Ухвала
від 20.02.2024 по справі 711/4823/21
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/4823/21

Номер провадження 2/711/136/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення комплексної судової земельно-технічної експертизи

та експертизи з питань землеустрою

20 лютого 2024 року Придніпровський районний суд м.Черкаси в складі: головуючого судді Демчика Р.В , при секретарі Кофановій А.О., з участю: позивача ОСОБА_1 представника позивача адвоката Нікітюк А.М. представника відповідача адвоката Манзар Т.В., представника відповідача Черкаської міської ради Кирман В.О., третьої особи ОСОБА_2 розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси при розгляді цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , Черкаської міської ради, ОСОБА_4 , треті особи: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , ОСОБА_7 , Міськрайонне Управління у Черкаському районі та м.Черкаси Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області про визнання незаконним та скасування рішення Черкаської міської ради про передачу земельної ділянки у власність, клопотання сторони відповідача ОСОБА_3 адвоката Манзар Т.В. про призначення у справі комплексної судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до Придніпровського районного суду м.Черкси з позовом до ОСОБА_3 , Черкаської міської ради, ОСОБА_4 , треті особи: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , ОСОБА_7 , Міськрайонне Управління у Черкаському районі та м.Черкаси ГУ Держгеокадастру у Черкаській області, в якому просить визнати незаконним т скасувати рішення Черкаської міської ради№4-410 від 18.03.2021 року про передачу громадянці ОСОБА_3 земельної ділянки по АДРЕСА_1 площею 0.0174га (кадастровий номер 7110136400:02:042:0090) безоплатно у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Ухвалою Придніпровського районного суду м.Черкаси від 21 лютого 2023 року у справі призначено судово земельно-технічну експертизу та експертизу з питань землеустрою, проведення якої доручено експертам Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

19.06.2023 року на адресу суду надійшла цивільна справа разом з актом здачі-приймання повідомлення про неможливість надання висновку експерта.

Ухвалою Придніпровського районного суду м.Черкаси від 08 грудня 2023 року приєднано до справи додаткові матеріали, необхідні для проведення експертизи та цивільну справу направлено до Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз для проведення комплексної судової земельно-техгічної експертизи та експертизи з питань землеустрою, призначеної ухвалою Придніпровського районного суду м.Черкаси від 21.02.2023 року.

16.01.2024 року на адресу суду надійшла цивільна справа разом з повідомленням про неможливість проведення експертизи, у зв`язку з відсутністю експертів з відповідними ми експертними спеціальностями: «Оцінка земельної ділянки», «Дослідження з питань землеустрою».

19.02.2024 року представником відповідача ОСОБА_3 адвокатом Манзар Т.В. на адресу суду подано клопотання про призначення у вказаній справі комплексної судової земельно-технічної експертизи та експертизи з питань землеустрою, на вирішення експерта просить поставити питання, зазначенні у поданому клопотанні. Вважає, що у даній справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо. У зв`язку з наведеним, адвокат Манзар Т.В. просить призначити у справі експертизу, проведення якої доручити експертній установі Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

В судовому засіданні представник відповідача - адвокат Манзар Т.В., клопотання про призначення комплексної судової земельно-технічної експертизи та експертизи з питань землеустрою підтримала та просила його задоволити.

Представник позивача адвокат Нікітюк А.М. та позивач ОСОБА_1 не заперечували проти задоволення клопотання.

Представник Черкаської міської ради Кирман В.О та третя особа ОСОБА_2 не заперечували проти задоволення клопотання.

Заслухавши думку осіб, що беруть участь у справі, оглянувши матеріали справи, суд вважає, що для повного та всебічного з`ясування обставин, що мають значення для справи слід призначити у справі комплексну судову земельно-технічну експертизу та експертизи з питань землеустрою, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до ч.1 ст. 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду» № 5 від 12.06.2009 для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Згідно зі ст. 112 ЦПК України, комплексна експертиза проводиться не менш як двома експертами різних галузей знань або різних напрямів у межах однієї галузі знань.

Згідно п.1.2.11 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень згідно з процесуальним законодавством України експертами виконуються первинні, додаткові, повторні, комісійні та комплексні експертизи.

Положення ч. 3 ст. 103 ЦПК України проголошує, що при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обираються сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку ( комісійна або комплексна експертиза).

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Враховуючи наведене, до з`ясування фактичних обставин справи та перевірку їх доказами, для повного та об`єктивного вирішення спору потрібні спеціальні знання, суд вважає за необхідне задоволити клопотання адвоката Манзар Т.В. та призначити у справі комплексну судову земельно-технічну експертизу та експертизу з питань землеустрою.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 108, 252, 260, 261 ЦПК України,

у х в а л и в :

Клопотання представника відповідача ОСОБА_3 адвоката Манзар Тетяни Володимирівни про призначення комплексної судової земельно-технічної експертизи та експертизи з питань землеустрою - задоволити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , Черкаської міської ради, ОСОБА_4 , треті особи: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , ОСОБА_7 , Міськрайонне Управління у Черкаському районі та м.Черкаси Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області про визнання незаконним та скасування рішення Черкаської міської ради про передачу земельної ділянки у власність комплексну судову земельно-технічну експертизи та експертизи з питань землеустрою, проведення якої доручити судовим експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (03057 м.Київ вул..Сім`ї Бродських, буд.6)).

На вирішення експертизи поставити питання:

-чи відповідає розроблена ТОВ «ЗЕМЛЕУСТРІЙ ТА ОЦІНКА» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) загальною площею 0,0366 га., з них: 0,0156 га. та 0,0174 га. у приватну власність, 0,0036 га. у спільну часткову власність ОСОБА_1 , для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) по АДРЕСА_1 вимогам земельного законодавства та іншим нормативним документам з питань землеустрою та землекористування?

-яка загальна площа по фактичному користуванню двох домоволодінь АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , станом на момент прийняття рішення виконавчим комітетом Черкаської міської ради №963-л від 15.12.1955 року, на момент прийняття рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради №148 від 08.003.1956 року, та на момент проведення дослідження, та чи відповідає дана площа заключенням про реєстрацію документів на право користування земельною ділянкою АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4 , які є додатком до архівного рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради № 963-л від 15 грудня 1955 р та рішенню виконавчого комітету Черкаської міської ради № 148 від 08 березня 1956 р ?

-чи входила частина земельної ділянки з кадастровим номером 7110136400:02:042:0094 площею 0,0174 га., що належить ОСОБА_4 , до землекористування за номером АДРЕСА_1 відповідно до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради № 963-л від 15 грудня 1955 р. з додатком до архівного рішення (заключення про реєстрацію документів на право користування земельною ділянкою № 314) та рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради № 148 від 08 березня 1956 р ?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

В розпорядження експертів направити матеріали цивільної справи №711/4823/21, провадження №2/711/136/24.

Оплату за проведення експертизи покласти на відповідача ОСОБА_3 ( АДРЕСА_5 , м.т. НОМЕР_1 ).

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Головуючий: Р. В. Демчик

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117128764
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —711/4823/21

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Постанова від 31.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Постанова від 31.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні