Ухвала
від 20.02.2024 по справі 674/154/24
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/154/24

Провадження № 2-о/674/25/24

УХВАЛА

про призначення судово- психіатричної експертизи

20 лютого 2024 року м. Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої суддіШафікової Ю.Е.,

присяжних Анікіна О.М., Грідіна А.А.,

за участю секретаряПроценко Л.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Дунаївці цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 в інтересах повнолітньої ОСОБА_2 , представник заявника адвокат Наталюк Назар Миколайович, заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маківської сільської ради, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ :

До Дунаєвнцького районного суду Хмельницької області надійшла заява ОСОБА_1 в інтересах повнолітньої ОСОБА_2 , представник заявника адвокат Наталюк Назар Миколайович, заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маківської сільської ради, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Представник заявника подав клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, в якій просить визначити психічний стан ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 поставивши на вирішення судово-психіатричної експертизи питання: Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічним захворюванням чи недоумством?; Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 розуміти значення своїх дій та керувати ними?, Чи можлива участь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за станом здоров`я у судовому засіданні для дачі пояснень у суді.

В судове засідання заявник не з`явився, від представника заявника адвоката Наталюка Н.М. надійшла заява про розгляд клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи за його відсутності та відсутності заявника, в якій вимоги клопотання підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Маківської сільської ради Хмельницької області в судове засідання не з`явився, однак надіслали до суду заяву про розгляд справи без участі представника.

Заінтересована особа: ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, хоча про розгляд справи повідомлялась належним чином.

Представник особи стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатним та призначення опікуна адвокат Алєксєєва М.А. подала заяву в якій просить справу слухати у її відсутності, не заперечує щодо задоволення клопотання представника заявника.

Оскільки розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, в силу ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що клопотання представника підлягає задоволенню, виходячи з таких мотивів.

Відповідно до вимог ст.39ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст.105ЦПК України призначення експертизи у справах, де необхідно встановити психічний стан особи, є обов`язковим.

Частиною 1 ст.298ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судового-психіатричну експертизу.

Єдиною підставою для визнання фізичної особи недієздатною є такий стійкий і хронічний психічний розлад, за якого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що має бути підтверджено висновком судово-психіатричної експертизи, а тому суд на підставі статті 39 ЦК України, статей 103, 104, 105, 298 ЦПК України вважає за необхідне призначити по даній справі судово-психіатричну експертизу.

Згідно медичних документів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом з дитинства першої групи "А", перебуває на обліку в психіатричному кабінеті з діагноз F73.

На підставі викладеного, для правильного вирішення цієї справи є необхідність визначення можливості ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними. Оскільки для з`ясування цих обставин потрібні спеціальні знання в галузі психіатрії, суд вважає необхідним призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану особи.

Згідно з п. 5 ч. 1ст.252ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

За таких обставин, враховуючи призначення по даній справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи, з метою недопущення порушення процесуальних строків, суд на підставі п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК України, дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у даній справі на час проведення названої судової експертизи.

У відповідності до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням по даній справі, в тому числі за проведення судових експертиз, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст.103-105,252,258-261,298 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Призначити в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 в інтересах повнолітньої ОСОБА_2 , представник заявника адвокат Наталюк Назар Миколайович, заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маківської сільської ради, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічним захворюванням чи недоумством?

2. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 розуміти значення своїх дій та керувати ними?

3. Чи можлива участь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за станом здоров`я у судовому засіданні для дачі пояснень у суді.

Проведення експертизи доручити експертам Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (с. Скаржинці, Ярмолинецького району, Хмельницької області).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків відповідно за ст.ст.384,385 КК України.

Витрати за проведення експертизи покладаються на рахунок держави.

Копію ухвали направити експертній установі для виконання.

У розпорядження експертів надати цивільну справу № 674/154/24.

Провадження по справі на період проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Ю.Е.Шафікова

Присяжні О.М. Анікіна

А.А.Грідіна

СудДунаєвецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117102124
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —674/154/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні