Рішення
від 20.02.2024 по справі 904/6386/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2024м. ДніпроСправа № 904/6386/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Манько Г.В. за участю секретаря судового засідання Махортової Д.Р

за позовом Публічного акціонерного товариства "УКРНАФТА"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АВ ТРЕЙДІНГ"

про стягнення 381 696 грн. Товариства з обмеженою відповідальністю "АВ ТРЕЙДІНГ"

за зустрічним позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "АВ ТРЕЙДІНГ"

до Публічне акціонерне товариство "УКРНАФТА"

про стягнення 1 296 579 грн. 78 коп.

Представники:

від первісного позивача: Пучка В.А.

від первісного відповідача: Колінько Н.О.

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство "УКРНАФТА" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "АВ ТРЕЙДІНГ" штрафу в сумі 381 696 грн. та судові витрати у справі.

Товариство з обмеженою відповідальністю "АВ ТРЕЙДІНГ" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з зустрічною позовною заявою про стягнення з публічного акціонерного товариства "УКРНАФТА" основного боргу у розмірі 1 133 160 грн., 3% річних 44 146 грн. 67 коп., інфляційні втрати 119 273 грн. 11 коп. та судові витрати у справі.

Первісний позивач наполягав на задоволенні власних позовних вимог. В задоволенні зустрічних позовних вимог просив суд відмовити. Надав відзив на зустрічну позовну заяву. Наполягає, що за умовами договору оплата 75% вартості товару здійснюється виключно після поставки всього товару, передбаченого умовами договору. У спосіб, визначений п. 12.2 Договору умови Договору щодо зміни порядку оплати та обсягу поставки не змінювались. Запропонована зустрічним позивачем додаткова угода не була погоджена та підписана. Не вважає доводи зустрічного позивача щодо наявності обставин непереборної сили обгрунтованими. Звертав увагу суду, що кінцевий строк поставки товару - 02.02.2022р., тобто до початку російсько - Української війни.

Зустрічний позивач наполягав на задоволенні власних позовних вимог. В задоволенні первісних позовних вимог просив суд відмовити. Надав відзив на первісний позов у якому вважає поведінку первісного позивача недобросовісною. Вважає, що є підстави для звільнення від сплати штрафу з огляду на обставини непереборної сили. Визнав наявність прострочення щодо поставки товару. Звертав увагу, що прострочення відбулось в наслідок дій продавця шин. Вважає, що договір купівлі - продажу змінено у спрощений спосіб.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника первісного позивача та зустрічного позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Товариством з обмеженою відповідальністю "АВ ТРЕЙДІНГ" та публічним акціонерним товариством "УКРНАФТА" підписано договір купівлі-продажу №09/03/2029-МТР від 30.11.2021р.

У порядку та на умовах, визначених цим Договором, Продавець зобов`язується передати продукцію (далі - Товар) у власність Покупця, а Покупець прийняти Товар та сплатити за нього відповідну грошову суму (п. 1.1 Договору).

Асортимент, кількість, якість, вартість та інші характеристики Товару визначені в Додатках до цього Договору, які є невід`ємною частиною цього Договору (п. 1.2 Договору).

Ціни Товару встановлюються в національній валюті та вказуються у відповідних Додатках до цього Договору. Загальна вартість Товару за цим Договором складається із сукупної вартості Товару згідно з Додатками (п. 3.1 Договору).

Оплата вартості Товару здійснюється на умовах, визначених Додатками, після отримання Покупцем примірника, належним чином підписаного Сторонами оригіналу Договору (п. 3.2 Договору).

Усі суми, що підлягають сплаті за цим Договором, сплачуються в безготівковій формі на рахунки, що зазначені у цьому Договорі (п. 3.3 Договору)

Продавець зобов`язується передати Покупцю Товар у строк та на умовах, визначених цим Договором та відповідними Додатками до цього Договору (п. 5.1 Договору).

Товар приймається по кількості, якості, комплектності, цілісності тари/упаковки, відповідності маркування та згідно зі специфікацією, що міститься у відповідному Додатку до цього Договору (п. 5.2 Договору).

Датою постачання Товару вважається дата передачі його Покупцю у місці призначення без зауважень по кількості, комплектності та якості, якщо інше не встановлено Додатками до Договору та/або Додатковими угодами. Факт передачі Товару підтверджується підписаною Сторонами без зауважень видатковою накладною та/або відповідним Актом приймання-передачі Товару. Право власності на Товар переходить від Продавця до Покупця з дати підписання Покупцем без зауважень видаткової накладної та/або Акту приймання-передачі Товару (п. 5.3 Договору).

У випадку виявлення при прийнятті Товару його недостачі або надлишку, в Акті приймання по кількості та якості Товару вказується фактична кількість отриманого Товару з зазначенням розміру недостачі або надлишку. У разі відсутності представника Продавця при прийманні Товару, щодо якого виявлено недостачу або надлишок, приймання такого Товару призупиняється, після чого протягом 24 годин Покупець письмово повідомляє Продавця про виявлені факти. Продавець не пізніше 3 (трьох) робочих днів має повідомити про згоду з фактично виявленою кількістю Товару або направити свого представника для участі в прийманні Товару та складанні двохстороннього Акту приймання-передачі по кількості та якості Товару. Постачання частини Товару, щодо якого виявлено недостачу, має бути здійснене протягом 15 (п`ятнадцяти) робочих днів (якщо інше не узгоджено додатково). Надлишок Товару має бути вивезений Продавцем з місця його знаходження за власний рахунок протягом 10 (десяти) робочих днів (п. 5.12 Договору).

У випадку виявлення невідповідності, недоліків, відхилень у комплектності, якості, асортименті, упаковці, маркуванні Товару, вказаним у цьому Договорі та/або у Додатках до цього Договору, Покупець вправі відмовитися від прийняття Товару, щодо якого виявлено невідповідність і вимагати від Продавця усунення виявлених недоліків. У такому разі Покупець або вантажоотримувач протягом 24 годин після виявлення такої невідповідності письмово повідомляє Продавця або про виявлені недоліки. Продавець не пізніше 3 (трьох) робочих днів має повідомити про згоду з виявленими недоліками Товару та вказати строк їх усунення, який не може перевищувати 15 (п`ятнадцяти) робочих днів (якщо інше не узгоджено додатково) або направити свого представника для участі в прийманні Товару та складанні двохстороннього Акту приймання - передачі по кількості та якості Товару, де фіксують виявлені недоліки та/або дефекти поставленого Товару, а також строк їх усунення, який не може перевищувати 15 (п`ятнадцяти) робочих днів (якщо інше не узгоджено додатково) з моменту підписання Сторонами Акту приймання-передачі по кількості та якості Товару, та порядок усунення таких недоліків та/або дефектів, якщо інше не передбачено Додатками до Договору та/або Додатковими угодами. Усі витрати по усуненню недоліків та/або дефектів, у тому числі витрати на вивезення дефектного Товару з місця його знаходження та на доставку аналогічного Товару належної якості до того ж або іншого визначеного Покупцем місця, несе Продавець. Товар, від приймання якого відмовився Покупець, має бути вивезений продавцем з місця його знаходження його протягом 10 робочих днів (п. 5.13 Договору).

За порушення строку постачання Товару, його приналежностей та/або документів, у тому числі викликане виявленням нестачі Товару або постачанням Товару, який не відповідає якості та комплектності, що обумовило необхідність заміни або додаткового постачання Товару у порядку, визначеному п. 5.12, п. 5.13 Договору, Продавець сплачує Покупцю штраф у розмірі 7%, а в разі прострочення термінів поставки на 30 і більше календарних днів у розмірі 10% від вартості Товару не поставленого вчасно (п. 6.9 Договору).

Ніякі зміни, доповнення до цього Договору або будь-які угоди, пов`язані з цим Договором, не будуть дійсними до тих пір, доки вони не будуть складені в письмовій формі українською мовою та належним чином підписані Сторонами (п. 12.2 Договору).

Сторони домовились, що позовна давність за цим Договором стосовно оплати, кількості та якості Товару, стягнення неустойки встановлюється тривалістю в три роки (п. 12.8 Договору).

На виконання п.п. 3.1, 3.2 Договору сторонами укладено Додаток № 1 до Договору, що є його невід`ємною частиною.

За умовам вказаного Додатку загальна вартість товару 3816960 грн. Умови оплати: 25% передплата, решта по факту поставки всього товару. Термін поставки: протягом 50 календарних днів з моменту передплати.

Згідно платіжної інструкції №18585-П21 від 14.12.2021р. публічним акціонерним товариством "УКРНАФТА" перераховано товариству з обмеженою відповідальністю "АВ ТРЕЙДІНГ" 954 240 грн. з призначенням платежу: аванс 25% за шини 1300х530, зг. Дог. №09/03/2029-МТР від 30.11.2021р.

Вказане підтверджує виконання первісним позивачем умови п. 2 Додатку №1 до Договору, а саме перерахування 25% вартості товару.

Господарський суд погоджується з доводами первісного позивача, що кінцевий строк поставки товару - 02.02.2022р.

Згідно видаткової накладної №150 від 12.08.2022р. товариством з обмеженою відповідальністю "АВ ТРЕЙДІНГ" поставлено публічному акціонерному товариству "УКРНАФТА" товар на суму 2 087 400 грн. з ПДВ.

За умовами п. 5.3 Договору датою поставки вказаної частини товару є 12.08.2022р.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Приймаючи до уваги факт прострочення товару на суму 2 087 400 грн., термін прострочення, початок військовий дій 24.02.2022р. Господарський вважає за можливе застосувати до даної поставки штраф у розмірі 7%, передбачений умовами п. 6.9 Договору.

В матеріалах справи відсутні належні докази, що зустрічним позивачем вживались належні дії щодо постачання решти товару, визначеного умовами Додатку №1 до Договору (пошук іншого постачальника, тощо). Вказане є підставою для застосування штрафних санкцій у розмірі 10% за недопоставку решти товару, передбачених умовами п. 6.9 Договору.

Господарський суд погоджується з доводами первісного позивача, що у спосіб, визначений п. 12.2 Договору умови Договору щодо зміни порядку оплати та обсягу поставки не змінювались. Запропонована зустрічним позивачем додаткова угода не була погоджена та підписана первісним позивачем.

На час прийняття рішення у справі зустрічний позивачем не виконано умови Договору щодо поставки товару на суму 3816960 грн.

Вимоги зустрічного позивача задоволенню не підлягають, оскільки за умовами п. 2 Додатку № 1 до Договору оплата 75% вартості товару здійснюється після поставки всього товару на загальну суму 3816960 грн.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Первісний позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "АВ Трейдінг" (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, проспект Гагаріна, буд, 74, офіс 517, ідентифікаційний код 39293908) на користь публічного акціонерного товариства "Укрнафта" (04053, м. Київ, провулок Несторівський, буд. 3-5, ідентифікаційний код 00135390) штраф 319 074 грн., судовий збір 4781 грн. 11 коп.

В решті первісного позову відмовити.

В задоволенні зустрічного позову відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 23.02.2024

Суддя Г.В. Манько

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117239110
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —904/6386/23

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Рішення від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні