Ухвала
від 23.02.2024 по справі 910/499/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

23.02.2024Справа № 910/499/24

Суддя Господарського суду міста Києва Селівон А.М., розглянувши позовну заяву Першого заступника керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Києва вул. Січових Стрільців, 89,м. Київ,04053 в інтересах держави в особі Київської міської ради 01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36

до 1. Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрація вул. Хмельницького Богдана, 24, м. Київ,01030

2. Фізичної особи-підприємця Борисова Олександра Сергійовича АДРЕСА_1

про визнання недійсним договору та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрація та Фізичної особи-підприємця Борисова Олександра Сергійовича про:

- визнання недійсним укладеного 29.03.2019 року між Шевченківською районною в місті Києві державною адміністрацією та Фізичною особою-підприємцем Борисовим Олександром Сергійовичем договору оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва № 889/2;

- зобов`язання відповідача звільнити нежитлове приміщення комунальної власності територіальної громади міста Києва, розташоване на першому поверсі за адресою: проспект Берестейський (стара назва Перемоги), 86, загальною площею 28,0 кв.м, розташоване на першому поверсі в будівлі Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 73 з поглибленим вивченням української мови, літератури та українознавства Шевченківського району міста Києва за адресою: проспект Берестейський (Перемоги), 86, та повернути вказане нежитлове приміщення балансоутримувачу - Управлінню освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації за актом приймання - передачі .

В обґрунтування позовних вимог в позовній заяві прокурор посилається на порушення інтересів територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради як суб`єкта права комунальної власності за наслідками укладення оспорюваного договору в частині передачі в оренду комунального майна, що перебуває на балансі Управління освіти Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації та знаходиться в будівлі навчального закладу, для проведення підприємницької діяльності, не пов`язаної з наданням освітніх послуг, що не відповідає меті діяльності освітнього закладу та суперечить приписам Законів України "Про освіту" і "Про загальну середню освіту", у зв`язку з чим зазначений договір має бути визнаний недійсним в судовому порядку згідно ст.ст. 203, 215 ЦК України, з одночасним звільненням спірного нежитлового приміщення орендарем та передачею балансоутримувачу за актом приймання - передачі.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.02.2024 року позовну заяву залишено без руху та встановлено прокурору строк для усунення недоліків позовної заяви.

Через канцелярію суду 08.02.2024 року від прокурора на виконання вимог ухвали суду від 01.02.2024 року надійшла заява № 41-1288ВИХ-24 від 08.02.2024 року про усунення недоліків позовної заяви, розглянувши яку суд встановив, що недоліки позовної заяви, які зумовили залишення її без руху, прокурором усунено.

Дослідивши матеріали позовної заяви суд дійшов висновку про відповідність її вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а також враховуючи приписи абз. 2 ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, згідно якого загальними справами є справи, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні, вважає за необхідне розглянути справу за правилами загального позовного провадження, з призначенням підготовчого засідання у справі.

Згідно приписів статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Разом з тим суд зазначає, що в силу вимог частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

При цьому розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: правова та фактична складність справи, поведінка заявника, інших учасників справи та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі (справи "Фрідлендер проти Франції", "Федіна проти України", "Матіка проти Румунії", "Літоселітіс проти Греції").

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі "Броуган (Brogan) та інші проти Сполученого Королівства" зазначив, що очевидно, для кожної справи буде свій прийнятний строк, і встановлення кількісного обмеження, чинного для будь-якої ситуації, було б штучним. Суд неодноразово визнавав, що неможливо тлумачити поняття розумного строку як фіксовану кількість днів, тижнів тощо (рішення у справі "Штеґмюллер проти Авторії"). Таким чином, у кожній справі постає питання оцінки, що залежатиме від конкретних обставин.

Окрім того, суд звертає увагу на введення з 24.02.2022 року військового стану в Україні через агресію Російської Федерації проти України, а також, відповідно, спричинені внаслідок дій країни-агресора випадки оголошення повітряних тривог, планового/аварійного відключення енерго-, водопостачання в місті Києві та інших містах.

За таких обставин, враховуючи наведене вище, з метою забезпечення розумного балансу між нормами статті 3 Конституції України та положеннями статті 2 Господарського процесуального кодексу України, які визначають завдання господарського судочинства, недопущення порушення процесуальних прав сторін на участь у судовому засіданні, повного та всебічного з`ясування обставин справи та для подальшого розгляду спору, а також для надання учасникам справи достатнього строку на вчинення певних процесуальних дій, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі в межах розумного строку.

Окрім цього в матеріалах позовній заяві міститься клопотання про залучення до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Управління освіти Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації (код ЄДРПОУ 37470086), як балансоутримувача спірного майна та орган, до сфери оперативного управління якого передано приміщення, та Спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів № 73 з поглибленим вивченням української мови, літератури та українознавства Шевченківського району міста Києва (код ЄДРПОУ 26187881) як фактичного користувача будівлі за адресою: проспект Берестейський (Перемоги), 86, м. Київ.

Суд зазначає, що за приписами ч.1 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Разом з тим, відповідно до ч.2 ст. 50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Отже, метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 ГПК України).

Враховуючи вищевикладене та предмет даного спору, а також необхідність обстоювання власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора та залучити до участі у розгляді справи в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Управління освіти Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації (код ЄДРПОУ 37470086) та Спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів № 73 з поглибленим вивченням української мови, літератури та українознавства Шевченківського району міста Києва (код ЄДРПОУ 26187881), оскільки рішення у даній справі може вплинути на їх права та/або обов`язки щодо однієї зі сторін.

Керуючись ст.ст. 12, 50, 176, 181, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання у справі призначити на 27.03.24 о 14:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 3 .

4. За клопотанням прокурора залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача:

- Управління освіти Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації (вул. Зоологічна, 6а, м. Київ, 04119, код ЄДРПОУ 37470086)

- Спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів № 73 з поглибленим вивченням української мови, літератури та українознавства Шевченківського району міста Києва (пр-т Берестейський, 86, м. Київ, 03062, код ЄДРПОУ 26187881).

5. Встановити відповідачам строк для подання відзивів на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, та для подання заперечень на відповідь на відзиви (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзиви. Відповідачам надати суду докази направлення відзивів та заперечень на адресу прокурора та позивача.

Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України).

Звернути увагу відповідачів, що відповідно до ч. 4 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті.

6. Встановити прокурору та позивачу строк для подання відповіді на відзиви протягом 5 днів з дня отримання відзивів на позов (якщо такі буде подано). Прокурору та позивачу надати суду докази направлення відповіді на відзиви на адресу відповідачів.

7. Встановити третім особам строк для подання пояснень щодо суті спору - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали. Третім особам надати докази надсилання прокурору та учасникам справи копій пояснень.

8. Повідомити учасників справи, що додаткові письмові докази, висновки експертів, клопотання, заяви, пояснення можуть бути подані до суду у строк до 21.03.2024 року (включно) з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 170 Господарського процесуального кодексу України, а також з урахуванням основних засад (принципів) господарського судочинства, зокрема, змагальності та рівності всіх учасників процесу перед законом та судом.

9. Попередити учасників судового процесу про неприпустимість зловживання процесуальними правами, визначеного ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, а також невиконання процесуальних обов`язків та створення протиправних перешкод у здійсненні судочинства, та, відповідно, можливість застосування заходів процесуального примусу з підстав та в порядку, визначеному главою 9 ГПК України.

10. Звернути увагу учасників справи на процесуальні права та обов`язки, передбачені ст. 46 ГПК України, зокрема в частині строків подання до суду заяв про збільшення/зменшення позовних вимог, зміни предмету або підстави позову та доказів направлення копій таких заяв та доданих до них документів іншим учасникам справи, а також щодо наслідків неподання таких доказів суду (ч.ч. 2, 3, 5 ст. 46 ГПК України).

11. Звернути увагу сторін, що збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених ГПК України (ч. 1 ст. 14 ГПК України).

12. Також суд наголошує на необхідності дотримання вимог частини 6 статті 6 ГПК України в частині обов`язкової реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно - телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та можливості ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами, а також зазначає про процесуальні наслідки, передбачені ГПК України, невчинення відповідних дій щодо реєстрації електронного кабінету.

13. Запропонувати сторонам додатково надати суду актуальні адреси електронної пошти та номери засобів телефонного зв`язку з метою отримання від суду інформації щодо ходу розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Селівон

До відома сторін: ознайомлення з матеріалами справи здійснюється щоп`ятниці з 14.00 до 16.00 год. у приміщенні Господарського суду міста Києва за наявності завчасно (не менш як за добу) поданого через канцелярію суду клопотання. У разі з`явлення представника до суду для ознайомлення з матеріалами справи, останній повинен при собі мати документ, що посвідчує особу та документ, що підтверджує його повноваження (оригінал для огляду та його копію для долучення до матеріалів справи).Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/.

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117239958
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/499/24

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні