Ухвала
від 20.02.2024 по справі 918/287/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про задоволення заяви про заміну стягувача правонаступником

20.02.2024м. ДніпроСправа № 918/287/20

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Бєлік В.Г. за участю секретаря судового засідання Голігорової Т.І., розглянувши заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ", від імені якого діє філія "Відокремленого підрозділу "Рівенська атомна електрична станція" про заміну стягувача правонаступником у справі:

за позовом Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ" від імені якого діє філія "Відокремленого підрозділу "Рівенська атомна електрична станція", м. Вараш, Рівненська область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАМІ", м. Дніпро

про стягнення штрафних санкцій у розмірі 37 799,62 грн. за договором поставки № 53-122-01-19-07638 від 20.02.2019 року.

Представники:

від позивача (заявника): не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", від імені якого діє відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАМІ" про стягнення в сумі 37 799,62 грн.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 01.04.2020 року справу № 918/287/20 передано до Господарського суду Дніпропетровської області за територіальною підсудністю.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 04.05.2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 20.07.2020 позив задоволено, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАМІ" на користь Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, м. Київ, вул. Назарівська, буд. 3, код ЄДРПОУ 24584661) від імені якого діє відокремлений підрозділ "Рівненської атомної електричної станції" (34400, Рівненська область, м. Вараш; код ЄДРПОУ 05425046) пеню у розмірі 27 382,40 грн., штраф 7% у розмірі 10 417,22 грн. та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 102,00 грн.

25.08.2020 на виконання рішення від 20.07.2020, яке набрало законної сили 07.08.2020, видано наказ.

31.01.2024 до суду від Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ", від імені якого діє філія "Відокремленого підрозділу "Рівенська атомна електрична станція" надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження, у якій просить змінити стягувача в рішенні Господарського суду Дніпропетровської області від 20.07.2020 у справі №918/287/20 з Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", від імені якого діє відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" на правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", від імені якого діє філія "Відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція".

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 01.02.2024 повернуто заяву Акціонерному товариству "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ", від імені якого діє філія "Відокремленого підрозділу "Рівенська атомна електрична станція" про заміну сторони виконавчого провадження без розгляду.

12.02.2024 до суду від Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ", від імені якого діє філія "Відокремленого підрозділу "Рівенська атомна електрична станція" надійшла заява про заміну стягувача правонаступником, у якій просить змінити стягувача в рішенні Господарського суду Дніпропетровської області від 20.07.2020 у справі №918/287/20 з Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", від імені якого діє відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" на правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", від імені якого діє філія "Відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція".

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 13.02.2024 прийнято заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ", від імені якого діє філія "Відокремленого підрозділу "Рівенська атомна електрична станція" про заміну стягувача правонаступником до розгляду та призначено її розгляд у судовому засіданні на 20 лютого 2024 року о 11:00 год.

15.02.2024 від позивача через систему "Електронний суд" надійшла заява про розгляд справи без участі представника.

Представники сторін у судове засідання 20.02.2024 не з`явились.

Частиною 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи та клопотання про заміну стягувача, суд встановив наступне.

За змістом статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно зі статтею 1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження і примусовим виконанням судових рішень.

Відповідно до статті 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України, - і за її межами.

Виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (пункт 2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 13.12.2012 № 18-рп/2012).

Оскільки виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України Про виконавче провадження, який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Отже наведені процесуальні та матеріальні норми законодавства надають право стороні (заінтересованій особі) звернутися з відповідною заявою до господарського суду, який на стадії виконання судового рішення може здійснити заміну сторони виконавчого провадження (боржника або стягувача) її правонаступником.

З поданої Позивачем заяви вбачається, що відповідно до Закону України Про акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом від 06.02.2023 № 2896-ІХ, який набрав чинності 23.03.2023, цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади утворення та функціонування акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом, 100 відсотків акцій якого належать державі і не підлягають приватизації (далі - товариство), управління, використання та розпорядження його майном і спрямований на сталий розвиток товариства, забезпечення економічної та енергетичної безпеки і захисту інтересів держави.

За змістом статті 1 вказаного Закону, утворення товариства здійснюється шляхом перетворення державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (код згідно з ЄДРПОУ 24584661) (далі - НАЕК Енергоатом) за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Набуті державою в результаті утворення товариства акції не підлягають приватизації. Засновником товариства є держава в особі Кабінету Міністрів України. Товариство є правонаступником усіх прав та обов`язків НАЕК Енергоатом із дня державної реєстрації товариства. НАЕК Енергоатом припиняється одночасно із державною реєстрацією товариства.

Згідно з п.п. 1, 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1420 Про утворення акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом, постановлено: Утворити акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (далі - товариство), 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (код згідно з ЄДРПОУ 24584661); установлено, що: товариство є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом із дня державної реєстрації товариства; відокремлені підрозділи державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом із дня державної реєстрації товариства продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи товариства (філії, представництва).

Як вбачається з відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 11.01.2024 внесено запис про створення юридичної особи - Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (ЄДРПОУ 24584661), в результаті реорганізації шляхом перетворення Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (ЄДРПОУ 24584661). Акціонерне товариство є правонаступником усіх прав і обов`язків державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом. У розділі Дані про відокремлені підрозділи юридичної особи витягу, в т.ч. значиться: Філія Відокремлений підрозділ Запорізька атомна електрична станція Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (код ЄДРПОУ ВП 19355964).

Також 11.01.2024 до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення юридичної особи - Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом, код ЄДРПОУ 24584661 (підстава: рішення щодо реорганізації).

Відповідно до ч.ч. 1, 5 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Крім того, відповідно до постанови КМУ від 29.12.23 № 1420, відокремлені підрозділи державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом із дня державної реєстрації акціонерного товариства продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи товариства (філії, представництва).

У витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у графі: Дані про відокремлені підрозділи юридичної особи зазначено: Філія "Відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", код ЄДРПОУ ВП 05425046, Місцезнаходження: Україна, 34400, Рівненська обл., місто Вараш.

Отже, суд дійшов висновку про задоволення заяви Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", від імені якого діє філія Відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" про заміну позивача у справі та сторони у виконавчому провадженні.

Керуючись ст. ст. 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ", від імені якого діє філія "Відокремленого підрозділу "Рівенська атомна електрична станція" про заміну стягувача правонаступником - задовольнити.

Замінити позивача у справі № 918/287/20 та стягувача в наказі від 25.08.2020 у справі № 918/287/20 з Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ 24584661, місцезнаходження 01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3) на його правонаступника - Акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ 24584661, місцезнаходження 01032, м. Київ, вул. Назарівська 3), від імені якого діє філія «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція» (код ЄДРПОУ 05425046, місцезнаходження 34400, Рівненська область, м. Вараш).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ст.235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду відповідно до ст.255 ГПК України в строк та порядку, встановленому ст.256, 257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено та підписано - 22.02.2024.

Суддя В.Г. Бєлік

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117173512
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення штрафних санкцій у розмірі 37 799,62 грн. за договором поставки № 53-122-01-19-07638 від 20.02.2019 року

Судовий реєстр по справі —918/287/20

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Судовий наказ від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Рішення від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 01.04.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні