 2022 року звернувся до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради, який листом №56.1-280 від 23.12.2022 року повідомив позивача, що внаслідок бойових дій, які відбувались на території м.Маріуполя, приміщення Департаменту разом із його документацією знищено, з огляду на що здійснення своїх повноважень Комісією щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь) щодо призначення грошової компенсації наразі унеможливлено. Додатково зазначено, що для вирішення вказаного питання позивача йому необхідно звернутися до органів соціального захисту за фактичним місцем мешкання на підконтрольній Україні території.

Листом Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації від 10.02.2023 року позивача було повідомлено, що з метою врегулювання його питання щодо перерахунку грошової компенсації, державним органом було направлено до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради звернення позивача для прийняття рішення Комісією після відновлення її роботи. Додатково Департамент зазначив, що ним також направлено запит до Міністерства у справах ветеранів України (далі Мінветеранів) стосовно механізму проведення перерахунку розміру грошової компенсації позивачу (а.с. 28).

З листа Мінветеранів від 06.03.2023 року, надісланого на вищезгаданий інформаційний запит Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації, вбачається, що отримана позивачем сума грошової компенсації 30.12.2021 року була розрахована відповідно до наказу Мінрегіонів від 10.09.2021 року з опосередкованою вартістю житла у розмірі 15 261,00 грн. Разом з тим, наказом Мінрегіонів №337 від 16.12.2021 року були затверджені нові показники опосередкованої вартості споруди житла, які склали для Донецької області вже інший показник, а саме - 15 887,00 грн. Оскільки на дату внесення змін показників опосередкованої вартості згідно наказу №337 позивачу ще не було виплачено грошову компенсацію, то її розмір підлягав перерахунку за новим показником опосередкованої вартості, який був встановлений наказом Мінрегіону №337 від 16.12.2021 року.

Також у вказаному листі було зазначено, що якщо попередньо неможливо встановити розмір коштів, який необхідний для оформлення права власності на житло, то розмір таких витрат під час перерахунку розміру грошової компенсації може становити не більше 3% розміру грошової компенсації.

Також Мінветеранів у листі від 06.03.2023 року зазначило, що згідно внесених змін до Порядку №280 уповноважений орган протягом десяти робочих днів з дня прийняття заяви про виплату грошової компенсації, яку було призначено і не виплачено або виплачено не в повному обсязі на території, яка включена до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, за місцем перебування внутрішньо переміщеної особи на обліку в базі даних та копій документів вносить до комісії подання про виплату грошової компенсації, яку було призначено і не виплачено або виплачено не в повному обсязі на території, на якій ведуться бойові дії. Комісія протягом п`яти робочих днів з дати надходження подання органу соціального захисту населення чи уповноваженого органу приймає рішення щодо призначення (відмови в призначенні/виплаті) грошової компенсації, перегляду рішення, скасування попереднього рішення, надання дозволу на відкриття спеціального рахунка в уповноваженому банку за місцем перебування внутрішньо переміщеної особи на обліку в базі даних, виплату грошової компенсації, яку було призначено і не виплачено або виплачено не в повному обсязі на території, на якій ведуться бойові дії, внутрішньо переміщеній особі яка перемістилася з території, на якій ведуться бойові дії, за місцем перебування на обліку в базі даних. Раз з тим, Мінветеранів у вказаному листі підкреслило, що для здійснення перерахунку розміру грошової компенсації, яка виплачена внутрішньо переміщеній особі не у повному обсязі на території, де ведуться бойові дії, надається рішення комісії про призначення внутрішньо переміщеній особі грошової компенсації (витягу з протоколу засідання комісії) за попереднім місцем проживання, а також про перегляд рішення про призначення грошового компенсації у зв`язку зі зміною показників опосередкованої вартості спорудження житла згідно з наказом №337 (а.с. 38-39).

Департамент соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації листом від 22.03.2023 року на підставі роз`яснень Мінветеранів від 06.03.2023 року направив доручення Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради щодо вжиття заходів із перерахування розміру призначеної позивачу грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення із належним показником опосередкованої вартості (а.с. 36-37).

У той же час, Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради листом №56.1-191 від 31.03.2023 року, посилаючись на внесення 24.03.2023 року змін до постанови КМУ №280, зазначив про те, що перегляд рішення про призначення грошової компенсації за нововиявленими обставинами здійснюється органом соціального захисту населення за місцем перебування заявника на обліку в базі даних. Через зміну позивачем місця проживання рекомендовано ОСОБА_1 задля вирішення його питання звернутися до органу соціального захисту населення за місцем фактичного місцезнаходження (а.с. 27).

Враховуючи вищезазначене, позивачем 18.04.2023 року було подано заяву (із пакетом необхідних до неї документів) за місцем фактичного проживання до Управління соціального захисту населення в Київському районі м. Одеси Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, в якій ОСОБА_1 просив Комісію відповідно до абз. 20 п.5, абз. 8 п. 17 Порядку №280, провести йому перерахунок грошової компенсації у зв`язку зі зміною опосередкованої вартості спорудження 1 кв.м загальної площі житла згідно наказу Міністерства розвитку громад, території та інфраструктури України №139 від 09.03.2023 року (чинному на час звернення із зазначеною заявою), а також встановлення йому 3 групи інвалідності та з урахування витрат, пов`язаних з купівлею, оформленням права власності на житло та сплатою передбачених законодавством податків і зборів; виплатити йому суму доплати до перерахованої раніше не в повному обсязі грошової компенсації, з огляду на що прийняти відповідне рішення, так як грошова компенсація виплачена не в повному обсязі, а житло на час звернення ним не придбане (а.с. 50-52).

01.05.2023 року Управлінням соціального захисту населення в Київському районі м. Одеси Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради було оформлене (а.с. 138-139) подання №16.01-05/1859 (із пакетом документів до нього) та направлено на розгляд Комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України задля проведення перерахунку грошової компенсації за зазначеними позивачем у заяві від 18.04.2023 року підставами, за його місцем перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

Також Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради листом від 04.05.2023 року звернувся за роз`ясненнями до Міністерства у справах ветеранів України щодо заяви позивача. У відповідь Мінветеранів надіслало Департаменту лист 16.05.2023 року, в якому зазначило, що оскільки на дату внесення змін показників опосередкованої вартості згідно наказу №337 позивачу не було виплачено грошову компенсацію, то її розмір підлягав перерахунку за новим показником опосередкованої вартості, який був встановлений наказом №337 від 16.12.2021 року. Крім того Мінветеранів зазначило, що виходячи з норм Порядку №280, прийняття рішення про виплату внутрішньо перемішеній особі, яка перемістилася з території, на якій ведуться бойові грошової компенсації, яку було призначено і не виплачено або виплачено не у повному обсязі на території, на якій ведуться бойові дії, за місцем перебування на обліку в базі даних та визначення розміру грошової компенсації, належить виключно до повноважень комісії щодо розгляду заяв про призначення грошової компенсації. При цьому, якщо під час призначення грошової компенсації її розмір визначено без урахування витрат, пов`язаних з купівлею, оформленням права власності на житло та сплатою передбачених законодавством податків і зборів, за заявою заявника комісія щодо розгляду заяв про призначення грошової компенсації наділена повноваженнями щодо перегляду рішення за даними обставинами.

Водночас у вищевказаному листі від 04.05.2023 року було зауважено, що згідно п.26 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затверджених постановою Ради Міністрів Української РСР і Української республіканської ради професійних спілок №470 від 11.12.1984 року, громадяни знімаються з квартирного обліку у випадку одноразового отримання від органів державної влади або органів місцевого самоврядування грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення. У зв`язку з цим Мінветеранів наголосило, що доцільно з`ясувати чи перебуває позивач на квартирному обліку у виконавчому комітеті Маріупольської міської ради, а також необхідно з`ясувати правові підстави взяття його на квартирний облік згідно з розпорядженням голови Київської районної адміністрації Одеської міської ради №254-01р від 02.09.2022 року.

Рішенням №394 від 16.06.2023 року Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (м. Одеса) було відмовлено в задоволенні вимог позивача щодо перерахунку грошової компенсації, які були викладені у заяві №160103/1431 від 18.04.2023 року.

В оскаржуваному рішенні Міською комісією було зроблено посилання на звернення Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради до Мінветеранів з проханням щодо надання роз`яснень щодо можливості задоволення вимог позивача та зазначено про обставини, викладені у цьому роз`яснені щодо перебування ОСОБА_1 на квартирному обліку.

В резолютивній частині рішення зазначено те, що комісією вирішено відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, вважаючи його необґрунтованим та протиправним, позивач звернувся до адміністративного суду з позовом про його оскарження в адміністративній справі №420/15131/23.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Дослідивши адміністративний позов, відзиви, надані до суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному і об`єктивному дослідженні, проаналізувавши положення чинного законодавства, що регулює спірні правовідносини, суд доходить висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб.

Механізм надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, регулюється Порядком та умовами надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України №280 від 18.04.2018 року (далі Порядок та умови надання субвенції №280).

Згідно п.2 Порядку та умов надання субвенції №280 головним розпорядником субвенції та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінветеранів.

Відповідно до п.3 Порядку та умов надання субвенції №280 розпорядниками субвенції є:

структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій (далі - регіональні органи соціального захисту населення);

структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - місцеві органи соціального захисту населення).

Субвенція спрямовується на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, що відповідають установленим вимогам законодавства для забезпечення громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному та вторинному ринку нерухомості шляхом призначення та виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни III групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, та які потребують поліпшення житлових умов і перебувають на квартирному обліку і не менш як один рік на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання в межах м. Києва або в межах однієї області згідно з відомостями Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб за умови, що зміна місця проживання протягом року в межах однієї області не призводить до збільшення розміру компенсації (п.4 Порядку та умов надання субвенції №280).

Згідно п.6 Порядку та умов надання субвенції №280 регіональні органи соціального захисту населення розподіляють субвенцію між місцевими органами соціального захисту населення відповідно до потреби в наданні грошової компенсації, інформація про яку складена за формою згідно з додатком на підставі рішень комісій щодо розгляду заяв внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, про призначення грошової компенсації та подана станом на 1 квітня поточного року, з урахуванням норм, визначених пунктом 3 Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 року №280.

Умови та механізм виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (далі - грошова компенсація) для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, регулюються Порядком виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №280 від 18.04.2018 року (у відповідних редакціях Постанови).

Згідно п.2 Порядку №280 право на отримання грошової компенсації відповідно до цього Порядку мають внутрішньо переміщені особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни III групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і які перебувають на квартирному обліку і не менш як один рік на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання в межах м. Києва або в межах однієї області згідно з відомостями Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб за умови, що зміна місця проживання протягом року в межах однієї області не призводить до збільшення розміру компенсації.

Право на отримання грошової компенсації вважається використаним з дати державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за внутрішньо переміщеною особою і членами її сім`ї, на яких було розраховано грошову компенсацію.

Грошова компенсація за рахунок коштів субвенції внутрішньо переміщеним особам надається один раз (п.3 Порядку №280).

Згідно п. 4 Порядку №280 за поданням структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, міських, районних у містах рад (далі - органи соціального захисту населення), за рішенням виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі її утворення) ради або за розпорядженням голови районної, районної в м. Києві держадміністрації утворюється комісія щодо розгляду заяв внутрішньо переміщених осіб про призначення грошової компенсації.

Відповідно до п.5 Порядку №280 до повноважень комісії належить: 1) проведення перевірки, зокрема, наявності документів про взяття на квартирний облік внутрішньо переміщеної особи та членів її сім`ї; факту надання раніше внутрішньо переміщеній особі або членам її сім`ї житла на підконтрольній Україні території чи виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення за рахунок бюджетних коштів; 2) прийняття рішення про призначення або відмову в призначенні грошової компенсації; 3) перегляд рішення про призначення грошової компенсації за нововиявленими обставинами (у разі змін у майновому стані, у складі сім`ї, зміни показників опосередкованої вартості спорудження житла, зміни місця проживання, у зв`язку з втратою статусу учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, зняття з квартирного обліку тощо); 4) скасування попереднього рішення за нововиявленими обставинами; 5) прийняття рішення про відмову у виплаті грошової компенсації; 6) визначення розміру грошової компенсації; 7) визначення суми коштів, яка підлягає поверненню, якщо внутрішньо переміщена особа або її законний представник не повідомили органу соціального захисту населення про зміни у майновому стані, у складі сім`ї, зміну місця проживання, втрату статусу учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, зняття з квартирного обліку; 8) прийняття рішення про виплату грошової компенсації члену сім`ї внутрішньо переміщеної особи, на якого розраховано грошову компенсацію, у зв`язку із смертю внутрішньо переміщеної особи, якій призначено грошову компенсацію та не виплачено.

Заяву про призначення грошової компенсації внутрішньо переміщена особа або її законний представник подає в письмовій чи в електронній формі (за наявності технічної можливості) органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку (п.6 Порядку №280).

Згідно п.8 Порядку №280 орган соціального захисту населення не пізніше ніж через десять робочих днів з дати прийняття заяви з усіма необхідними документами обстежує матеріально-побутові умови внутрішньо переміщеної особи за місцем перебування на квартирному обліку, про що складає акт за формою, встановленою Мінветеранів.

Після складення акта обстеження матеріально-побутових умов внутрішньо переміщеної особи орган соціального захисту населення не пізніше ніж через десять робочих днів вносить до комісії подання про виплату грошової компенсації (п. 9 Порядку №280).

Відповідно до п.10 Порядку №280 комісія протягом п`яти робочих днів з дати надходження подання розглядає його по суті та у присутності внутрішньо переміщеної особи або її законного представника приймає рішення щодо призначення (відмови в призначенні/виплаті) грошової компенсації, перегляду рішення, скасування попереднього рішення.

Згідно п.14 Порядку №280 протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про призначення (відмови в призначенні/виплаті) грошової компенсації, перегляд рішення, скасування попереднього рішення комісія надсилає копію рішення внутрішньо переміщеній особі із зазначенням розміру призначеної/перерахованої їй грошової компенсації, підстави відмови у призначенні/виплаті грошової компенсації, перегляді рішення, скасуванні попереднього рішення, а також структурному підрозділу з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій.

Внутрішньо переміщена особа може оскаржити рішення комісії у судовому порядку (п. 15 Порядку №280).

Аналізуючи вищезазначене, суд доходить висновку, що позивач є особою, яка мала право на отримання виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, яка призначається таким особам уповноваженими комісіями щодо розгляду заяв внутрішньо переміщених осіб про призначення грошової компенсації, які діють при органах соціального захисту населення або виконавчих комітетах сільських, селищних, міських, районних у містах рад.

Згідно п.16 Порядку №280 у разі прийняття рішення про призначення внутрішньо переміщеній особі грошової компенсації комісія визначає її розмір виходячи з таких нормативів:

1) за нормою - 13,65 кв.м жилої площі для внутрішньо переміщеної особи та кожного члена сім`ї, зазначеного в абзаці шостому пункту 18 цього Порядку;

2) за нормою - 35,22 кв.м загальної площі на сім`ю внутрішньо переміщеної особи;

3) додатково - 10 кв.м жилої площі на кожного члена сім`ї внутрішньо переміщеної особи, який є особою з інвалідністю або дитиною з інвалідністю (з урахуванням внутрішньо переміщеної особи).

При цьому враховується опосередкована вартість спорудження 1 кв. метра загальної площі житла в населеному пункті, в якому внутрішньо переміщена особа перебуває на квартирному обліку, на день звернення за грошовою компенсацією, визначена Мінрегіоном відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду №174 від 27.09.2005 року. У разі зміни опосередкованої вартості спорудження 1 кв. м загальної площі житла, визначеної Мінрегіоном після розрахунку комісією розміру грошової компенсації, її розмір підлягає перерахунку комісією без звернення внутрішньо переміщеної особи за умови, що на день такої зміни грошову компенсацію не виплачено чи виплачено не в повному обсязі.

У разі незабезпечення протягом поточного бюджетного року виплати грошової компенсації в повному обсязі у зв`язку із зміною опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра загальної площі житла за бажанням внутрішньо переміщеної особи, якій виплата грошової компенсації здійснюється у поточному році, грошова компенсація може бути виплачена без проведення такого перерахунку, що підтверджується її заявою.

Сума доплати до перерахованого комісією розміру грошової компенсації у зв`язку із зміною опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра загальної площі житла може бути виплачена внутрішньо переміщеній особі у наступному бюджетному році, якщо внутрішньо переміщеною особою не придбане житло.

Для мм. Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова опосередкована вартість збільшується на коефіцієнт 1,75, для міст - обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. - коефіцієнт 1,5, для міст обласного значення з населенням від 100 до 300 тис. - коефіцієнт 1,25.

Під час перерахунку грошової компенсації у зв`язку із зміною опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра загальної площі житла за внутрішньо переміщеною особою зберігається черговість виплати грошової компенсації.

Відповідно до п.17 Порядку №280 розмір грошової компенсації розраховується за такою формулою: ГК = ((13,65 х Nс) - Вп + 35,22 + (10 x Nп)) x Bг x Км + ПЗ, де:

ГК - грошова компенсація;

Nс - кількість осіб, на яких розраховується грошова компенсація;

Вп - жила площа, яка перебуває у власності внутрішньо переміщеної особи (членів її сім`ї, які включені в розрахунок грошової компенсації);

Nп - кількість членів сім`ї внутрішньо переміщеної особи, які є особами з інвалідністю або дітьми з інвалідністю і на яких розраховується грошова компенсація з урахуванням додаткових 10 кв. метрів жилої площі на кожного члена сім`ї (з урахуванням внутрішньо переміщеної особи);

Вг - опосередкована вартість (гривень) 1 кв. метра загальної площі житла для населеного пункту, в якому внутрішньо переміщена особа перебуває на обліку як особа, що потребує поліпшення житлових умов, на день звернення за грошовою компенсацією;

Км - коефіцієнт збільшення опосередкованої вартості 1 кв. метра загальної площі житла для міст, визначених в абзаці восьмому пункту 16 цього Порядку;

ПЗ - витрати (гривень), пов`язані з купівлею, оформленням права власності на житло та сплатою передбачених законодавством податків і зборів, розмір яких не перевищує 3 відсотки розміру грошової компенсації.

Розмір грошової компенсації підлягає перерахунку у зв`язку із зміною складових формули, за якою розраховується грошова компенсація, якщо грошова компенсація не виплачена чи виплачена не у повному обсязі.

Згідно п.18 Порядку №280 у разі прийняття рішення щодо призначення грошової компенсації внутрішньо переміщеній особі комісія розраховує розмір такої компенсації на підставі:

1) копії рішення про взяття внутрішньо переміщеної особи на квартирний облік із зазначенням членів сім`ї, які разом із внутрішньо переміщеною особою перебувають на такому обліку;

2) копії рішення про взяття на квартирний облік членів сім`ї внутрішньо переміщеної особи, на яких нараховується грошова компенсація;

3) письмової згоди (викладеної у довільній формі) кожного із повнолітніх членів сім`ї внутрішньо переміщеної особи, на яких нараховується грошова компенсація, щодо включення їх у розрахунок грошової компенсації.

Тобто, проаналізувавши вищезазначене, суд доходить висновку, що при прийнятті комісією рішення про призначення внутрішньо переміщеній особі грошової компенсації, розмір останньої розраховується за встановленою Порядком №280 формулою, до якої в обов`язковому порядку включаються всі складові, зазначені у пункті 17. Разом з тим, при зміні будь-якої складової формули розрахунку грошової компенсації, зокрема, зміни розміру опосередкованої вартості спорудження 1 кв.метра загальної площі житла, яка змінюється залежно від прийняття чергового наказу Мінрегіону, набуття особою статусу особи з інвалідністю, а також невключення до розрахунку витрат, пов`язаних з купівлею житла, грошова компенсація в цілому підлягає перерахунку, але якщо остання не була виплачена чи виплачена не у повному обсязі.

При цьому розмір грошової компенсації підлягає перерахунку із зазначених вище підстав, якщо грошова компенсація не виплачена чи виплачена не у повному обсязі, у разі якщо відповідне житло внутрішньо переміщеною особою ще не придбане.

Як було зазначено судом вище, позивач 26.10.2018 року звернувся із заявою до Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь) щодо надання йому грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення. Рішенням зазначеної Комісії №23 від 07.11.2018 року йому було призначено виплату грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення площею 89,82 кв. м, з урахуванням 4-х членів родини, у загальній сумі 1 579 574,52 грн.

Разом з тим, вищевказане рішення №23 від 07.11.2018 року у подальшому неодноразово переглядалось Комісією, оскільки сума призначеної позивачу грошової компенсації перераховувалась на підставі прийняття чергових наказів Мінрегіону (накази №335 від 06.12.2018 року, №286 від 02.12.2019 року та №230 від 10.09.2021 року), якими змінювався показник опосередкованої вартості житла у регіонах України.

Останнє рішення Комісії (м. Маріуполь) №85 було прийнято 27.09.2021 року, в якому грошова компенсація позивачу була розрахована у розмірі 2056114,53 грн. Разом з тим вказана сума грошової компенсації була розподілена на виплату 15.12.2021 року, а фактичний перерахунок та зарахування цієї суми на спеціальний банківський рахунок позивача відбувся лише 30.12.2021 року.

За таких умов суд доходить висновку, що відповідно до положень п. 16 Порядку №280 спірна грошова компенсація підлягала перерахунку, оскільки на день зміни опосередкованої вартості спорудження житла (16.12.2021 року) грошову компенсацію позивачу вплачено в повному обсязі не було.

У той же час суд не надає оцінку правомірності визначення Комісією щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м.Маріуполь) розміру грошової компенсації позивача у рішенні №85 від 27.09.2021 року, оскільки позивачем протягом часу розгляду адміністративної справи №420/15131/23 будь-яких позовних вимог до зазначеного відповідача заявлено не було.

Як вже було зазначено, згідно п. 6 Порядку №280 заяву про призначення грошової компенсації внутрішньо переміщена особа або її законний представник подає в письмовій чи в електронній формі (за наявності технічної можливості) органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку.

Відповідно до п.5 Порядку №208 (в редакції від 13.08.2021 року) до повноважень Комісій відносились, зокрема, повноваження щодо перегляду рішення про призначення грошової компенсації за нововиявленими обставинами (у разі змін у майновому стані, у складі сім`ї, зміни показників опосередкованої вартості спорудження житла, зміни місця проживання, у зв`язку з втратою статусу учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, зняття з квартирного обліку тощо) та визначення розміру грошової компенсації.

Позивач з 22.10.2018 року перебував на обліку громадян, потребуючих поліпшення житлових умов, з правом першочергового отримання житлової площі, як учасник бойових дій у зв`язку з проведенням АТО/ООС, у м. Маріуполі, та рішенням Виконавчого комітету Маріупольської міської ради №111 від 14.03.2018 року його було прийнято на облік надання житлових приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Тобто, із заявою про призначення грошової компенсації за нововиявленими обставинами позивач мав звертатися за місцем перебування на квартирному обліку до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради.

Разом з тим, Указом Президента України від 24.02.2022 року №64/2022 з 5:30 24 лютого 2022 року в Україні був введений воєнний стан, який продовжувався в подальшому та діє до цього часу.

Згідно Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства

з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року №309 (із змінами) Маріупольський район Донецької області наразі відноситься до тимчасово окупованої Російською Федерацією території України.

Як також було встановлено судом позивач у зв`язку із вищенаведеними обставинами наразі фактично проживає у м. Одесі. Рішенням №355 віл 20.10.2022 року Міської комісії (м. Одеса) позивачу було надано дозвіл на відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання у відділенні «Ощадбанк» за місцем перебування на обліку в базі даних, а розпорядженням голови Київської районної адміністрації Одеської міської ради його взято на квартирний облік за місцем перебування.

Водночас, Департаментом праці та соціальної політики Одеської міської позивачу було зазначено, що згідно чинної на момент звернення ОСОБА_1 до Департаменту у грудні 2022 року редакції Порядку №280, у Комісії в м.Одесі були відсутні повноваження в частині прийняття рішень за заявами ВПО, які перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, та яким вже виплачена грошова компенсація.

При цьому у той же час позивача було повідомлено, що внаслідок бойових дій, які відбувались на території м. Маріуполя, приміщення Комісії (м. Маріуполь) із документацією знищено, тому позивачу необхідно звернутися до органів соціального захисту за фактичним місцем мешкання на підконтрольній Україні території.

Суд наголошує, що в оновленій редакції Порядку №280 від 24.03.2023 року до повноважень комісій щодо розгляду заяв внутрішньо переміщених осіб про призначення грошової компенсації було додано повноваження щодо прийняття рішення про виплату грошової компенсації, яку було призначено і не виплачено або виплачено не в повному обсязі на території, на якій ведуться бойові дії, внутрішньо переміщеній особі, яка перемістилася з такої території, за місцем перебування на обліку в базі даних.

Крім того, у редакції Порядку №280 від 24.03.2023 року пункт 7 було доповнено підпунктом 12, де зазначено, що до заяви про призначення грошової компенсації додаються копії, зокрема, рішення комісії про призначення внутрішньо переміщеній особі, яка перемістилася з території, на якій ведуться бойові дії, грошової компенсації (витягу з протоколу засідання комісії) за попереднім місцем проживання, а також про перегляд рішення про призначення грошової компенсації у зв`язку із зміною показників опосередкованої вартості спорудження житла згідно з наказом Мінрегіону від 16.12.2021 року №337 Про показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України - для внутрішньо переміщеної особи, яка перемістилася з території, на якій ведуться бойові дії, і якій грошову компенсацію виплачено не в повному обсязі за попереднім місцем проживання.

У разі відсутності копій документів, зазначених у цьому підпункті, факт призначення внутрішньо переміщеній особі, яка перемістилася з території, на якій ведуться бойові дії, грошової компенсації (перегляду розміру призначеної грошової компенсації у зв`язку із зміною показників опосередкованої вартості спорудження житла) встановлюється на підставі відомостей, якими володіє структурний підрозділ з питань соціального захисту населення обласних та Київської міської держадміністрацій (далі - регіональний орган соціального захисту населення), та/або які містяться в інформації про потребу в наданні грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, поданій до Мінветеранів відповідно до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 р. №280 Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Уповноважений орган звертається із запитом про надання таких відомостей до регіонального органу соціального захисту населення, який володіє інформацією про внутрішньо переміщену особу, яка перемістилися з території, на якій ведуться бойові дії, а у разі відсутності таких відомостей у зазначеного регіонального органу соціального захисту населення - до Мінветеранів.

Суд наголошує, що в матеріалах справи наявний лист Мінветеранів (а.с. 38-39), надісланий на звернення Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної військової адміністрації щодо надання роз`яснень відносно механізму перерахунку розміру грошової компенсації позивачу, в якому також зазначено про вищезгадані зміни, що внесені до Порядку №280 у березні 2023 року. На підставі вищевказаних роз`яснень, як вже було зазначено раніше, Департамент соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації від 22.03.2023 року надіслав доручення Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради щодо вжиття заходів із перерахування розміру призначеної позивачу грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення із належним показником опосередкованої вартості. Разом з тим, Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради листом від 31.03.2023 року, посилаючись зміну позивачем свого місця проживання після повномасштабного вторгнення, рекомендував останньому задля вирішення його питання звернутися до органу соціального захисту населення за місцем фактичного місцезнаходження.

Тобто, аналізуючи вищезазначене, та враховуючи внесення змін до Порядку №280 від 28.03.2023 року та останній лист Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради листом від 31.03.2023 року, позивач 18.04.2023 року із відповідною заявою звернувся вже до органу соціального захисту населення за місцем фактичного місцезнаходження, в якій просив провести перерахунок грошової компенсації, з урахуванням зміни опосередкованої вартості житла, встановлення позивачу 3-ї групи інвалідності, що потребувало збільшення житлової площі, та з урахуванням витрат, пов`язаних з купівлею житла.

Згідно п.8 Порядку №280 (у редакції від 28.03.2023 року) орган соціального захисту населення не пізніше ніж через десять робочих днів з дати прийняття заяви з усіма необхідними документами вносить до комісії подання про виплату грошової компенсації.

Після отримання заяви про зміни у майновому стані та/або у складі сім`ї, зміни місця проживання, втрати статусу учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, скасування дії довідки про облік, зняття з квартирного обліку тощо орган соціального захисту населення або уповноважений орган протягом п`яти робочих днів вносить до комісії подання про перегляд рішення про призначення грошової компенсації (п.9 Порядку №280).

Згідно п.10 Порядку №280 комісія протягом п`яти робочих днів з дати надходження подання розглядає його по суті та у присутності внутрішньо переміщеної особи або її законного представника чи уповноваженого представника приймає рішення про призначення (відмову в призначенні/виплаті) грошової компенсації, перегляд рішення, скасування попереднього рішення, надання дозволу на відкриття спеціального рахунка в уповноваженому банку за місцем перебування внутрішньо переміщеної особи на обліку в базі даних, виплату грошової компенсації, яку було призначено і не виплачено або виплачено не в повному обсязі на території, на якій ведуться бойові дії, внутрішньо переміщеній особі, яка перемістилася з території, на якій ведуться бойові дії, за місцем перебування на обліку в базі даних.

Пунктом 12 Порядку №280 перелічені відомості, які зазначаються комісією під час розгляду відповідної заяви внутрішньо переміщеної особи відносно призначення грошової компенсації.

Разом з тим, згідно п.13 Порядку №280 Комісія відмовляє внутрішньо переміщеній особі у призначенні грошової компенсації з таких підстав:

1) невідповідність в документах, що посвідчують внутрішньо переміщену особу або законного представника чи уповноваженого представника, від імені якої подається заява;

2) подання недостовірних відомостей;

3) внутрішньо переміщена особа не брала безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, чи у здійсненні до 1 червня 2018 р. заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях (відсутні документи, передбачені підпунктами 3-6 пункту 7 цього Порядку);

4) внутрішньо переміщена особа не є особою, визначеною у пунктів 19-21 частини першої статті 6, пунктах 11-14 частини другої статті 7 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту;

5) скасування дії довідки про облік (за винятком випадків, коли дію довідки, виданої до 24 лютого 2022 р., скасовано з підстав її переоформлення у зв`язку із зміною фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи, яка перемістилася з території, на якій ведуться бойові дії);

6) внутрішньо переміщена особа та члени її сім`ї, на яких було розраховано грошову компенсацію, володіють майновими правами на об`єкти незавершеного житлового будівництва чи правом власності на житлове приміщення, що відповідає нормі жилої площі, визначеної статтею 47 Житлового кодексу України (на кожного члена сім`ї), що розташовані в населених пунктах на підконтрольній Україні території (крім житлового приміщення, яке зруйноване (знищене) або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії Російської Федерації, зокрема з моменту введення воєнного стану), або таке нерухоме майно було відчужено протягом п`яти років, що передують даті подання заяви про призначення грошової компенсації;

7) внутрішньо переміщена особа не перебуває на квартирному обліку;

8) внутрішньо переміщеній особі або членам її сім`ї вже надавалося житло або виплачувалася грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення за рахунок бюджетних та благодійних коштів, залучених коштів суб`єктів господарювання, інших джерел, не заборонених законодавством;

9) внутрішньо переміщена особа перебуває на обліку в базі даних менш як один рік згідно з відомостями бази даних;

10) наявність обвинувального вироку суду у зв`язку із вчиненням внутрішньо переміщеною особою злочину проти України.

Аналізуючи вищезазначене, у Порядку №280 чітко зазначено, які обставини мають бути з`ясовані Комісією та які відомості мають бути зазначені у відповідному рішенні щодо розгляду питання про призначення грошової компенсації. У той же час пунктом 13 Порядку №280 зазначено вичерпний перелік підстав, через які Комісія може відмовити внутрішньо переміщеній особі у призначенні грошової компенсації.

Як вбачається з оскаржуваного рішення Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України №394 від 16.06.2023 року, підстав для відмови ОСОБА_1 як внутрішньо переміщеній особі у призначенні грошової компенсації в обсязі, в якому просив позивач, взагалі не зазначено.

В оспорюваному рішенні Комісія лише зазначає, що 09.06.2023 року Мінветеранів просило звернути увагу Комісії на перебування позивача на квартирному обліку у Виконавчому комітеті Маріупольської міської ради, а також з`ясувати наявність правових підстав для взяття позивача на квартирний облік Київською районною адміністрацією Одеської міської ради. Разом з тим, будь-яких посилань на отримані відповідачем відомості відносно квартирного обліку позивача, які можуть перешкоджати Комісії у прийнятті рішення на користь перерахунку призначеної грошової допомоги, у оскаржуваному рішенні також не міститься, що, у свою чергу унеможливлює у подальшому виявити та усунути допущені позивачем недоліки поданої ним від 18.04.2023 року заяви, що свідчить про неконретизованість та необґрунтованість прийнятого Міською комісією рішення №394 від 16.06.2023 року.

Суд зауважує, що зазначені обставини (перебування позивача на квартирному обліку в м. Маріуполі та м. Одесі) не перелічені в п. 13 Порядку №280 в якості підстав для відмови позивачу у виплаті та перерахунку грошової компенсації.

Крім того, відповідно до положень п. 40 Порядку №280 необхідність зняття з квартирного обліку внутрішньо переміщеної особи та членів її сім`ї (у тому числі на території інших населених пунктів) виникає після отримання відомостей про забезпечення житловими приміщеннями внутрішньо переміщеної особи та членів її сім`ї.

Щодо посилань представника Виконавчого комітету Одеської міської ради на ті факти, що у Міської комісії (м. Одеса) не було підстав для прийняття рішення про виплату позивачу грошової компенсації, яку виплачено не в повному обсязі, з урахуванням змін опосередкованої вартості спорудження 1 кв. м загальної площі житла та встановлення позивачу 3 групи інвалідності, то суд зазначає, що вищевказані посилання відповідача судом до уваги не приймаються, оскільки такі обставини в оспорюваному рішенні №394 від 16.06.2023 року Міською комісією не зазначались.

Разом з тим суд погоджується з посиланням сторони позивача на те, що відповідачами за час розгляду даної справи не спростований той факт, що при перерахуванні 30.12.2021 року на спеціальний рахунок позивача грошової компенсації у розмірі 2056114,53 грн., до розміру останньої не увійшли витрати, пов`язані з купівлею, оформленням права власності на житло, а також опосередкована вартість житла, визначена наказом Міністерства розвитку громад та територій України №337 від 16.12.2021 року, з огляду на що грошова компенсація була перерахована не у повному обсязі.

Крім того суд також враховує й те, що при зверненні 18.04.2023 року до Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, розмір грошової компенсації позивача підлягав перерахунку у зв`язку із зміною складових формули, за якою розраховувалась грошова компенсація, а саме із врахуванням додаткової житлової площі, оскільки позивач з 2022 року є особою з інвалідністю 3 групи, що у свою чергу свідчить про наявність підстав для звернення позивача задля отримання грошової компенсації у повному обсязі.

Суд при розгляді справи критично відноситься до посилань відповідача (Виконавчого комітету ОМР) в якості підстав для відмови позивачу в задоволенні позовних вимог на те, що 25.03.2023 року відновлено роботу в м. Дніпро Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь), оскільки зазначені обставини також не покладені в основу прийняття оскаржуваного рішення.

Більш того, посилання відповідача (ВК ОМР) на необхідність відмови позивачу у задоволенні позовних вимог через те, що ОСОБА_1 із заявлених ним у позові підстав повинен був оскаржувати рішення Комісії (м. Маріуполь) №85 від 27.09.2021 року є помилковим, оскільки виплата грошової компенсації позивачу не у повному обсязі через встановлені судом обставини є підставою відповідно до положень Порядку №280 для перегляду рішення про призначення грошової компенсації за місцем перебування ВПО на обліку в базі даних та не вимагає, на думку суду, скасування попередніх рішень.

Відповідно до ч.1 ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача (ч. 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України).

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що відповідачами не було доведено правомірності, а також обґрунтованості прийнятого Міською комісією з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України рішення №394 від 16.06.2023 року відповідно до наданої позивачем заяви від 18.04.2023 року про перерахунок грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Суд при вирішенні справи також виходить із того, що зазначене рішення Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України є актом індивідуальної дії.

На думку суду правовий акт індивідуальної дії - це виданий суб`єктом владних повноважень документ, прийнятий із метою реалізації положень нормативно-правового акту (актів) щодо конкретної життєвої ситуації, який не містить загальнообов`язкових правил поведінки та стосується прав і обов`язків лише чітко визначеного суб`єкта (суб`єктів), якому (яким) він адресований.

Головною рисою такого акту є його конкретність, а саме: чітке формулювання конкретних юридичних волевиявлень суб`єктами адміністративного права, які видають такі акти; розв`язання за їх допомогою конкретних питань, що виникають у сфері державного управління; чітка визначеність адресата, конкретної особи або осіб; виникнення конкретних адміністративно-правових обов`язків, обумовлених цими актами; при цьому за умов відповідності такого акту нормам чинного законодавства.

За таких умов оскаржуване рішення комісії не відповідає критеріям чіткості та зрозумілості акту індивідуальної дії, та породжує його неоднозначне трактування, що в свою чергу впливає на можливість реалізації права або обов`язків особи при виконанні юридичного волевиявлення суб`єкта владних повноважень.

Зазначений висновок суду узгоджується з практикою Європейського суду з прав людини (далі ЄСПЛ), рішення якого відповідно до статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 року є джерелом права.

У рішенні від 13 грудня 2001 року у справі «Церква Бесарабської Митрополії проти Молдови» ЄСПЛ зазначив, що закон має бути доступним та передбачуваним, тобто вираженим з достатньою точністю, щоб дати змогу особі в разі необхідності регулювати його положеннями свою поведінку.

За таких умов суд доходить висновку, що оскаржуване рішення Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України №394 від 16.06.2023 року є невмотивованим, необґрунтованим та таким, що не враховує всі фактичні обставини, що існували на час прийняття спірного рішення, а тому, на думку суду, воно є таким, що підлягає скасуванню, а позовні вимоги в цій частині задоволенню.

Згідно рішення Європейського суду з прав людини по справі «Серявін та інші проти України» (пункт 58) суд повторює, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішенні судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення.

Пунктом 41 Висновку №11 (2008) Консультативної ради європейських суддів зазначено, що обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини очікуваний обсяг обґрунтування залежить від різних доводів, що їх може наводити кожна зі сторін, а також від різних правових положень, звичаїв та доктринальних принципів, а крім того, ще й від різних практик підготовки та представлення рішень у різних країнах. З тим, щоб дотриматися принципу справедливого суду, обґрунтування рішення повинно засвідчити, що суддя справді дослідив усі основні питання, винесені на його розгляд.

При цьому, у рішенні ЄСПЛ по справі «Ґарсія Руіз проти Іспанії» (Garcia Ruiz v. Spain), заява № 30544/96, п. 26, ECHR 1999-1, Суд зазначив, що хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не може розумітись як вимога детально відповідати на кожен довід.

Разом з тим, адміністративний суд, перевіряючи рішення, дію чи бездіяльність суб`єкта владних повноважень на відповідність закріпленим частиною 2 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України критеріям, не втручається у дискрецію (вільний розсуд) суб`єкта владних повноважень поза межами перевірки за названими критеріями. Завдання адміністративного судочинства полягає не у забезпеченні ефективності державного управління, а в гарантуванні дотримання прав та вимог законодавства, інакше було б порушено принцип розподілу влади.

Принцип розподілу влади заперечує надання адміністративному суду адміністративно-дискреційних повноважень - ключовим завданням якого є здійснення правосуддя.

Відповідно до ч. 4 ст. 245 КАС України, у випадку, визначеному пунктом 4 частини другої цієї статті, суд може зобов`язати відповідача - суб`єкта владних повноважень прийняти рішення на користь позивача, якщо для його прийняття виконано всі умови, визначені законом, і прийняття такого рішення не передбачає права суб`єкта владних повноважень діяти на власний розсуд.

У випадку, якщо прийняття рішення на користь позивача передбачає право суб`єкта владних повноважень діяти на власний розсуд, суд зобов`язує суб`єкта владних повноважень вирішити питання, щодо якого звернувся позивач, з урахуванням його правової оцінки, наданої судом у рішенні.

Суд не може підміняти державний орган, рішення якого оскаржується, приймати замість нього рішення, яке визнається протиправним, інше рішення, яке б відповідало закону, і давати вказівки, які б свідчили про вирішення питань, що належать до компетенції такого суб`єкта владних повноважень, оскільки такі дії виходять за межі визначених йому повноважень законодавцем.

Відповідно п.5 Порядку №280 закріплено, що до повноважень комісії відноситься прийняття рішення про виплату грошової компенсації, яку було призначено і не виплачено або виплачено не в повному обсязі на території, на якій ведуться бойові дії, внутрішньо переміщеній особі, яка перемістилася з такої території, за місцем перебування на обліку в базі даних.

Тобто, Міська комісія з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в даному випадку має виключну компетенцію в питанні прийняття рішення про виплату грошової компенсації.

З огляду на встановлені фактичні обставини у справі №420/15131/23 та положення чинного законодавства, суд вважає необхідним для належного захисту прав та інтересів позивача зобов`язати саме Міську комісію з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 18.04.2023 року щодо перерахунку грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України відповідно, та прийняти відповідне рішення у відповідності із процедурою, передбаченою чинним законодавством, та з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні.

У задоволенні іншої частини позовної вимоги зобов`язального характеру слід відмовити з наведених вище підстав.

Щодо посилань позивача на неврахування Міською комісією його додаткової заяви від 02.06.2023 року, в якій він зазначає про чергову зміну опосередкованої вартості спорудження житла згідно наказу Міністерства розвитку громад, території та інфраструктури України №408 від 17.05.2023 року, суд зазначає, що вказана заява не міститься в додатках до подання від 01.05.2023 року, сформованого Управлінням соціального захисту населення в Київському районі м. Одеси Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради для розгляду останнього Міською комісією (м. Одеса). Враховуючи, що в матеріалах справи не міститься інших доказів надання вказаної заяви на розгляд Міської комісії до прийняття нею оскаржуваного рішення №394, то суд вказаним обставинам по справі оцінку на надає.

Згідно зі ст.242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи. Судове рішення має відповідати завданню адміністративного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Керуючись вимогами ст.ст. 2, 6-11, 12, 77, 90, 241-246, 251, 255, 257, 258, 262, 293-295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ :

Адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Виконавчого комітету Одеської міської ради (65026, м. Одеса, пл. Думська, 1), Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (65026, м. Одеса, пл. Думська, 1), Комісії щодо розгляду заяв членів сімей загиблих та осіб з інвалідністю про виплату грошової компенсації (м. Маріуполь) (49038, м. Дніпро, вул. Княгині Ольги, 11) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Визнати протиправним та скасувати рішення Міської комісії з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України №394 від 16.06.2023 року.

Зобов`язати Міську комісію з розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України повторно розглянути заяву від 18.04.2023 року ОСОБА_1 щодо перерахунку грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України відповідно, та прийняти відповідне рішення у відповідності із процедурою, передбаченою чинним законодавством, та з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене до П`ятого апеляційного адміністративного суду в порядку та строки, встановлені статтями 293, 295 та пп.15.5 п.15 ч.1 розділу VII «Перехідні положення» КАС України.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки, встановлені ст. 255 КАС України.

Повний текст рішення виготовлений та підписаний суддею 14 лютого 2024 року.

Суддя О.В. Білостоцький

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116990467
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/15131/23

Ухвала від 09.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Постанова від 18.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Постанова від 18.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 12.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Рішення від 05.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні