Ухвала
від 18.03.2024 по справі 911/375/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"18" березня 2024 р. м. Київ Справа № 911/375/24

Суддя Д.Г.Заєць, розглянувши матеріали

за позовом ОСОБА_1 , Україна, м. Київ

до 1) ОСОБА_2 ,

АДРЕСА_1 ) Європейські медичні інновації (European medical innavations), Угорщина, м. Будапешт

про переведення прав та обов`язків покупця частки у статутному капіталі

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 №09 від 09.02.2024 року (вх. №225/24 від 12.02.2024) до ОСОБА_2 та Європейські медичні інновації (European medical innavations), в якій позивач просить перевести на ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) права та обов`язки ЄВРОПЕЙСБКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS), інвестиційного комерційного товариства з обмеженою відповідальністю, заснованого та зареєстрованого в Угорщині 29.06.2018 за реєстраційним номером №01-09-326539, як покупця за договором купівлі-продажу частки в статутному капіталі від 13.02.2023, укладеного з фізичною особою ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

Ухвалою суду від 19.02.2024 року позовну заяву залишено без руху.

До суду від позивача надійшла заява б/н від 26.02.2024 року (вх. №3025/24 від 04.03.2024) про усунення недоліків позовної заяви.

Також від позивача надійшло доповнення б/н від 12.03.2024 року (вх. №3398/24 від 12.03.2024) до заяви про усунення недоліків позовної заяви.

Крім того, через систему «Електронний суд» від позивача надійшли доповнення б/н від 12.03.2024 року (вх. №2640/24 від 12.03.2024) до заяви про усунення недоліків позовної заяви.

Дослідивши зміст поданих заяв, суд дійшов висновку, що позивачем усунуто недоліки позовної заяви, які були встановлені ухвалою суду від 19.02.2024 року.

Також, у позовній заяві позивач заявляє клопотання про витребування доказів.

Розглянувши клопотання позивача про витребування доказів, судом встановлено наступне.

Позивач просить суд витребувати:

- у ОСОБА_2 та ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для долучення до матеріалів справи) договору (договорів) купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «РЕАЛ ГРУП» від 13.02.2023 року, а також відомості на підтвердження здійснення ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) оплати за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі;

- у ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) банківські реквізити для здійснення перерахування судом грошових коштів, що будуть внесені позивачем на депозитний рахунок Господарського суду Київської області;

- у Виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області (вул. Героїв України, 15, м. Бровари, Броварський район, Київська область, 07400, код ЄДРПОУ 04054932) належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (ідентифікаційний код 30067918).

Судом встановлено, що позивач через свого представника адвоката Заверюху Костянтина Олександровича звертався з запитами до ОСОБА_2 , ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) та Виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області, однак, запитувані документи не були ним отримані, тому позивач зазначає про неможливість їх самостійного отримання та просить суд їх витребувати.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

За таких обставин, суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача про витребування доказів.

Крім того, позивач просить залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідачів Товариство з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (код ЄДРПОУ 30067918).

Позивач зазначає, що він є учасником Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» та звертається до суду за захистом порушених корпоративних прав.

Статутом Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» передбачено, що вищим органом управління Товариства є Загальні збори учасників. Кожен учасник товариства на зборах має кількість голосів, пропорційну до розміру його частки у статутному капіталі Товариства.

Таким чином, внаслідок прийняття рішення у даній справі про задоволення позовних вимог склад учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» зміниться, що призведе до зміни порядку прийняття рішень з питань діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП», тому, останнє має зацікавленість у результаті вирішення спору.

Відповідно до ч. ч. 1-2 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (код ЄДРПОУ 30067918).

При цьому, судом встановлено, що відповідачем виступає іноземний суб`єкт господарювання.

Як вбачається з позовної заяви, місцезнаходженням компанії Європейські медичні інновації (European medical innavations) є: 1014, Угорщина, м. Будапешт, вул. Фортуна, 4 (1014, Hungary, Budapest, Fortuna street 4).

Інформація про наявність на цей час на території України його представника в матеріалах справи відсутня.

Статтею 365 ГПК України передбачено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до статті 367 ГПК України у разі, якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд), у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до статті 4 Договору між Україною та Угорською Республікою про правову допомогу в цивільних справах, який підписано 02.08.2001, ратифіковано 10.01.2002 та набув чинності 08.03.2002 (далі - Договір), при здійсненні правової допомоги установи юстиції Договірних Сторін зносяться одна з одною через Міністерства юстиції Договірних Сторін.

Згідно зі статтею 5 Договору, прохання про здійснення правової допомоги та всі додатки до нього складаються мовою запитуючої Договірної Сторони з долученням перекладу на мову іншої Договірної Сторони або на англійську мову, за винятком положень пункту 2 статті 8 та підпункту "f" статті 19.

Відповідно до статті 8 Договору, при виконанні запитів про вручення документів установа, до якої направлено запит, застосовує законодавство своєї держави. У тих випадках, коли документ, що підлягає врученню, не має офіційного перекладу на мову запитуваної Договірної Сторони, він вручається одержувачу, якщо той згоден його прийняти.

Факт вручення має бути підтверджений відповідно до законодавства, яке застосовує запитувана установа; у підтвердженні мають бути зазначені місце і час вручення документів. Якщо зазначена в запиті особа не проживає за вказаною адресою, то запитувана установа вживає заходів для встановлення точної адреси. Якщо установа, до якої звернено запит, не може його виконати, то вона повідомляє про це установу, від якої виходить запит, про обставини, які перешкоджають його виконанню. Договірні Сторони мають право вручати документи власним громадянам, які перебувають на території іншої Договірної Сторони, також і через свої дипломатичні або консульські установи, якщо вони згодні їх прийняти.

Відповідно до абзаців 3, 4 пункту 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації №1092/5/54 від 27.06.2008 (із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України №604/5/47 від 25.03.2010, документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову. У відповідних випадках документи, що підлягають врученню, можуть бути складені або перекладені на ту мову, яку, як є підстави вважати, розуміє особа, якій необхідно вручити документи.

Пунктом 2.1.3. Інструкції визначено, якщо міжнародним договором України не передбачено інше, доручення про вручення документів складається згідно з додатком 1.

Також додається формуляр підтвердження про вручення документа згідно з додатком 2.

Згідно з частиною 3 статті 368 ГПК України, судове доручення про надання правової допомоги оформлюється українською мовою. До судового доручення додається засвідчений переклад офіційною мовою відповідної держави, якщо інше не встановлено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

За таких обставин, враховуючи необхідність повідомлення Європейські медичні інновації (European medical innavations), місцезнаходженням якого є: 1014, Угорщина, м. Будапешт, вул. Фортуна, 4 (1014, Hungary, Budapest, Fortuna street 4) про розгляд справи та з метою забезпечення реалізації принципів змагальності та рівності перед законом і судом, суд, керуючись вимогами статті 367 Господарського процесуального кодексу України, вважає за необхідне надіслати судове доручення про надання правової допомоги з підтвердженням про вручення цієї ухвали в нотаріально засвідченому перекладі до Міністерства юстиції Угорщини з метою їх вручення відповідачу-2. Обов`язок з перекладу цієї ухвали, судового доручення, підтвердження про вручення документа, виклику (повідомлення) про день судового розгляду, позовної заяви, заяви про усунення недоліків позовної заяви та доповнення до заяви про усунення недоліків угорською мовою покладається на позивача.

Перелік обов`язків позивача, який відповідно до частини 1 статті 41 ГПК України є учасником справи, визначений, зокрема, статтею 42 ГПК України, в силу пункту 7 частини 2 якої, учасники справи зобов`язані виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 228 ГПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: зокрема, звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Згідно з частиною 1 статті 229 ГПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини 1 статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Відповідно до частини 1 статті 117 ГПК України, зупинення провадження у справі зупиняє перебіг процесуальних строків.

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку про зупинення провадження у цій справі, у зв`язку зі зверненням з судовим дорученням.

Крім того, згідно з пунктом 2.2 ІІ розділу наказу Міністерства юстиції України від 27.06.2008 №1092/5/54 "Про затвердження Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень" у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном цивільна справа, у зв`язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

Керуючись статтями 119, 176, 234, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №911/375/24.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 08.10.2024 о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Київської області (м. Київ, вул. С. Петлюри, 16, зал судових засідань №3).

4. Клопотання позивача про витребування доказів задовольнити.

5. Відповідно до статті 81 Господарського процесуального кодексу України, витребувати у ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для долучення до матеріалів справи) договору (договорів) купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «РЕАЛ ГРУП» від 13.02.2023 року, а також відомості на підтвердження здійснення ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) оплати за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі.

Попередити ОСОБА_2 про відповідальність, встановлену статтею 135 Господарського процесуального кодексу України, за невиконання вимог ухвали суду.

6. Відповідно до статті 81 Господарського процесуального кодексу України, витребувати у ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для долучення до матеріалів справи) договору (договорів) купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «РЕАЛ ГРУП» від 13.02.2023 року, а також відомості на підтвердження здійснення ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) оплати за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі та банківські реквізити для здійснення перерахування судом грошових коштів, що будуть внесені позивачем на депозитний рахунок Господарського суду Київської області.

Попередити ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) про відповідальність, встановлену статтею 135 Господарського процесуального кодексу України, за невиконання вимог ухвали суду.

7. Відповідно до статті 81 Господарського процесуального кодексу України, витребувати у Виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області (вул. Героїв України, 15, м. Бровари, Броварський район, Київська область, 07400, код ЄДРПОУ 04054932) належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (ідентифікаційний код 30067918).

Попередити Виконавчий комітет Броварської міської ради Броварського району Київської області про відповідальність, встановлену статтею 135 Господарського процесуального кодексу України, за невиконання вимог ухвали суду.

8. Встановити ОСОБА_2 , ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕДИЧНІ ІННОВАЦІЇ (EUROPEAN MEDICAL INNAVATIONS) та Виконавчому комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області строк для надання витребуваних документів 20 днів з дня вручення даної ухвали.

9. Відповідно до статті 50 Господарського процесуального кодексу України, залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідачів Товариство з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» (07400, Київська обл., м. Бровари, вул. Грушевського, 1, код ЄДРПОУ 30067918).

10. Зупинити провадження у справі №911/375/24 до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

11. Зобов`язати позивача надати для огляду у судовому засіданні оригінали всіх доданих до позовної заяви документів, а також у строк до 01.04.2024 року подати через канцелярію Господарського суду Київської області нотаріально засвідчений переклад на угорську мову наступних документів у трьох екземплярах:

- копії ухвали Господарського суду Київської області від 18.03.2024 року;

- позовної заяви ОСОБА_1 №09 від 09.02.2024 року до ОСОБА_2 та Європейські медичні інновації (European medical innavations) про переведення прав та обов`язків покупця частки у статутному капіталі;

- заяви б/н від 26.02.2024 року про усунення недоліків позовної заяви;

- доповнення до заяви про усунення недоліків позовної заяви б/н від 12.03.2024 року;

- виклик (повідомлення) про день судового засідання від 18.03.2024 року;

- підтвердження про вручення документів;

- доручення про вручення документів від 18.03.2024 року.

12. Зобов`язати відповідачів протягом 20 ти днів з дня вручення даної ухвали надати відзиви на позов з документальним обґрунтуванням їх висновків; виписку з торгового реєстру або будь-які інші докази на підтвердження правового статусу іноземної особи-відповідача, легалізовані в установленому порядку.

13. Попередити відповідачів про те, що у разі ненадання відзивів у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

14. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «РЕАЛ ГРУП» надати суду пояснення щодо позову та відзиву. Копію пояснень надіслати іншим учасникам справи, докази чого надати суду.

15. Довести до відома учасників судового процесу, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України, суд має право стягувати в дохід Державного бюджету України з винної особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

16. Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

17. Витребувані документи та письмові пояснення по справі подаються з супровідним листом через канцелярію Господарського суду Київської області.

18. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, відповідно до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.Г. Заєць

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117717072
СудочинствоГосподарське
Сутьпереведення прав та обов`язків покупця частки у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —911/375/24

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні