Ухвала
від 22.02.2024 по справі 573/252/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/252/24

Номер провадження 2-о/573/21/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючої судді Терещенко О.І.,

присяжних Балака А.О., Лустенко А.В.,

з участю секретаря судового засідання Кислої Ю.М.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Білопіллі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Ворожбянської міської ради, ОСОБА_2 про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним,

ВСТАНОВИВ:

14 лютого 2024 року до Білопільського районного суду Сумської області надійшла вказана заява. Заявниця мотивує свою заяву тим, що її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рішенням Білопільського районного Сумської області суду від 06 вересня 2021 року визнано недієздатним та призначено її опікуном. Строк дії вказаного рішення закінчився. Недієздатний ОСОБА_2 виявляє ознаки захворювання, за своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а отже потребує опіки. Посилаючись на викладені вище обставини, ОСОБА_1 просить продовжити строк дії рішення суду від 06 вересня 2021 року.

Заявниця ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, подала заяву про проведення судового засідання без її участі, просила призначити судово-психіатричну експертизу для визначення дійсного психічного стану ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи - органу опікита піклуванняВорожбянської міськоїрадиу судове засідання не з`явився. Міський голова Дружченко А.В. подав заяву про проведення судового засідання без їх участі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився за станом здоров`я.

Адвокат Юшкевич Є.Ю. у судове засідання також не прибула, направила заяву про його поведення без її участі, підтримала клопотання заявниці про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного сина ОСОБА_2 .

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд дійшов висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_2 , враховуючи таке.

Згідно з ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово- психіатричну експертизу.

Призначення експертизи для встановлення психічного стану особи за клопотанням хоча б однієї сторони є обов`язковим (ст. 105 ЦПК України).

Крім того, питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу (ч. 1 ст. 299 ЦПК України).

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що в справі вбачається наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , який протягом тривалого часу страждає психічним захворюванням, а тому необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, а провадження у справі зупинити до її закінчення.

Керуючись статтями 103, 252, 258, 260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судово-психіатричну експертизу щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз ДУ "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (40034, м. Суми, проспект Лушпи, 54), попередивши їх про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити такі питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 на якісь психічні хвороби? Якщо так, то на які саме?

2. Чи може ОСОБА_2 усвідомлювати свої дії та керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні при розгляді цієї справи?

Витребувати з КНП Білопільської міської ради "Білопільська міська лікарня" медичну карту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Експертам для проведення експертизи направити ухвалу та медичну картку ОСОБА_2 .

Провадження у справі до проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення в частині зупинення провадження.

Головуючий суддя

Присяжні

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117192106
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —573/252/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні