Ухвала
від 15.02.2024 по справі 372/2666/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/2666/23

Провадження № 1-кс-195/24

ухвала

Іменем України

15 лютого 2024 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання прокурора Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення (здійснення виїмки),

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Обухівського районного суду Київської області із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення (здійснення виїмки).

На обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023112340000118 від 06.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що службовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування Обухівського району Київської області, внаслідок службової недбалості, неналежним чином виконуються службові повноваження щодо забезпечення вимог техногенної та пожежної безпеки, інженерно-технічних вимог цивільного захисту під час проектування, будівництва та експлуатації об`єктів, будівель і споруд, які віднесені до захисних споруд цивільного захисту, сховищ та укриттів, що завдало істотної шкоди громадським інтересам.

Окрім іншого, встановлено, що 09.10.2023 року між ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), як замовником,

та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), як підрядником, укладено договір підряду № 260/23 про капітальний ремонт найпростішого укриття за адресою: АДРЕСА_1 (підвальне приміщення). Відповідно до умов договору та додаткових угод до нього № 1 від 30.11.2023 і № 2 від 25.12.2023 договірну ціну визначено в розмірі 979 350,95 гривень, термін дії договору та дату завершення робіт 31.12.2023.

Оплата виконаних робіт проводиться на підставі aктів форми КБ-2в та довідок форми КБ-З. Уповноважений представник замовника перевіряє виконану роботу і підписує їх в частині фактично виконаних робіт. Фінансування договору здійснюється в залежності від реального фінансування видатків з міського бюджету.

25.12.2023 року ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на виконання договору проведено оплату шляхом перерахунку грошових коштів в сумі 979 350,95 грн.

На даному етапі досудового розслідування у органу досудового розслідування для перевірки обставин вчинення кримінального провадження, повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, які підлягають дослідженню та доказуванню у даному кримінальному провадженні, виникла потреба вилучити у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , проектно-кошторисну та виконавчу документацію щодо укладання, зміни, виконання, оплати тощо договору підряду від 09.10.2023 № 260/23, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » про капітальний ремонт найпростішого укриття за адресою: АДРЕСА_1 (підвальне приміщення), які мають ознаки речових доказів у даному кримінальному провадженні, оскільки містять зафіксовані за допомогою письмових знаків, зображення та відомості, які можуть бути використані як докази фактів чи обставин, що встановлюються під час даного кримінального провадження, необхідні для встановлення способу та осіб причетних до вчинення вказаних дій, здобуття доказів у кримінальному провадженні, що викривають або виправдовують підозрюваного (обвинуваченого), забезпечення прийняття законного і неупередженого процесуального рішення, в інший спосіб отримати у володільця завірені копії та оригінали документів, дослідити їх та надати їм належну правову оцінку не представляється за можливе, а тому прокурор звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Прокурор Обухівськоїокружної прокуратуриКиївської області ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, у поданому клопотанні просив розглядати його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримав у повному обсязі, просив не здійснювати фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів, у тому числі не здійснювати аудіо запис та відеозапис за допомогою технічних засобів.

Розгляд клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності осіб, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що доступ до вказаної інформації та документів мають значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

Згідно норми ч. 4 ст. ст. 107 КПК України, у разі неприбуття у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи у разі, якщо відповідно до положень цього кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області розслідується кримінальне провадження № 42023112340000118 від 06.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Відповідно до ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення, вид і розмір шкоди, завданої кримінальним, а також розмір процесуальних витрат. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Також, відповідно до ст. 92 КПК України обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Згідно з вимогами п. 5 ч. 1 ст.131КПК України визначено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів. Порядок реалізації повноважень (правова процедура) слідчого (органу досудового розслідування) щодо витребування документів від підприємств, установ та організацій визначений главою 15КПК України і здійснюється у формі отримання тимчасового доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх (здійснити їх виїмку). При цьому ч. 2 ст.159КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною першою статті 86КПК України визначено, що доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до частини другої статті 86КПК України недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

За змістом рішення Конституційного Суду України № 12 рп/2011 від 20.10.2011, визнаватися допустимими і використовуватися як докази в кримінальній справі можуть тільки фактичні дані, одержані відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод людини і громадянина в кримінальному процесі та ухвалення законного і справедливого рішення у справі.

Внесене прокурором клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, матеріалами клопотання, доведено достатність даних про здійснення досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, а також те, що документи, про тимчасовий доступ до яких з можливістю здійснити виїмку паперових завірених копій та оригіналів, просить надати прокурор, перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , можуть бути використані для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, іншим способом довести ці обставини неможливо, а отже клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-160, 162 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення (здійснення виїмки), - задовольнити.

Надати дозвіл прокурору Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 та іншим прокурорам, які входять до складу групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42023112340000118 від 06.06.2023, а також заступнику начальника відділення розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого відділу Обухівського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_4 та іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих в цьому ж кримінальному проваджені, на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у віданні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , а саме проектно-кошторисної та виконавчої документації щодо договору підряду від 09.10.2023 № 260/23, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » про капітальний ремонт найпростішого укриття за адресою: АДРЕСА_1 (підвальне приміщення), з можливістювилучення йогооригіналу тазавірених копій, зокрема:

-завірених копійлистування з ІНФОРМАЦІЯ_3 зприводу укладаннядоговору підрядуна ремонт найпростішого укриття за адресою: АДРЕСА_1 (підвальне приміщення);

-оригіналу договору підряду від 09.10.2023 № 260/23, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »,

з додатками та додатковими угодами (доповненнями та змінами);

-оригіналів проектно-кошторисної документації на будівельні роботи згідно з договором підряду від 09.10.2023 № 260/23, робочих проектів з пояснювальними записками, первинної кошторисної документації, локальних кошторисів, фактичних підсумкових відомостей ресурсів, зведених кошторисних розрахунків вартості об`єкта будівництва, об`єктних кошторисів, технічних звітів по комплексним обстеженням, технічних завдань, виконавчих планів (схем) робіт до договору підряду, дефектних актів, актів про приймання виконаних робіт форми КБ-2в, товарних чеків, видаткових накладних, актів закупівлі, ТТН, квитанцій, фіскальних чеків, тощо за переліком відомостей ресурсів до актів форми КБ-2в, довідок про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, актів огляду проведених робіт, актів скритих (прихованих) робіт по об`єкту, актів на закриття прихованих робіт по об`єкту та звітів про відповідність кошторисної документації вимогам будівельних норм на виконання робіт за договором, з додатками та доповненнями;

-в електронному вигляді (інформаційна модель IMD або IMP) інформаційні блоки даних (на електронному носії) з розширенням __.bds, __.bdd, __.bsdu, __.bcdu для імплементації ІБД до кошторисного програмного комплексу (ІБД окремо для кошторису в складі локального, окремо для договірної ціни, окремо для актів за формою КБ-2в);

-завірених копій загальних журналів ведення робіт, журналів виконаних робіт, журналів технічного нагляду по об`єктам за договором підряду, з додатками та доповненнями;

-завірених копій платіжних відомостей (касових документів), підтверджуючих оплату ІНФОРМАЦІЯ_1 виконаних робіт за договором підряду;

-завірених копій накладних на придбання матеріалів і товарно-транспортних накладних на їх перевезення за договором підряду;

-завірених копій реєстраційних та дозвільних (в сфері будівництва) документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », наказів/рішень загальних зборів товариства

про призначення на посаду директора, штатного розпису ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на 2023 рік (деталізованих, із зазначенням П.І.Б. працівників), актів звірок взаєморозрахунків ІНФОРМАЦІЯ_1 за 2023-2024 роки, карток та оборотно-сальдових відомостей по рахунках

63«розрахунки зпостачальниками» та36«розрахунки зпокупцями»

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за 2023 рік.

Строк дії ухвали визначити до 14 квітня 2024 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст.166КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117041235
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення (здійснення виїмки

Судовий реєстр по справі —372/2666/23

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні