Ухвала
від 14.02.2024 по справі 202/8862/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/8862/22

Провадження № 1-кс/202/1229/2024

УХВАЛА

Іменем України

14 лютого 2024 року слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника адвоката ОСОБА_5 ,

підозрюваного ОСОБА_6 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Дніпро клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про примусове відібрання біологічних зразків в рамках кримінального провадження № 42022040000000335 від 22 вересня 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про примусове відібрання біологічних зразків.

Відповідно до клопотання, в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022040000000335 від 22 вересня 2022 року, в рамках якого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України

31.01.2024 року прокурор Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , керуючись ст. 245 КПК України та ЗУ «Про державну реєстрацію геномної інформації людини», виніс постанову про відібрання біологічних зразків для проведення експертизи, якою постановив відібрати біологічні зразки - букальний епітелій у підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення експертизи у даному кримінальному провадженні. Виконання постанови доручено слідчому відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , та/або слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні № 42022040000000335.

Разом з тим, 05.02.2024 року ОСОБА_6 , у присутності захисника ОСОБА_5 , ознайомився з вищевказаною постановою та відмовився від надання букального епітелію.

Тому, слідчий просить надати на примусове відібрання біологічних зразків букального епітелію у підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи у даному кримінальному провадженні.

Прокурор в судовому засіданні просив задовольнити клопотання та зазначив, що в рамках кримінального провадження ним винесено постанови про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи та примусове відібрання біологічних зразків (букального епітелію) у підозрюваного ОСОБА_6 . Разом з тим, підозрюваний відмовився у добровільному порядку надати біологічні зразки для проведення експертизи, що стало підставою для звернення до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Захисник адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні надав письмові заперечення та зазначив, що матеріали клопотання не містять доказів на підтвердження призначення в рамках кримінального провадження судової молекулярно-генетичної експертизи, а тому відсутні підстави для задоволення клопотання про примусове відібрання у підозрюваного біологічних зразків.

Підозрюваний ОСОБА_6 в судовому засіданні підтримав думку захисника

Заслухавши думку прокурора, підозрюваного та його захисника, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022040000000335 від 22 вересня 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України.

30 січня 2024 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених

- ч. 1 ст. 191 КК України, тобто у вчиненні умисних дій, які виразились у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану та в особливо великих розмірах;

- ч. 1 ст. 366 КК України, тобто у вчиненні умисних дій, які виразились у внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Відповідно до постанови від 31.01.2024 року прокурор Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , керуючись ст. 245 КПК України та ЗУ «Про державну реєстрацію геномної інформації людини», постановив відібрати біологічні зразки - букальний епітелій у підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи у даному кримінальному провадженні.

05.02.2024 року підозрюваний ОСОБА_6 , у присутності захисника ОСОБА_5 , ознайомився з постановою про відібрання біологічних зразків та відмовився від надання букального епітелію.

Пунктом 18 ч. 1 ст. 3 КПК України визначено, що до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про державну реєстрацію геномної інформації людини» обов`язковій державній реєстрації підлягає геномна інформація: осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні умисних тяжких чи особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, життя, здоров`я, волі, честі, гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, власності, громадської безпеки, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, або стосовно яких обвинувальний акт у кримінальних провадженнях зазначеної категорії злочинів передано до суду.

Згідно п. 4 Порядку проведення обов`язкової державної реєстрації геномної інформації людини, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2023 № 978, відбір та направлення на проведення молекулярно-генетичної експертизи (дослідження) біологічного матеріалу осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні умисних тяжких чи особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, життя, здоров`я, волі, честі, гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, власності, громадської безпеки, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, у разі, коли результати експертизи (дослідження) можуть бути використані для забезпечення завдань кримінального провадження, здійснюється згідно із статтею 242 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Відповідно дост. 245 КПК Україниу разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. У випадку, якщо проведення експертизи доручено судом, відібрання зразків для її проведення здійснюється судом або за його дорученням залученим спеціалістом.

Порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

У разі відмови особи добровільно надати біологічні зразки слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, що розглядається в порядку, передбаченомустаттями 160-166 цього Кодексу, має право дозволити слідчому, прокурору (або зобов`язати їх, якщо клопотання було подано стороною захисту) здійснити відбирання біологічних зразків примусово.

Отже, відповідно до положень чинного КПК України, однією з ключових умов, яка передує зверненню сторони кримінального провадження до слідчого судді із клопотанням про примусове відібрання біологічних зразків, є факт проведення судової експертизи.

Прокурор в судовому засіданні хоча і наголошував на те, що в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022040000000335, було призначено судову молекулярно-генетичну експертизу було призначено, однак на підтвердження своїх доводів не надав жодного доказу.

При цьому, до клопотання не долучено матеріалів на підтвердження факту призначення судової експертизи (постанова слідчого/прокурора), а також здійснення експертною установою проведення відповідного дослідження.

Таким чином, матеріали клопотання не містять даних щодо проведення експертизи, предметом дослідження якої має стати порівняння біологічних зразків ОСОБА_6 , а також доказів й належних обґрунтувань, які б надавали достатні підстави вважати, що біологічні зразки (букальний епітелій), відібрані у підозрюваного, мають суттєве значення для кримінального провадження.

Таким чином, після повного, всебічного та об`єктивного дослідження й аналізу всіх наданих під час розгляду клопотання документів, думок сторін кримінального провадження, слідчий суддя доходить висновку, що клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про примусове відібрання біологічних зразків є необґрунтованим, а тому задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 110, 131-132, 159-166, 245, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про примусове відібрання біологічних зразків в рамках кримінального провадження № 42022040000000335 від 22 вересня 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України відмовити.

Повний текст ухвали оголошено о 12 годині 00 хвилин 15 лютого 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117002753
СудочинствоКримінальне
Сутьпримусове відібрання біологічних зразків в рамках кримінального провадження № 42022040000000335 від 22 вересня 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —202/8862/22

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Мудрецький Р. В.

Ухвала від 14.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 14.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні