Ухвала
від 20.02.2024 по справі 462/1259/15-к
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Єдиний унікальний номер судової справи 462/1259/15-к

Номер провадження 1-о/462/1/24

УХВАЛА

про відмову у відкриття кримінального провадження

за нововиявленими обставинами

20 лютого 2024 року суддя Залізничного районного суду м. Львова ОСОБА_1 , перевіривши письмову заяву уповноваженого захисника ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали Залізничного районного суду м. Львова від 22.09.2022 року у справі № 462/1259/15-к про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направленням для відбування призначеного судом покарання,

встановив:

Суть заяви (клопотання), що вирішується.

19.02.2024 року (вх. № 4049) від уповноваженого захисника ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 у Залізничний районний суд м. Львова надійшла письмова заява про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали Залізничного районного суду м. Львова від 22.09.2022 року у справі № 462/1259/15-к про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направленням для відбування призначеного судом покарання, у якій останній просить суд відкрити кримінальне провадження по перегляду за нововиявленими обставинами зазначеної ухали суду та скасувати таку.

Заява обґрунтована тим, що у провадженні Залізничного районного суду м. Львова перебувало письмове подання Залізничного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання ОСОБА_2 за вироком Сихівського районного суду м. Львова № 462/1259/15-к від 28.02.2017 року. Ухвалою Залізничного районного суду м. Львова від 22.09.2022 року подання провідного інспектора Залізничного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання вироком Сихівського районного суду м. Львова від 28.02.2017 року засудженого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задоволено. Постановлено скасувати ОСОБА_2 звільнення від відбування призначеного вироком Сихівського районного суду м. Львова від 28.02.2017 року покарання з випробувальним терміном на 3 роки. ОСОБА_2 , який засуджений за вироком Сихівського районного суду м. Львова від 28.02.2017 року за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (далі - КК України) на 4 роки позбавлення волі - направити до місця відбування покарання у порядку, встановленому для засуджених до позбавлення волі. Однак вказано про те, що 24.02.2023 року стосовно засудженого було проведено судово-психіатричну експертизу. Так, згідно висновку судово-психіатричного експерта № 703 від 24.11.2023 року вбачається, що на даний час ОСОБА_2 психічним захворюванням не страждає, виявляє органічний афективний розлад, може усвідомлювати свої дії та керувати ними. ?? ОСОБА_2 може приймати участь у проведенні процесуальних чи слідчих (розшукових) діях, однак за своїм психічним станом не здатний в повною мірою сприймати обставини справи та давати відповідні покази про них. ??За своїм психічним станом ОСОБА_2 потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в амбулаторному порядку за місцем перебування. Таким чином, засуджений ОСОБА_2 на даний час визнаний обмежено осудним. Окремо захисник зазначає, що у засудженого ОСОБА_2 виявлено ознаки органічного афективного розладу, який, можливо, був наявний у нього ще задовго до його засудження у 2017 році. Наявність такого розладу опосередковано підтверджується і матеріалами справи, оскільки судом встановлено, що він перебував на обліку у нарколога. Зазначено, що поза увагою суду залишилось обставини, які пов?язані були із здатністю ОСОБА_2 повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Отже вказано і на те, що на час відбування покарання з випробуванням та на момент постановлення ухвали Залізничного районного суду м. Львова ОСОБА_2 поза увагою суду залишилися обставини , які пов`язані із здатністю останнього усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Вирішуючи питання про відкриття кримінального провадження за нововиявленими обставинами, крім іншого, суддя перевіряє додержання усіх передумов відкриття провадження. Так, перевіривши матеріали заяви про перегляд за нововиявленими обставинами, суд дійшов наступних висновків.

Щодо можливості відкриття кримінального провадження за нововиявленими обставинами.

Відповідно до вимог ст. 370 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до ст. 94 цього Кодексу. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Право на справедливий розгляд судом, гарантоване ч. 1 ст. 6 Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенції), повинне тлумачитися в контексті Преамбули Конвенції, яка, серед іншого, проголошує верховенство права як частину спільної спадщини Договірних Держав.

Одним із основоположних аспектів верховенства права є принцип юридичної (правової) визначеності, який, серед іншого, вимагає, щоб, коли суди остаточно вирішили питання, їхнє рішення не ставилось під сумнів («Brumarescu проти Румунії», № 28342/95, п. 61, ECHR 1999-VII).

Даний принцип передбачає повагу до остаточності судових рішень та наполягає на тому, щоб жодна сторона не могла вимагати перегляду остаточного та обов`язкового судового рішення просто задля нового розгляду та постановлення нового рішення у справі.

Повноваження судів на перегляд справи повинні використовуватися лише з метою виправлення судових помилок, а не для проведення нового розгляду справи. Перегляд судами не повинне розглядатися як завуальована апеляція, а лише сама можливість того, що можуть існувати дві точки зору щодо предмету спору не є підставою для перегляду рішення. Відступи від цього принципу є виправданими лише тоді, коли вони обумовлюються обставинами суттєвого та неспростовного характеру («Ryabykh проти росії», № 52854/99, п. 52, ECHR 2003-X).

Процедура перегляду рішення за нововиявленими обставинами сама по собі не суперечить принципу юридичної визначеності в тій мірі, в якій вона використовується для виправлення помилок правосуддя («Pravednaya проти росії», № 69529/01, рішення від 18.11.2004 року). Однак, суд повинен визначити, чи була така процедура застосована у спосіб, сумісний зі ст. 6 Конвенції.

Відповідно до ст. 459 КПК України судові рішення, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими обставинами.

Перелік обставин, які визнаються нововиявленими, є вичерпним. Він передбачений ч. 2 ст. 459 КПК України, зокрема це:

- штучне створення або підроблення доказів, неправильність перекладу висновку і пояснень експерта, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, на яких ґрунтується вирок;

- скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення вироку чи постановлення ухвали, що належить переглянути;

- інші обставини, які не були відомі суду на час судового розгляду при ухваленні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали, що належить переглянути.

Таким чином, судові рішення, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими обставинами тільки з підстав, що зазначені у наведеній нормі процесуального закону.

Згідно ст. 460 КПК України право на подання заяви про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення суду будь-якої інстанції, яке набрало законної сили, надане учасникам судового провадження.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 3 КПК України судове провадження - кримінальне провадження у суді першої інстанції, яке включає підготовче судове провадження, судовий розгляд і ухвалення та проголошення судового рішення, провадження з перегляду судових рішень в апеляційному, касаційному порядку, а також за нововиявленими або виключними обставинами.

Системне тлумачення глави 34 КПК України, дає підстави вважати, що перегляд за нововиявленими обставинами є надзвичайним (екстраординарним) переглядом судових рішень у виняткових випадках, коли після завершення розгляду кримінальної справи в звичайному порядку (в судах першої, апеляційної і касаційної інстанції) виявлені обставини, що могли суттєво вплинути на прийнятті судового рішення, і внаслідок завершення кримінального провадження, розгляд цих обставин у звичайному порядку кримінального провадження став недоступним.

Отже за нововиявленими обставинами можуть бути переглянуті лише судові рішення по суті кримінального обвинувачення, що набрали законної сили, у випадку, коли кримінальне провадження закінчено і рішення стали остаточними. Така правова позиція закріплена у постанові Верховного Суду від 06.06.2019 року у справі № 454/3510/13-к, провадження № 51-3368км18, та ухвалі від 17.10.2019 року у справі № 442/2307/14-к, провадження № 518285ск18.

Окремо суд вважає необхідним зазначити, що перегляд судових рішень, які набрали законної сили, за нововиявленими обставинами є екстраординарною процедурою перегляду судових рішень у виняткових випадках, коли після завершення розгляду кримінальної справи у звичайному порядку (в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій) виявлено обставини, які мають такі ознаки: вони існували на момент ухвалення відповідних судових рішень, але не були відомі та не могли бути відомі суду й особі, яка звертається із заявою про перегляд за нововиявленими обставинами, під час судового розгляду; вони мають істотне значення, оскільки самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали, що належить переглянути (ухвали Верховного Суду від 29.05.2019 року у справі № 713/258/17, від 23.05.2019 року у справі № 713/258/17).

Так, шляхом системного тлумачення положень ст. 459 КПК України, а також інших норм процесуального права, у справах № 757/695/19-к, № 442/2307/14-к, № 454/3510/13-к, № 461/8495/13-к, № 1304/10570/12 Верховний Суд сформулював висновок, що за нововиявленими обставинами можуть бути переглянуті лише судові рішення по суті обвинувачення, що набрали законної сили, у випадку, коли кримінальне провадження закінчено і рішення стали остаточними.

Натомість у своїй письмовій заяві уповноважений захисник ОСОБА_2 - адвокат ОСОБА_3 порушує питання про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали Залізничного районного суду м. Львова від 22.09.2022 року якою було скасовано звільнення від відбування покарання з випробуванням відносно ОСОБА_2 та направлено для відбування покарання призначеного вироком Сихівського районного суду м. Львова від 28.02.2017 року за ч. 3 ст. 190 КК України.

За змістом ч. 2 ст. 464 КПК України не пізніше наступного дня після надходження заяви до суду суддя перевіряє її на відповідність вимогам ст. 462 КПК України і вирішує питання про відкриття кримінального провадження за нововиявленими, або виключними обставинами.

Як зазначив Верховний Суд у справі № 442/2307/14-к, вирішення судом питання про відкриття провадження означає, що питання стосується того, чи є підстави для цього, тобто таке формулювання дає судді повноваження як відкрити, так і відмовити у відкритті провадження, і вирішення цього питання залежить від наявності або відсутності підстав для відкриття провадження.

Висновки суду.

Так, враховуючи викладене, а також те, що за нововиявленими обставинами можуть бути переглянуті лише судові рішення по суті кримінального обвинувачення, що набрали законної сили, на підставі ст. 459 і 464 КПК України, суд вважає необхідним відмовити уповноваженому захиснику ОСОБА_2 - адвокату ОСОБА_3 у відкритті провадження за вказаними обставинами.

Разом з тим суд зазначає, що заявник не позбавлений права звернутися до суду за вказаних обставин відповідно до ст. 537 КПК України.

На підставі наведеного та керуючись ст. 459, 462, 464, 395 КПК України, суд -

постановив:

У відкритті кримінального провадження за заявою уповноваженого захисника ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали Залізничного районного суду м. Львова від 22.09.2022 року у справі № 462/1259/15-к про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направленням для відбування призначеного судом покарання - відмовити.

Заяву уповноваженого захисника ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали Залізничного районного суду м. Львова від 22.09.2022 року у справі № 462/1259/15-к про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направленням для відбування призначеного судом покарання - повернути заявнику разом із усіма доданими документами.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Залізничний районний суд м. Львова.

Суддя/підпис/

Згідно з оригіналом.

Суддя: ОСОБА_1

СудЗалізничний районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117158694
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

Судовий реєстр по справі —462/1259/15-к

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Галайко Н. М.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 30.05.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні