Ухвала
від 26.02.2024 по справі 642/2861/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

26.02.2024

Справа № 642/2861/21

Провадження № 1-кс/642/678/24

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

21 лютого 2024 року м. Харків Слідчий суддя Ленінського районногосуду м.Харкова ОСОБА_1 ,заучастюсекретаря ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 , розглянувшив закритомусудовому засіданнів м.Харкові клопотанняСлідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_4 про дозвілна затриманняз метоюприводу ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Другого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого у м. Полтаві, ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, про застосування відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та одночасно подав до слідчого судді клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваного для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Клопотання обґрунтоване тим, що Другим слідчим відділом (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Полтаві,проводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні№62021170020000152від 14.05.2021 за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що наказом №152-к від 21.11.2017 ОСОБА_5 призначений на посаду заступника директора ДП «Красноградське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00993159, юридична адреса: 63343, Харківська область, Красноградський район, с.Наталине, вул.Промислова, 124-А).

Наказом заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів України №34-к від 29.01.2018 ОСОБА_5 надано право підпису документів, пов`язаних із здійсненням діяльності ДП «Красноградське лісове господарство», яке координується Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Згідно з абзацом 2 ч. 1 Посадової інструкції заступника директора ДП «Красноградське лісове господарство», затвердженої наказом в.о. директора, головним лісничим ДП «Красноградське лісове господарство» ОСОБА_6 за №207 від 21.11.2017, посада заступника директора належить до професій керівного складу підприємства. Таким чином, перебуваючи на вказаній посаді в період з 23.11.2017 по 31.12.2018, ОСОБА_5 був службовою особою в розумінні ч.3 ст.18 КК України, п.1 примітки до ст.364 КК України.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі», замовники це органи державної влади, органи місцевого самоврядування та органи соціального страхування, створені відповідно до закону, а також юридичні особи (підприємства, установи, організації) та їх об`єднання, які забезпечують потреби держави або територіальної громади, якщо така діяльність не здійснюється на промисловій чи комерційній основі, за наявності однієї з таких ознак: юридична особа є розпорядником, одержувачем бюджетних коштів; органи державної влади чи органи місцевого самоврядування або інші замовники володіють більшістю голосів у вищому органі управління юридичної особи; у статутному капіталі юридичної особи; у статутному капіталі юридичної особи державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50%.

Пунктом 1.1 Статуту ДП «Красноградське лісове господарство», який затверджено наказом Державного агентства лісових ресурсів України №77 від 10.03.2017, передбачено, що ДП «Красноградське лісове господарство» засноване на державній власності, створене на підставі наказу Міністерства лісового господарства України від 31.10.1991 №133, належить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України і координується Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

В силу п. 1.3 Статуту підприємство здійснює свою діяльність на комерційній основі відповідно до чинного законодавства України та Статуту.

Відповідно до Статуту ДП «Красноградське лісове господарство» засноване на державній власності, належить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України та є державним підприємством.

Відповідно до п. 3.1. Статуту, підприємство створене з метою ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів; охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування підприємству; одержання прибутку від комерційної діяльності.

Згідно зі ст. 73 Господарського кодексу України, державне унітарне підприємство утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки, і входить до сфери його управління. Орган державної влади, до сфери управління якого входить підприємство, є представником власника і виконує його функції у межах, визначених цим Кодексом та іншими законодавчими актами. Майно державного унітарного підприємства перебуває у державній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання чи праві оперативного управління. Найменування державного унітарного підприємства повинно містити слова «державне підприємство».

Водночас, згідно з ч. ч. 1-3 ст. 74 Господарського кодексу України, Державне комерційне підприємство є суб`єктом підприємницької діяльності, діє на основі статуту або модельного статуту і несе відповідальність за наслідки своєї діяльності усім належним йому на праві господарського відання майном згідно з цим Кодексом та іншими законами, прийнятими відповідно до цього Кодексу. Майно державного комерційного підприємства закріплюється за ним на праві господарського відання майном згідно з цим Кодексом та іншими законами, прийнятими відповідно до цього Кодексу. Майно державного комерційного підприємства закріплюється за ним на праві господарського відання. Статутний капітал державного комерційного підприємства утворюється уповноваженим органом, до сфери управління якого воно належить. Розмір статутного капіталу державного комерційного підприємства встановлюється зазначеним уповноваженим.

Статутний капітал підприємства утворюється органом управління майном та становить 686107, 27 грн. Майно підприємства є державною власністю і закріплюється за ним на праві господарського відання. Здійснюючи право господарського відання, підприємство володіє, користується і розпоряджається зазначеним майном на праві господарського відання.

Отже, ДП «Красноградське лісове господарство» в розумінні п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі» є замовником.

Стаття 2 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачає, що під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому цієї частини, (до замовників, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) порівнює або перевищує 200 тисяч гривень) замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим законом та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору.

Згідно з ч. 7 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі» забороняється придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим законом та укладення договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим законом. Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», закупівлі здійснюються за такими принципами: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників; об`єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням.

Так, у невстановлений в ході досудового розслідування дату та час, але не пізніше 03.12.2018, у ОСОБА_7 , виник злочинний умисел, направлений а заволодіння майном ДП «Красноградське лісове господарство». 3 цією метою ОСОБА_7 , розуміючи переваги вчинення цього злочину під виглядом законного господарського правочину, за невстановлених під час досудового розслідування обставин, у невстановлений час вступив у злочинну змову з ОСОБА_5 , який виступаючи в силу займаної посади в ролі виконавця розтрати на користь ОСОБА_7 , мав підписати договір купівлі-продажу транспортного засобу, укладений без додержання процедури проведення публічних закупівель, за завідомо завищеною ціною, а також перерахувати на рахунок ОСОБА_7 як фізичної особи-підприємця, продавця за договором купівлі продажу, грошові кошти ДП «Красноградське лісове господарство» в якості сплати за договором купівлі-продажу транспортного засобу за завідомо завищеною ціною.

ФОП ОСОБА_7 , реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на розтрату майна ДП «Красноградське лісове господарство» на власну користь, надавав ОСОБА_5 , який був обізнаний у злочинному умислі ОСОБА_7 , відомості щодо наявності в нього в приватній власності предмету правочину, а саме колісного транспортного засобу спеціального призначення, виготовленого на базі шасі «Урал-375», 1983 року випуску, дійсним власником якого станом на 03.12.2018 був ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В свою чергу, ОСОБА_5 , зловживаючи своїм службовим становищем службової особи, наділеної повноваженнями, пов`язаними з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, зокрема щодо розпорядження коштами підприємства, виступаючи як заступник директора ДП «Красноградське лісове господарство», з одного боку, без застосування процедури закупівлі, визначеної ч.1ст.12 Закону України «Про публічні закупівлі», ігноруючи вимоги ст. ст. 2, 3 цього Закону, уклав з ФОП ОСОБА_7 , як продавцем, договір від 03.12.2018 №11/12/264/1 купівлі-продажу за завідомо завищеною ціною, за державні кошти в розмірі 897795, 00 грн. автомобіля «Урал-375», державний реєстраційний номер « НОМЕР_1 , загального вантажного бортового, 1983 року випуску, шасі № НОМЕР_2 (далі договір), дійсним власником якого станом на дату укладення договору був ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з яким ДП «Красноградське лісове господарство» не мало будь-яких фінансово-господарських відносин та який не був обізнаний про злочинні дії ОСОБА_5 та ОСОБА_7 .

Продовжуючи реалізацію спільного з ФОП ОСОБА_7 як організатором злочинного умислу, зловживаючи своїм службовим становищем, ОСОБА_5 , у невстановений в холі досудового розслідування час та спосіб наказав в.о. головного бухгалтера ДП «Красноградське лісове господарство» ОСОБА_9 , яка була підлегла йому по службі в силу займаної посади та не була обізнана про злочинний умисел ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , здійснити перерахування коштів ДП «Красноградське лісове господарство» на розрахунковий рахунок ФОП ОСОБА_7 № НОМЕР_3 в ПАТ «Мегабанк» під приводом оплати за придбаний автомобіль «Урал-375» відповідно до договору.

Внаслідок укладення у такий спосіб заступником директора ДП «Красноградське лісове господарство» ОСОБА_5 та ФОП ОСОБА_7 договору на банківський рахунок ФОП ОСОБА_7 № НОМЕР_3 , відкритий в Приватному акціонерному товаристві «Мегабанк» (м.Харків, МФО 351629), відповідно до платіжних доручень від 13.12.2018 №3173, №3174, №3175, №3176, №3177, №3178 перераховано грошові кошти з рахунку ДП «Красноградське лісове господарство» № НОМЕР_4 , який відкритий в Приватному акціонерному товаристві комерційний банк «Приватбанк», на суми 197795, 00 грн., 150000, 00 грн., 15000, 00 грн, 150000, 00 грн., 100000, 00 відповідно на загальну суму 897795, 00 грн.

Відповідно до висновку судової транспортно-товарознавчої експертизи Харківського НДЕКЦ №СЕ-19/121-21/4723-АВ від 07.04.2020, ринкова вартість наданого на дослідження колісного транспортного засобу спеціального призначення, виготовленого на базі шасі «Урал-375», 1983 року випуску, із краном-маніпулятором, державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , станом на 03.12.2018 становить 425204 грн 16 коп., що на 472590 грн. 84 коп. менше ніж сума, виплачена ФОП ОСОБА_7 за умовами договору.

Таким чином, заступник директора ДП «Красноградське лісове господарство» ОСОБА_5 , зловживаючи своїм службовим становищем, у співучасті з ФОП ОСОБА_7 , як організатором злочину, діючи в інтересах ФОП ОСОБА_7 , умисно уклав з останнім, без застосування процедури закупівлі, визначеної ч. 1 ст. 12 Закону України «Про публічні закупівлі», договір купівлі-продажу №11/12/264/1 від 03.12.2018 та, в подальшому, дав незаконні вказівки в.о. головного бухгалтера ДП «Красноградське лісове господарство» у розмірі 897795, 00 грн. з розрахункового рахунку ДП «Красноградське лісове господарство» на банківський рахунок ОСОБА_7 , чим державі, в особі «Красноградське лісове господарство» завдано матеріальну шкоду в розмірі 472590 грн. 84 коп., тобто на суму, яка в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення, що є великими розмірами.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена у великих розмірах.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України підтверджується:

-Договором купівлі-продажу автомобіля №11/12/264 від 03.12.2018, підписаним ОСОБА_5 з одного боку та ФОП ОСОБА_7 з іншого;

-наказом №314 від 12.12.2018 «Про придбання автомобіля УРАЛ-375»;

-платіжним дорученням №№3173, 3174, 3175, 3176, 3177, 3178 від 13.12.2018 на загальну суму 897795, 00 грн.;

-висновком експерта Харківського НДЕКЦ за результатами проведеної судової автотоварознавчої експертизи №СЕ-19/121-21/4723-АВ від 07.04.2020;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 27.01.2021;

-протоколом допита свідка ОСОБА_10 від 27.01.2021;

-протоколом огляду автомобіля «Урал-375» з д.н.з. « НОМЕР_5 » від 27.01.2021;

-договором купівлі-продажу автомобіля «Урал-375» з д.н.з. « НОМЕР_5 » №6443/18/003228 від 12.12.2018;

-іншими матеріалами кримінального провадження, у своїй сукупності.

Прокурор просив слідчого суддю застосувати відносно підозрюваного дозвіл на затримання з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно ст. 189 КПК України слідчий суддя надає дозвіл на затримання підозрюваного з метою його приводу, якщо прокурор доведе, що зазначені у клопотанні про застосування запобіжного заходу обставини вказують на наявність підстав для тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого, а також є достатні підстави вважати, що: 1) підозрюваний, обвинувачений переховується від органів досудового розслідування чи суду; 2) одержавши відомості про звернення слідчого, прокурора до суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу, підозрюваний, обвинувачений до початку розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу вчинить дії, які є підставою для застосування запобіжного заходу і зазначені у статті 177 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

З наданихдослідчогосудді матеріаліввбачається,що підозрюваний ОСОБА_5 вчинив тяжкий умисний злочин проти власності, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У рішенні по справі «W проти Швейцарії» від 26.01.1993 Європейський суд з прав людини вказав, що врахування тяжкості злочину має свій раціональний зміст, оскільки вона свідчить про ступінь суспільної небезпечності цієї особи та дозволяє спрогнозувати з достатньо високим ступенем імовірності її поведінку, беручи до уваги, що майбутнє покарання за тяжкий злочин підвищує ризик того, що підозрюваний може ухилитись від слідства.

Необхідність обрання стосовно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обумовлюється наявністю ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

З урахуванням викладеного, постановою слідчого від 14.05.2021 оголошено у розшук підозрюваного ОСОБА_5 та подано клопотання до Ленінського районного суду м.Харкова про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного.

Оцінюючи всукупності доводи,вказані уклопотанні прообрання запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартою,слід дійтивисновку,що інші,менш суворізапобіжні заходине зможутьзапобігти уникненнювищезазначених ризиківвчинення протиправнихдій збоку ОСОБА_5 , а також наявність вагомих доказів про вчинення останнім кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що йому загрожує, а саме позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; з огляду на особу підозрюваного, з метою забезпечення належного виконання ОСОБА_5 покладених на нього процесуальних обов`язків; забезпечення його участі у проведенні слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій; запобігання спробам останнього вчиняти інші кримінальні правопорушення, перешкоджати кримінальному провадженню та переховуватися від органів досудового розслідування та суду, беручи до уваги характер вчиненого кримінального правопорушення проти власності, у органу досудового розслідування є необхідність доставити підозрюваного ОСОБА_5 до слідчого судді з метою розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Крім того, враховуючи, що для розшуку ОСОБА_5 необхідно провести значну кількість процесуальних та слідчих (розшукових) дій, що займе тривалий проміжок часу, доцільно встановити строк дії ухвали у шість місяців.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами.

Враховуючи той факт, що підозрюваний переховується від органів досудового розслідування та намагається уникнути кримінальної відповідальності, в даному випадку існує ризик передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме переховування від органів досудового слідства.

Викладені обставини у своїй сукупності свідчать про наявність об`єктивних підстав для затримання ОСОБА_5 з метою приводу, передбачених п. 1 ч. 4 ст. 189 КПК України, а також ризиків, передбачених п. 1,4 ч. 1 ст. 177 КК України.

Крім того, враховуючи, що для розшуку підозрюваного необхідно провести значну кількість процесуальних та слідчих (розшукових) дій, що займе тривалий проміжок часу, доцільно встановити термін дії ухвали на шість місяців.

Керуючись ст. ст. 177-190 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурораСлідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_4 про дозвілна затриманняз метоюприводу ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який зареєстрованийта проживаєза адресою: АДРЕСА_1 та фактичнопроживає заадресою: АДРЕСА_2 , з метою його приводу до Ленінського районного суду м. Харкова для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо нього.

Строк дії ухвали - 6 (шість) місяців з дати її постановлення.

Виконання ухвали про здійснення приводу доручити працівникам Другого слідчого відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117265266
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвілна затриманняз метоюприводу ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —642/2861/21

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 15.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 17.04.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 19.01.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 10.01.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 15.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 27.04.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні