Рішення
від 29.04.2024 по справі 674/154/24
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/154/24

Провадження № 2-о/674/25/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої судді Шафікової Ю. Е.,

присяжних Анікіної О.М., Грідіної А.А.,

за участю секретаря Проценко Л.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника завника Наталюка Н.М.,

заінтересованої особи: ОСОБА_2 ,

представника особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дунаївці цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 в інтересах повнолітньої ОСОБА_4 , представник заявника адвокат Наталюк Назар Миколайович, заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маківської сільської ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати його доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та призначити його опікуном.

Вимоги заяви мотивовані тим, що донька заявника - ОСОБА_4 є інвалідом з дитинства, перебуває на обліку в лікаря психіатра, потребує постійного стороннього догляду та нагляду, вона не здатна самостійно забезпечити свої життєві потреби, усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Заявник є здоровим та здатний виконувати функції опікуна, здійснює догляд за донькою, а тому просить суд визнати доньку недієздатною та призначити його опікуном.

Ухвалою судді Дунаєвецького районного суду від 29 січня 2024 року відкрито провадження у справі за вказаною заявою та призначено до розгляду.

Ухвалою суду від 20 лютого 2024 року призначено у справі судово-психіатричну експертизу, у зв`язку з чим провадження у справізупинено до проведення експертизи.

15 березня 2024 року на адресу суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта №160 від 13 березня 2024 року, а також експертною установою повернуто матеріали цивільної справи.

Ухвалою суду від 15 березня 2024 року поновлено провадження у справі та призначено судове засідання у справі на 08 квітня 2024 року.

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Наталюк Н.М. в судовому засіданні підтримали заяву та просили її задовольнити, зазначили, що заявник здійснює догляд за хворою донькою, яка не може усвідомлювати своїх дій та керувати ними, з метою виконання опікунських обов`язків та реалізації прав як опікуна звернувся до суду з означеною заявою.

Представник органу опіки та піклування - виконавчого комітету Маківської сільської ради в судове засідання не з`явився, однак надіслали до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, не заперечують проти задоволення заяви.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 пояснила суду, що вона є мамою ОСОБА_4 , яка є інвалідом з дитинства та потребує постійного догляду, чоловік здійснює догляд за дитиною постійно, вона дуже сильна і вона не може з нею справитись, крім того вона працює, хоче до працювати до пенсії, а тому не заперечує проти визнання доньки ОСОБА_1 недієздатною та призначення опікуном над нею батька ОСОБА_1 .

Представник особи,щодо якоївирішується питанняпро визнання недієздатною ОСОБА_3 підтримала заявущодо призначення ОСОБА_1 опікуномнад донькою тавизнання їїнедієздатною,пояснивши,що дійсно ОСОБА_4 є інвалідомз дитинстваза станомпсихічного здоров`я,не здатнаусвідомлювати своїхдій таздійснювати доглядза собою,чим постійнозаймається батько заявник.

Суд, заслухавши заявника та його представника, заінтересовану особу, представника особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_3 . дослідивши письмові матеріали справи, повно і всебічно оцінивши всі фактичні обставини справи та докази, які мають значення для розгляду справи, суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є батьком, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження НОМЕР_1 .

Відповідно до довідки акта огляду МСЕК №0164801 серія АВ зазначено, що ОСОБА_4 є інвалідом з дитинства першої групи «А» довічно та потребує постійного стороннього догляду.

Згідно довідки Дунаєвецької багатопрофільної лікарні ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 перебуває на обліку в лікаря психіатра, основний діагноз-шизофренія F73- глибока розумова відсталість внаслідок ДЦП, потребує довготривалого медикаментозного лікування, стороннього догляду та нагляду.

Згідно довідки виданої Маківською сільською радою Кам`янець-Подільського району Хмельницької області №28 від 19.01.2024 року, вбачається, що дійсно зареєстровані АДРЕСА_1 ОСОБА_1 , 1967 року народження, дочка інвалід дитинства ОСОБА_4 , 1990 року народження та теща ОСОБА_5 ,1943 року народження.

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , ОСОБА_1 одружений з ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 , працює заступником директора з навчальної роботи Шатавською ліцею, що підтверджується довідкою Шатавського ліцею від 17.01.2024р. №05, а тому фізично не може здійснювати постійний догляд за донькою ОСОБА_4 .

Висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу №215 згідно якого хвора ОСОБА_4 , 1990 року народження, особа з інвалідністю І-А групи внаслідок психічного розладу потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №160 від 13 березня 2024 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді глибокої розумової відсталості з поведінковими розладами, не може розуміти значення своїх дій та не може керувати ними, за своїм психічним станом не може особисто дати пояснення по суті справи.

Орган опіки та піклування Маківської сільської ради прийняв висновок про доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном над його донькою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у разі визнання її судом недієздатною.

02 лютого 2024 року виконавчим комітетом Маківської сільської ради прийнято рішення №13 про затвердження висновку та подання органу опіки та піклування "Про доцільність призначення опікуна ОСОБА_1 над його донькою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , інвалідом ІА групи з дитинства, у разі визнання її судом недієздатною.

Згідно зіст. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (ч. 2 п. 1ст. 293 ЦПК України).

Відповідно дост. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Згідно з ч. 1, 2 ст.39та ч. 1 ст.41 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Враховуючивищевикладене,суддійшовдовисновку,що ОСОБА_4 внаслідок стійкого хронічного психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому її необхідно визнати недієздатною.

Згідно з ч. 1ст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннямистатті 63 ЦК Українизакріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до наявних у матеріалах справи доказів, заявник ОСОБА_1 медичних протипоказань для виконання функцій опікуна не має, він є батьком ОСОБА_4 , зареєстрований та прожитває разом з нею. За таких обставин, заява про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 6ст. 300 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З урахуванням вимог ч. 6ст. 300 ЦПК Українисуд визначає строк дії даного рішення у 2 (два) роки.

У відповідності до вимог ч. 2ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. ст.259,263-265, 295-300, 354,355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 в інтересах повнолітньої ОСОБА_4 , представник заявника адвокат Наталюк Назар Миколайович, заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Маківської сільської ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

- задовольнити.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 опікуном над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 із визначенням прав та обов`язків опікуна, передбаченими статтями67,68,71,72,73,74 ЦК України.

Визначити строк дії рішення суду в частині визнання недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 два роки з дня набрання рішенням суду законної сили.

Витрати за проведення судової-психіатричної експертизи у розмірі 7210 грн. 42 коп. віднести за рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування учасників справи:

- заявник ОСОБА_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

- заінтересована особа: Орган опіки та піклування Маківської сільської ради Хмельницької області, місце знаходження с. Маків вул. Воздвиженська,22 Хмельницької області, код ЄДРПОУ 40134461.

- заінтересована особа: ОСОБА_2 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Повний текст рішення складено 29 квітня 2024 року включно.

Суддя Ю. Е. Шафікова

Присяжні О. М. Анікіна

А.А. Грідіна

Суддя Ю. Е. Шафікова

СудДунаєвецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118759903
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —674/154/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні