Ухвала
від 19.02.2024 по справі 924/190/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"19" лютого 2024 р. Справа № 924/190/24

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Танасюк О.Є., розглянувши матеріали

за позовом Акціонерного товариства „Оператор газорозподільної системи „Хмельницькгаз, м. Хмельницький

до Квартирно-експлуатаційного відділу міста Чернівці, м. Чернівці

про стягнення 5511,24 грн., з яких: 4845,72 грн. - заборгованість за послуги з розподілу природного газу; 520,15 грн. пеня; 96,91 грн. інфляційні втрати; 48,46 грн. 3% річних

встановив:

14.02.2024 до Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Акціонерного товариства „Оператор газорозподільної системи „Хмельницькгаз до Квартирно-експлуатаційного відділу міста Чернівці про стягнення 5511,24 грн., з яких: 4845,72 грн. - заборгованість за послуги з розподілу природного газу; 520,15 грн. пеня; 96,91 грн. інфляційні втрати; 48,46 грн. 3% річних.

Обґрунтовуючи звернення з даним позовом до Господарського суду Хмельницької області позивач посилається на п. 5 ст. 29 ГПК України. При цьому, зазначає, що АТ „Хмельницькгаз надає послуги з розподілу природного газу згідно Типового договору розподілу природного газу №0942084Z50ЕВ016 від 01.01.2016 на об`єкті, який знаходиться за адресою: Хмельницька область, м. Кам`янець-Подільський, вул. Сіцинського, 13.

Статтею 16 Цивільного кодексу України, положення якої кореспондуються з положеннями статті 20 Господарського кодексу України, визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах (стаття 1 Господарського кодексу України).

Відповідно до частини другої статті 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Юридично обґрунтоване розмежування повноважень кожної ланки судової системи, а також однойменних судів однієї ланки щодо розгляду і вирішення господарських справ гарантує безпомилковість діяльності всієї судової системи, здійснення покладених на неї завдань та є однією з юридичних гарантій належного та справедливого здійснення судочинства.

Під територіальною підсудністю розуміється властивість певної справи належати до відання одного з однорідних судів в залежності від просторових меж його юрисдикції.

Отже, територіальна підсудність господарських справ фактично зумовлює відмежування компетенції із розгляду цих справ однорідними судами за просторовою характеристикою, тобто залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція.

Параграфом 3 глави 2 Господарського процесуального кодексу України урегульовано територіальну юрисдикцію (підсудність).

Зі змісту частини першої статті 27 Господарського процесуального кодексу України випливає, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Як вбачається зі змісту позовної заяви відповідачем у даному позові визначено Квартирно-експлуатаційного відділу міста Чернівці, місцезнаходженням якого є: 58002, м. Чернівці, вул. Українська, 43.

Згідно з ч. 1 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Згідно з ч. 5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Правило територіальної підсудності, закріплене у ч. 5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України є прикладом підсудності, яка застосовується для деяких позовів, особливий характер яких обумовлює доцільність надання позивачеві можливості пред`явити позов не лише в судах за місцем проживання відповідача, тобто у порядку застосування положень загальної територіальної підсудності, але і в інших судах.

За приписами п. 3 ч. 1 ст. 532 Цивільного кодексу України місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання.

Частиною 2 ст. 532 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання може бути виконане в іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Правила ст. 532 Цивільного кодексу України застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

Згідно додатку №4 договору та додаткової угоди від 16.11.2022, якою додаток №4 Типового договору викладено в новій редакції та доповнено договір додатком 4.2., згідно яких адресою об`єкта (точкою комерційного обліку) є: м. Кам`янець-Подільський, вул. Сіцинського, 13.

Предметом позову у даній справі є стягнення заборгованості за послуги з розподілу природного газу. Положеннями п. 6.6. договору визначено, що оплата здійснюється виключно грошовими коштами на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Оператора ГРМ.

Таким чином, оплата відповідачем вартості послуг з розподілу природного газу не містить прив`язки до певного конкретного місця, в тому числі і до місця знаходження об`єкта (точки комерційного обліку), де позивачем надаються послуги з розподілу природного газу.

Положення ч. 5 ст. 29 ГПК України можуть бути застосовані до спорів, позовні вимоги в яких безпосередньо стосуються виконання робіт/поставки товару (відповідачем) з визначеним у договорі місцем виконання.

Враховуючи, що предметом даного спору є стягнення заборгованості за договором у зв`язку з невиконанням грошових зобов`язань, а не внаслідок невиконання відповідачем своїх зобов`язань за договором в частині виконання робіт/поставки товару/поставки товару, відповідно, в даному випадку застосовуються загальні правила підсудності, визначені у ст. 27 ГПК України.

Вказана позиція узгоджується з висновками Верховного Суду, викладеними у постанові від 03.06.2019 р. у справі № 903/432/18.

Отже, даний позов відповідно до ч. 1 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, має розглядатись Господарським судом Чернівецької області, за місцезнаходженням відповідача Квартирно-експлуатаційного відділу міста Чернівці (58002, м. Чернівці, вул. Українська, 43).

Пунктом 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, зокрема, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З огляду на встановлені обставини, даний спір підлягає передачі за територіальною підсудністю до Господарського суду Чернівецької області.

Керуючись ст. 27, п. 1 ч. 1 ст. 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Квартирно-експлуатаційного відділу міста Чернівці про стягнення 5511,24 грн., з яких: 4845,72 грн. - заборгованість за послуги з розподілу природного газу; 520,15 грн. пеня; 96,91 грн. інфляційні втрати; 48,46 грн. 3% річних передати за територіальною підсудністю до Господарського суду Чернівецької області (вулиця Кобилянської, 14, Чернівці, Чернівецька область, 58000).

Ухвала набирає законної сили після її підписання та може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду у строки та порядку встановлені ст. ст. 255-257 ГПК України.

Ухвали підписана 19.02.2024.

СуддяО.Є. Танасюк

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 АТ „Оператор газорозподільної системи „Хмельницькгаз надісл. до ел.кабінету

3 КЕВ міста Чернівці надісл. до ел.кабінету

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117073873
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/190/24

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Повістка від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Повістка від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Рішення від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Рішення від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні