Ухвала
від 20.02.2024 по справі 128/5216/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/5216/23

Провадження 2/127/555/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2024 року м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Король О.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Вінницької дирекції «Укрпошта» АТ Укрпошта ВПЗ Якушинці про зобов`язання відповідача сплатити моральну шкоду, втрачений заробіток та матеріальні збитки,

ВСТАНОВИВ:

Згідно з ухвалою Вінницького районного Вінницької області від 23.01.2024 року наведена вище справа передана за підсудністю на розгляд до Вінницького міського суду Вінницької області.

Ухвала суду від 23.01.2024 р. мотивована тим, що 26.12.2023 р. до провадження Вінницького районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Вінницької дирекції «Укрпошта» АТ Укрпошта ВПЗ Якушинці про зобов`язання відповідача сплатити моральну шкоду, втрачений заробіток та матеріальні збитки.

Згідно з ч.2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно з ч. 7 ст. 28 ЦПК України позови, що виникають із діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

Так, з позовної заяви убачається, що позивач зазначив відповідача Вінницьку дирекцію АТ «Укрпошта», місцезнаходження якої за адресою : вул. Соборна, 59, м. Вінниця, АТ «Укрпошта» ВПЗ Якушинці місцезнаходження : вул. Барвінкова, 2б, с. Якушинці, Вінницького району, Вінницької області. Водночас, позивач ОСОБА_1 у позовній заяві просить суд відкрити судове провадження у справі саме за його позовом до Вінницької дирекції АТ «Укрпошта», місцезнаходження якої розташоване по вул. Соборна, 59, м. Вінниця та стягнути з відповідача моральну шкоду в розмірі 5000 грн., втрачений за цей час заробіток 837,51 грн. та завдані матеріальні збитки 60 грн.

Також зі змісту позовних вимог судом убачається, що відповідач у порушення Закону України «Про звернення громадян» відмовив позивачу у прийнятті 08.12.2023 р. письмового запиту на інформацію, що і стало підставою для звернення позивача до суду із даним позовом.

Отже, на виниклі спірні правовідносини розповсюджується Закон України «Про звернення громадян», тому територіальна підсудність даної справи регламентується положеннями ч. 2 ст. 27, ч. 7 ст. 28 ЦПК України, тобто за місцем знаходження відповідача.

Згідно з положеннями ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Але з позовної заяви вбачається порушення відповідачем не лише Закону України «Про звернення громадян», але і Закону України «Про захист прав споживачів», про що позивач зазначає на першій сторінці позовної заяви при звільненні від сплати судового збору за позовами, що пов`язані з порушенням прав споживачів.

А тому підлягає оцінці твердження про те, що справа не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Вінницького районного суду Вінницької області, адже відповідно до ч. 5 ст. 28 ЦПК України позови про захист прав споживачів можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.

Місце проживання позивача зареєстроване за адресою : АДРЕСА_1 , місцем заподіяння ймовірної моральної шкоди, втраченого заробітку та матеріальних збитків є Відділення поштового зв`язку «Якушинці» Вінницької дирекції АТ «Укрпошта», що розташована за адресою : вул. Барвінкова, 2б, с. Якушинці, Вінницького району, Вінницької області.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року (далі Конвенція) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Поняття «суд встановлений законом» включає в себе, зокрема, таку складову як дотримання усіх правил юрисдикції та підсудності.

Європейський суд з прав людини у пункті 24 рішення від 20.07.2006 року в справі «Сокуренко і Стригун проти України» зазначив, що фраза «встановлений законом» поширюється не лише на правову основу самого існування «суду», але й на дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність.

Термін «судом, встановленим законом» у пункті 1 статті 6 Конвенції передбачає усю організаційну структуру судів, включно з питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів, у тому числі й територіальної.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом (частина 1 ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Керуючись ч. 5 ст. 28, ст. 31 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вінницької дирекції «Укрпошта» АТ Укрпошта ВПЗ Якушинці про зобов`язання відповідача сплатити моральну шкоду, втрачений заробіток та матеріальні збитки передати за підсудністю на розгляд до Вінницького районного Вінницької області (адреса місцезнаходження : вул. Винниченка, 27, м. Вінниця).

Роз`яснити учасникам справи, що передача справи здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження, а в разі подання апеляційної скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвалу суду не було вручено у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117201220
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання відповідача сплатити моральну шкоду, втрачений заробіток та матеріальні збитки

Судовий реєстр по справі —128/5216/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Король О. П.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Саєнко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні