Рішення
від 04.04.2024 по справі 573/252/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/252/24

Номер провадження 2-о/573/21/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючої судді Терещенко О.І.

присяжних Жабської А.О., Лустенко А.В.,

з участю секретаря судового засідання Бондаренко О.М.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопіллі цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Ворожбянської міської ради, ОСОБА_2 про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним,

ВСТАНОВИВ:

14 лютого 2024 року до Білопільського районного суду Сумської області надійшла вказане клопотання. Заявниця мотивує його тим, що її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рішенням Білопільського районного Сумської області суду від 06 вересня 2021 року визнано недієздатним та призначено її опікуном. Недієздатний ОСОБА_2 виявляє ознаки захворювання, за своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а отже потребує опіки. Посилаючись на викладені вище обставини, ОСОБА_1 просить продовжити строк дії рішення суду від 06 вересня 2021 року.

Ухвалою від 14 лютого 2024 року відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

Заявниця ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, направила заяву про розгляд справи без її участі, заяву підтримує в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - органу опікита піклуванняВорожбянської міськоїрадиу судове засідання не з`явився. Міський голова ОСОБА_3 подав заяву про проведення судового засідання без їх участі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не викликався за станом здоров`я, оскільки відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи №222 від 20 березня 2024 року участь ОСОБА_2 у судовому засіданні є недоцільною, бо за станом здоров`я він не розуміє та не усвідомлює значення своїх дій і не може ними керувати.

Адвокат Юшкевич Є.Ю. у судовому засіданні клопотання ОСОБА_1 підтримала та просила його задовольнити.

Суд вважає за можливе розглянути справу без участі заявниці та заінтересованих осіб за наявними в справі доказами.

Заслухавши представника заінтересованої особи ОСОБА_2 - адвоката Юшкевич Є.О., повно, всебічно та об`єктивно дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, враховуючи таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його матір`ю є заявниця у справі ОСОБА_1 (а. с. 8).

Рішенням Білопільського районного суду від 06 вересня 2021 року ОСОБА_2 визнано недієздатним та призначено його опікуном ОСОБА_1 (а. с. 11-13).

Згідно з довідкою до акта огляду МСЕК №666954 серії 12ААБ від 13 грудня 2023 року ОСОБА_2 встановлена друга група інвалідності з дитинства до 01 січня 2026 року (а. с. 10).

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи №222 від 20 березня 2024 року ОСОБА_2 страждає хронічним психічним захворюванням у формі «Шизофренії» інший тип (пропфшизофренія) безперервний перебіг, олігофреноподібний дефект вираженого ступеню, судомний синдром». За своїм психічним станом ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними (а. с. 41-43).

Відповідно до індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю №0030 від 27 грудня 2023 року, виданої Спеціалізованою психіатричною МСЕК Обласного КЗ «Сумський обласний центр МСЕК» Сумської ОДА ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має інвалідність ІІ групи з дитинства на два роки до грудня 2025 року та потребує медичної реабілітації у виді відновлюючої терапії, профілактичних заходів та психіатричної допомоги, не здатний до трудової діяльності ( а. с. 14-16).

За змістом ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст. 300 ЦПК України у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Враховуючи, що ОСОБА_2 внаслідок хронічного психічного захворювання не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим потребує сторонньої допомоги, суд вважає за необхідне продовжити строк дії рішення, яким останнього було визнано недієздатним, на строк два роки.

Оскільки судом прийнято рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, то повноваження ОСОБА_1 щодо опікинад недієздатнимтакож продовжуютьсята непотребують повторноговирішення питанняпро призначенняопікуна,оскільки останнявід виконанняобов`язківне звільнялася.

На підставі викладеного, керуючись статтями 258-259, 265, 293-294, 295-300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: орган опіки та піклування Ворожбянської міської ради (Сумська область, Сумський район, м. Ворожба, вул. Богдана Хмельницького, буд. 8), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Білопільського районного суду Сумської області від 06 вересня 2021 року у справі №573/962/21 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, на строк 2 (два) роки.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи, віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ЦПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118150407
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 недієздатним

Судовий реєстр по справі —573/252/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні