Ухвала
від 19.02.2024 по справі 911/375/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"19" лютого 2024 р. м. Київ Справа № 911/375/24

Суддя Д.Г.Заєць, розглянувши матеріали

за позовом ОСОБА_1 , Україна, м. Київ

до 1) ОСОБА_2 ,

АДРЕСА_1 ) Європейські медичні інновації (European medical innavations), Угорщина, м. Будапешт

про переведення прав та обов`язків покупця частки у статутному капіталі

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 №09 від 09.02.2024 року (вх. №225/24 від 12.02.2024) до ОСОБА_2 та Європейські медичні інновації (European medical innavations), в якій позивач просить перевести на ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) права та обов`язки ЄВРОПЕЙСБКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS), інвестиційного комерційного товариства з обмеженою відповідальністю, заснованого та зареєстрованого в Угорщині 29.06.2018 за реєстраційним номером №01-09-326539, як покупця за договором купівлі-продажу частки в статутному капіталі від 13.02.2023, укладеного з фізичною особою ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

Дослідивши зміст позовної заяви та додані до неї докази, суд дійшов висновку про залишення такої позовної заяви без руху з наступних підстав.

Згідно п. п. 6, 7 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), позовна заява повинна містити відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Як вбачається з позовної заяви, в порушення вимог п. п. 6, 7 ч. 3 ст. 162 ГПК України, вказана позовна заява не містить відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору та відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Як вбачається з позовної заяви, в порушення вимог п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України, вказана позовна заява не містить зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви.

Згідно ч. ч. 2, 3 ст. 164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

Позивач у позовній заяві заявляє клопотання про витребування доказів:

- у ОСОБА_2 та ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для долучення до матеріалів справи) договору (договорів) купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «РЕАЛ ГРУП» від 13.02.2023 року, а також відомості на підтвердження здійснення ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) оплати за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі;

- у Виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області (вул. Героїв України, 15, м. Бровари, Броварський район, Київська область, 07400, код ЄДРПОУ 04054932) належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (ідентифікаційний код 30067918).

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

З вищенаведеної норми вбачається, що при зверненні до суду із клопотанням про витребування доказів учасник справи має доказово обґрунтувати неможливість отримання такого доказу самостійно.

З доданих до позовної заяви документів вбачається, що позивачем з метою отримання копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (ідентифікаційний код 30067918) було направлено запит до Броварської РДА.

Листом від 02.02.2024 Броварською РДА Київської області повідомлено представника позивача, що Броварська районна державна (військова) адміністрація не є зберігачем реєстраційної справи ТОВ «РЕАЛ ГРУП», тому адвокатський запит направлено за належністю до Виконавчого комітету Броварської міської ради Київської області.

Листом від 06.02.2024 Виконавчий комітет Броварської міської ради Київської області відмовив у надані запитуваних документів, з огляду на необхідність здійснення сплати за надання відомостей з Єдиного державного реєстру.

Однак, надалі позивач не звертався до суб`єкта державної реєстрації щодо отримання копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (ідентифікаційний код 30067918) зі сплатою коштів, встановлених статтею 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Таким чином, позивачем не доведено неможливість отримання копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (ідентифікаційний код 30067918), у зв`язку з тим, що він не позбавлений права повторно звернутися до суб`єкта державної реєстрації зі сплатою коштів, встановлених статтею 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Також, з доданих до матеріалів справи документів вбачається, що позивачем не здійснено жодного заходу щодо отримання договору (договорів) купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «РЕАЛ ГРУП» від 13.02.2023 року, а також відомостей на підтвердження здійснення ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) оплати за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі, хоча він не позбавлений можливості звернутися до них із запитом щодо отримання необхідних документів.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позивачем доказово не підтверджено неможливість самостійно отримати докази, які він просить витребувати суд.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Велика Палата Верховного Суду постановою від 25.08.2020 у справі №910/13737/19 зазначила, що майновий позов (позовна вимога майнового характеру) - це вимога про захист права або інтересу, об`єктом якої виступає благо, що підлягає грошовій оцінці.

Тобто, будь-який майновий спір має ціну. Різновидами майнових спорів є, зокрема, спори, пов`язані з підтвердженням прав на майно та грошові суми, на володіння майном і будь-які форми використання останнього.

Отже, судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, стягнення, витребування або повернення майна - як рухомих речей, так і нерухомості - визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Наявність вартісного, грошового вираження матеріально-правової вимоги позивача свідчить про її майновий характер, який має відображатися у ціні заявленого позову (постанова Великої Палати Верховного Суду від 26.02.2019 року у справі №907/9/17, провадження № 12-76гс18).

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, позивачем заявлено майнову вимогу - про переведення на позивача прав та обов`язків покупця частки у статутному капіталі, номінальною вартістю 264702,00 грн.

Тобто, позивач при зверненні до суду з даним позовом мав сплатити 3970,53 грн. судового збору, однак ним сплачено лише 3028,00 грн.

Враховуючи викладене, позивач має доплатити 942,53 грн. судового збору.

Крім того, позивачем на титульній сторінці позову зазначено Товариство з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП», як третю особу без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

Відповідно до ч. ч. 1-3 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Однак, позивачем у позовній заяві не зазначено, на яких підставах Товариство з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» належить залучити до участі у справі у якості третьої особи.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву ОСОБА_1 №09 від 09.02.2024 року (вх. №225/24 від 12.02.2024) до ОСОБА_2 та Європейські медичні інновації (European medical innavations), в якій позивач просить перевести на ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) права та обов`язки ЄВРОПЕЙСБКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS), інвестиційного комерційного товариства з обмеженою відповідальністю, заснованого та зареєстрованого в Угорщині 29.06.2018 за реєстраційним номером №01-09-326539, як покупця за договором купівлі-продажу частки в статутному капіталі від 13.02.2023, укладеного з фізичною особою ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) залишити без руху.

2. Зобов`язати позивача усунути недоліки позовної заяви та подати до суду в строк, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху:

- відомості про вжиття/невжиття заходів досудового врегулювання спору;

- відомості про вжиття/невжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви;

- відомості щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви;

- обґрунтування неможливості самостійного подання доказів, які позивач просить суд витребувати, з наданням доказів спроби їх самостійного отримання;

- докази сплати судового збору в установленому законом порядку та розмірі;

- обґрунтування необхідності залучення третьої особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» у відповідності до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України.

3. Попередити позивача про те, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

4. Копію ухвали направити ОСОБА_1 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.Г. Заєць

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117072946
СудочинствоГосподарське
Сутьпереведення прав та обов`язків покупця частки у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —911/375/24

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні