Ухвала
від 12.02.2024 по справі 143/504/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 143/504/23

Провадження №22-ц/801/601/2024

Категорія: 88

Головуючий у суді 1-ї інстанції Бойко А. В.

Доповідач :Сало Т. Б.

УХВАЛА

12 лютого 2024 рокуСправа № 143/504/23м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі: головуючого судді Сала Т.Б., суддів Берегового О.Ю., Шемети Т.М., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Погребищенського районного суду Вінницької області від 03 січня 2024 року в цивільній справі за заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Погребищенської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

встановив:

Рішенням Погребищенського районного суду Вінницької області від 03 січня 2024 року вимоги заяви задоволено частково.

08 лютого 2024 року на електронну пошту Вінницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 на вказане рішення.

Апеляційна скарга підлягає поверненню особі, яка її подала, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 ЦПК України, провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи

Статтею 356 ЦПК Українипередбачено обов`язкові вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Частинами першою, третьою цієї статті визначено, що апеляційна скарга подається у письмовій формі і підписується особою, яка її подає, або представником такої особи.

Згідно з ч. 5, 6 та 8 ст. 43 ЦПК України, документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, на такі документи накладається кваліфікований електронний підпис учасника справи (його представника) відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги".

Пунктами 15, 27 частини першої статті 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги» визначено, що електронний підпис - електронні дані, що додаються до інших електронних даних або логічно з ними пов`язуються і використовуються підписувачем як підпис; кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис, що створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Частиною першою статті 7 Закону України«Про електроннідокументи таелектронний документообіг»визначено,що оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги".

Апеляційна карга ОСОБА_1 надійшла на електронну пошту Вінницького апеляційного суду в електронній формі. За результатами перевірки підпису на документі встановлено, що файл не містить підпису (електронного підпису).

Та обставина, що апеляційна скарга (яка є вкладенням у електронний лист) містить фізичний підпис скаржника не свідчить про підписання апеляційної скарги особою, яка подає апеляційну скаргу, так як апеляційна скарга подана в електронній формі і повинна бути підписана електронним підписом.

У п.1ч.5ст.357ЦПК Українизазначено,що апеляційнаскаргане приймаєтьсядорозглядуі повертаєтьсясудомапеляційноїінстанції також,якщо апеляційна скарга не підписана.

Оскільки апеляційна скарга подана в електронній формі через електронну пошту апеляційного суду без застосування електронного підпису, а тому вважається такою, що не підписана особою, яка її подала.

Враховуючи, що апеляційна скарга не підписана ОСОБА_1 , вона підлягає поверненню останньому.

Керуючись статтями 353, 357, 389, 390 ЦПК України,

ухвалив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Погребищенського районного суду Вінницької області від 03 січня 2024 року у даній справі - повернути особі, яка її подала.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів до Верховного Суду.

Головуючий Т.Б. Сало

Судді О.Ю. Береговий

Т.М. Шемета

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117092237
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —143/504/23

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Рішення від 03.01.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Рішення від 03.01.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні