Рішення
від 13.02.2024 по справі 910/153/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

13.02.2024Справа № 910/153/23

За заявою Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс";

про розподіл судових витрат.

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Овертранс"</a>;

до Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс" (відповідач 1);

Товариства з обмеженою відповдальністю "Дженерал Транс Альянс Логістик" (відповідач 2);

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

Приватне акціонерне товариство "Абінбев Ефес Україна";

про відшкодування 120 125,65 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Секретар судового засідання Рябий І.П.

Представники:

Від позивача: не з`явилися;

Від відповідача 1: не з`явилися;

Від відповідача 2: не з`явилися;

Від третьої особи: не з`явилися.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 16.01.2024 у задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Овертранс"</a> відмовлено повністю.

23.01.2024 до господарського суду від Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс" надійшла заява, в якій заявник просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Овертранс"</a> витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 19 500,00 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 розгляд заяви Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс" про розподіл судових витрат призначено на 13.02.2024.

До господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Овертранс"</a> 24.01.2024 та 29.01.2024 надійшли заперечення на заяву Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс" про розподіл судових витрат.

У судове засідання 13.02.2024 представники учасників справи не з`явилися, про дату, час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

Суд вказує, що відповідно до частини 4 статті 244 Господарського процесуального кодексу України, у разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Таким чином, суд вважає за можливе розглянути заяву Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс" про розподіл судових витрат без участі представників учасників справи.

Розглянувши у судовому засіданні 13.02.2024 заяву Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс" про розподіл судових витрат, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Згідно з приписами ч. 1, 3 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Відповідно до ст. 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Згідно ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відшкодування цих витрат здійснюється господарським судом шляхом зазначення про це у рішенні, ухвалі, постанові за наявності документального підтвердження витрат, як-от угоди про надання послуг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленої довіреності, виданої стороною представникові її інтересів у суді, платіжного доручення або іншого документа, який підтверджує сплату відповідних послуг, а також копії свідоцтва адвоката, який представляв інтереси відповідної сторони, або оригінала ордеру адвоката, виданого відповідним адвокатським об`єднанням, з доданням до нього витягу з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій.

У разі неподання відповідних документів у господарського суду відсутні підстави для покладення на іншу сторону зазначених сум.

Вирішуючи питання про такий розподіл, господарський суд має враховувати, що розмір відшкодування судових витрат, не пов`язаних зі сплатою судового збору, не повинен бути неспіврозмірним, тобто явно завищеним порівняно з ціною позову. У зв`язку з цим суд з урахуванням конкретних обставин, зокрема ціни позову, може обмежити даний розмір з огляду на розумну необхідність судових витрат для даної справи.

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені.

Суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат (у даному випадку, за наявності заперечень учасника справи), що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою.

Наведена правова позиція викладена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 27.06.2018 у справі №826/1216/16 та в додатковій постанові Великої Палати Верховного Суду по справі № 775/9215/15ц від 19.02.2020 року.

У заяві про розподіл судових витрат позивач просить суд стягнути витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 19 500,00 грн.

01.12.2021 між Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "Брокбізнес", яке за час розгляду справи було перейменоване в Акціонерне товариство "Страхова компанія "ББС Іншуранс", що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, яка міститься в матеріалах справи, (далі також - замовник) та Адвокатським бюро "Голяр і партнери" (далі також - виконавець) укладено договір № 1201/0121 про надання професійної правничої (правової) допомоги (далі - договір), за умовами п. 1.1. якого, замовник доручає, а виконавець протягом дії даного договору приймає на себе зобов`язання надати замовнику за винагороду професійну правничу (правову) допомогу з питань, що цікавлять замовника (далі за тестом - правнича допомога).

Відповідно до п. 1.2. договору, правнича допомога, яка надається виконавцем, включає захист, забезпечення реалізації прав, інтересів та представництво замовника у підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності, в місцевих судах всіх юрисдикцій, апеляційних судах, Верховному Суді, перед фізичними та юридичними особами всіх форм власності та підпорядкування. Конкретні питання, щодо яких за винагороду надається правнича допомога, погоджуються сторонами письмово та зазначаються в протоколах (актах) погодження договірної ціни (далі - протоколи), які є невід`ємною частиною даного договору.

За умовами п. 3.1. договору, розмір винагороди (гонорару) виконавця за надання правничої допомоги згідно з даним договором, підстави і порядок розрахунків визначаються сторонами у протоколах погодження договірної ціни, які є невід`ємними частинами до даного Договору, та може бути розрахований, виходячи із розцінок виконавця (вартість однієї години правничої допомоги, щомісячна фіксована оплата систематичної правничої допомоги, фіксована оплата за окремий замовлений вид правничої допомоги чи інше) та/або кількості витраченого часу.

Згідно з п. 3.4. договору, підставою для оплати правничої допомоги є підписаний або схвалений сторонами в порядку, передбаченому п. 3.5. даного договору, акт прийому наданої професійної правничої допомоги (далі - акт) та рахунок, наданий замовнику виконавцем. Замовник зобов`язаний оплатити розмір правничої допомоги зазначений в акті, не пізніше 5 (п`яти) робочих днів з моменту надання виконавцем рахунку, якщо інше не зазначено в протоколах погодження договірної ціни.

Відповідно до протоколу погодження договірної ціни від 16.02.2023 до договору (далі - протокол), надання професійної правничої допомоги замовнику по справі №910/153/23 позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Овертранс"</a> до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Брокбізнес" про відшкодування 120 125,65 грн.

За змістом п. 2 протоколу, враховуючи складність справи, значний обсяг матеріалів справи і кількість часу, яка необхідна виконавцю на виконання відповідних робіт (послуг), обсяг цих робіт (послуг), ціну позову та особливе значенням справи для замовника, - сторони домовились, що за надання професійної правничої допомоги, визначеної в п. 1.1 цього протоколу вартість однієї години роботи (послуг) виконавця поза судовим засіданням становить 1 500,00 грн. (одна тисяча п`ятсот гривень 00 коп.); вартість прибуття адвоката до суду, очікування та участі в судовому засіданні (в тому числі попередньому) становить 1 500,00 грн. (одна тисяча п?ятсот гривень 00 коп.), незалежно від тривалості такого засідання та від тривалості очікування засідання. Після надання професійної правничої допомоги відповідно до п. 1.1 даного протоколу, виконавець готує та надає на підпис замовнику акт прийому наданої професійної правничої допомоги (далі - акт). Замовник протягом трьох днів з дня отримання акту підписує його та надає один примірник виконавцю, або у цей же строк надає виконавцю вмотивовану відмову від підписання акту. У разі, якщо замовник у вказаний строк не підпише акт та/або не надасть виконавцю вмотивовану відмову від його підписання, акт вважається схваленим, а правнича допомога вважається наданою належним чином і прийнята замовником у повному обсязі, та підлягає оплаті з урахуванням порядку розрахунків згідно п.2.4. цього Протоколу. Сторони погодили наступний порядок і підстави розрахунків: підставою для оплати правничої допомоги є підписаний або схвалений сторонами акт в порядку, передбаченому п. 2.3 цього протоколу, та рахунок, що надається виконавцем; оплата правничої допомоги здійснюється замовником протягом 30 (тридцяти) днів з дати набрання законної сили судовим рішенням, в якому вирішено питання щодо розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу, надану по відповідному акту.

18.01.2024 між сторонами складено та підписано акт прийому наданої професійної допомоги на загальну суму 19 500,00 грн.

Також 18.01.2024 виконавець виставив замовнику рахунок на оплату вказаних вище грошових коштів.

Згідно зі ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Згідно ст. 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Отже, розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом, і може бути змінений лише за їх взаємною домовленістю. Суд не має право його змінювати і втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Водночас, для включення всієї суми гонорару у відшкодування за рахунок відповідача має бути встановлено, що за цих обставин справи такі витрати позивача були необхідними, а розмір є розумний та виправданий, що передбачено у ст. 30 Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Тобто, суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також - чи була їх сума обґрунтованою.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, у тому числі в рішенні від 28.11.2002 "Лавентс проти Латвії" (Lavents v. Latvia) за заявою № 58442/00 щодо судових витрат, зазначено що за ст. 41 Конвенції суд відшкодовує лише витрати, стосовно яких було встановлено, що вони справді були необхідними і становлять розумну суму (рішення ЄСПЛ у справах "Ніколова проти Болгарії" та "Єчюс проти Литви", п.п. 79 і 112).

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, з огляду на конкретні обставини справи та фінансовий стан обох сторін. Ті самі критерії застосовує ЄСПЛ, присуджуючи судові витрати на підставі ст. 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. Так, у справі "Схід/Захід Альянс Лімітед" проти України" (заява № 19336/04) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (п. 268).

Тобто, нормами процесуального законодавства передбачено такі основні критерії визначення та розподілу судових витрат як їх дійсність, обґрунтованість, розумність і співмірність відповідно до ціни позову, з урахуванням складності та значення справи для сторін (п.п. 33-34, 37 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 07.07.2021 у справі № 910/12876/19).

Не є обов`язковими для суду зобов`язання, які склалися між адвокатом та клієнтом на підставі укладеного ними договору у контексті вирішення питання про розподіл судових витрат. Вирішуючи останнє, суд повинен оцінювати витрати, що мають бути компенсовані за рахунок іншої сторони, ураховуючи як те, чи були вони фактично понесені, так і їх необхідність (аналогічний висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.05.2020 у справі № 904/4507/18, у постанові Верховного Суду від 15.06.2021 у справі № 912/1025/20).

Крім того, за змістом пункту 1 частини 2 статті 126, частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Отже, витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено. Натомість положеннями пункту 2 частини 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України регламентовано порядок компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги (витрати на проїзд, проживання, поштові послуги тощо), для розподілу яких необхідною умовою є надання відповідних доказів, які підтверджують здійснення таких витрат.

Аналогічних висновків дійшла Об`єднана палата Верховного Суду в постанові від 03.10.2019 у справі №922/445/19.

Отже, враховуючи вищенаведене, оцінивши подані Акціонерним товариством "Страхова компанія "ББС Іншуранс" докази на підтвердження понесених ним витрат та беручи до уваги заперечення на заяву про ухвалення додаткового рішення, які подані Товариства з обмеженою відповідальністю "Овертранс"</a>, виходячи з обставин справи, суд дійшов висновку, що витрати на професійну правничу допомогу, які пов`язані з розглядом цієї справи підлягають розподілу у розмірі 10 000, 00 грн, такі витрати співрозмірні з предметом спору та з виконаною роботою.

Керуючись ст. 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Заяву Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс" про ухвалення додаткового рішення - задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Овертранс"</a> (81085, Львівська обл., Яворівський р-н., с. Підрясне, вул. Європейська, буд. 1, корп. Б-4, ідентифікаційний код 30626867) на користь Акціонерного товариства "Страхова компанія "ББС Іншуранс" (04050, м. Київ, вул. Білоруська, буд. 3, ідентифікаційний код 20344871) 10 000 (десять тисяч) грн 00 коп. судових витрат.

3. У задоволенні іншої частини заяви відмовити повністю.

Додаткове судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до Господарського процесуального кодексу України подається до Північного апеляційного господарського суду протягом 20 (двадцяти) днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини додаткового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного додаткового рішення.

Повний текст додаткового рішення складено 23.02.2024.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117202141
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування 120 125,65 грн

Судовий реєстр по справі —910/153/23

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Рішення від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні