Ухвала
від 14.02.2024 по справі 206/4539/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/4539/23

Провадження № 2/206/112/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.02.2024 Самарський районний суд м. Дніпропетровська у складі: головуючого судді Поштаренко О.В. за участю секретаря Лукінова Б.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дніпро, заяву представника відповідача ОСОБА_1 про залучення третіх осіб у цивільній справі за позовом Дніпровської міської ради до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради про витребування майна з чужого незаконного володіння, за участю сторін: представника позивача ОСОБА_4 представника відповідача ОСОБА_1

ВСТАНОВИВ

До Самарського районного суду м. Дніпропетровська від Дніпровської міської ради надійшла вказана позовна заява.

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_1 заявив клопотання про залучення третіх осіб до розгляду у вказаній цивільній справі, а саме: Орган опіки та піклування в особі Лівобережної адміністрації Дніпровської міської ради (код ЄДРПОУ 44378972, місцезнаходження: вул.20-річчя Перемоги, буд. 51, м. Дніпро, 49127), ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), як законного представника малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та постійно проживає за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), як законного представника ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та постійно проживає за адресою: АДРЕСА_1 . В обґрунтування якого зазначив, що наразі в житлі відповідачки, а саме в спірній квартирі окрім відповідачки з її чоловіком, які проживають без реєстрації, також проживають та зареєстровані й інші особи, а саме їх діти та онуки. Тобто, спірна квартира є житлом як для відповідачки з чоловіком - інвалідом, так і для їх дітей з малолітніми дітьми (онуками відповідачки). А тому у разі задоволення судом позову ДМР до ОСОБА_2 про витребування спірної квартири з їх незаконного володіння, відповідачка втратить права власності на спірну квартиру, наслідком чого стане те, що її онуки, як малолітні особи, будуть позбавлені житла, а відтак для правильного вирішення справи суду необхідно серед іншого враховувати і права малолітніх дітей на житло у вигляді спірної квартири. Враховуючи викладене, просив задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні заперечувала проти заявленого клопотання представника відповідача, оскільки вважала, що діти у спірну квартиру були зареєстровані після подання позову до суду, що є навмисним затягуванням розгляду справи, оскільки відповідач на момент реєстрації дітей були обізнані про наявність вказаної цивільної справи у суді.

Суд, перевіривши подане клопотання, дослідивши матеріали справи, вислузавши думку сторін, приходить до наступного.

Згідно зі ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч.1 ст. 5 ЦПК України).

Відповідно до пункту 1 статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року в редакції зі змінами, схваленими резолюцією 50/155 Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 1995 року (далі - Конвенція про права дитини), в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Держави-учасниці Конвенції визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини (ст. 27 Конвенції про права дитини).

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» охороною дитинства є система державних та громадських заходів, спрямованих на забезпечення повноцінного життя, всебічного виховання і розвитку дитини та захисту її прав.

Відповідно до ст. 6 Сімейного кодексу України (далі - СК України) правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитини до досягнення нею 14 років.

Дитиною визнається особа до досягнення нею повноліття. Отже до досягнення 18 років фізична особа має правовий статус дитини. Наявність у особи правового статусу дитини означає, що така особа має відповідні права та обов`язки дитини.

Відповідно до частини другої ст. 18 Закону України «Про охорону дитинства» діти - члени сім`ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем.

Відповідно до статті 59 ЦПК України права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом.

Відповідно до статті 53 ЦПК треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Частина 3 ст. 53 ЦПК України передбачає, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Відповідно до ч.5 ст. 53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи характер спірних правовідносин та те що, зміст заявлених позовних вимог, а саме, що спірна квартира є житлом, в якому окрім відповідачки з чоловіком-інвалідом постійно проживають та зареєстровані дві їх доньки з малолітніми дітьми, суд вважає, що до участі в розгляді цієї справи необхідно залучити в якості третіх осіб без самостійних вимог щодо предмета спору батьків малолітніх дітей: ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , як їх законних представників та Орган опіки та піклування в особі Лівобережної адміністрації Дніпровської міської ради,на який законодавством покладено обов`язок з захисту прав та законних інтересів малолітніх осіб, оскільки рішення по даній справі може вплинути на їх права та обов`язки.

Разом з тим, до доводів представника позивача про те, що клопотання про залучення третіх осіб не підлягає задоволенню з підстав, що відповідачкою малолітні діти були прописані у спірній квартирі вже після подання позову до суду, а відтак остання усвідомлювала наслідки вчинених нею дій, суд не приймає до уваги, оскільки вважає, що прийняте судом рішення по даній справі може в подальшому вплинути на їх права та/або обов`язки.

На підставі викладеного, керуючись ст.12, 53, 198, 258-261,259,263, 353 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ

Заяву представника відповідача ОСОБА_1 про залучення третіх осіб у цивільній справі за позовом Дніпровської міської ради до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради про витребування майна з чужого незаконного володіння - задовольнити.

Залучити в якості третіх осіб до розгляду у цивільній справі за позовом Дніпровської міської ради до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради про витребування майна з чужого незаконного володіння, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, а саме: Орган опіки та піклування в особі Лівобережної адміністрації Дніпровської міської ради (код ЄДРПОУ 44378972, місцезнаходження: вул.20-річчя Перемоги, буд. 51, м. Дніпро, 49127), ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), як законного представника малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та постійно проживає за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), як законного представника ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та постійно проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, що згідно з ч. 6 ст. 53 ЦПК України, вони мають права та обов`язки, визначені у статті 43цього Кодексу та їх право подати до 28.02.2024 письмові пояснення щодо позову або відзиву, в яких слід викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Копію ухвали направити учасникам справи для відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 15.02.2024.

Суддя О.В. Поштаренко

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117005030
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —206/4539/23

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Поштаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні